Zdjęcie w tle
Stashqo

Stashqo

Fenomen
  • 173wpisy
  • 2037komentarzy
Szalom alejkum! ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Dzisiaj na talerzu kurczak Tikka Masala, wprawdzie z pitami (bo zostały po kebsach) zamiast chlebka naan i z dodatkiem cebuli i papryki (tylko bóg może mnie sądzić!), ale i tak pyszne.
Pora obiadowa, więc życzę wszystkim smacznego deserku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie
9ca2cb66-49ff-4273-a471-68b08dd4a071
Zielczan

@Stashqo a to sosiwo to co?

maximilianan

Ciekawostka: Tikka Masala powstała w UK w latach 60 xd

Dzikie_oregano

@Stashqo wa alejkum salam ( ͡° ͜ʖ ͡°) i posypane sowicie czymś zielonym! Już pewnie zjadłeś wszystko jak zwierzę ( ಠ ͜ʖಠ) niepodzielon

Zaloguj się aby komentować

Cholera, to będzie moja 10 zima w Norwegii. Słońce poszło się jebać, wprawdzie błyśnie przez chwilę raz na parę dni, ale na dobre wróci dopiero za parę miesięcy. Co roku mocniej wchodzi mi jesienna deprecha, chociaż "depresja" to chyba zbyt duże słowo jak na mój stan, w końcu są ludzie, którzy naprawdę borykają się z tą chorobą. Czuję się nieuprawniony do używania tego terminu tak samo jak do odczuwania radości. Mam masę gier a w nic nie chce mi się grać, mam wspaniałą żonę, ale nie chce mi się z nią kochać, mam dobre życie, ale trudno się nim cieszyć. Naprawdę chce mi się napić, chyba tylko żelazna zasada, że nie piję na smutno trzyma mnie z dala od alkoholizmu. Zaczynam rozumieć Norwegów i przyczyny ich problemów z alkoholem i wszelkimi rozweselaczami. Wybrałbym się gdzieś za równik złapać słońca, ale różowy zmienił pracę i nie należy jej się jeszcze urlop. Byle do śniegu, będzie jaśniej, otworzą stoki to będzie co robić... Nie potrzebuję porad ani współczucia (bo i nie mam żadnych realnych problemów), musiałem po prostu wylać strumień swoich myśli. Nie taguję, niech to zniknie w ciemnej toni internetów. Smacznej kawusi, trzymajcie się tam w tą jesień.
GtotheG

@Stashqo mieszkalam kiedys w Skandynawii wiec rozumiem bol. To nie sa definitywnie rejony dla mnie, choc Norwegia latem przepiekna. Ale ja bym fizycznie nie wytrzymala - chyba jedynym lekiem jest ciagly trening i zdrowa dieta, nic wiecej nie idzie z tym zrobic.

Soviel

@Stashqo Prawdopodobnie czeka mnie to w przyszłym roku. Podetrę sobie łzy godziwym wynagrodzeniem za pracę.

Callow

"Czuję się nieuprawniony do używania tego terminu tak samo jak do odczuwania radości. Mam masę gier a w nic nie chce mi się grać, mam wspaniałą żonę, ale nie chce mi się z nią kochać, mam dobre życie, ale trudno się nim cieszyć." Brzmi jak po prostu depresja. Mówię to jako człowiek, który się z tego leczy.

PS. to już pisał ktoś u góry, ale braki w witaminie D wpływają na pogorszenie nastroju.

Zaloguj się aby komentować

Remont mieszkania prawie już skończony, kuchnia już też w miarę funkcjonalna więc oficjalnie wracam do pichcenia ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
Dzisiaj w ramach celebracji nowego piekarnika upiekłem na szybko ciastka z ciasta francuskiego nadziewane smażonymi jabłkami. Proszę celebrować wraz ze mną i się częstować ale ostrożnie bo gorące ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Smacznej kawusi!
#jedzenie #gotujzhejto #bojowkapiekarska
25e1c58c-d61a-49f9-90c0-7f058a89c626
79819dfd-bfb9-4267-b378-2899907cdfa9
9b798895-6897-4810-898c-39be48ed103c
GtotheG

@Stashqo ale mi zrobiłaś smaka! Chyba też jutro zrobie :3

GordonLameman

Jakich jabłek użyłeś?

