Społeczność
Bojówka Piekarska
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
duzo plynow pijesz w ciagu dnia? nie jestes odwodniona troche?
Zaloguj się aby komentować
Znalazłam w szafce nawet przyprawy z 2012 roku ale nie znalazłam mielonego cynamonu. Więc z przyprawą do piernika.
Zaloguj się aby komentować
Trzeba jechac na #nocnazmiana wiec @UmytaPacha bedzie pilnowac coby mu sie nic nie stalo do mojego powrotu.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
@ErwinoRommelo Jak ty wjedziesz z bochenkiem to się wszystkie bułeczki chowają
pep
@ErwinoRommelo smacznie wygląda
Zaloguj się aby komentować
Zostań Patronem Hejto i tylko dla Patronów
- Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
- Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
- Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
- Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zaloguj się aby komentować
Chlebek.
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
Ale bym sobie zjadl taki chlebek. Albo na przyklad wodny.
Piękny Boży chlebek
piękny
Zaloguj się aby komentować
Klocek rzędu 1,8kg. Dalej noob ze mnie. Umiem tylko to i ciasto do pizzy zarabiać. (plus parę przepisów z lidlomatu co samo robi).
Na bazie przepisu https://filozofiasmaku.pl/2021/01/04/chleb-na-mace-zytniej-2000/
A u mnie:
-
1kg mąki żytniej razowej typ 2000
-
3 łyżeczki soli
-
14 g drożdży instant
-
2 łyżeczka cukru
-
900 ml ciepłej wody
-
4 łyżki oliwy (ale zapomniałem się teraz i dałem dwie XD)
-
200g miksu ziaren (patrz drugię zdjęcie), tj. dynia, słonecznik, siemię lnianie
Jak:
-
Wpierw odlewam do miksu 100ml i wsypuje drożdze, cukier i lekko miksuję, zakrywam, pod przykryciem 15 minut. Patrzę czy to w ogóle żyje.
-
Potem wsypać resztę i w mikserze płaskie mieszadło do "ciast kruchych", bo na haku ni ch*ja się nie wiąże.
-
Do formy to największe problem. Kleista papka. Wpierw łyżką / szpatułką silikonową przerzucam, potem mokrą ręką przerzucam resztki z miski do formy. Również mokrą ręką wgniatam w formie by było w miarę płaskię.
-
EDIT: Zapomniałbym. Po ugniecieniu ciasta w formie, leży pod zakryciem do dwóch godzin! Przy czymś ciepłym najlepiej. Rośnie po sam brzeg formy, ale nigdy mi się nie przelało.
-
Opcjonalnie: Próbowałem teraz bez. Ale ogólnie smarowanie formy oliwą plus sypanie otrębów.
-
Używam LIDLowego chlebowara (XD). Nastawiam "pieczenie only" na 2h.
-
Pieczenie rzędu godziny zostawia jeszcze "glinę" w środku. 2h godziny może za dużo.
-
Nawet nie próbuj kroić, bo się rozleci.
Pytania i opinie:
-
Czy można jakiś spray ogarnąć gdzie wlewam oliwę czy inny olej? Widziałem w kulinarnych programach jak uzywają tego do pryskania na patelnie.
-
Czy klejenie się ciasta wynika faktu, że mąka z pszenicy ma więcej glutenu czy typ mąki ma znaczenie? Czy jakbym zrobił 50% żyto / 50% pszenica to będzie mi się ładnie kleiło czy co?
-
Nie wiem czemu, ale koncepcja żyta nad pszenicą mi się podoba. Mniej kaloryczne, wincyj składników, znacznie tańsze. Oraz zajebiście orzechowy smak.
-
Idzie coś zrobić, by się mniej rozlatywały kromki?
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto
@wielkaberta Na początek bym zmniejszyła porcję do np. 300g mąki, jak ci nie wyjdzie to mniej do wyjebania.
Po drugie mąki żytniej się nie wyrabia, to jakaś bzdura. Wyrabia się tylko ciasto z mąki pszennej, bo pod wpływem rozciągania tworzy się gluten. Ciasto na żytniej mieszasz tylko do połączenia i wymieszania składników. Memłanie tego ciasta nic nie da. Możesz wymieszać łyżką.
Po trzecie zamiast tych drożdży ogarnij zakwas żytni (można kupić przez neta).
Po czwarte spróbuj np. pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700
Zaloguj się aby komentować
#chleb #bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp
Skąd foremka? Jaki przepis??
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo Nooo, dużego masz
Następny natnij u góry żyletką i postaw obok kubek z wodą. Skórka wyjdzie cieńsza i chrupiąca.
