Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

5

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Wczoraj na moim osiedlu rozpoczęła się trzecia ewolucja cyklu życia kebaba, w tym samym lokalu otwiera się już trzeci kebab w przeciągu 4 lat. Za 21zł dostałem wielkiego kebaba którego ledwo udało mi się zjeść (miał być średni, ale Mustafa chyba ukręcił dużego w celach marketingowych), mięso było dobre, świeże, dobrze przyprawione, warzywa również świeże, był ogórek pomidor, sałata, sosiwo gęste, dobre. Dawno nie uświadczyłem tak dobrej kanapki z kuchni bliskiego wschodu. Mustafa dodatkowo, darmo, dorzucił puszkę coli do zamówienia. Jak długo na rynku utrzyma się nowa propozycja gastronomiczna? Nie wiem, ale się domyślam

#jedzenie #jedzzhejto #cyklkebaba #kebab
f5c04c7b-a407-4f4c-8bc2-1e56b4540775
GentelmenJack

U mnie był fajny kebab, kolejki dlugie, potem to już po taniości, dużo kiszonej kapusty, mało mięsa, teraz padaka.

superhero

@kaszalot najgorszy kebabowy syf jaki jadłem to lokal przy s17, zjazd na józefów, mało mięsa, kapusta zamiast warzyw

tyle_slow

@kaszalot też taki miałem:( niestety widziałem że wystawił budę na sprzedaż.


Ale przestałem chodzić. Tu był efekt charyzmy. Właściciel miał coś w sobie, że od razu sue go lubilo. Pozniej kolegę zatrudnił a ten brzydki, prawie nie mówił po Polsku, jakość spadła... lipa.

Zaloguj się aby komentować

Mąż chwalił, więc wrzucę: taki oto talerz typu micha z resztek i tego, co było w schowku. No dobra, dokupiłam hummus (bo nie chciało mi się kręcić) i żurawinę.

Salata, kasza bulgur, ogórek, kukurydza, hummus, oliwki, feta, pieczarki w sosie sojowym i ziołach posypane sezamem, halloumi, jogurtowy sos koperkowo-ziołowy i żurawina.

#gotujzhejto #jedzenie #kuchnia #szybkiobiad #jedzzhejto
Wrzoo userbar
3fc00a58-df15-4567-a4fe-81267c774abf
tyci_koks

@Wrzoo uwielbiam takie michy rozmaitości - jak to mój chłop nazywa

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
W zasadzie nigdy nie robiłam rogalików (pieczenie, tak nawiasem, nie należy do moich ulubionych zajęć), ale kiedyś wypadało spróbować.

Rogaliki drożdżowe, dobre takie nie za słodkie. Po lewej z nadzieniem jarzębinowo-jabłkowym, a po prawej bez nadzienia, lecz nie beznadziejne - takie zwyklaki jak lubię. Jak na pierwszą próbę wyszło całkiem nieźle.

#chwalesie #gotujzhejto #pieczzhejto #domowewypieki #rogale
Wrzoo userbar
129cd358-59f9-4c7f-9a26-824e259987c9
splash545

Wyglądają smakowicie

MementoMori

Dobra dobra, ty się nie chwal tylko częstuj wszystkich.

Pan_Buk

@Wrzoo Rogale to chyba bardziej pasują do Wykopu, c'nie? Hejto mi się raczej kojarzy z muffinkami.

Zaloguj się aby komentować

Zainspirowany wpisem pewnej uzytkowniczki na "m", w ktorym nasmiewa sie z fanboyow wloskiej kuchni postanowilem sobie zrobic cos spoza EU. Z meksykanskiej kuchni juz troche jadlem, a ta ze stanow polega na wrzucaniu cos w goracy tluszcz/posypywaniu serem, wiec wzialem cos z Afryczki.
Jesli osiagneliscie pewien poziom tzw. dojrzalosci kulinarnej, to prawdopodobnie wiecie, ze pitca bez ananasa, to nawet nie jest pitca. A wiecie co mozna zrobic z:
-mielonego miesa wolowo-wieprzowego,
-wiorek kokosowych,
-jablka,
-cytryny,
-mleka,
-curry,
-dżemu,
-banana,
-koncentratu pomidorowego,
-jajek,
-rodzynek?
Nie wiecie, ale ja wiem. Narodowe danie RPA, czyli bobotie. Zdjecie zapiekanki z gara, bo zjeb studencik here i nie mam typowego naczynia zaroodpornego ;(
Nie przewidzicie jak to smakuje xD Trudno mi to porownac do czegos innego, zrobilem sobie to wlasnie drugi raz i tak jem. To nie jest lepsze, czy gorsze, to jest po prostu jakies inne XD Jesli cos wam zalega w kuchni, to mozecie z tego skorzystac. A jesli bedzie sie wahac, czy wsypywac wiorki kokosowe, to sadze, ze lepiej wsypac ich za duzo, niz za malo.
Robilem wg przepisu: https://www.everyday-delicious.pl/bobotie-poludniowoafrykanska-zapiekanka-z-miesem-mielonym/
#kuchnia #gotowanie i troche #rpa
d9d1ca4c-2467-4cad-9374-567fd7bf56ad
strzala666

@solly Nie znam się ale się wypowiem. Lepiej z mielonego zrób mielone. Albo chili con carne. Według mnie im więcej produktów tym większa sraczka.