AndrzejZupa

Jaki piekarnik/ jaka płyta? Stoję przed zakupem czegoś podobnego...

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Kiedyś chciałem bardzo zaruchać a czelendż na randkę był taki, że zaprosiłem ją na kolację, na którą miałem ugotować coś czego jeszcze nie jadła. No to wymyśliłem sobie przepis na makaron z oliwą, chilli, czosnkiem i smażonymi krewetkami. Myślałem, że będzie smakowqć jak gówno, ale o dziwo siadło i jadamy to danie do tej pory ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dzisiaj też upichciłem.

#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie
62c65299-2781-4cc8-93f1-706d3ec99a30
def

Takie proste dania są zawsze najlepsze.

Protip 1: dodaj trochę wody z gotowania makaronu, stworzy to sos, bo zawiera skrobie

Protip 2: jak masz dobrej jakości oliwę, to do smażenia czosnku dodaj mało, a resztę oliwy na sam koniec, jak już wyłączysz kuchenkę

American_Psycho

Przez żołądek... między nogi

Denial.ONE

Te krewetki wyglądają jakby były w panierce.

Zaloguj się aby komentować

Miałem grać w Phantom Liberty, ale wyszedł #ghostrunner i jezusicku ależ to je miodne. Dobre tempo, świetna muza, mocno polecam. Szczególnie, że nasi to robili.
#gry
fe7615a6-4a53-485b-80ff-ee43442cf49d
Asu

@Stashqo Phantom Liberty też polskie xd A jak dwójka w porównaniu do jedynki? Przeszedłem 1 cała, w dwójkę demo grałem i było spoczko, później jest tak samo dobrze?

Zaloguj się aby komentować

Glinka, jak ja tej kurwy nienawidzę. Jedzie człowiek umyć auto jak co kwartał. Po spłukaniu widzi spota, który nie zszedł. Wyciąga glinkę i puff! magia kurła, z jednego spota robi się nagle 30 a 15min mycie przeradza się w godzinną zabawę w detailera. Niedzielna rozrywka lepsza niż familiada, 10/10 polecam.

No to se pomarudziłem a jak juz w temacie to polećcie mi jakiś odkurzacz samochodowy, mocny i najlepiej na aku bo te wtykane w gniazdko zapalniczki mam dwa i oba ssą (ale nie w ten pożądany sposób).

#motoryzacja #gownowpis #samochody
ac38ef75-4080-4ec3-9f2e-1b0e297e299a
Greenzoll

Re odkurzacze- tylko dyson. Navet v6 styknie i jeszcze dom bedziesz tym odkurzac zamiast twoim kablowym. Reszta bezprzewodowych na rynku ssie jak katoliczki.

em-te

@Stashqo u Klawittera znajdziesz test odkurzaczy pionowych na aku. Może coś dopasujesz, choć ja nie znalazłem.

Johnnoosh

Czemu, Glinka fajna jest

17300dd0-74cf-4a2f-975d-0a814400c09b
998d01dd-c3ce-4253-9c23-e99d8b2b61f7

Zaloguj się aby komentować

Upiekłem focaccie, jestem z siebie dumny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miała być z oliwkami, ale poszedł chłop do sklepu i kupił niedrylowane, geniusz zbrodni kurła xD

Protip na przyszłość: suszone pomidory warto wepchnąć do środka, inaczej za bardzo się przypalają.

#jedzenie #gotujzhejto #bojowkapiekarska
23f7e173-e9a2-4b3b-b294-bcb171e4837a
66d72f2b-7b65-4a45-9354-2815a6eb812e
mordaJakZiemniaczek

To dam Ci jeszcze jeden protip: kup kalamaty niedrylowane i poświęć 5 minut na obranie 10-15 sztuk i rozłóż po połówce oliwki na całości. Są o niebo lepsze niż te czarne, czyli zielone, barwione.

A chlybek piękny

SlavedWizard

slicznosc :)

, ale zjebka za suszone. Maja byc fresz.

