Uwaga! To przydługi i nudny wpis na temat pieca do pizzy, kto lubi obrazki picki ten piorunuje (lub nie) i scrolluje dalej. Żeby nie było, że nie ostrzegałem.
Do porzucenia domowego piekarnika przymierzałem się od długiego czasu. Nie tak dawno testowałem piec do pizzy Ooni Koda 16, nie byłem jednak do końca zadowolony. Pizze spiekały się mocno z wierzchu ale spody byly niedostatecznie dopieczone. Długo się zastanawiałem nad zakupem, ostatnio jednak znalazłem dobrą promkę, poczytałem tricki użytkowników w necie, uznałem, że ogarnę mankamenty i kupiłem. Dokupiłem też pirometr aby ogarnąć temperatury i zrozumiec lepiej co tam się w środku dzieje. Drugie i trzecie efekty na zdjęciach, pierwsze niestety poszły do kosza, przedziurawiłem spód bo zbyt wcześnie próbowałem przekręcić pizzę (cenna lekcja).
Z obserwacji to deklarowany przez producenta czas gotowości do pieczenia w 20min to bullshit, po 20min grzania na maksa, środek kamienia miał ledwo 250°C, po 45min doszedł do 360°C. Temperatur powyżej 400°C nie odnotowałem. To tlumaczy czemu ostatnim razem mialem ledwo upieczony spód (bez możliwości pomiaru wkładałem po 20min jak zaleca Ooni). Tym razem wrzucałem przy 360°C i na sam czas pieczenia obniżałem mocno siłę płomienia, picki wyszły już spoko. No, prawie spoko, bo przez problemy z regulatorem gazu a potem mocno wydłużony czas nagrzewania przeciągnąłem nieco ciasto i musiałem zagniatac na nowo dwie kulki. Na przyszły raz będę wiedział kiedy wyciągnąć z lodówki.
Wydałem trochę hajsu i nie jestem do końca zadowolony. Jedno jest pewne - ten piecyk potrzebuje drzwi. W założeniu powinny przynieść oszczędność czasu, gazu i wyższe temperatury kamienia. Zamowiłem już niewielki arkusz nierdzewki, niedługo potestuję rozwiązania DIY. Jeśli to nie pomoże to idzie na popularny portal ogłoszeniowy.
#pizza #gotujzhejto #jedzenie #minirecenzja
32f67c74-26b6-4d97-94d4-45f208a00377
75e03d37-3a12-429f-bb52-efea92151bed
e0dda4a0-6fbe-47c1-8e4f-8f1b383c6b26
c06b2763-1c4c-4168-af30-572f49391e43
7684dea3-e2fd-4af9-a871-4cbddb9b690c
Zielczan

@Stashqo ludzie chyba zasadniczo są zadowoleni z tych piecy? Czy może jest jeszcze jakiś uber model? Bo widziałem na KMP, że parę osób ma

Stashqo

@Zielczan Ludzie lubią być zadowoleni z rzeczy, za które sporo zapłacili aby usprawiedliwić sobie ten zakup. Jeśli nie mogę wycisnąć tych 440°C na kamieniu to nie jestem ukontentowany, no ale powalczę jeszcze z budową drzwi i zobaczę.


Jest jeszcze Ooni Pro i Karu zdaje się, może tam wyciągają lepsze rezultaty.

Pjorun

@Stashqo Jak nie lubisz napolitany (pizza z zupą w środku) to nie trzeba ci więcej jak 300-320°C na kamieniu. Ile pieczesz? Ja robię 5-7 minut w grillu i jest sztos. Bardzo dziwne, że przy 340°C masz niedopieczony spód, zmierz temperaturę po pieczeniu czy jakoś nie spadła.


Ile ci gazu schodzi na robienie pizz w tym? Jak robię 5-6 placków to muszę liczyć spokojnie 20zł w węglu.

Stashqo

@Pjorun Tym razem spody wyszły już dopieczone, dupa była za pierwszym razem gdy piekłem bez pirometru tylko wedle zaleceń czasowych producenta.


Nie sprawdzałem ze stoperem, ale piekły się ~2min. Przez godzinę grzania zeszło ponad pół kg propanu. Jeśli ograniczę czas nagrzewania się pieca to nie będzie tragedii.

Stashqo

@knoor dzięki, już mam wstępny pomysł na te drzwi, ale chyba zerżnę od Ciebie trochę i dołożę też termometr. Jaką zastosowałeś grubość blachy i jak to wycinałeś?

knoor

@Stashqo Termometr to imo bardziej bajer, niby wyskalowany do 500 stopni a po pierwszym użyciu rozjechał się tak, że w temperaturze pokojowej wskazuje 150 ¯\_(ツ)_/¯ Druga rzecz, która potrzebuje przemyślenia na nowo to drewniana rączka bo jak teraz piec hula na 400-500 stopni, to po jakimś czasie trzeba ją wymieniać, zaczyna się zwęglać:) Wycinał mi kumpel brata laserem na podstawie projektu, któy przygotowałem (beka, bo specjalnie się CAD-a poduczyłem w tym celu). Stal nierdzewna 2 mm.

knoor

@Stashqo Aha, dodam że po tym jak kamień zaczął osiągać te 400-475 stopni uczę się trochę na nowo tego pieca, bo spód robi się szybciej niż góra;) Więc zacząłem kombinować z ustawianiem płomienia

Stashqo

@knoor Kupiłem arkusz 1,5mm, mam nadzieję, że nie będzie się giął pod wpływem temperatury. Laser był moim pierwszym strzałem, ale nie mam nikogo znajomego na laserach. Popytałem w jakiejś firmie co się w necie ogłasza, że wycina laserem z projektu cad i okazało się, że w cenie pojedynczego detalu mogę sobie kupić po prostu gotowe drzwi z neta bez kombinowania.

Czekam na blachę, kątówka, wiertło, pilnik, migomat i jadę z koksem. Na uchwyt kupiłem sobie jakiś tani i dość długi wkrętak z drewnianą rączką, przyspawam i mam nadzieję, że będzie się trzymać.

Stashqo

jak kamień zaczął osiągać te 400-475 stopni uczę się trochę na nowo tego pieca, bo spód robi się szybciej niż góra;)


@knoor czyli to ustawienie "max" na regulatorze może mieć sens o ile piec się dobrze rozgrzeje, wtedy zrobienie pizzy to powinna być bajka imo, 70-90s i gotowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

knoor

@Stashqo Wkrętak imo będzie dobrym pomysłem, blacha 1.5 powinna być tak na granicy, wcześniej próbowałem zatykać wylot łopatą do pizzy (ok 0.5-1mm) i blacha się powyginała;) Najważniejsze żeby była nierdzewka, chociaż od temperatury i tak się będzie odbarwiać

Mjelon

@Stashqo ale piękne placki 😍 wyglądają jak z najlepszych restauracji

Zaloguj się aby komentować