#jedzenie #gotujzhejto #kebab
@Stashqo ale legancki
@Stashqo Bułka swój wypiek, czy gdzieś taką ładną kupiłeś? Jak przyrządziłes mięso? Narobiłeś mi ochoty by to dzieło odtworzyć :D
Zdjęcia żarła bez przepisu czy opisu składników powinny być zakazane. Jak ja mam zrobić zakupy po samej fotce? Masz kurła pioruna za kare, oby cię popieścił.
@galencjusz Zazwyczaj piekę sam z tego przepisu https://youtu.be/OwGSru1vJX0 (daję tylko troszkę więcej wody bo dla mnie to ciasto jest zbyt zbite), ale tym razem użyłem gotowca, kupiłem w sklepie z azjatycką/bliskowschodnią żywnością.
Gorąco dzisiaj u mnie, więc zamiast korzennych przypraw arabskich mięso zrobiłęm w sumie bardziej po grecku. Użyłem podudzi z kurczaka (bo tłuste a tłuszcz w kebsie to rzecz niezbędna), marynata to tak na oko sporo oliwy, sok z cytryny, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, odrobina kuminu, sól, pieprz, świeży rozmaryn i odrobina miodu aby ładnie się karmelizowało.
Mięso można elegancko zgrillować luzem, ale jak masz czas i fantazję to możesz powycinać cienkie kawałki, takie 5x5cm i nadziewać na szaszłyk dogniatając połówką cebuli z obu stron a potem podobnie jakbyś robił donera na zmianę grillować i obkrajać wkoło.
Bułkę tez warto obgrillować chwilę tak żeby była ciepła w środku a z zewnątrz lekko krucha.
Do środka nic specjalnego, sałata, pomidory, cebula czerwona, ogórek i feta (opcjonalnie jeśli po grecku). Zamiast sałaty sprawdzi się też czerwona kapusta, tylko warto ją 3-4h wcześniej poszatkować, dodać trochę świeżej natki pietruszki i wymieszać z oliwą i solą żeby trochę zmiękła.
Sos biały to ząbek czosnku, jakieś 250g jogurtu greckiego, 2 kopiaste łyżki majonezu, sok cytrynowy i kluczowe dla smaku składniki: 2 łyżki zmiażdzonego na pastę białego sezamu (albo łyżka pasty sezamowej jeśli gdzieś dostaniesz) oraz łyżka posiekanej mięty (można dać też płaską łyżeczkę suszonej, ale to nie to samo).
Sos czerwony - sambal prosto ze słoika, do nabycia w sklepach azja/mid-east, ewentualnie jest coś takiego jak ostra węgierska pasta paprykowa, łatwiejsza do nabycia w Polsce a zbliżona w smaku.
@conradowl Przepraszam Pana najmocniej, nie spodziewałem się, że kogokolwiek przepis zainteresuje.
@Stashqo dzięki, rzetelny opis
@Stashqo Otwieraj budę z kebabami.
@Mr.Mars Niestety nie mogę bo myję ręce, używam prawdziwego mięsa i nie rozwadniam sosów, w skrócie splajtowałbym xD
Gdzie kupiłeś taką bułkę
@Gilgamesz pisałem 2 komentarze wyżej
@Stashqo A za dużo czytania. Książkę prawie napisałeś
@Gilgamesz wystarczyło przeczytać pierwsze zdanie xD
Dzięki za info
Zaloguj się aby komentować