Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po mojej ostatniej pizzowej porażce dowiezienie tej napoletany było sprawą honoru!

Z technikaliów to ciasto 62% hydro, 24h fermentacji. Placki wrzucane przy około 420°C na minimalnym grzaniu i to jest chyba sweet spot dla mojego pieca. Tym razem spód się upiekł i nie przypalił a brzegi wyrosły elegancko, w smaku też super. Trochę za mała chrupkość brzegów i nad tym muszę jeszcze popracować, ale w końcu czuję, że idę w dobrym kierunku z tym piecem jak i recepturą.

Na ten moment mam chyba przesyt pizzy i biorę krótki urlop od włoskiej kuchni.
#gotujzhejto #pizza #jedzenie #bojowkaooni
48a40f95-76ef-42b7-aa9c-ef78b74f8c27
259fd9f7-126a-4864-8d83-188a4868ae15
KciukDlaZarysu

@Stashqo


> Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie!


dokladnie

tyci_koks

@Stashqo pizza to nadjedzenie

GordonLameman

@Stashqo

To Chorizo?


Pizza wygląda świetnie

Stashqo

To Chorizo?

@GordonLameman

Si señor.

TytusBomba

Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie!

@Stashqo w zależności od tego na co mam ochotę, czasami zgadzam się w 100%, ale czasami przychodzi mi chęć na deepdisha czy detriot i wtedy one są najlepszymi pitcami na świecie, ogólnie to pitca jest najlepszym żarcie na świecie między innymi przez mnogość opcji do wyboru

Stashqo

@TytusBomba czasami w ramach perwersji to i taką domową na grubym cieście robię i z sosem czostkowym zajadam, ale jeśli miałbym jeść jeden jedyny styl do koñca życia to byłaby to zdecydowanie napoletana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

TytusBomba

@Stashqo jeżeli miałbym się ograniczyć to pewnie wybrałbym tak samo, na szczęście nie muszę i mogę szaleć czasami robiąc nawet takie aberracje jak nowojorska czy hawajska

zapomniałem dodać że ta ze zdjęcia wygląda tak paskudnie że biorę się dzisiaj za robienie ciasta ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Wagabundowy

@Stashqo smarowałeś delikatnie brzegi ciasta oliwą przed wrzuceniem do pieca?


Jeśli nie to spróbuj następnym razem.

Stashqo

@Wagabundowy ponad 400°C i oliwa? Panie ja robię pizzę a nie zasłonę dymną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wagabundowy

@Stashqo


ponad 400°C i ser? Panie ja robię pizzę a nie zasłonę dymną ( ͡° ͜ʖ ͡°).


Tutaj wypieki w zwykłym piekarniku 300°

9c8a9b27-ece2-4fc1-8a67-5b77ab3dcf0c
e16b885f-de79-4c43-b7e5-b93e64ce9dc1
Wagabundowy

@Stashqo


Tutaj masz dwie bułki pieczone razem, jedna była posmarowana pędzlem z oliwą.

e7942f79-df66-4d96-9cf6-6b731ffc155a
Stashqo

@Wagabundowy ja rozumiem piekarnikowe tricki choć sam nigdy nie stosowałem, no ale ja tu walczę o chrupiące brzegi. Przypalone brzegi to u mnie kwestia odkręcenia gazu na max na 20s, ja zaś przy tym piecu próbuję pizzę upiec zanim ją spalę.

Wagabundowy

@Stashqo i co z tego, że masz piec 400° na gaz jak Twoja pizza wygląda przeciętnie a brzegi są białe?


Tutaj placki z Włoch.

244766f1-698d-44aa-a205-72cea0589053
2fbc66a2-df4d-4e7d-8899-fdbed1da4a24
Stashqo

@Wagabundowy takie też robiłem, problem w tym, ze ciasto nie dochodziło, było za mokre a brzegi mimo ładnego koloru miękkie a nie chrupkie. Wolę żeby przede wszystkim smakowało a nie wyglądało, teraz eksperymentuję żeby doszło zanim zlapie kolor. No i nie, nie jest biale, po prostu takie mam światlo w kuchni. Tak czy inaczej dziękuję za tipa z oliwą, ale nie, dziękuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dlolb

Moja z soboty, pozdro dla pitcowych świrów

c4738740-0757-4869-aec8-70e9d18fe82a
Stashqo

@dlolb elegansia, tak trzeba żyć! W czym pieczesz?

dlolb

W effeuno zwykłym na biscotto

Stashqo

@dlolb niezły efekt jak na elektryczny piecyk, jestem pod wrażeniem.

Sveg

@Stashqo piękna pitca. Ooni na prąd?

Stashqo

@Sveg po niemiecku, na gaz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

esquina

Z tego co się orientuję to właśnie napoletana jest miękka i gumowata.

Zaloguj się aby komentować