Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Trzecie podejście do chlebka na własnym, 7 dniowym już zakwasie (od zera, dokarmiany przez ostatnie 7 dni - 50g żytniej 2000/50g wody). Powoli się uczę, ale jeszcze mam wiele błędów do naprawy.

Przepis: Od Mirka z pewnego portalu o rogalach #kmwtw

Garść uwag i również pytań.

Jak duże znaczenie do kleistości ciasta na chleb i do skuteczności tworzenia siatki glutenowej ma to, czy zakwas wezmę gdy dopiero dorasta do dwukrotnej objętości, a jak wezmę jak już się nażarł i zaczyna opadać (widoczne "zacieki" na ściankach słoika po podwojeniu objętości)? Bo zrobiłem właśnie z takiego opadającego już i zakładam że to w tym problem. Mimo wyrabiania ręcznego przez jakieś 15-20min, mimo wyczekania godziny po ugniataniu nie było efektu glutenowej "szyby" jak anglojęzyczni to mawiają na metodę sprawdzania czy gluten sobie zbudował siatkę, a kleistość zmniejszyła się minimalnie, i tak musiałem pomagać sobie cały czas plastikową szpatułką.

#bojowkapiekarska
c24e7c1c-df54-4df3-afe6-27c7d49826c9
Nervous99

Ładnie wygląda , piekłeś w jakimś naczyniu ?

GazelkaFarelka

@miciek Nie taka mąka, mi w życiu nie wyszła "glutenowa szyba" ani takie dziury jak u nich, mimo roku różnych eksperymentów. Anglosasi robią z mąki bardziej przypominającej naszą 500 czyli biała mąka, z tym że zawiera więcej białka. Niemniej i bez tego można zrobić pyszny bochenek.

GazelkaFarelka

Na pierwszy rzut oka zbyt długo fermentowany ale musiałbyś pokazać przekrój.

Zaloguj się aby komentować

Mam nadzieję, że nie zostanę potraktowany za to na tym tagu, jak użytkownik e-bike na forum rowerowym xD

Moje tegoroczne odkrycie kulinarne: chleb keto. Robiony według tego przepisu: https://tlustegary.pl/przepis-na-prosty-keto-chleb/

#bojowkapiekarska
bfac4d27-2170-4f7c-ba0f-51aa70601707

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Krajanka piernikowa
Chyba trzeba mniejsze rolować i rzadszy lukier.
Będzie obracane jeszcze na drugą stronę i jeszcze raz polewane.
#bojowkapiekarska #pierniki
4ac25694-7df2-4bc2-9743-905d586638a5
cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka kurde śmieszne :D

kubex_to_ja

@GazelkaFarelka myślałem że to jakaś Kiełbasa z serem xD

Hajt

Na początku myślałem że to kiełbasa haha

Zaloguj się aby komentować

Chliebek.

#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
ErwinoRommelo userbar
6ef49726-5e92-4ac7-b672-e0f88e855af1
splash545

@ErwinoRommelo dla takiego chlibka złamałbym dietę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Yes_Man

@ErwinoRommelo Zgłodniałem przez tą robotę, podziel się

UmytaPacha

@ErwinoRommelo erwińcio trzymej kciuki and fingers crossed żeby mi ten ocet włosia nie wyżarł xd ehh krąg hejtoblogera zaczyna się domykać, ryzykuję życiem dla kontentu

20c58226-911b-4b51-b0b7-c0f01ea74968

Zaloguj się aby komentować

Taki zawadiaka dzisiaj wyszedł
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska
225c7d03-cf3e-4c09-89bb-5f3351f122b0
Sofie

Piękności! Zaraz i ja się zabieram za chlebek

argonauta

Przeca to Nosacz Sundajski

407e75f8-01a1-4b6e-8f95-0ef68a68e9cd
Pan_Buk

@GazelkaFarelka Ludzie, co wy macie z tymi chlebami?! Kolejne zdjęcie chleba, nic tylko chleby i chleby!

Dlaczego nikt nie zamieszcza....

fd286c69-4aa8-44ac-a1ea-bfea038d791d

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj wypieklem tak na cacccyyy.

#gownowpis #bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
ErwinoRommelo userbar
55f71373-05c5-45c0-9464-3b203ff2f015
Dziwen

@ErwinoRommelo ofensywa chlebowa trwa w najlepsze.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@ErwinoRommelo i teraz z takiego świeżutkiego bochna odkrawasz pajdę i smarujesz masłem

mitsue

czemu ludzie nie wrzucaja zdjec srodka

Zaloguj się aby komentować

Sobotni powszedni chłopski makowy.

#bojowkapiekarska #tagowanietomojapasja
ErwinoRommelo userbar
f34b84d1-2dde-4ea6-a5c2-52fdd093dfbe
splash545

@ErwinoRommelo otwieraj piekarnie!