Zaloguj się aby komentować

Pogoda do dupy, nie mam motywacji by jechać na plażę

W górach wieje i pada. Nie lubię takich weekendów, czuję jakby czas był trochę zmarnowany.

Ale ponarzekałem, a zjeść trzeba - dziś druga runda placka po węgiersku.
Podstawa to naleśniki z ziemniaka
Jak wyszły?

Daisy w tle.

#gotujzhejto
conradowl userbar
91bd8b21-6e0b-492b-8e75-4afe6fc9c019
ciszej

@conradowl piękne! Z czym jadłeś?

Zaloguj się aby komentować

Będzie brzydko, w woku bo zjadłem, za dobre wyszło

Carbonara na jutro została jak widać.
Skład: boczek polski w kostkę (a bo był), grana padano (bo taki kupiłem), jajca organiczne z pracy wzięte tydzień temu - całe. Dużo pieprzu.
I wiem, odgrzane nie będzie to samo, ale boczek w lodówce był i cholera miał datę do dziś musiałem zrobić całość.

Powiem tak - nie wiem co ja żem odwalił, ale to najlepsza carbonara w moim życiu. Więcej pancetty nie kupuję, tylko polski boczek.

#gotujzhejto #spaghetti
conradowl userbar
ffda8cd9-74c0-4741-8bcd-c3ed3f23163a
6502

@conradowl Wygląda świetnie Spróbuj pecorino, pasuje zdecydowanie lepiej niż grana padano czy parmezan.

Ragnarokk

Jak wyżej. Z boczkiem i parmezanem jest też super, ale guancale i pecorino to jeszcze wyższa liga. Jak dla mnie własnie to pecorino wazniejsze

ZohanTSW

Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż jebani obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. Kurwa boczek, źle. Ma być jebana pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zjeba nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY KURWO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wkurwiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet kurwa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię kurwa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypierdol to do kosza. CHYBA KURWA TEGO NIE ZJESZ? POJEBAŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra chuj, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO CHUJA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O kurwa o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.

Zaloguj się aby komentować

Szukam polskiej ceramiki, którą można myć w zmywarce. Koniecznie nowoczesny wzór np. Nacieki ze szkliwa. Tak żeby można było kupić nie tylko kubki ale też talerze, maselniczkę, zapieki, dzbanki itd
koniecswiata

@RedAlice Ja mam jakąś nowoczesną, białą zastawę z ćmielowa. Ale nie wiem czy mają z naciekami że szkliwa, coś takiego to widziałam tylko w sklepach sprowadzających chińszczyznę.

jiim

Ceramika Bolesławiec

Rafau

Bolesławiec w zmywarce ma się dosnonale, ale design nowoczesny to raczej nie oni

Zaloguj się aby komentować

Oglądam sobie https://www.youtube.com/watch?v=H3KANWtAHDc
i zastanawiam się czym jest konkretnie "hulled barley" bo taki jest polecany do historycznego przepisu, choć prędzej znajdzie się "pearl barley".

Moje wstępne tłumaczenia to:

  • hulled - łuskany
  • pearl - perłowy, kasza?

Wg https://savaskitchen.com/hulled-vs-pearl-barely-whats-the-difference/ "hulled" posiada osłonę ziarna?
Najproście to mógłbym kupić kaszę jęczmienną, ale nie jestem pewny czy to jest dokładnie to?
Po prostu chcę kupić sobie 1kg jęczmienia "hulled" dla hecy i spróbować sobie w historyczny sposób. Jakoś nie widzi mi się kupować 25 kg z rolniczego sklepu (https://kampolrusiec.pl/sklep/jeczmien.html)

Ktoś pomoże mi znaleźć coś na alledrogo?

#kuchnia #gotujzhejto
koniecswiata

@wielkaberta Jest coś takiego jak kasza perłowa - kupisz ją w każdym sklepie

Kaszę perłową można najprościej określić jako pozbawione łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno jęczmienia. Często nazywana jest „perłówką” lub kaszą jęczmienną mazurską. Należy ona do jednych z najbardziej naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów typu zbożowego.

Astro

@wielkaberta nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ale dzięki za pokazanie fajnego kanału na YT.

