Zdjęcie w tle
Stashqo

Stashqo

Fenomen
  • 173wpisy
  • 2037komentarzy
Ponoć robiąc kebaba deportujesz Araba, a więc zrobiłem. Już teraz wiem, że sambal przepali 2 razy, ale tak ma być, niczego nie żałuję! ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
#jedzenie #gotujzhejto #kebab
b9d86991-7089-40b9-ab2f-c2153a509a18
Mr.Mars

@Stashqo Otwieraj budę z kebabami.

Gilgamesz

Gdzie kupiłeś taką bułkę

Zaloguj się aby komentować

Wrzucam czasem jakieś wstawki z widoczkami z podróży i boli mnie nieco mocna kompresja uploadowanych na hejto zdjęć. Skoro dało się wprowadzić userbary dla patronów to czy dałoby się też wspierającym ogarnąć lepszą jakość wstawianych obrazków?
Rozumiem, że dane kosztują i stąd tak okrutna kompresja. Nie wiem też czy taka inwestycja przyniosłaby wzrost liczby wpisów czy patronów, ale osobiście płaciłbym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wołam @hejto i też #hejto taguję. Jak było/temat z czarnej listy to sorki i proszę zamknąć xD
Quake

@Stashqo może jeszcze zdjęcia zamiast linków, które się wklejają tak: nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn-turbo.jpg (735×412) (paczaizm.pl)

naprawienie powiadomień i ucywilizowanie czarnej listy? za dużo wymagam.

za miesiąc wyskoczą pewnie z czym o co nikt nie pytał

MaD

@Stashqo te userbary to jakaś porażka niespełnionych dzieci.... kurwa paseczki jak na festynie sobie dodali... żal. Cofnijmy się jeszcze do gadu-kurwa-gadu.

Johnnoosh

@Stashqo Dopóki nie poprawią to można dawać linki do darmowych hostingów obrazków dodatkowo, jest tego dużo (dodawać w małej rozdzielczości normalnie + w dużej rozdzielczości link z hostingu).

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
To chyba moje ulubione zdjęcie jakie kiedykolwiek zrobiłem w Norwegii. Zrobiłem je w czasie wyjścia na Brenndalsbreen, jedno z kilkudziesięciu ramion największego lodowca w Europie, czyli Jostedalsbreen.
Tego dnia nocowaliśmy w Olden, pięknej dolinie polodowcowej (zdj. nr 3), po czym mieliśmy przejechać ponad 400km w inne miejsce. Jednakże po wcześniejszym dniu i oglądaniu m.in blisko położonego Briksdalsbreen mieliśmy spory niedosyt lodowców. Wstaliśmy więc przed 5 rano, zostawiliśmy nasze różowe i skoczyliśmy na szybki hike pod lodowiec.
Podjechaliśmy na parking gospodarza, zapłaciliśmy mu zostawiając w kopercie banknot wraz z numerem rejestracyjnym i ruszyliśmy w trasę. Trasa fajna i przyjemna. Jak to w Norwegii często bywa, teren doliny jest terytorium owiec, pokonaliśmy więc ogrodzenie po drabince, którą gospodarz postawił nad elektrycznym pastuchem bo szlak choć rzadko uczęszczany to i tak turyści zwykli zostawiać bramę otwartą wypuszczając wełniane demony na wolność. Owce jak to owce, cieszyły się porannym słoneczkiem i od czasu do czasu ciekawsko na nas łypały.
W akompaniamencie dzwonków dotarliśmy pod lodowiec (zdj. nr 2), zaskoczyła nas jednak długość wędrówki. Od czasu wytyczenia szlaku lodowiec cofnął się o dobre kilkaset metrów, szlak w pewnym momencie się urwał i trzeba było improwizować meandrując między wielkimi głazami i często przeskakując niewielkie, choć rwące potoki. Ogólnie bardzo przyjemna wędrówka, ale czas nas niestety gonił. Wpatrzeni w lodowiec wypiliśmy więc kawę, obmyliśmy twarze w zimnej, wysysającej ciepło i dusze lodowcowej wodzie, po czym wróciliśmy. W całej drodze, poza owcami, nie spotkaliśmy żywej duszy...
Z ciekawostek odnogi lodowca Jostedal często nazywane były zwyczajnie od nazwiska gospodarza z doliny poniżej. Coś jakby w Polsce mieć "Lodowiec Nowaka" albo "Lodowiec Kowalskiego" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Do znacznej części lodowców prowadzi też polna droga, która zazwyczaj urywa się w połowie dystansu. Dlaczego? Otóż do czasu powszechnej elektryfikacji i pojawienia się zamrażarek gospodarze "właściciele" lodowca, poza produkcją rolną zajmowali się również wycinaniemi sprzedażą lodowych bloków. Owe bloki służyły m.in jako "chłodziwo" w piwnicach czy surowiec do produkcji lodów w miejskich lodziarniach. Kiedy nie było już potrzeby wydobycia lodu zaprzestano też budowy dróg dojazdowych a same lodowce w ciągu tych kilkudziesięciu lat cofnęły się o kilometry. Zdjęcia pochodzą z 2020r. lodowca ze zdjęcia już prawdopodobnie nie ma, a przynajmniej jego dolnej części, wracam do niektórych co kilka lat i choć majestatyczne to nieustannie nikną.
#norwegia #fotografia #mojezdjecie #gory #podroze
1e944266-a826-441d-b647-812098c6f73c
852f3226-0ffb-4ce2-b805-527dd240fe8a
640bc89c-a83f-4d5c-aa12-9e4eb257dee3
Half_NEET_Half_Amazing