@ErwinoRommelo piękny chleb
Zaloguj się aby komentować
Wyjąłem, powąchałem, nakarmiłem i na następny dzień wyrósł jak gdyby nigdy nic.
A drugie zdjęcie to eksperymenty z chlebem na zakwasie w maszynie do chleba. Jak na pierwszy raz nie jest źle.
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto
To całkowicie normalne a częste karmienie zakwasu to jakieś herezje. Całymi miesiącami nie karmiłem zakwasu a potem jak go wykorzystałem to działał idealnie.
Zaloguj się aby komentować
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska #chleb #pieczzhejto #chlebekzlp
Zaloguj się aby komentować
Zakwas ponad 4-letni od znajomej i od razu widać efekty - rośnie jak na drożdżach, a nie jak ten mój 20-dniowy. Przepisy na zakwas od zera w internecie często mówią, że zakwas od zera w tydzień jest już gotowy, że wystarczy jak starter 3 dni z rzędu będzie podwajał swoją objętość ale nie ma co wierzyć.
Robiony na mące szymanowskiej 750. Mogłem spiec więcej, ale najwyżej zrobię to w kolejnej odsłonie. Smacznego!
4 lata?
To prawie jak mój projekt z diodą świecącą 10 lat na jednej baterii.
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja #mabuckurwa230nie240stopnikretynie
@ErwinoRommelo murzynek też dobry
@ErwinoRommelo ja tu umieram (37,4 aktualnie) z głodu też a Ty mi takim chlebkiem przed oczami machasz
Zaloguj się aby komentować
#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
porządnie przypudrowany
Zaloguj się aby komentować
Przepis: Od Mirka z pewnego portalu o rogalach #kmwtw
Garść uwag i również pytań.
Jak duże znaczenie do kleistości ciasta na chleb i do skuteczności tworzenia siatki glutenowej ma to, czy zakwas wezmę gdy dopiero dorasta do dwukrotnej objętości, a jak wezmę jak już się nażarł i zaczyna opadać (widoczne "zacieki" na ściankach słoika po podwojeniu objętości)? Bo zrobiłem właśnie z takiego opadającego już i zakładam że to w tym problem. Mimo wyrabiania ręcznego przez jakieś 15-20min, mimo wyczekania godziny po ugniataniu nie było efektu glutenowej "szyby" jak anglojęzyczni to mawiają na metodę sprawdzania czy gluten sobie zbudował siatkę, a kleistość zmniejszyła się minimalnie, i tak musiałem pomagać sobie cały czas plastikową szpatułką.
#bojowkapiekarska
@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.
@GazelkaFarelka Mąka Szymanowska 750 z 12g białka
Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.
@Nervous99 @GazelkaFarelka Pod wieczór zrobię jeszcze fotkę z środka
@miciek Słabiutki zakwas, prawdopodobnie przeciągnąłeś za długo jeszcze, czekając aż urośnie, ale nie miało szans urosnąć, za to się tylko zakwasiło i jeszcze bardziej opadło. Spróbuj przejść na karmienie zakwasu białą mąką chlebową w proporcjac 1
@GazelkaFarelka Dzięki, dzisiaj kolejna próba zakwasu który nakarmiłem 6h temu mąką chlebową. Od jutra nakarmię zakwas proporcjami które podałeś, bo dzisiaj już poszlo 1
Z przeciąganiem aż urośnie to prawda, nie przyłożyłem się do sprawdzania co jakiś czas czy już ta objętość ciasta się podwoiła. No i troszku kwaskowaty chlebek był. Dzięki wielkie za porady
Zaloguj się aby komentować
Moje tegoroczne odkrycie kulinarne: chleb keto. Robiony według tego przepisu: https://tlustegary.pl/przepis-na-prosty-keto-chleb/
#bojowkapiekarska
Work in progress:
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Chyba trzeba mniejsze rolować i rzadszy lukier.
Będzie obracane jeszcze na drugą stronę i jeszcze raz polewane.
#bojowkapiekarska #pierniki
@GazelkaFarelka kurde śmieszne :D
@GazelkaFarelka myślałem że to jakaś Kiełbasa z serem xD
Na początku myślałem że to kiełbasa haha
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
EDIT: upieczone, zbieram się
#bojowkapiekarska
@GazelkaFarelka po co nacina sie chleb? Nie mozna takiego calego upiec?
@Fate-of-Furia żeby wyglądał rustykalnie.
@Fate-of-Furia jak się rozrasta w piekarniku (pod wpływem ciepła powietrze wewnątrz zwiększa objętość) to i tak pęknie, więc nacięcie pozwala kontrolować gdzie pęknie
Zaloguj się aby komentować