Yes_Man

@ErwinoRommelo Piękny! Aż żal kroić. No chyba że masz Winiary to wtedy trzeba. Tylko grubo smaruj

cododiaska

@ErwinoRommelo upiekł taki dobry chleb, że można nim nóż kroić

Zaloguj się aby komentować

Robie takie z 2-3 na tydzień i za każdym razem zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?
120g 550 320g 1100 +mak.

#bojowkapiekarska #gownowpis #glutentomojapasja
#tagowanietomojapasja
ErwinoRommelo userbar
fdab3035-df4d-42a3-91c3-5205b2481584
wiatraczeg

@ErwinoRommelo czekaj aż odkryjesz chlebek ziemniaczany

pingWIN

zapiera mi dech w piersiach, czy to miłość?

@ErwinoRommelo Też by mi zapierało jakbym ponad kg chleba zjadł na raz ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Bardzo ładny bochen, kradnę piętkę póki ciepła!

Hajt

Ale to musi smakować, wygląda super!

Zaloguj się aby komentować

Jakby ktoś był ciekaw czy chałka wyjdzie z mąki chlebowej...

Żółtka były już utarte z cukrem, a drożdże rozpuszczone w mleku jak zorientowałam się, że resztę mąki 500 zużyłam do rogali. Zrobiłam z resztką orkiszowej 550 i z chlebową 750. Nie ma różnicy.

#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska
c55253a0-0ebe-4e92-a34a-9e067f081950
Afterlife

Kto go tak rozsmieszyl, tego chałka?

Zaloguj się aby komentować

Produkcja bajgli ciąg dalszy. Próbowałem pięć z przyprawą i na jednym testowałem tradycyjne formowanie. Niestety wyszedł mi z niego bardziej obwarzanek xD ale smak idealny z świeżym masełkiem 🤤

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel
f6785d31-f06b-4690-bf26-b8e9c9ca33d3
bbfe0273-1b6e-45e1-b37f-5ae982137ded
slynny_skorpion

jak zrobić obwarzanka?

obtoczyć dziurę ciastem.

dziękuję.

Pan_Buk

@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?

Pouek

@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie

Zaloguj się aby komentować

Znowu ten sam chleb, mąka 550 120g, 110 300g.
Makowe będą aż sie skończy mak.

#bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
ae0613a5-4d70-44db-86ed-3682c5e72a7a
e431c16b-5791-4b09-8aac-d2aba53368b4
d67acd87-735a-4aba-82e0-9be530c45b20
Heheszki

zaklepuje 5 półdupek i piętke xd

edit xD ...

@ErwinoRommelo Piękne its , bjutiful ❤️

Fishery

@ErwinoRommelo Te pęknięcia na pierwszej focie wyglądają jakbyś zapiekł w tym chlebie przez przypadek żabę.

bartek555

Ale mnie wlurwiacie wszyscy tymi pieknymi chlebami. Chyba kupie maszyne do pieczenia ;)

Zaloguj się aby komentować

Żonie tak posmakowały bajgle, że dziś zrobiłem kolejną porcję. Tym razem lepiej wyszły, ale jest jeszcze miejsce na poprawę 🙈

#pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp #bajgiel
dd87c5e2-7faa-4006-800a-6bfb3faa39ba
onlystat

daj mie to, bo ja jeszcze przed sniadaniem

moll

@l__p zmieniałeś coś z wyrastaniem?

Soviel

@l__p tamte to były bajgle dziewice, te są już bez simlocka, czekam na następne

Zaloguj się aby komentować

Robale marcińskie
#bojowkapiekarska
1d2cc94a-dc70-427a-bfd8-55bd1c70f1fd
bori

@GazelkaFarelka A certyfikat jest?

GazelkaFarelka

@bori nic z tych rzeczy, to porządne wypieki

bori

@GazelkaFarelka Nie uwierzę jak nie spróbuję

Mr.Mars

@GazelkaFarelka o jacie! Jaka wyżerka.

Sofie

boskie, robiłam raz, są bardzo satysfakcjonujące, pewnie bym powtarzała, ale dla mnie za słodkie, zbyt kaloryczne i za dużo roboty

GazelkaFarelka

@Sofie Roboty jest faktycznie, dosłownie bolą mnie podeszwy stóp od całego dnia stania na nogach. Dlatego robię tylko raz na rok

Sofie

@GazelkaFarelka może właśnie stąd taka tradycja, że mi raz w roku chce się przy tym stać. Wieczorami już jest ciemno, a jeszcze niedawno nie było, nie dość że przez to nie chce się wyjść to jest zimno, nie ma co robić na ogrodzie. Najlepiej zjeść coś słodkiego na wypasie, jest dużo czasu popołudniu więc się jeszcze chce xD

Taka tam teoria

Swoją drogą dobre przygotowanie przed świętami

Zaloguj się aby komentować

Następna