@Stashqo

piękne miejsca, dolinka najlepsza, jak ze Szwajcarii

pansiano

@Stashqo matko, jak pięknie

Sniffer

@Stashqo hej hej hej, pisz więcej! Niesamowicie ciekawy wpis, masz bardzo lekkie pióro, więc czytanie było prawdziwą przyjemnością! Fotki i zwiedzane rejony też super!


Liczę na więcej!

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj mi gugiel przypomniał, zdjęcie zdobione równo rok temu o ~5 rano w podróży na Trolltungę ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
#norwegia #podrozujzhejto #podroze
BTW. Czy jest jakiś tag żeby ładne (lub nie) amatorskie fotki wstawiać? Prosom z #fotografia nie chcę zaśmiecać tagu.
632b88d9-e971-4684-948c-59df0f1d3b5c
PoDrodzeDoGSu

Byłem tam rok temu, piękne miejsce

adam-bca

a jak to wygląda na Google Street View ?

MegaUbogiCzlowiek

@Stashqo jechałem kiedyś camperem na trolltunge. Zatrzymałem się na noc w miejscu w którym stoisz

Zaloguj się aby komentować

Uwaga! To przydługi i nudny wpis na temat pieca do pizzy, kto lubi obrazki picki ten piorunuje (lub nie) i scrolluje dalej. Żeby nie było, że nie ostrzegałem.
Do porzucenia domowego piekarnika przymierzałem się od długiego czasu. Nie tak dawno testowałem piec do pizzy Ooni Koda 16, nie byłem jednak do końca zadowolony. Pizze spiekały się mocno z wierzchu ale spody byly niedostatecznie dopieczone. Długo się zastanawiałem nad zakupem, ostatnio jednak znalazłem dobrą promkę, poczytałem tricki użytkowników w necie, uznałem, że ogarnę mankamenty i kupiłem. Dokupiłem też pirometr aby ogarnąć temperatury i zrozumiec lepiej co tam się w środku dzieje. Drugie i trzecie efekty na zdjęciach, pierwsze niestety poszły do kosza, przedziurawiłem spód bo zbyt wcześnie próbowałem przekręcić pizzę (cenna lekcja).
Z obserwacji to deklarowany przez producenta czas gotowości do pieczenia w 20min to bullshit, po 20min grzania na maksa, środek kamienia miał ledwo 250°C, po 45min doszedł do 360°C. Temperatur powyżej 400°C nie odnotowałem. To tlumaczy czemu ostatnim razem mialem ledwo upieczony spód (bez możliwości pomiaru wkładałem po 20min jak zaleca Ooni). Tym razem wrzucałem przy 360°C i na sam czas pieczenia obniżałem mocno siłę płomienia, picki wyszły już spoko. No, prawie spoko, bo przez problemy z regulatorem gazu a potem mocno wydłużony czas nagrzewania przeciągnąłem nieco ciasto i musiałem zagniatac na nowo dwie kulki. Na przyszły raz będę wiedział kiedy wyciągnąć z lodówki.
Wydałem trochę hajsu i nie jestem do końca zadowolony. Jedno jest pewne - ten piecyk potrzebuje drzwi. W założeniu powinny przynieść oszczędność czasu, gazu i wyższe temperatury kamienia. Zamowiłem już niewielki arkusz nierdzewki, niedługo potestuję rozwiązania DIY. Jeśli to nie pomoże to idzie na popularny portal ogłoszeniowy.
#pizza #gotujzhejto #jedzenie #minirecenzja
32f67c74-26b6-4d97-94d4-45f208a00377
75e03d37-3a12-429f-bb52-efea92151bed
e0dda4a0-6fbe-47c1-8e4f-8f1b383c6b26
c06b2763-1c4c-4168-af30-572f49391e43
7684dea3-e2fd-4af9-a871-4cbddb9b690c
Pjorun

