#dziendobry #grzyby
Powodzonka. Ja też byłem. Bez szału, ale do połowy podgrzybkami zapełniłem i jednego honorowego kozaczka się udało znaleźć:)
@Kocurowy no heloł, ja też
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Prowadzeni przez Grzybny Panów pozdrawiają Cię!
Powodzonka. Ja też byłem. Bez szału, ale do połowy podgrzybkami zapełniłem i jednego honorowego kozaczka się udało znaleźć:)
@Kocurowy no heloł, ja też
Zaloguj się aby komentować
Umyj mi plecy
@wielbuont wszystko spoko, ale ten gatunek jest rzadki i potencjalnie zagrożony
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Czerwona\_lista\_ro%C5%9Blin\_i\_grzyb%C3%B3w\_Polski
Zaloguj się aby komentować
@Cybulion
Siedzuń Sosnowy, jadalny. Dobrze umyj
Zaloguj się aby komentować
@voy.Wu mmm pizza ze szmaciakiem. Albo flaczki
Pełno tego rośnie w wielu miejscach
@voy.Wu bende go zjad
Zaloguj się aby komentować
jadalny , tak że tego ...
ale zajebisty
Wygląda trochę jak oklapły fiut.
Zaloguj się aby komentować
@Opornik to purchawka? Weź ją nadepnij
@Opornik Paweł, to Ty?
@Opornik Być, albo nie być...
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
moja babcia miała taką teorię że jak się popatrzy na grzyba i zostawi do następnego dnia żeby podrósł to już nie urośnie, i kurwa nie wiem jak ale faktycznie to zawsze działało.
dzisiaj tłumaczę sobie to tak, że po prostu jak się łazi po glebie blisko grzyba, to jakimś cudem traci jakieś warunki do wzrostu
@Opornik nie ma chuja w tym roku bede żarł kurki nawet jak nie znajdę to kupię przy drodze
ale mi smaka zrobiłeś na te mięsiste kurwie
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Opornik "zbieram kurki jak ogórki"
Zaloguj się aby komentować
@Psikuta goryczak. ma różowy spód i typową gąbkę
@Psikuta Patrząc na kolor pod kapeluszem - jest to coś, co ja znam jako „szatan”, oficjalnej nazwy nie znam. Do wyrzucenia.
Jaki kolor ma pianka po zgnieceniu?
Edit: a już zasuszony. To nie pomogę.
Zaloguj się aby komentować
@Cybulion
te pieprzniki jadalne aż się proszą aby być składnikiem jajecznicy
Zaloguj się aby komentować
Wygląda jak podeschnięty uszak.
@maminfoodboga
Któraś z Kustrzebek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kustrzebkowate
Nawet na grupie FB do identyfikacji nawet specjaliści nie podejmują się pisania która po samym zdjęciu
@OlFunkyBastard
Taki kolor to nie Uszak.
@Ragnarokk podziękował
Zaloguj się aby komentować
Wyglądają na jakie mandragory. Świeca tylko na podczas pełni i tylko tak odpowiednio zerwane dają odpowiednie wartości do czarów. Trzeba mieć dobrą mądrość lub inteligencję żeby się na nie załapać. Ty jako łotr ze scyzorykiem nie masz większych szans na czarodziejska esencję.
Zaloguj się aby komentować
@artur200222
o!
mi dziś takie coś wyrosło w ogrodzie, to smardz?
@artur200222 smardze to mi się kojarzą z jednym
Zaloguj się aby komentować
Smaczna trypofobia
…jedna głowa mi antka przestrasza łejubleju, a dwie drugie mi smardze z koszyka wpieprzają!
@Ragnarokk niedawno natknęłam się ten artykuł o smardzach:
https://edition.cnn.com/2024/03/14/health/outbreak-linked-to-consuming-morelmushrooms/index.html
Pamiętajcie, żeby nie jeść surowych, ani tylko lekko podgotowanych, bo może się to źle skończyć.
Zaloguj się aby komentować
@Ragnarokk - kania to dla mnie smak dzieciństwa
Niby nie można pomylić że sromotnikowym, a jak za dzieciaka oglądałem telewizję, to w wiadomościach nagminnie słyszałem że to właśnie się działo.. Jak to więc jest kolego? :)
@maly_ludek_lego
Nie można != Raczej niemożliwe. Są bardzo różne, ale niektórzy nie zwracają uwagi nawet na spore różnice, zbierają bardzo młode egzemplarze lub nie wiem co robią. I pytanie co rozumiesz przez "nagminne"
Prościej pomylić tego muchomor z innymi gatunkami, szczególnie gąskami
2-3 razy w wakacje przez kilka lat.
W kraju na 35mln ludzi 2x w roku to nie jest jakoś krytycznie dużo jednak.
Zresztą napisalem, że polecam posiedzieć troche w zrodlach jak chce sie zbierac, nie bagatelizuje zagrozen
Zaloguj się aby komentować
@Ragnarokk brakuje ostatniej fazy rozwoju: w bułce tartej na patelni.
Zaloguj się aby komentować
@Ragnarokk Ciekawe ile to rzeczy potrafi być w jednym, głupim grzybie.
Grzyb leczniczy o własnościach przeciwnowotworowych, immunomodulacyjnych, nerwotonicznych i antyastmatycznych. Własności te mają wytwarzane przez nią polisacharydy, hericenony i erinacyny. Izolowane z grzybni diterpeny erinacyny A, B, C wykazują regulujące działanie na ilość neurotrofin, są stymulatorami różnicowania i wzrostu cholinergicznych neuronów przodomózgowia, których ubytek uważany jest za kluczowy w rozwoju choroby Alzheimera[14].
@Opornik Podchodzę zawsze dość sceptycznie do każdych takich stwierdzeń na Wiki, bo jednak wielu fanów new-ageowych bzdur lubi tak wymieniać zalety grzybów bez rzetelnych badań. Co do Soplówki badania z pewnością były, ale trochę nie mam ochoty spradzania co z nich do końca wynika, szczególnie że tu już wychodzę daleko za coś, na czym się znam
Spektakularne stworzenie, czasami mam ochote zrobic takie vivarium z grzybami bo wygladem wala na lopatki wiekszosc roslin.
@ErwinoRommelo Raczej trudna sprawa. Nie ma co liczyć na wyhodowanie różnych grzybów w jednym miejscu.
Przecież owocnik to tylko fragment grzyba, który w dodatku pojawia się na krótko i w specyficznych warunkach.
@Ragnarokk Tu profesor Gryszkin mówi jak przyrządzać soplówkę i ile fajnych rzeczy ona zawiera:
https://www.youtube.com/live/VcGmK70DKfc?feature=shared&t=2810
Zaloguj się aby komentować
bardzo ładny
@myoniwy Soplówka jeżowata czy to podchwytliwe? :)
@Ragnarokk Nie wiem, jak zadający tą zagadkę potwierdzi to odpowiem.
Z tego zdjecia to może i spaghetti być :P
@Barta55ko Chcesz mi powiedzieć że znalazłeś jeszcze oryginalne zdjęcie?
@myoniwy Tak, a o co chodzi?
Zaloguj się aby komentować