Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

274

Gotowanie, przepisy i inne takie

#gotujzhejto dzisiejsze śniadanie spełniło swoją rolę
wcześniej nie wrzucałem, bo nie wiedziałem, czy spełni
żarcie - godz. 8
mamy - godz. 16
w międzyczasie tylko jabłuszko i praca siedząca
89286bd5-7eef-4c8e-a64b-996f9b3ed136
0

Zaloguj się aby komentować

PaczamTylko

@moll Ooo... ostatnio szukałem takich kocich foremek dla małżonki. Podpowiesz skąd masz?

Astro

@moll poproszę kotki.

Zaloguj się aby komentować

Dziś danie które kiedyś odkryłem w czasie podróży służbowej

Pizza czekoladowa - podawana m.in na Wielkanoc
Ciasto standard + 2 łyżki kakao.
Czekolada czarna 150g topiona na parze plus masło - by kleiło się do zębów
Biała czekolada na posypkę

Można dać orzechy i maliny

Bierzcie po jednym kawałku
Tagi:
#gotowanie #pizza #czekolada
2c93436d-7889-4952-8fea-f544698127b3
f3cd3042-9400-4954-a9f0-e5daecba01bd
6
Wyrocznia

@Bjordhallen usuń to na Boga!

Fly_agaric

Za grube ciasto!

A poza tym to, do tego bardziej by pasowało takie na croissanty xDD

Zaloguj się aby komentować

koszotorobur

@pierdonauta_kosmolony - fiu, fiu

HolQ

@pierdonauta_kosmolony

Zaloguj się aby komentować

Moje ulubione danie na diecie, zapychające, rozgrzewające, ma dużo błonnika i białka, a stosunkowo mało węgli. Liczyłam kiedyś, to wychodziło w okolicach 100 kcal na 100 dania, a więc bardzo dobre ratio, a jedyne węgle to tyle ile sobie ryżu nałożycie.

Moja wariacja na temat kuchni tajskiej. Powstało z tęsknoty bo w moich okolicach w promieniu 100 km nie ma żadnej tajskiej knajpy. Kurczak z zieloną pasta curry, z warzywami i mleczkiem kokosowym. Do tego trochę ryżu. Na wierzch szczypiorek (swój) i posiekane orzeszki.

Potrzebne składniki:
Pierś z kurczaka
Ryż biały
Cebulka (najlepiej szalotka, od razu jest szczypiorek)
Miks warzyw, mrożony lub świeży, ja sama mrożę jak dostanę za darmo albo tanio w sezonie
Mleczko kokosowe
Pasta curry (ta na zdjęciu chyba najlepsza)
Szczypiorek, orzeszki do posypania
Opcjonalnie płatki ostrej papryki jak chcesz bardziej ostro

Najpierw wstawiam garnek z ryżem, bo się najdłużej gotuje, na małym ogniu. Potem na patelnię wrzucam pokrojoną w pióra cebulę, daję jej się skarmelizować. Dorzucam warzywa, trochę wody i pod pokrywką 10 minut się duszą. W tym czasie kroję kurczaka na patelnię i podsmażam dodając pastę curry. Dorzucam do warzyw, dodaję mleczko, doprawiam solą do smaku, podgrzewam do czasu aż się ryż ugotuje.

P.S. Noga brokuła też się nadaje na taką mrożonkę, faktycznie jest miękka i normalnie jadalna.

#gotowanie
488fed25-2e79-415a-b46c-51eb4e4d077e
ef3a8206-2342-48ca-9d26-3682f85daa1d
3
Taxidriver

Wyrzuć warzywa, dodaj swieże pokrojone chilli(najlepiej zielone i czerwone dla potrzymania kolorystyki), trawę cytrynową, imbir, trochę suszonego chilli, rozgnieciony ząbek czosnku albo dwa.

Weź całą kukurydzę jaką masz w domu i wyrzuć jak najdalej.

Dalej dodaj trochę chilli, sosu rybnego 2-3 łyżki i voila!

Gotowe.

Wazywa można osobno podsmażyć na patelni na oleju sezamowym i doprawić sosem sojowym i pestkami sezamu(oraz trochę chilli)

Zaloguj się aby komentować

Michumi

@moll z 5 sekund myślałem że to

Szproty wędzone w słoiku

Szproty wędzone na talerzu

Shivaa

A cóż to za ładna posypka?

Zaloguj się aby komentować

Popełnił ktoś domowego kebsa na cienkim, miszany, miszany?

Mam ambicję zrobić samemu lavash, zamarynować mięska i upiec na kijkach i szukam przepisu/inspiracji. Niestety koło mnie jest sama ch⁎⁎⁎ia kebabowa i to w dodatku małe porcje i chore ceny. Da się gdzieś kupić dobre sosy do kebaba gotowe? Bo z łagodnym może bym jeszcze dał radę, ale z ostrym może być słabo.