@Stashqo Jak nie lubisz napolitany (pizza z zupą w środku) to nie trzeba ci więcej jak 300-320°C na kamieniu. Ile pieczesz? Ja robię 5-7 minut w grillu i jest sztos. Bardzo dziwne, że przy 340°C masz niedopieczony spód, zmierz temperaturę po pieczeniu czy jakoś nie spadła.


Ile ci gazu schodzi na robienie pizz w tym? Jak robię 5-6 placków to muszę liczyć spokojnie 20zł w węglu.

Stashqo

@Pjorun Tym razem spody wyszły już dopieczone, dupa była za pierwszym razem gdy piekłem bez pirometru tylko wedle zaleceń czasowych producenta.


Nie sprawdzałem ze stoperem, ale piekły się ~2min. Przez godzinę grzania zeszło ponad pół kg propanu. Jeśli ograniczę czas nagrzewania się pieca to nie będzie tragedii.

Mjelon

@Stashqo ale piękne placki 😍 wyglądają jak z najlepszych restauracji

Zaloguj się aby komentować

32 562 + 6 + 7 + 6 + 12 + 30 = 32 623
Dwa pracdomy z wariacjami i dzisiaj mały #gravel. Czuje dobrze grubas
Kurde susza dokucza, pyłu w cholerę i praktycznie po każdej jeździe trzeba napęd czyścić, jeszcze trochę i zacznę o szosie myśleć ( ͠° ͟ʖ ͡°)
#rower #rowerowyrownik
90947bcb-9804-4923-935e-44f2f8678e6f

Zaloguj się aby komentować

Tak sobie dumam, że trzeba być skończonym durniem jak rusek aby w takim momencie wysadzać tamę, przecież żadna ofensywa by się tam nie odbyła właśnie ze względu na obecność tego zbiornika wodnego. Wszyscy sobie zdawali sprawę, że gdyby Ukraincy nierozważnie zaatakowali i przerzucili przez brzeg kilkanascie/kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy ze sprzętem to detonacja lub (jeśli RU odepchnięci zostaliby od zapory) jedna lepsza rakieta w tamę utopiłaby połowę desantu a resztę odcięła na wiele dni od logistyki czyli de facto unicestwiła.
Na tę chwilę jedynym efektem poza chwilowym spokojem dla Ruskich jest jeszcze większe wsparcie międzynarodowe dla Ukrainy i jeszcze większa pogarda dla Rosji. Aha, no i tama, której groźba wysadzenia blokowała ofensywę koło Chersonia właśnie przestala istnieć. Podobnie jak ruskie umocnienia i pola minowe po drugiej stronie rzeki. Woda opadnie, grunt wyschnie, ofensywa stanie się możliwa, mastermind szachy 5d xD
#wojna #ukraina #rosja
vredo

Kurvinoxów nie ogarniesz swoim zgniłozachodnim myśleniem. Możesz próbować ale mówimy o "narodzie" kiblokradów, dla których skarbem trofiejnym jest psia buda.

e619fff6-bd58-4e6d-bd69-de345d6abc10
Orbita500

W sumie to tak, jedynym zyskiem jest odroczenie ofensywy o 3-4 tygodnie, niby po 2 tygodniach wody już nie będzie, ale gleba też musi wyschnąć. Za to russkie debile na pewno tego czasu i tak nie wykorzystają do poprawy swojej goownosytuacji. ehhh napier... kacapów to nie tylko przyjemność, ale i obowiązek.

Giban

Oni to zrobili w celu nękania i mordowania, jak na obywateli państwa terrorystycznego przystało.


Żadnej myśli, tylko rozkazy

Żadnej litości, tylko wódka

Zaloguj się aby komentować

Zgrzeszyłem. 1700kcal... warto było.
#jedzenie #hamburger #cheatday #gotujzhejto
b3ab605c-f540-4445-9c5f-6b40bc033072
slawek-borowy

it's beautiful jest piękny

CzosnkowySmok

@Stashqo 1700? Serio? Zawsze myślałem, że taki zestaw ma max 1000. No moze 1200.

