Z technikaliów to ciasto 62% hydro, 24h fermentacji. Placki wrzucane przy około 420°C na minimalnym grzaniu i to jest chyba sweet spot dla mojego pieca. Tym razem spód się upiekł i nie przypalił a brzegi wyrosły elegancko, w smaku też super. Trochę za mała chrupkość brzegów i nad tym muszę jeszcze popracować, ale w końcu czuję, że idę w dobrym kierunku z tym piecem jak i recepturą.
Na ten moment mam chyba przesyt pizzy i biorę krótki urlop od włoskiej kuchni.
#gotujzhejto #pizza #jedzenie #bojowkaooni
@Stashqo
> Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie!
dokladnie
@Stashqo pizza to nadjedzenie
@Stashqo
To Chorizo?
Pizza wygląda świetnie
To Chorizo?
@GordonLameman
Si señor.
Napoletana to najlepsza picka i nawet z tym nie dyskutujcie!
@Stashqo w zależności od tego na co mam ochotę, czasami zgadzam się w 100%, ale czasami przychodzi mi chęć na deepdisha czy detriot i wtedy one są najlepszymi pitcami na świecie, ogólnie to pitca jest najlepszym żarcie na świecie między innymi przez mnogość opcji do wyboru
@TytusBomba czasami w ramach perwersji to i taką domową na grubym cieście robię i z sosem czostkowym zajadam, ale jeśli miałbym jeść jeden jedyny styl do koñca życia to byłaby to zdecydowanie napoletana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Stashqo jeżeli miałbym się ograniczyć to pewnie wybrałbym tak samo, na szczęście nie muszę i mogę szaleć czasami robiąc nawet takie aberracje jak nowojorska czy hawajska
zapomniałem dodać że ta ze zdjęcia wygląda tak paskudnie że biorę się dzisiaj za robienie ciasta ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@Stashqo smarowałeś delikatnie brzegi ciasta oliwą przed wrzuceniem do pieca?
Jeśli nie to spróbuj następnym razem.
@Wagabundowy ponad 400°C i oliwa? Panie ja robię pizzę a nie zasłonę dymną ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Stashqo
ponad 400°C i ser? Panie ja robię pizzę a nie zasłonę dymną ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Tutaj wypieki w zwykłym piekarniku 300°
@Stashqo
Tutaj masz dwie bułki pieczone razem, jedna była posmarowana pędzlem z oliwą.
@Wagabundowy ja rozumiem piekarnikowe tricki choć sam nigdy nie stosowałem, no ale ja tu walczę o chrupiące brzegi. Przypalone brzegi to u mnie kwestia odkręcenia gazu na max na 20s, ja zaś przy tym piecu próbuję pizzę upiec zanim ją spalę.
@Stashqo i co z tego, że masz piec 400° na gaz jak Twoja pizza wygląda przeciętnie a brzegi są białe?
Tutaj placki z Włoch.
@Wagabundowy takie też robiłem, problem w tym, ze ciasto nie dochodziło, było za mokre a brzegi mimo ładnego koloru miękkie a nie chrupkie. Wolę żeby przede wszystkim smakowało a nie wyglądało, teraz eksperymentuję żeby doszło zanim zlapie kolor. No i nie, nie jest biale, po prostu takie mam światlo w kuchni. Tak czy inaczej dziękuję za tipa z oliwą, ale nie, dziękuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moja z soboty, pozdro dla pitcowych świrów
@dlolb elegansia, tak trzeba żyć! W czym pieczesz?
W effeuno zwykłym na biscotto
@dlolb niezły efekt jak na elektryczny piecyk, jestem pod wrażeniem.
@Stashqo piękna pitca. Ooni na prąd?
@Sveg po niemiecku, na gaz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z tego co się orientuję to właśnie napoletana jest miękka i gumowata.
Zaloguj się aby komentować