W skrócie dzisiaj nowa mąka, nowy piec i wszystko spierdoliłem jak tylko mogłem xD Padało codziennie przez 2tyg, mąka chyba wychlała wody z powietrza a że inny typ i marka (przeszedłem z 5 Stagioni Napoletana na Caputo Nuvola) to nie mam do niej wyczucia. Dość zachowawczo zacząłem od 66% hydro (zazwyczaj operuję na 70-71%) a i to było za dużo. Prawie nie dało się z tym ciastem pracować, zamiast dorzucić mąki i zagnieść jeszcze raz to uznałem, że ciasto się jeszcze "ułoży". No kurła nie ułożyło się, jedna złapała dziurę przy nakładaniu na łopatę, poszła w śmietnik od razu, dwie pozostałe potraktowałem obficiej mąką, która niestety przypaliła się od spodu. No ale i tak zjedlim, co mielim nie jeść. Głodnim byli a jadało się gorsze i to za hajs xD
#pizza #jedzenie #gotujzhejto #zalesie
Wołam @knoor , może i średnio mi wyszło cięcie kątówką, ale drzwiczki zrobione i cholera, działają. 400°C na kamieniu w 17min zamiast w prawie godzinę, szybko podskoczyło do ponad 500°C i cholera, cały syf z kamienia po prostu wyparował. Ogromna oszczędność czasu i gazu. Niestety głupi byłem, że go nie wystudziłem i od razu placki wrzuciłem, rekord świata, pizze gotowe w mniej niż 50s xD
@Stashqo o kurde, od 2 lat używam tej samej ooni gazowej i nie wiedziałem, że są drzwiczki
@Astanczyk Są aftermarketowe albo DIY, samo Ooni nie zaleca.
@Stashqo o, a czemu nie zaleca? Na pewno mam problem z kamieniem, który nagrzewa się dużo mniej przy wejściu
@Astanczyk teoretycznie nikt tego nie badał i nie wiadomo czy nie dojdzie do jakiegoś wybuchu albo podtrucia jeśli np. używasz w pomieszczeniu. W praktyce ludzie używają drzwi kupnych lub własnej produkcji i jest ok, kamień nagrzewa się równiej i 3-4x szybciej. Dopiero raz używałem, ale zauważyłem, że przy swoich kiedy odkręcę bliżej max to płomienie robią się mocno pomarańczowe, to oznacza, że gaz nie spala się w całości. To może być pewne zagrożenie i trzeba to obserwować (ja grzałem piec na średnim płomieniu), ale wciąż jeśli chodzi o ekonomię to rozwiązanie, które szybko się zwraca.
@Stashqo dzięki, ma to sens. To używasz to tylko do rozgrzania pieca i przy pieczeniu już nie zamykasz?
@Astanczyk tak, tylko na nagrzanie pieca i między pizzami. Pizza za szybko się piecze i za mało przez te szpary widać żeby zamykać.
Mam pytanko czym wrzucasz picke do pieca? Dopiero zaczynam i mam z tym spory problem. Ja na spód sypię kaszę manną. Fajnie zchodzi. Ale nie mam żadnej deski do tego. Coś przerobić czy kupić gotowe?
@eho0 do zrzucania na kamień domowego piekarnika miałem po prostu drewnianą łopatkę jak ta: https://www.amazon.pl/Wood-Lab-%C5%81opatka-brzozowego-powierzchnia/dp/B08W2J5KNC
Rozwiązanie ok, sprawdza się ale tylko do pewnego stopnia hydratacji, potem ciężko zrzucić pizzę. Do tego pieca dokupiłem aluminiową łopatę perforowaną (bo przy mojej drewnianej żar opalał mi rękę) i jest warta swojej ceny imo, ciasto schodzi jak złoto (no chyba, że spierdolę jak dzisiaj xD). O taką mam: https://www.amazon.pl/Ooni-%C5%81opatka-Pizzy-Profesjonalna-Perforowana/dp/B07T5S2LDD
@Stashqo fakt, 500 stopni trochę dużo xD ja bardziej w 450 celuję, a do tego nie wiem, czy nie masz przegiętej hydracji, trochę sobie ostatnio o pickach czytam i generalnie im wyższa temperatura tym niższa powinna być hydracja, te 65 i więcej procent to raczej pomyślane dla ludzi korzystających z domowych piekarników gdzie placuch leży trochę dłużej i więcej wody z niego uleci. No ale tyle teoria, kolejny wypust zrobię w okolicach 60% lub niżej i zobaczę co mi z tego wyjdzie
@knoor Wrzucaj efekty, swoje picki wstawi też @Astanczyk i będziemy mieli partyzantkę ooni na hejto ^^
Teraz będę celował w 380 i trochę dłuższy wypiek, poczekam aż się pora deszczowa skończy i zejdę z hydro do 65%, 60% trochę za słabo się rozciąga jak dla mnie. Dzisiejsza pizza zdecydowanie za mokra wyszła w porównaniu do tej z domowego piekarnika. W piekarniku miałem wszystko obcykane elegancko a tutaj jak amator się czuję xD
Pamiętam, że miałeś problemy z uchwytem w swoich drzwiczkach. U mnie ten wspawany wkrętak się całkiem dobrze sprawdził. Zupełnie się nie przegrzewał, rączka ciepła, ale dało się bez problemu chwycić, spawy też nie puściły, nawet kiedy było powyżej 500st.
@knoor
dokładnie. Ja robię 67-69, bo piekarnik domowy i tylko 300stopni, ale efekty dobre.
@Stashqo A chyba jutro nawet zarzucę coś do pieca, to i fotkę wrzucę - o ile będzie się czym pochwalić;) Jeśli za mokrą masz, możesz spróbować zmniejszyć ogień (ten hack, gdzie wciskasz pokrędło od gazu i przekręcasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara) i trzymać trochę dłużej. Problem z uchwytem mam taki, że niespecjalnie miałem koncepcję jak go zrobić więc po prostu dałem drewniany uchwyt i przykręciłem wkrętem z drugiej strony - no ale drewno po jakimś czasie mi się wypala, muszę skończyć wreszcie z tą prowizorką i zrobić porządnie:)
@Stashqo piękna jest, chciałabym żeby moje porażki kucharskie tak wyglądały.
@Stashqo do wersji z kominem (gaz/drewno) są normalnie drzwiczki. Może idzie domówić?
@megawonsz9 do ooni karu są drzwi dedykowane przez producenta bo piec ma komin. Do ooni koda trzeba kupować z aftermarketu albo dorabiać.
Zaloguj się aby komentować