GazelkaFarelka

@Stashqo Miałam ci napisać protip, żeby nie wysyłać chłopa na zakupy, bo zawsze coś nie takiego jak trzeba weźmie, ale potem doczytałam że to ty jesteś tym chłopem i sam poszłeś na zakupy, w takim razie to nie wiem co ci napisać, może najszczersze kondolencje

Zaloguj się aby komentować

Szybko to wszystko zorganizowali, tutaj krzyżyk na wieżowcu wagnerowców. Tam od strony rządowej szybko opublikowany wpis z listą pasażerów (czego zwykle nie robią), ciała też od razu rozpoznane, nawet telefony cudownie poznajdywali. Na Białorusi wagner już był praktycznie spakowany i grzał silniki. Strasznie dużo przygotowań jak na taką spontaniczną śmierć... just saying ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Naprawdę zastanawiam się do czego tam doszło i czy Prigożyn był w tym samolocie.
No chyba, że ciąć to klasyczną brzytwą Ockhama i uznać, że zamach był przygotowany przez Kreml a odpowiedź wagnera to działanie wedle jakiejś instrukcji napisanej na taki właśnie wypadek.

#ukraina #rosja #grupawagnera
Kyros

@Stashqo pytanie jest, dlaczego w każdym działaniu należy się doszukiwać spisku i ukrytych intencji?

cebulion

@Kyros bo to ruskie, u nich tak zawsze

Seele

tyle pytań, tak mało odpowiedzi

Zaloguj się aby komentować

Doradźcie Tomki zanim wyjebie złoma do fjordu. Coś mi od miesiąca strzyka przy pedałowaniu, odgłos z okolicy korby/suportu. Zazwyczaj nie od razu o dziwo, ale po przejechaniu kilkuset metrów lub więcej. Co już kombinowałem?

  1. Oczywiste założenie wkład suportu. Wymieniony, bez zmian. (typ suportu hollowtech II)
  2. Pedały - zdjęte, wyczyszczone, nasmarowane. Bez zmian.
  3. Sztycę tłukącą się w ramie wykluczam bo dźwięk występuję również kiedy stoję.
  4. Łańcuch w porządku, przymiar 0,5 nie wchodzi. Caly napęd praktycznie "nowy", może 1,5k przebiegu.

Jakieś pomysły?
#rower
Kelt

@Stashqo Z zewnątrz przetarłeś i przesmarowałeś? W środku są łożyska może już sucho / syf jak kulki albo maszynowe do wymiany

Pedały - zdjęte, wyczyszczone, nasmarowane. Bez zmian.


Najlepiej jakbyś nagrał ten dźwięk

DM_

@Stashqo Zobacz czy hak przerzutki jest dokręcony, jaki typ roweru tzn masz amortyzację może?

fisti

Komentarz usunięty

Zaloguj się aby komentować

Dzisiejsze śniadanko do oceny. Jajecznica z kurkami na maśle, do tego odrobina koperku i ciepła bułeczka z solonym masłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zapijane Inką, taki to mój niedzielny rytuał, pijałem Inkę od młodości razem z dziadkiem. Codziennie rano robił sobie kawę zbożową i kanapkę z boczkiem lub słoniną. Po śniadaniu wsiadał na traktor, podpinał wóz i zbieraliśmy po wsi bańki z udojem a potem zawoziliśmy do mleczarni. Nie ma już dziadka, baniek ani nawet mleczarni, ale inkę co niedziela rano wypijam. Taka to moja świeczka.

Miłej niedzieli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzhejto #jedzenie
3c5d02bb-5128-4ba3-9010-63da6bd0546d
SuperSzturmowiec

Obiad kołchozniczy średnio wygląda i smakuje jeszcze gorzej

5338f38b-f7d6-49e8-b11d-8910b8626d52
Guma888

U mnie była wczoraj,tyle,że z pietruszką

b2626dbd-9ea5-4073-85c1-7ec4b285857e

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj po raz pierwszy uczyniłem pizzę Detroit style, blaszka, kamień, 300°C w piekarniku i nawet wyszła. Jak prawdziwy człowiek kultury zjadłem z domowym sosem czostkowym, don't judge me ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wnioski:

  1. Trzeba rozdrabniać lepiej pomidory i krócej redukować bo zbyt gęsty sos nie wlał się zbytnio pod ser.
  2. Nie robić nigdy więcej bo może i smaczne, ale tłuste i ciężkie w opór. Italia > murica ¯\_(ツ)_/¯

#jedzenie #gotujzhejto #pizza
e4201d00-967d-4fa4-a0de-fe8884cb7fa4
LondoMollari

Italia > murica


@Stashqo Bo ja wiem. Może nie jadłem dobrej włoskiej (choć wielu pizz próbowałem we Włoszech) ale prawdziwa Chicago-style pizza też robi robotę. To zupełnie inny typ jedzenia, ale też bardzo, bardzo dobry (próbowałem w Lou Malnati’s).

