Do porzucenia domowego piekarnika przymierzałem się od długiego czasu. Nie tak dawno testowałem piec do pizzy Ooni Koda 16, nie byłem jednak do końca zadowolony. Pizze spiekały się mocno z wierzchu ale spody byly niedostatecznie dopieczone. Długo się zastanawiałem nad zakupem, ostatnio jednak znalazłem dobrą promkę, poczytałem tricki użytkowników w necie, uznałem, że ogarnę mankamenty i kupiłem. Dokupiłem też pirometr aby ogarnąć temperatury i zrozumiec lepiej co tam się w środku dzieje. Drugie i trzecie efekty na zdjęciach, pierwsze niestety poszły do kosza, przedziurawiłem spód bo zbyt wcześnie próbowałem przekręcić pizzę (cenna lekcja).
Z obserwacji to deklarowany przez producenta czas gotowości do pieczenia w 20min to bullshit, po 20min grzania na maksa, środek kamienia miał ledwo 250°C, po 45min doszedł do 360°C. Temperatur powyżej 400°C nie odnotowałem. To tlumaczy czemu ostatnim razem mialem ledwo upieczony spód (bez możliwości pomiaru wkładałem po 20min jak zaleca Ooni). Tym razem wrzucałem przy 360°C i na sam czas pieczenia obniżałem mocno siłę płomienia, picki wyszły już spoko. No, prawie spoko, bo przez problemy z regulatorem gazu a potem mocno wydłużony czas nagrzewania przeciągnąłem nieco ciasto i musiałem zagniatac na nowo dwie kulki. Na przyszły raz będę wiedział kiedy wyciągnąć z lodówki.
Wydałem trochę hajsu i nie jestem do końca zadowolony. Jedno jest pewne - ten piecyk potrzebuje drzwi. W założeniu powinny przynieść oszczędność czasu, gazu i wyższe temperatury kamienia. Zamowiłem już niewielki arkusz nierdzewki, niedługo potestuję rozwiązania DIY. Jeśli to nie pomoże to idzie na popularny portal ogłoszeniowy.
#pizza #gotujzhejto #jedzenie #minirecenzja
@Stashqo ludzie chyba zasadniczo są zadowoleni z tych piecy? Czy może jest jeszcze jakiś uber model? Bo widziałem na KMP, że parę osób ma
@Zielczan Ludzie lubią być zadowoleni z rzeczy, za które sporo zapłacili aby usprawiedliwić sobie ten zakup. Jeśli nie mogę wycisnąć tych 440°C na kamieniu to nie jestem ukontentowany, no ale powalczę jeszcze z budową drzwi i zobaczę.
Jest jeszcze Ooni Pro i Karu zdaje się, może tam wyciągają lepsze rezultaty.
smacznego życzę.
@Stashqo Jak nie lubisz napolitany (pizza z zupą w środku) to nie trzeba ci więcej jak 300-320°C na kamieniu. Ile pieczesz? Ja robię 5-7 minut w grillu i jest sztos. Bardzo dziwne, że przy 340°C masz niedopieczony spód, zmierz temperaturę po pieczeniu czy jakoś nie spadła.
Ile ci gazu schodzi na robienie pizz w tym? Jak robię 5-6 placków to muszę liczyć spokojnie 20zł w węglu.
@Pjorun Tym razem spody wyszły już dopieczone, dupa była za pierwszym razem gdy piekłem bez pirometru tylko wedle zaleceń czasowych producenta.
Nie sprawdzałem ze stoperem, ale piekły się ~2min. Przez godzinę grzania zeszło ponad pół kg propanu. Jeśli ograniczę czas nagrzewania się pieca to nie będzie tragedii.
@Stashqo No elo:
https://www.hejto.pl/wpis/na-pewno-slyszeliscie-o-krolestwie-pitcy-do-ktorego-droga-prowadzi-przez-krolest
Jak chcesz to Ci wyślę pliczek w CADzie który zrobiłem i też będziesz miał "drzwiczki" ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@knoor dzięki, już mam wstępny pomysł na te drzwi, ale chyba zerżnę od Ciebie trochę i dołożę też termometr. Jaką zastosowałeś grubość blachy i jak to wycinałeś?
@Stashqo Termometr to imo bardziej bajer, niby wyskalowany do 500 stopni a po pierwszym użyciu rozjechał się tak, że w temperaturze pokojowej wskazuje 150 ¯\_(ツ)_/¯ Druga rzecz, która potrzebuje przemyślenia na nowo to drewniana rączka bo jak teraz piec hula na 400-500 stopni, to po jakimś czasie trzeba ją wymieniać, zaczyna się zwęglać:) Wycinał mi kumpel brata laserem na podstawie projektu, któy przygotowałem (beka, bo specjalnie się CAD-a poduczyłem w tym celu). Stal nierdzewna 2 mm.
@Stashqo Aha, dodam że po tym jak kamień zaczął osiągać te 400-475 stopni uczę się trochę na nowo tego pieca, bo spód robi się szybciej niż góra;) Więc zacząłem kombinować z ustawianiem płomienia
@knoor Kupiłem arkusz 1,5mm, mam nadzieję, że nie będzie się giął pod wpływem temperatury. Laser był moim pierwszym strzałem, ale nie mam nikogo znajomego na laserach. Popytałem w jakiejś firmie co się w necie ogłasza, że wycina laserem z projektu cad i okazało się, że w cenie pojedynczego detalu mogę sobie kupić po prostu gotowe drzwi z neta bez kombinowania.
Czekam na blachę, kątówka, wiertło, pilnik, migomat i jadę z koksem. Na uchwyt kupiłem sobie jakiś tani i dość długi wkrętak z drewnianą rączką, przyspawam i mam nadzieję, że będzie się trzymać.
jak kamień zaczął osiągać te 400-475 stopni uczę się trochę na nowo tego pieca, bo spód robi się szybciej niż góra;)
@knoor czyli to ustawienie "max" na regulatorze może mieć sens o ile piec się dobrze rozgrzeje, wtedy zrobienie pizzy to powinna być bajka imo, 70-90s i gotowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Stashqo Wkrętak imo będzie dobrym pomysłem, blacha 1.5 powinna być tak na granicy, wcześniej próbowałem zatykać wylot łopatą do pizzy (ok 0.5-1mm) i blacha się powyginała;) Najważniejsze żeby była nierdzewka, chociaż od temperatury i tak się będzie odbarwiać
@Stashqo ale piękne placki 😍 wyglądają jak z najlepszych restauracji
Zaloguj się aby komentować