Zaloguj się aby komentować

Przepis na zajebiście zajebiste placki ziemniaczane z mięsem mielonym

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 marchew duża
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego, polecam z boczku, wychodzą soczyste
  • 10 jaj średnich
  • 1,5 kostki smalcu
  • 2 łyżeczki czubate soli
  • 2 łyżki majeranku
  • mąka pszenna lub ziemniaczana

Warzywa trzeć wedle uznania, ja trę na największych oczkach, a cebulę na najmniejszych, czosnek wycisnąć lub posiekać natomiast ziemniaki wcześniej odcedzić z nadmiaru wody.
Wbić jaja i dodać mięso, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i zagęścić mąką.

Rozpuścić ćwierć kostki smalcu na patelni, przed kładzeniem placków odlać nadmiar wody z ciasta.
Smażyć aż do chrupkości, przed kolejną porcją dodać na patelnię 1/8 kostki smalcu lub więcej, zależy, jak placki wciągnęły tłuszcz.

Podawać z sosem np. pomidorowym i kleksem śmietany

Z patelni 30 cm po 3 sztuki placków wychodzi zwykle 12-14 sztuk.
Nie daję zdjęć, bo wyglądają jak standardowe placki ziemniaczane
Helpdesk

@Barta55ko przepis zapisany

Zaloguj się aby komentować

Wizja masowo i mechaniczne tworzonego jedzenia w fast foodach właśnie weszła na wyższy poziom. Nie będę ukrywał, że w jakiś sposób mnie to odpycha dużo bardziej niż te robaki co nimi prawica straszyła.

Drukowane produkty spożywcze? Tak, to już jest możliwe. Drukarki spożywcze 3D mogą tłoczyć żywność, nadając jej określone kształty. Specjalne egzemplarze produkują nawet drukowane mięso, które doskonale imituje jego włóknistą strukturę. Zdaniem start-upów prowadzących badania i eksperymenty w tej dziedzinie, stek z drukarki ma stać się w przyszłości substytutem mięsa. Tutaj dowiesz się wszystkiego o tych wyjątkowych drukarkach.

https://www.kaufland.pl/inspiracje/radosc-gotowania/drukarka-spozywcza.html

#jedzenie #antykapitalizm #kuchnia
hellgihad

@Al-3_x A ja wiem czy odpycha? Z artykułu wynika że jedzenie w drukarkach jest produkowane z... normalnego jedzenia Proces produkcji po prostu nadaje temu kształt i teksturę


Wegańskie lub wegetariańskie substytuty mięsa lub kiełbasy zazwyczaj w procesie produkcji mają początkowo konsystencję papki. Są to idealne warunki do przetwarzania przez drukarkę spożywczą. Izraelski start-up już produkuje specjalną formę wegańskich zamienników mięsa z drukarki 3D. Składniki nie są niczym nadzwyczajnym – są to m.in. białka roślinne, woda i tłuszcz. Ale proces produkcji jest naprawdę ekscytujący: Drukowanie jedzenia służy imitacji realistycznej struktury włókien, dzięki czemu nie tylko smak, ale i tekstura produktu przypomina podczas jedzenia mięso.


To jest jak dla mnie jeszcze znośne, ale już od jakiegoś czasu nic nie słyszałem o postępach w laboratoryjnej hodowli mięsa Takie już raczej bym miał opory żeby zjeść.

Zaloguj się aby komentować

Czołem Piorunki. Dorwałem okazyjnie kuchenkę z piekarnikiem na olx. Wszystko działa ok tylko w zestawie była spalona skamielina na dnie piekarnika? W jaki najmniej inwazyjny sposób się tego pozbyć? Próbowałem sody ale nic nie pomogła, a na razie wstrzymuję się z druciakami.

#agd #bojowkapiekarska
5bd15a34-5ea8-4ad9-aeae-a13f835f92ee
darkonnen

@Pieszczoszek dobry jest też odtłuszczacz do kuchni w sprayu. nie wiem jak z węglem, ale z syfem na bokach poradzi sobie świetnie

Zly_Tonari

@Pieszczoszek u mnie grilla czyszczę płynem do felg roton z k2 i zmywa nawet grzechy pierworodne z rusztu ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Pieszczoszek

Raport z bitwy po użyciu Clinex grill. Radzi sobie całkiem dobrze jednak skorupa okazała się za twarda aby wyczyścić na błysk. Ostatecznie po kilku Clinexach, skrobaniu "plastikowym" druciakiem, drewnem itp. w ruch poszła używana (podtępiona) metalowa szpachelka. Ideału nie ma (skrobałem delikatnie, a nie siłowo), ale piekarnik po nagrzaniu już nie kopci. Jak znów znajdę cierpliwość pewnie jeszcze powtórzę procedurę.


Dzięki za porady

0dbad832-483c-45cd-b0ab-562887eb4dc9

Zaloguj się aby komentować