Zaloguj się aby komentować

Poczyniłem drożdżówkę z serami i jajkiem. Trochę przesadziłem z rozmiarem, ale jak zawsze smakowała.

Gdzie się zgłosić po gruziński paszport? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzhejto #jedzenie #gruzja
17b27f3d-4dfd-416d-b9c2-fdc8bb19da29
3026b237-b9fe-4364-b053-35e61fcd4933
Macer

/@Stashqo a gdzie w tym gruz?

moll

Oj tam! Ja zjadam połowę, na dłużej starczy xD

Zaloguj się aby komentować

Czy ten deszcz przestanie padać na dłużej niż pół dnia?
W zeszłym roku co drugi weekend spędzałem w górach a w tym jeszcze sie nie udało, prawdziwie kurła norweskie lato. (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻
Jedynie cena prądu nieco pociesza.
#norwegia
Yogahim

U mnie było gitez od niedzieli pogoda się zepsuła. Słońce grzało aż miło podobno w piątek ma się poprawić.

Zaloguj się aby komentować

Różowy dzisiaj do późna w pracy a zatem kawalerski obiad w 15min i idę grać w grę. Albo na rower (jeśli potem wstanę). xD
Fryty naładowane serem i bekonem, pikantna sałatka z krewetek i majo, grillowane kiełbaski chorizo. Cholesterol +300% normy, ale dałem szczypioru więc zielono a jak zielono to na pewno zdrowo

#jedzenie #gotujzhejto #weekend
cfa55bfb-7f86-4107-9f2f-a185c7579a7b
jiim

Jakieś śląskie albo wiejskie to chorizo xD

Astro

@Stashqo grilowane chorizo? Nie jest za twarde?

Poza tym całkiem ok.

jajkosadzone

Frytki z serem super sprawa

Zaloguj się aby komentować

Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po mojej ostatniej pizzowej porażce dowiezienie tej napoletany było sprawą honoru!

Z technikaliów to ciasto 62% hydro, 24h fermentacji. Placki wrzucane przy około 420°C na minimalnym grzaniu i to jest chyba sweet spot dla mojego pieca. Tym razem spód się upiekł i nie przypalił a brzegi wyrosły elegancko, w smaku też super. Trochę za mała chrupkość brzegów i nad tym muszę jeszcze popracować, ale w końcu czuję, że idę w dobrym kierunku z tym piecem jak i recepturą.

Na ten moment mam chyba przesyt pizzy i biorę krótki urlop od włoskiej kuchni.
#gotujzhejto #pizza #jedzenie #bojowkaooni
48a40f95-76ef-42b7-aa9c-ef78b74f8c27
259fd9f7-126a-4864-8d83-188a4868ae15
dlolb

Moja z soboty, pozdro dla pitcowych świrów

c4738740-0757-4869-aec8-70e9d18fe82a
Sveg

@Stashqo piękna pitca. Ooni na prąd?

esquina

Z tego co się orientuję to właśnie napoletana jest miękka i gumowata.

Zaloguj się aby komentować

Zawsze jak piekę chałkę to mylę się przy zawijaniu warkocza. Chyba następnym razem zatrudnię do tego różowego xD
Do drożdżówki jogurt ze świeżych truskawek i obiad jak malowany. Dobra to była chałka, nie zapomnę jej do jutra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#jedzenie #gotujzhejto #bojowkapiekarska
ed960fbf-ea3a-4449-88dc-6e4149379dfa
mjr_bien

@Stashqo "jogurt ze świeżych truskawek" -> #nagłówkiniedoogarnięcia

rakokuc

@Stashqo wszystko spoko, ale jogurt się robi przecież z mleka ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Stashqo

@rakokuc dla mnie "jogurt" to też szejk czy inne smoothie, na które składa się jogurt naturalny + to co sobie do niego wrzucę. U mnie w domu rodzinnym na truskawki zmiksowane z jogurtem/śmietaną mówiło się po prostu "jogurt z truskawek" i nigdy nie zastanawiałem się czy to do końca ma sens xD

rakokuc

@Stashqo spoko, spoko. Tak sobie śmieszkuję, starając się wczuć w wyluzowany klimat portalu ze śmiesznymi obrazkami.

