Aż mu jedną warstwę całą rozerwało.
#365chlebowgazelki
Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
duzo plynow pijesz w ciagu dnia? nie jestes odwodniona troche?
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo Jak ty wjedziesz z bochenkiem to się wszystkie bułeczki chowają
@ErwinoRommelo smacznie wygląda
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Ale bym sobie zjadl taki chlebek. Albo na przyklad wodny.
Piękny Boży chlebek
Zaloguj się aby komentować
@wielkaberta Na początek bym zmniejszyła porcję do np. 300g mąki, jak ci nie wyjdzie to mniej do wyjebania.
Po drugie mąki żytniej się nie wyrabia, to jakaś bzdura. Wyrabia się tylko ciasto z mąki pszennej, bo pod wpływem rozciągania tworzy się gluten. Ciasto na żytniej mieszasz tylko do połączenia i wymieszania składników. Memłanie tego ciasta nic nie da. Możesz wymieszać łyżką.
Po trzecie zamiast tych drożdży ogarnij zakwas żytni (można kupić przez neta).
Po czwarte spróbuj np. pół na pół mąka żytnia razowa 2000 / mąka żytnia chlebowa 700
Zaloguj się aby komentować
Skąd foremka? Jaki przepis??
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo Nooo, dużego masz
Następny natnij u góry żyletką i postaw obok kubek z wodą. Skórka wyjdzie cieńsza i chrupiąca.
@ErwinoRommelo piękny chleb
Zaloguj się aby komentować
To całkowicie normalne a częste karmienie zakwasu to jakieś herezje. Całymi miesiącami nie karmiłem zakwasu a potem jak go wykorzystałem to działał idealnie.
Zaloguj się aby komentować
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
@l__p wołaj jak będziesz kroił.
@l__p Musisz bardzo lubić tosty.
Dwa razy piec ten sam chleb to nie dla mnie.
@l__p Z jakiego przepisu?
Zaloguj się aby komentować
4 lata?
To prawie jak mój projekt z diodą świecącą 10 lat na jednej baterii.
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo murzynek też dobry
@ErwinoRommelo ja tu umieram (37,4 aktualnie) z głodu też a Ty mi takim chlebkiem przed oczami machasz
Zaloguj się aby komentować
porządnie przypudrowany
Zaloguj się aby komentować
@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.
@GazelkaFarelka Mąka Szymanowska 750 z 12g białka
Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.
@miciek a no właśnie, pochwal się jak wygląda w środku
@Nervous99 @GazelkaFarelka Pod wieczór zrobię jeszcze fotkę z środka
@miciek Słabiutki zakwas, prawdopodobnie przeciągnąłeś za długo jeszcze, czekając aż urośnie, ale nie miało szans urosnąć, za to się tylko zakwasiło i jeszcze bardziej opadło. Spróbuj przejść na karmienie zakwasu białą mąką chlebową w proporcjac 1
@GazelkaFarelka Dzięki, dzisiaj kolejna próba zakwasu który nakarmiłem 6h temu mąką chlebową. Od jutra nakarmię zakwas proporcjami które podałeś, bo dzisiaj już poszlo 1
Z przeciąganiem aż urośnie to prawda, nie przyłożyłem się do sprawdzania co jakiś czas czy już ta objętość ciasta się podwoiła. No i troszku kwaskowaty chlebek był. Dzięki wielkie za porady
Zaloguj się aby komentować
Work in progress:
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo a ja myślałem że wy tam co innego wypiekacie.
Cos pieknego
@ErwinoRommelo najs
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka kurde śmieszne :D
@GazelkaFarelka myślałem że to jakaś Kiełbasa z serem xD
Na początku myślałem że to kiełbasa haha
Zaloguj się aby komentować
Czosndogi !!!
To makowce?
Wygląda jak parówki w jakimś ciemnym cieście 🤣
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka po co nacina sie chleb? Nie mozna takiego calego upiec?
@Fate-of-Furia żeby wyglądał rustykalnie.
@Fate-of-Furia jak się rozrasta w piekarniku (pod wpływem ciepła powietrze wewnątrz zwiększa objętość) to i tak pęknie, więc nacięcie pozwala kontrolować gdzie pęknie
Zaloguj się aby komentować