Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

90

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Robie takie z 2-3 na tydzień i za każdym razem zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?
120g 550 320g 1100 +mak.

#bojowkapiekarska #gownowpis #glutentomojapasja
#tagowanietomojapasja
ErwinoRommelo userbar
fdab3035-df4d-42a3-91c3-5205b2481584
wiatraczeg

@ErwinoRommelo czekaj aż odkryjesz chlebek ziemniaczany

pingWIN

zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?

@ErwinoRommelo Też by mi zapierało jakbym ponad kg chleba zjadł na raz ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Bardzo ładny bochen, kradnę piętkę póki ciepła!

Hajt

Ale to musi smakować, wygląda super!

Zaloguj się aby komentować

Jakby ktoś był ciekaw czy chałka wyjdzie z mąki chlebowej...

Żółtka były już utarte z cukrem, a drożdże rozpuszczone w mleku jak zorientowałam się, że resztę mąki 500 zużyłam do rogali. Zrobiłam z resztką orkiszowej 550 i z chlebową 750. Nie ma różnicy.

#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska
c55253a0-0ebe-4e92-a34a-9e067f081950
Afterlife

Kto go tak rozsmieszyl, tego chałka?

Zaloguj się aby komentować

Produkcja bajgli ciąg dalszy. Próbowałem pięć z przyprawą i na jednym testowałem tradycyjne formowanie. Niestety wyszedł mi z niego bardziej obwarzanek xD ale smak idealny z świeżym masełkiem 🤤

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel
f6785d31-f06b-4690-bf26-b8e9c9ca33d3
bbfe0273-1b6e-45e1-b37f-5ae982137ded
slynny_skorpion

jak zrobić obwarzanka?

obtoczyć dziurę ciastem.

dziękuję.

Pan_Buk

@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?

Pouek

@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Znowu ten sam chleb, mąka 550 120g, 110 300g.
Makowe będą aż sie skończy mak.

#bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
ae0613a5-4d70-44db-86ed-3682c5e72a7a
e431c16b-5791-4b09-8aac-d2aba53368b4
d67acd87-735a-4aba-82e0-9be530c45b20
Heheszki

zaklepuje 5 półdupek i piętke xd

edit xD ...

@ErwinoRommelo Piękne its , bjutiful ❤️

Fishery

@ErwinoRommelo Te pęknięcia na pierwszej focie wyglądają jakbyś zapiekł w tym chlebie przez przypadek żabę.

bartek555

Ale mnie wlurwiacie wszyscy tymi pieknymi chlebami. Chyba kupie maszyne do pieczenia ;)

Zaloguj się aby komentować

Żonie tak posmakowały bajgle, że dziś zrobiłem kolejną porcję. Tym razem lepiej wyszły, ale jest jeszcze miejsce na poprawę 🙈

#pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp #bajgiel
dd87c5e2-7faa-4006-800a-6bfb3faa39ba
onlystat

daj mie to, bo ja jeszcze przed sniadaniem

moll

@l__p zmieniałeś coś z wyrastaniem?

Soviel

@l__p tamte to były bajgle dziewice, te są już bez simlocka, czekam na następne

Zaloguj się aby komentować

3,8 kg masy makowej do rogali

Na noc wędruje do nieogrzewanego garażu - nie jest to wymagane w procesie robienia rogali ale jest po prostu łatwiej rozdzielić pracę na dwa dni, bo z ciastem półfrancuskim i lepieniem potem rogali też jest sporo zabawy.

Zużyte 800g białego suchego maku, 400g miodu, 200g masła, 200g mielonych migdałów, 200g mielonych włoskich orzechów, 100g rodzynek, 300g mielonych miękkich fig, 200g cukru pudru, kandyzowana skórka z dwóch pomarańczy, 400g mielonych biszkoptów, piana z 4 białek, aromat migdałowy oraz rum.

#bojowkapiekarska
094a9ef5-84c9-4d85-b4c9-73547baf24b3
TheLikatesy

@GazelkaFarelka pamietaj, tylko na smalcu!

bishop

Mało osób o tym wie ale z podobnego przepisu korzystali Szwedzi w 17. wieku kiedy podbijali Polskę. Zachowały się przekazy dot. oblężenia Częstochowy relacjonujące atak na miasto. Można z nich się dowiedzieć, że między innymi kulami ulepionymi z masy podanej przez opa ostrzeliwano mury miasta. Reszta jest historią. #hejtnarogaleswietomarcinskie

Iknifeburncat

@GazelkaFarelka Co roku robię, ale w tym jakoś weny zabrakło. Z rzeczy, których u Ciebie nie widzę to masa marcepanowa. Nie dajesz, bo nie lubisz czy w Twoim przepisie jej nie ma?

Zaloguj się aby komentować

Lubie takie niedziele. Żona zrobiła świeże masełko, szykuje “Apple pie”, ja upiekłem bajgle i wcinam z masełkiem, popijając herbatką. To się nazywa życie.

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp #bajgiel

P.S. Bajgle powinny być trochę krócej w piekarniku, ale to następnym razem wyjdą lepsze xD
c0ea5a6c-171c-49d0-a432-57f6d51829d6
c05c55be-d6a9-4cb8-a7b6-9a0dc0e09946
jedzczarnekoty

@l__p na wykopie był jakiś tag w stylu @pokazrozowegopaska. Ale takie podziały obowiązków w kuchni zawsze na propsie!

JanPatII

Bułeczki odbytnicze, pewnie były pyszne

Zaloguj się aby komentować

Rogale świętomarcińskie. Trochę niekształtne wyszły bo robiłem malutkie do poczęstunku, a poza tym od dwóch lat nie robiłem, to straciłem wprawę.
#bojowkapiekarska #jedzenie #gotujzhejto #pieczzhejto
29ce3127-6eb4-4387-9c40-d53db431152f
3f4f4c84-b0e6-4776-a9f2-1315b2557548
dc7a362d-cf46-4354-ba1a-f4936971acb3
1680a4b0-ae2b-4e3b-b465-3e77f79b9e2a
K44

@tptak Opitoliliby 😀 Jak będzie #rozdajo to wołaj 😉

maly_ludek_lego

@tptak Ale bym opierdolil takiego malego skurwysyna Om nom nom nom.

A tak serio, to piekne sa i smacznego!

Panda

@tptak borzu ale bym takiego zjadł, albo i cztery

Dej przepis

Zaloguj się aby komentować

Znowu garnkowiec.
Mąka 50% 110 50% 550.
Hail gluten.

#bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
2a8bbc46-d270-4687-8a04-d902ac027efc
955c654c-3c60-4452-ac74-0023d92b23aa
0c8ed53c-16df-47ce-8325-2aad1c42aa1c
Alawar

Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.


Łap pioruna pzdr.

ErwinoRommelo

@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?

f91d186e-5ae6-48fe-9ccd-bc5864e0c5c4
Pirazy

@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.

Zaloguj się aby komentować

Z wczorajszej nocy, ten sam protokół tylko mąka nie razowa ale zwykła. Ciasto było mniej solidne ale bąbelki na lekki +. Smakowo dalej spoko. Skończę mąkę i wracam do razowej.

#bojowkapiekarska #chleb #wchodzwemnietypysznyskurwysynu
ErwinoRommelo userbar
b496b7fc-7680-447f-b364-17721b040398
a0acad1d-0706-4c99-ad6d-3449a7d019a7
Pan_Buk

@ErwinoRommelo Po co piekarze (oraz Ty) smarują upieczony chleb surową mąką?

splash545

@ErwinoRommelo wygląda bardzo dobrze

Zaloguj się aby komentować

Następna