Stashqo

@VikingKing drożdże to placki, drożdże to picka, drożdże to bimber i piwko, drożdże to życie!

Zaloguj się aby komentować

Oto dzisiejsza picka, wygląda jak gówno a smakuje tak sobie. Miałem w ogóle tego nie publikować, ale uznałem, że nie tylko z wygranek życie się składa i może komuś moja porażka dzień polepszy.

W skrócie dzisiaj nowa mąka, nowy piec i wszystko spierdoliłem jak tylko mogłem xD Padało codziennie przez 2tyg, mąka chyba wychlała wody z powietrza a że inny typ i marka (przeszedłem z 5 Stagioni Napoletana na Caputo Nuvola) to nie mam do niej wyczucia. Dość zachowawczo zacząłem od 66% hydro (zazwyczaj operuję na 70-71%) a i to było za dużo. Prawie nie dało się z tym ciastem pracować, zamiast dorzucić mąki i zagnieść jeszcze raz to uznałem, że ciasto się jeszcze "ułoży". No kurła nie ułożyło się, jedna złapała dziurę przy nakładaniu na łopatę, poszła w śmietnik od razu, dwie pozostałe potraktowałem obficiej mąką, która niestety przypaliła się od spodu. No ale i tak zjedlim, co mielim nie jeść. Głodnim byli a jadało się gorsze i to za hajs xD
#pizza #jedzenie #gotujzhejto #zalesie

Wołam @knoor , może i średnio mi wyszło cięcie kątówką, ale drzwiczki zrobione i cholera, działają. 400°C na kamieniu w 17min zamiast w prawie godzinę, szybko podskoczyło do ponad 500°C i cholera, cały syf z kamienia po prostu wyparował. Ogromna oszczędność czasu i gazu. Niestety głupi byłem, że go nie wystudziłem i od razu placki wrzuciłem, rekord świata, pizze gotowe w mniej niż 50s xD
33c2718b-c1ff-451a-af54-0ed581df6621
941f74f3-f94a-4ad5-ac17-d1204ffddb7d
2d0bb77e-88f7-4e72-ad94-0e4a66457e59
knoor

@Stashqo fakt, 500 stopni trochę dużo xD ja bardziej w 450 celuję, a do tego nie wiem, czy nie masz przegiętej hydracji, trochę sobie ostatnio o pickach czytam i generalnie im wyższa temperatura tym niższa powinna być hydracja, te 65 i więcej procent to raczej pomyślane dla ludzi korzystających z domowych piekarników gdzie placuch leży trochę dłużej i więcej wody z niego uleci. No ale tyle teoria, kolejny wypust zrobię w okolicach 60% lub niżej i zobaczę co mi z tego wyjdzie

Stashqo

@knoor Wrzucaj efekty, swoje picki wstawi też @Astanczyk i będziemy mieli partyzantkę ooni na hejto ^^

Teraz będę celował w 380 i trochę dłuższy wypiek, poczekam aż się pora deszczowa skończy i zejdę z hydro do 65%, 60% trochę za słabo się rozciąga jak dla mnie. Dzisiejsza pizza zdecydowanie za mokra wyszła w porównaniu do tej z domowego piekarnika. W piekarniku miałem wszystko obcykane elegancko a tutaj jak amator się czuję xD


Pamiętam, że miałeś problemy z uchwytem w swoich drzwiczkach. U mnie ten wspawany wkrętak się całkiem dobrze sprawdził. Zupełnie się nie przegrzewał, rączka ciepła, ale dało się bez problemu chwycić, spawy też nie puściły, nawet kiedy było powyżej 500st.

GordonLameman

@knoor


dokładnie. Ja robię 67-69, bo piekarnik domowy i tylko 300stopni, ale efekty dobre.

62508ee9-d759-462b-94d9-103a28a60966
cdeae22f-d797-43b5-8de8-a007d0827806
GazelkaFarelka

@Stashqo piękna jest, chciałabym żeby moje porażki kucharskie tak wyglądały.

megawonsz9

@Stashqo do wersji z kominem (gaz/drewno) są normalnie drzwiczki. Może idzie domówić?

Stashqo

@megawonsz9 do ooni karu są drzwi dedykowane przez producenta bo piec ma komin. Do ooni koda trzeba kupować z aftermarketu albo dorabiać.

Zaloguj się aby komentować