#gotowanie #kebab #pytanie
e3f0e0d2-3fbb-468a-8cbd-a11437a9579b
PanNiepoprawny userbar
18
SUM

@PanNiepoprawny A przez mieszany mieszany rozumiesz kurczaka i wołowinę?

hejtooszukuje

@PanNiepoprawny sos chili kupowałem w lidlu - jutro dodam fotkę butelki

mięso w większości kebabowni to przemysłowa patologia nastrzykiwana byle gównem

brakuje naturalnych marynowanych przez noc wyluzowanych ćwiartek kurczaka przekładanych cebulą - bo są kur.a za drogie i za dużo roboty wymagają - lepiej gówno na kijku zaczepić

paramyksowiroza

@PanNiepoprawny Jeżeli chcesz odwzorować kebab z jakiejś typowej budy z Donerem to będzie ciężko bez odpowiedniego sprzętu. Problemem jest fakt, że coś takiego trzeba skrawać z wierzchu co jakiś czas, a to utrudnione jeśli chcesz zrobić coś takiego w piekarniku.

Masz w sumie 3 opcje:


  1. Sam kurczak. Kebab z kurczaka robi się dość łatwo - wystarczy wytrybować udka, zamarynować, nadziać i piec.

  2. Dobrej jakości kebab w stylu adana. Jest dużo smaczniejszy, ale jest inny feeling jedzenia ze względu na jego formę.

  3. Kebab (gyros?) z karkówki wieprzowej. Dziwnie to brzmi, ale jest naprawdę przyjemny w jedzeniu. Robi się go bardzo prosto, wystarczy gruby plaster karkówki, który obsmażasz na złoto na bardzo ostrym ogniu. Gdy z wierzchu jest obsmażony (ale surowy w środku) odkładasz go na chwilę, kroisz w poprzek w cieniutkie plasterki i z powrotem wrzucasz na patelnię, aby plasterki się dosmażyły.


Co do przepisów/inspiracji, jednym z moich ulubionych kanałów na YT o tej tematyce jest ten:

https://www.youtube.com/@HenrysHowTos/search?query=kebab

Znajdziesz na nim przepisy na rozmaite kebaby z różnego rodzaju mięs.

Taki kebab możesz oczywiście posiekać na plasterki i wrzucić w jakiś placek.


Jeśli chodzi o sosy, to zdecydowanie polecam zrobić toum, niż jakąś jogurtową paciaję.

https://www.seriouseats.com/traditional-toum

(dobra rada: wsadź najpierw oliwę lub olej na parę godzin do zamrażarki)

A sos ostry to już prościzna - pomidory, ostre papryczki, odrobina octu i miksujesz.

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Hajt

Czekam z talerzem w ręku

Eber

Woow! I to jest szama

Big__lebowski

@golden-skull gaśnicę masz pod ręką na wszelki?

Zaloguj się aby komentować

splash545

@moll bo wcale nie zrobiłaś tylko zdjęcie z książki wstawione ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kaligula_Minus

@moll jakby trochę poprzestawiał te szczeliny to ułożyłyby się w swastykę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Obiadex na dziś:
- mielone z mięsa indyka, scybulkom rzecz jasna
- młode ziemniory
- sos pomidorowy domowej roboty

Zostało dużo, więc można się częstować

#jedzenie #gotowanie
cc7d3b76-3eea-445e-94eb-1b7080585fca
833e29d9-6e1c-46f9-9f27-18ec5540d18d
3
rakokuc

@parabole mielone wysmażone 21/37, czyli idealnie. Zazdro.

Zaloguj się aby komentować

Kurła zapomniałam kupić krewetek 😅 ale w sumie nie szkodzi, samotna gruszka podsunęła mi pomysł na dzisiejsze #jedzeniotalerze i wyszło na prawdę pyszne, choć dużo węgli.
Na zdjęciu gruszka zapiekana z gorgonzolą i orzechem laskowym podana z hiszpańską szynką, szpinakiem i oliwą 🤤
aa00c1ae-2794-492e-aeb6-1bfd7242d678
17
Furto

To chyba najapetyczniejsze zdjęcie jakie tutaj widziałem, zapisuję w ulubionych i spróbuję odtworzyć 😍

bzyk260

@Shivaa wygląda prze smakowicie ! Już wiem co będę jutro robił!

Wydaje mi się że buraki gotowane by też podeszły do tego miksu smaków (:

Sofie

Takie zdjęcie i jedzenie to okrucieństwo

Zaloguj się aby komentować

Po raz pierwszy wrzuciłam mięso w #wolnowar na prawie dobę... Pachnie nieźle, niedługo degustacja
edycja: foto, bo już jest degustacja xD

#mollgotuje #gotujzhejto #jedzenie
7beb3c83-db48-4e4f-85fc-b366b10ff8df
58
Felonious_Gru

@moll jak zrobiłaś, że się nie rozpada?


P. S.

Masz uwalony blat

boogie

@moll ile energii było zużyte?

tosiu

@moll wymienisz się za książkę

Zaloguj się aby komentować

Ja tu gadu gadu o pierdołach a obiadu nie wrzuciłem .

Szynka duszona w bulionie na kościach schabowych z cebulą.

#gotujzhejto #upomidora #jedzenie
1e24ac78-4765-4e4f-a1db-953c15a7e8b6
0

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

3t3r

@ipoqi moje ulubione, daje jeszcze maslo

Zioman

@ipoqi bekonowe drzewka!

Pouek

Kiedy jesteś na diecie ale przyprawiłbyś czymś te zielsko

Zaloguj się aby komentować

Half_NEET_Half_Amazing

uuu kolego

proszę przedstawić dowody na to ze bułeczki były przygrillowane

inaczej to zbrodnia

Zaloguj się aby komentować

parabole

@pierdonauta_kosmolony

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Następna