Moze dlatego jestem gruby...

Stashqo

@CzosnkowySmok Bulka domowa, majonez z chipotle, potem salata, smażone (na maśle) pieczarki, 350g mięsa, bekon, cheddar, karmelizowana cebula i na gorze też chipotle mayo. Do tego piwko, fryty i (znowu) mayo w colesławie, no uzbierało się. Taki normalny zestaw idzie w 1000-1200kcal upchnąć.

tyci_koks

@Stashqo taki burger to nie grzech!

Zaloguj się aby komentować

24 375 + 6 + 7 + 6 + 16 = 24 410
Tylko dwa pracdomy w tym tygodniu.
Wstyd tu nawet postować w towarzystwie gdzie co drugi wynik to 100km+, ale co tam, dokładam swoją cegiełkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#rowerowyrownik
5e37ae0d-4ccc-4fdb-a7c9-d971a9d4894d
A wczorajszy dzień #odchudzanie zakonczyłem tak. Zostało akurat żeby wcisnąć jeszcze kremówkę, przypadek? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#2137 #dieta
d2334b0f-f0fd-428a-b4ee-d1c8d52f3cd5
scorp

@Stashqo czy kremówka została spożyta? A tak btw, jak tam z odchudzaniem? Jesteś na elastycznej diecie? Jak leci? Jak wrażenia?

Stashqo

@scorp Niestety zawiodłem, kremówki nie było, dopchałem do limitu lodami bo mnie mocno na słodkie ssało


Nie wiem co to elastyczna dieta prawdę mówiąc. U mnie dieta, która mówi mi co i kiedy jeść niestety odpada bo gotuję też dla rodziny i nie chcę też rezygnować z ulubionych potraw. Liczę więc tylko kalorie i pilnuję żeby zrobić te 120-150g białka co drugi dzień gdy ćwiczę. Raz w tygodniu cheatday, ale w sumie nie po to żeby się nawpierdalać tylko żeby odpocząć od kalkulatora czy móc wyjść zjeść na mieście.

Efekty spoko bo jem co lubię i głodny nie chodzę, czasem wprawdzie głód przyssie, ale jeszcze pod kontrolą. Obecnie gubię 1-2kg tygodniowo.

scorp

@Stashqo Elegancko! Elastyczna czyli masz limit kalorii, założenia co do białka i żonglujesz sobie tłuszczami i węglami. Ja robiłem dokładnie tak samo jak się odchudzałem. Z jedzeniem pod jakiś plan czy z dietetykiem to bym długo nie wytrzymał.

Zaloguj się aby komentować

20 041 + 31 + 5 + 6 = 20 083
Szuterek wkoło domu wpadł i dwa pracodomy.
Praktycznie pierwszy raz na rowerze od dwóch lat, myślałem że też ostatni i że kontuzja się odnowi, ale o dziwo jeszcze nie zwijam się z bólu, więc do pracy też smignąłem. W cholerę brakowało mi roweru, cieszę sie jak dzieciak
#rower #rowerowyrownik
3d5deaff-15aa-4ac9-8a0a-9cdad4f04a69
1de3b030-135a-4700-a958-51f32671c878
Stashqo

@moderacja_sie_nie_myje Oslo a raczej lasy koło Oslo (to tłumaczy też przewyższenia).

Zaloguj się aby komentować

Wypożyczyłem na testy piecyk Ooni Koda 16 i ostro grzeję w palnik ^^ Pierwsze wyjście poza domowy piekarnik i póki co nie jestem przekonany, ale pierwsze pizze za płoty, jutro spróbuję jeszcze raz.
#bojowkapiekarska #pizza #pizza
27fa5d6b-00c7-4291-80fd-3c28bcb0fbc7
42b0202a-b290-4d6b-9196-c107df22615b
e2d814c5-fbc2-4aac-803a-6a86836789a9
Pan_Pomidor

@Stashqo Gdzie są wypożyczalnie takiego sprzętu?( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Stashqo

@Pan_Pomidor Nie wiem czy ktoś wypożycza w Polsce. U mnie w Oslo ludzie po prostu wypożyczają swoje prywatne. Za wypożyczenie tego zabuliłem ~230zł/3dni.

