Ponoć robiąc kebaba deportujesz Araba, a więc zrobiłem. Już teraz wiem, że sambal przepali 2 razy, ale tak ma być, niczego nie żałuję! ᕦ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕤ
#jedzenie #gotujzhejto #kebab
b9d86991-7089-40b9-ab2f-c2153a509a18
Zielczan

@Stashqo ale legancki

galencjusz

@Stashqo Bułka swój wypiek, czy gdzieś taką ładną kupiłeś? Jak przyrządziłes mięso? Narobiłeś mi ochoty by to dzieło odtworzyć :D

conradowl

Zdjęcia żarła bez przepisu czy opisu składników powinny być zakazane. Jak ja mam zrobić zakupy po samej fotce? Masz kurła pioruna za kare, oby cię popieścił.

Stashqo

@galencjusz Zazwyczaj piekę sam z tego przepisu https://youtu.be/OwGSru1vJX0 (daję tylko troszkę więcej wody bo dla mnie to ciasto jest zbyt zbite), ale tym razem użyłem gotowca, kupiłem w sklepie z azjatycką/bliskowschodnią żywnością.

Gorąco dzisiaj u mnie, więc zamiast korzennych przypraw arabskich mięso zrobiłęm w sumie bardziej po grecku. Użyłem podudzi z kurczaka (bo tłuste a tłuszcz w kebsie to rzecz niezbędna), marynata to tak na oko sporo oliwy, sok z cytryny, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, odrobina kuminu, sól, pieprz, świeży rozmaryn i odrobina miodu aby ładnie się karmelizowało.

Mięso można elegancko zgrillować luzem, ale jak masz czas i fantazję to możesz powycinać cienkie kawałki, takie 5x5cm i nadziewać na szaszłyk dogniatając połówką cebuli z obu stron a potem podobnie jakbyś robił donera na zmianę grillować i obkrajać wkoło.

Bułkę tez warto obgrillować chwilę tak żeby była ciepła w środku a z zewnątrz lekko krucha.

Do środka nic specjalnego, sałata, pomidory, cebula czerwona, ogórek i feta (opcjonalnie jeśli po grecku). Zamiast sałaty sprawdzi się też czerwona kapusta, tylko warto ją 3-4h wcześniej poszatkować, dodać trochę świeżej natki pietruszki i wymieszać z oliwą i solą żeby trochę zmiękła.

Sos biały to ząbek czosnku, jakieś 250g jogurtu greckiego, 2 kopiaste łyżki majonezu, sok cytrynowy i kluczowe dla smaku składniki: 2 łyżki zmiażdzonego na pastę białego sezamu (albo łyżka pasty sezamowej jeśli gdzieś dostaniesz) oraz łyżka posiekanej mięty (można dać też płaską łyżeczkę suszonej, ale to nie to samo).

Sos czerwony - sambal prosto ze słoika, do nabycia w sklepach azja/mid-east, ewentualnie jest coś takiego jak ostra węgierska pasta paprykowa, łatwiejsza do nabycia w Polsce a zbliżona w smaku.


@conradowl Przepraszam Pana najmocniej, nie spodziewałem się, że kogokolwiek przepis zainteresuje.

conradowl

@Stashqo dzięki, rzetelny opis

Mr.Mars

@Stashqo Otwieraj budę z kebabami.

Stashqo

@Mr.Mars Niestety nie mogę bo myję ręce, używam prawdziwego mięsa i nie rozwadniam sosów, w skrócie splajtowałbym xD

Gilgamesz

Gdzie kupiłeś taką bułkę

Stashqo

@Gilgamesz pisałem 2 komentarze wyżej

Gilgamesz

@Stashqo A za dużo czytania. Książkę prawie napisałeś

Stashqo

@Gilgamesz wystarczyło przeczytać pierwsze zdanie xD

Zaloguj się aby komentować