Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

5

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Macie jakiś sklep internetowy gdzie można zamówić oryginalną, włoską oliwę z oliwek? Ale taka naprawdę true, prawilna, najlepiej tłoczoną z młodych oliwek?

#jedzenie #gotowanie #pytanie
libertarianin

Ja bym zamawiał chorwacką jakby się dało. Zwykle jak jestem na wakacjach to kupuje jakaś lokalną tylko pytam gdzie można kupić lokalsów.

Magnifice

@WalIy ja pracuję co Włochem, którego kuzyn ma tłocznię i przerabia oliwki okolicznym rolnikom. Oliwy ze sklepu nawet nie przypominają tej od niego. Jak chcesz to adres www na priv podrzucę.

radidadi

@wally hiszpańska lepsza podobno

Zaloguj się aby komentować

#kulinaria nietypowe połączenie.
Wynalazek mojej Mamy także #nostalgia
Nie gryzie się nic a nic!
femur gallinacei coctum, oryza commune, persicum in suo liquamine.
17288144-c951-45ce-bbcc-761bc3673e19
Alawar

Ryż to bym polał tym żółtkiem

Heheszki

Protip na udko: długa skwarka z surowej słoniny na górę. Nie musisz jej potem zjeść. Ja mogę.

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto
Zrobiłam dziś gofry marchewkowe z przepisu @moll
Wyszły pyszne mimo że bez cukru. Ale musiałam natłuszczać gofrownice bo się przywierały. Nie spodziewałam się tylko że wyjdzie tak dużo. W dwójkę nie przejedlismy i będzie po podwójnym na jutro do kawki
34babb64-cd1a-46c2-9c94-da40d4f67c09
moll

@camonday elegancko wygląda, smacznego i na zdrowie

scorcc

@camonday @moll no bestie przywierają bardzo do urządzenia. Może trzeba zwiększyć ilość oleju w przepisie?

pi0t

Można prosić o przepis? Maluch uwielbia placuszki z jabłuszka, czy gruszki to i takie gofry będzie pewnie zajadał boni marchewkę lubi. A ja skorzystam przy okazji xd

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Wczoraj na moim osiedlu rozpoczęła się trzecia ewolucja cyklu życia kebaba, w tym samym lokalu otwiera się już trzeci kebab w przeciągu 4 lat. Za 21zł dostałem wielkiego kebaba którego ledwo udało mi się zjeść (miał być średni, ale Mustafa chyba ukręcił dużego w celach marketingowych), mięso było dobre, świeże, dobrze przyprawione, warzywa również świeże, był ogórek pomidor, sałata, sosiwo gęste, dobre. Dawno nie uświadczyłem tak dobrej kanapki z kuchni bliskiego wschodu. Mustafa dodatkowo, darmo, dorzucił puszkę coli do zamówienia. Jak długo na rynku utrzyma się nowa propozycja gastronomiczna? Nie wiem, ale się domyślam

#jedzenie #jedzzhejto #cyklkebaba #kebab
f5c04c7b-a407-4f4c-8bc2-1e56b4540775
GentelmenJack

U mnie był fajny kebab, kolejki dlugie, potem to już po taniości, dużo kiszonej kapusty, mało mięsa, teraz padaka.

superhero

@kaszalot najgorszy kebabowy syf jaki jadłem to lokal przy s17, zjazd na józefów, mało mięsa, kapusta zamiast warzyw

tyle_slow

@kaszalot też taki miałem:( niestety widziałem że wystawił budę na sprzedaż.


Ale przestałem chodzić. Tu był efekt charyzmy. Właściciel miał coś w sobie, że od razu sue go lubilo. Pozniej kolegę zatrudnił a ten brzydki, prawie nie mówił po Polsku, jakość spadła... lipa.

Zaloguj się aby komentować

Mąż chwalił, więc wrzucę: taki oto talerz typu micha z resztek i tego, co było w schowku. No dobra, dokupiłam hummus (bo nie chciało mi się kręcić) i żurawinę.

Salata, kasza bulgur, ogórek, kukurydza, hummus, oliwki, feta, pieczarki w sosie sojowym i ziołach posypane sezamem, halloumi, jogurtowy sos koperkowo-ziołowy i żurawina.