yeebhany

@Pan_Pomidor oglądałam kiedyś odcinek Galileo i tam było że w Niemczech mają taką aplikację, co sobie można przez nią swój sprzęt prywatny wypożyczać. Pomyslalam, ze taki pomysl jest zajebisty, ale w Polsce to by nie przeszlo xD

GazelkaFarelka

@Stashqo ładnie wyszło, zaczęłam sprawdzać ile kosztuje

Zaloguj się aby komentować

Chłop koń stary na urodziny poszedł sobie na Kwiat Jabłoni i nawet się kurła świetnie bawił. Może nie jestem aż taki stary? xD
#kwiatjabloni #folk #koncert #norwegia
9a1c02db-1323-40d1-a387-faf4bfe2f4a4
libertarianin

małe elektryczne gitarki, ciekawe co tam u ordynatora...


#pdk

Ragnarokk

@libertarianin

Robi przeszczepy organów płciowych owczarków niemieckich #pdk

libertarianin

@Ragnarokk może ona jest pedałem, i właśnie się dowiedziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Są tu jacyś psychofani #rammstein? Jeśli tak to tylko powiadamiam, że członkom LIFAD wyslałano po mailu z ofertą udziału w losowaniu biletów na próbny koncert przed letnią trasą R+. Jeśli ktoś przegapił a ma ochotę to czas na zgłoszenia jest do 27.IV.
d3c385c9-3de4-4018-a371-2967d9cb7f1d

Zaloguj się aby komentować

Od 4 miesięcy nic poza snowboardem nie robiłem a waga wskoczyła na haniebny poziom. Zainspirowany wiosłowaniem @Lime jadę z #ergometr, póki co pierwsze 5km i tragedia, prawie płuca wyplułem ;/
No, ale złe dobrego początki, spróbuję się wkręcić chociaż w 3 treningi w tygodniu. Życzcie mi powodzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#odchodzanie
eaf9df82-3cb4-4d73-a8d2-3081e108bc5e
ledeburyt_przemieniony

Przede wszystkim poprawnie dobierz obciążenie. W menu znajdź opcję Drag Factor i ustaw tak żebyś miał w przedziale 125-140. Z fartem 😎

Lime

@Stashqo sluchaj sie bardziej doswiadczonych ode mnie; tu nadmienie, ze wodne ergometry maja taka wade, ze zmiana obciazenia wiaze sie z dolewaniem lub usowaniem wody z baniaka, co nie nalezy do najszybszych czynnosci, przez co wiosluje na stalym obciazeniu-najwyzszym ¯\_(ツ)_/¯

Stashqo

@ledeburyt_przemieniony

Drag Factor


Właśnie poczytałem co to jest, przyznam, że sprytnie w concept to wymyślili. Nie zamieniam maszyn, ćwiczę zawsze na tej samej, drag factora nigdy nie ustawiałem, ale jutro trening to sprawdzę z ciekawości. Najlepiej mi się na oporze 8,5/10 śmiga, no chyba że latam poniżej 130bpm to schodzę na 7.

Zaloguj się aby komentować

Szukam zapachu do auta. Kiedyś widziałem firmę, która produkuje nieco "lepsze" produkty w estetycznych dozownikach, ale nie mogę teraz ich produktów znaleźć. Chodzi mi o coś co będzie pachnieć lepiej niż kostka do kibla i wyglądać szykowniej od popularnej choinki czy innego plastiku rodem z ali.
Macie jakieś polecajki? Może jakiś zestaw do samodzielnego napełniania?
#pytanie #samochody #motoryzacja
Taguję też #perfumy bo mam dziwne wrażenie, że szanowni sekciarze mogą też mieć ładnie pachnące wnętrza samochodów xD
kris1111

@Stashqo

Popatrz na Vinove mocowane na kratkę, duży wybór, spokojnie wytrzymują 3-4 miesiące. Najlepiej spisują się przy ciepłym nadmuchu, więc wiosna/lato, to pora na Coronado Cherry.

Stashqo

@fryco Foenem chyba mi detailer spryskał jak oddałem auto, faktycznie ładnie pachniało przez kilka tygodni, może to to dobra opcja zamiast wieszać dziadostwa pod lusterkiem.

@kris1111 te z serii original eleganko wyglądają, mam nadzieję, że równie dobrze pachną.


Dzięki za polecajki.

Terrano

Zapewne chodzi o foen albo fresco. Jak już jesteśmy w temacie to jak jakimś cudem trafisz zapach Madagaskar z firmy oscorp to nie będziesz chciał innego

Zaloguj się aby komentować