wcześniej nie wrzucałem, bo nie wiedziałem, czy spełni
żarcie - godz. 8
mamy - godz. 16
w międzyczasie tylko jabłuszko i praca siedząca

Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
Zaloguj się aby komentować
@aerthevist
Zaloguj się aby komentować
@moll Ooo... ostatnio szukałem takich kocich foremek dla małżonki. Podpowiesz skąd masz?
@moll poproszę kotki.
Zaloguj się aby komentować
@Bjordhallen usuń to na Boga!
Za grube ciasto!
A poza tym to, do tego bardziej by pasowało takie na croissanty xDD
Zaloguj się aby komentować
@pierdonauta_kosmolony - fiu, fiu
@pierdonauta_kosmolony
Zaloguj się aby komentować
Wyrzuć warzywa, dodaj swieże pokrojone chilli(najlepiej zielone i czerwone dla potrzymania kolorystyki), trawę cytrynową, imbir, trochę suszonego chilli, rozgnieciony ząbek czosnku albo dwa.
Weź całą kukurydzę jaką masz w domu i wyrzuć jak najdalej.
Dalej dodaj trochę chilli, sosu rybnego 2-3 łyżki i voila!
Gotowe.
Wazywa można osobno podsmażyć na patelni na oleju sezamowym i doprawić sosem sojowym i pestkami sezamu(oraz trochę chilli)
Zaloguj się aby komentować
@moll z 5 sekund myślałem że to
Szproty wędzone w słoiku
Szproty wędzone na talerzu
@moll GJ,GZ. Supa
A cóż to za ładna posypka?
Zaloguj się aby komentować
@PanNiepoprawny A przez mieszany mieszany rozumiesz kurczaka i wołowinę?
@PanNiepoprawny sos chili kupowałem w lidlu - jutro dodam fotkę butelki
mięso w większości kebabowni to przemysłowa patologia nastrzykiwana byle gównem
brakuje naturalnych marynowanych przez noc wyluzowanych ćwiartek kurczaka przekładanych cebulą - bo są kur.a za drogie i za dużo roboty wymagają - lepiej gówno na kijku zaczepić
@PanNiepoprawny Jeżeli chcesz odwzorować kebab z jakiejś typowej budy z Donerem to będzie ciężko bez odpowiedniego sprzętu. Problemem jest fakt, że coś takiego trzeba skrawać z wierzchu co jakiś czas, a to utrudnione jeśli chcesz zrobić coś takiego w piekarniku.
Masz w sumie 3 opcje:
Sam kurczak. Kebab z kurczaka robi się dość łatwo - wystarczy wytrybować udka, zamarynować, nadziać i piec.
Dobrej jakości kebab w stylu adana. Jest dużo smaczniejszy, ale jest inny feeling jedzenia ze względu na jego formę.
Kebab (gyros?) z karkówki wieprzowej. Dziwnie to brzmi, ale jest naprawdę przyjemny w jedzeniu. Robi się go bardzo prosto, wystarczy gruby plaster karkówki, który obsmażasz na złoto na bardzo ostrym ogniu. Gdy z wierzchu jest obsmażony (ale surowy w środku) odkładasz go na chwilę, kroisz w poprzek w cieniutkie plasterki i z powrotem wrzucasz na patelnię, aby plasterki się dosmażyły.
Co do przepisów/inspiracji, jednym z moich ulubionych kanałów na YT o tej tematyce jest ten:
https://www.youtube.com/@HenrysHowTos/search?query=kebab
Znajdziesz na nim przepisy na rozmaite kebaby z różnego rodzaju mięs.
Taki kebab możesz oczywiście posiekać na plasterki i wrzucić w jakiś placek.
Jeśli chodzi o sosy, to zdecydowanie polecam zrobić toum, niż jakąś jogurtową paciaję.
https://www.seriouseats.com/traditional-toum
(dobra rada: wsadź najpierw oliwę lub olej na parę godzin do zamrażarki)
A sos ostry to już prościzna - pomidory, ostre papryczki, odrobina octu i miksujesz.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Czekam z talerzem w ręku
Woow! I to jest szama
@golden-skull gaśnicę masz pod ręką na wszelki?
Zaloguj się aby komentować
@moll bo wcale nie zrobiłaś tylko zdjęcie z książki wstawione ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty
@moll jakby trochę poprzestawiał te szczeliny to ułożyłyby się w swastykę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
@parabole mielone wysmażone 21/37, czyli idealnie. Zazdro.
Zaloguj się aby komentować
To chyba najapetyczniejsze zdjęcie jakie tutaj widziałem, zapisuję w ulubionych i spróbuję odtworzyć 😍
@Shivaa wygląda prze smakowicie ! Już wiem co będę jutro robił!
Wydaje mi się że buraki gotowane by też podeszły do tego miksu smaków (:
Takie zdjęcie i jedzenie to okrucieństwo
Zaloguj się aby komentować
@moll jak zrobiłaś, że się nie rozpada?
P. S.
Masz uwalony blat
@moll ile energii było zużyte?
@moll wymienisz się za książkę
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@ipoqi moje ulubione, daje jeszcze maslo
@ipoqi bekonowe drzewka!
Kiedy jesteś na diecie ale przyprawiłbyś czymś te zielsko
Zaloguj się aby komentować
uuu kolego
proszę przedstawić dowody na to ze bułeczki były przygrillowane
inaczej to zbrodnia
Zaloguj się aby komentować
@pierdonauta_kosmolony
Zaloguj się aby komentować
No i elegancko
Zaloguj się aby komentować