#gotujzhejto #jedzenie #kuchnia #szybkiobiad #jedzzhejto
Wrzoo userbar
3fc00a58-df15-4567-a4fe-81267c774abf
tyci_koks

@Wrzoo uwielbiam takie michy rozmaitości - jak to mój chłop nazywa

Zaloguj się aby komentować

W zasadzie nigdy nie robiłam rogalików (pieczenie, tak nawiasem, nie należy do moich ulubionych zajęć), ale kiedyś wypadało spróbować.

Rogaliki drożdżowe, dobre takie nie za słodkie. Po lewej z nadzieniem jarzębinowo-jabłkowym, a po prawej bez nadzienia, lecz nie beznadziejne - takie zwyklaki jak lubię. Jak na pierwszą próbę wyszło całkiem nieźle.

#chwalesie #gotujzhejto #pieczzhejto #domowewypieki #rogale
Wrzoo userbar
129cd358-59f9-4c7f-9a26-824e259987c9
splash545

Wyglądają smakowicie

MementoMori

Dobra dobra, ty się nie chwal tylko częstuj wszystkich.

Pan_Buk

@Wrzoo Rogale to chyba bardziej pasują do Wykopu, c'nie? Hejto mi się raczej kojarzy z muffinkami.

Zaloguj się aby komentować

Zainspirowany wpisem pewnej uzytkowniczki na "m", w ktorym nasmiewa sie z fanboyow wloskiej kuchni postanowilem sobie zrobic cos spoza EU. Z meksykanskiej kuchni juz troche jadlem, a ta ze stanow polega na wrzucaniu cos w goracy tluszcz/posypywaniu serem, wiec wzialem cos z Afryczki.
Jesli osiagneliscie pewien poziom tzw. dojrzalosci kulinarnej, to prawdopodobnie wiecie, ze pitca bez ananasa, to nawet nie jest pitca. A wiecie co mozna zrobic z:
-mielonego miesa wolowo-wieprzowego,
-wiorek kokosowych,
-jablka,
-cytryny,
-mleka,
-curry,
-dżemu,
-banana,
-koncentratu pomidorowego,
-jajek,
-rodzynek?
Nie wiecie, ale ja wiem. Narodowe danie RPA, czyli bobotie. Zdjecie zapiekanki z gara, bo zjeb studencik here i nie mam typowego naczynia zaroodpornego ;(
Nie przewidzicie jak to smakuje xD Trudno mi to porownac do czegos innego, zrobilem sobie to wlasnie drugi raz i tak jem. To nie jest lepsze, czy gorsze, to jest po prostu jakies inne XD Jesli cos wam zalega w kuchni, to mozecie z tego skorzystac. A jesli bedzie sie wahac, czy wsypywac wiorki kokosowe, to sadze, ze lepiej wsypac ich za duzo, niz za malo.
Robilem wg przepisu: https://www.everyday-delicious.pl/bobotie-poludniowoafrykanska-zapiekanka-z-miesem-mielonym/
#kuchnia #gotowanie i troche #rpa
d9d1ca4c-2467-4cad-9374-567fd7bf56ad
strzala666

@solly Nie znam się ale się wypowiem. Lepiej z mielonego zrób mielone. Albo chili con carne. Według mnie im więcej produktów tym większa sraczka.

Zaloguj się aby komentować

Pogoda do dupy, nie mam motywacji by jechać na plażę

W górach wieje i pada. Nie lubię takich weekendów, czuję jakby czas był trochę zmarnowany.

Ale ponarzekałem, a zjeść trzeba - dziś druga runda placka po węgiersku.
Podstawa to naleśniki z ziemniaka
Jak wyszły?

Daisy w tle.

#gotujzhejto
conradowl userbar
91bd8b21-6e0b-492b-8e75-4afe6fc9c019
ciszej

@conradowl piękne! Z czym jadłeś?

Zaloguj się aby komentować

Będzie brzydko, w woku bo zjadłem, za dobre wyszło

Carbonara na jutro została jak widać.
Skład: boczek polski w kostkę (a bo był), grana padano (bo taki kupiłem), jajca organiczne z pracy wzięte tydzień temu - całe. Dużo pieprzu.
I wiem, odgrzane nie będzie to samo, ale boczek w lodówce był i cholera miał datę do dziś musiałem zrobić całość.

Powiem tak - nie wiem co ja żem odwalił, ale to najlepsza carbonara w moim życiu. Więcej pancetty nie kupuję, tylko polski boczek.

#gotujzhejto #spaghetti
conradowl userbar
ffda8cd9-74c0-4741-8bcd-c3ed3f23163a
6502

@conradowl Wygląda świetnie Spróbuj pecorino, pasuje zdecydowanie lepiej niż grana padano czy parmezan.

Ragnarokk

Jak wyżej. Z boczkiem i parmezanem jest też super, ale guancale i pecorino to jeszcze wyższa liga. Jak dla mnie własnie to pecorino wazniejsze

ZohanTSW

Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż jebani obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. Kurwa boczek, źle. Ma być jebana pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego zjeba nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY KURWO BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz wkurwiam innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet kurwa nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię kurwa zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, wypierdol to do kosza. CHYBA KURWA TEGO NIE ZJESZ? POJEBAŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra chuj, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO CHUJA PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O kurwa o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.

Zaloguj się aby komentować

Szukam polskiej ceramiki, którą można myć w zmywarce. Koniecznie nowoczesny wzór np. Nacieki ze szkliwa. Tak żeby można było kupić nie tylko kubki ale też talerze, maselniczkę, zapieki, dzbanki itd
koniecswiata

@RedAlice Ja mam jakąś nowoczesną, białą zastawę z ćmielowa. Ale nie wiem czy mają z naciekami że szkliwa, coś takiego to widziałam tylko w sklepach sprowadzających chińszczyznę.

jiim

Ceramika Bolesławiec

Rafau

Bolesławiec w zmywarce ma się dosnonale, ale design nowoczesny to raczej nie oni

Zaloguj się aby komentować

Oglądam sobie https://www.youtube.com/watch?v=H3KANWtAHDc
i zastanawiam się czym jest konkretnie "hulled barley" bo taki jest polecany do historycznego przepisu, choć prędzej znajdzie się "pearl barley".

Moje wstępne tłumaczenia to:

  • hulled - łuskany
  • pearl - perłowy, kasza?

Wg https://savaskitchen.com/hulled-vs-pearl-barely-whats-the-difference/ "hulled" posiada osłonę ziarna?
Najproście to mógłbym kupić kaszę jęczmienną, ale nie jestem pewny czy to jest dokładnie to?
Po prostu chcę kupić sobie 1kg jęczmienia "hulled" dla hecy i spróbować sobie w historyczny sposób. Jakoś nie widzi mi się kupować 25 kg z rolniczego sklepu (https://kampolrusiec.pl/sklep/jeczmien.html)

Ktoś pomoże mi znaleźć coś na alledrogo?

#kuchnia #gotujzhejto
koniecswiata

@wielkaberta Jest coś takiego jak kasza perłowa - kupisz ją w każdym sklepie

Kaszę perłową można najprościej określić jako pozbawione łusek, rozkruszone i wypolerowane ziarno jęczmienia. Często nazywana jest „perłówką” lub kaszą jęczmienną mazurską. Należy ona do jednych z najbardziej naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów typu zbożowego.

wielkaberta

@koniecswiata A z tych łusek robi się otręby? Jaki jest praktyczny powód, że sprzedaje się w sklepach kasze, a nie "z łuskami" w dobie "zdrowego żywienia"?

Jarosuaf

@wielkaberta Trochę ironicznie, ale: jaki jest praktyczny powód, że sprzedaje się w sklepach czekoladę mleczną, a nie tylko gorzką, w dobie "zdrowego żywienia"? 😉

Astro

@wielkaberta nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie ale dzięki za pokazanie fajnego kanału na YT.

Zaloguj się aby komentować

Dziś na obiad burgery z szarpaną wieprzowiną, zapraszam chętnych do częstowania się 😉
#gotowanie #burger #kuchnia
b6cb3831-cd32-4462-9aef-5ffdd083a9ba
0d92bc40-2522-43c0-aaec-a7bdeaa338ae
e926fc2b-19d3-4257-af3c-5e4052f4ead3
Zapster

Co ty tej bułce zrobiłeś


Wygląda jak kebab

Aksal89

Bułkę zjebałem XD wrzuciłem ją na elektrycznego grilla, ale spłaszczył ją zbyt mocno 😉

Zapster

Bułeczkę na patelni po miesie grillujemy


Smacznego!

Pouek

@Aksal89 szarpana piątka

ac79d09c-a7cd-45a6-8464-b176979b8872

Zaloguj się aby komentować