Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

5

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Próbny zakwas z buraków. Za miesiąc wstawię właściwy, świąteczny.

W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.

Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;

Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛

#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki
Wrzoo userbar
00cbcb84-9c80-49ae-b8c1-f32094cea4e1
splash545

@Wrzoo ciekawe jak taki barszczyk smakuje, nigdy takiego oryginalnego nie jadłem

koszotorobur

@Wrzoo - moja ulubiona świąteczna zupa - a nie tak jak jakiś lurowaty zwykły barszcz co go normiki o niewykształconym podniebieniu jedzą.

LondoMollari

@Wrzoo Barszczu nigdy nie robię, ale właśnie wpadłem na chory pomysł - ciekawe, czy dałoby radę użyć zakwasu z buraków do pieczywa.


Muszę solidnie zbadać temat, może bym zrobił sobie różowawe bułki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Czy jest jakiś sposób na te zielska w doniczce typu bazylia kupione w `Biedronkach i innych Lidlach?
To się sypie po samym wniesieniu do domu jak szesnastka po 4 browarach. Cztery dni i suche kikuty zostają.
Już nawet mineralną to cholerstwo podlewam zamiast kranówy.
#rosliny #bazylia #kuchnia
Seele

@nadziej bazylię trzeba podlewać od dołu. doniczkę postawić na talerzu i tam nalewać wody.

Amhon

@nadziej wkładasz do małej miski i nigdy nie podlewasz od góry - zawsze od dołu do miski. Nie żałuj nawozu. U mnie od paru lat żadna nie umarła, a większość ma przyrosty

poko-loko

Rozsadzić - za gęsto rosną. Na 4-5 dobiczek

Zaloguj się aby komentować

> Kup gigantyczną główkę kapusty pekińskiej, żeby zrobić kimchi
> Martw się, że słoik będzie za mały
> Słoik ledwo zapełniony w dwóch trzecich
> Wkurz się, że kupiłaś za mało kapuchy

Oh well. Następnym razem kupię drugi słoik i trzy główki, bo tego to mi nawet na tydzień nie starczy ;_;

#kuchnia #gotowanie #kiszonki #kimchi #gotujzhejto
Wrzoo userbar
da2f038c-dd87-4332-a45a-9054872ffe58
b5250af2-f8f7-482f-964c-9c1e6de67547
RACO

Eee tej, dej przepis

w1lq

Następnym razem spróbuj bez wody. Kapusta dużo puści.

w1lq

Woda nie fermentuje, fermentują bakterie które są i tak na kapuście. Sól po prostu utrzymuje ph w którym przeżyją bakterie które chcesz by przeżyły. Z resztą kapusta sama puści dużo wody. Kimchi to nic innego jak lactofermentwcja taka jak w kapuście kiszonej czy ogórkach. Praktycznie wszystko możesz tak kisić 🙂

Zaloguj się aby komentować

Używam często w #gotowanie pomidorów z puszki. Kiedy zobaczyłem na targu ostatnie limy po 3 złote pomyślałem, że robić pomidory w kawałkach do słoika jest zupełnie bez sensu i kupiłem 10 kilo 😄
Na szczęście obieranie ze skóry poszło szybko, mam nadzieję że się nie zepsują bo dawałem do słoja gorące i nie oasteyzowalem bo jestem leniwy.
8f10fb17-c8bb-4d4a-b241-ae25a4c23695

Zaloguj się aby komentować

Dziewczyny znowu poprosiły o pizze. Ja natomiast osiągam najwyższy stopień wtajemniczenia stoicyzmu, bo jak tylko ją zrobiłem, wziąłem tylko jeden kawałek (kurwa, był pyszny) i uciekłem układać drewno kominkowe xD
#gotujzhejto #pizza #jedzenie
1056a787-d35b-4101-9e78-929982676a72
Mr.Mars

@jaczyliktoo Nie zrobisz jeszcze jednej pizzy? No weź.

Zaloguj się aby komentować

mędrcy radźcie!

przypaliłem emaliowca kilka dni temu
od tego czasu soda oczyszczona, ocet, kwasek, podgrzewanie, szorowanie i tak w kółko
efekt niestety niezadowalający, bo doszorować się nie udaje

jakieś protipy poza użyciem fleksy albo szczoty drucianej?
wiadomo że wypieprzyć na hasiok jest najprościej :<

edyp: i sól
pół kilo poszło, ale sól najsłabsze efekty przyniosła

#hejtopytanie #ktopytaniebladzi #pytanie #kuchennerewolucje #kuchnia
42b91131-7634-48f7-8574-58094988eb23
Navane

A i mam nadzieję, że nie używasz jednocześnie sody i octu?

Astro

@VonTrupka tym dodatkowym grzaniem raczej pogorszyłeś sytuację.

Jesli emalia nie jest już przerzarta do „żywego” to druciak, ciepła woda i jedziesz. Ale na to chyba już za późno :/

Allegro garnki net pol. Kiedyś mieli dobre.

Navane

Tylko nie łącz sody i octu razem bo się neutralizuje.

2365a6ae-cf6a-4714-b873-1a9f749504d6

Zaloguj się aby komentować

W maszynce ciach, ciach, ciach, do słoiczka ciach, ciach, ciach i oasteryzujemy. Potem w zimie szarlotka robi się piętnaście minut jeżeli jabłka są gotowe ze słoika.
15 kilo szarej renety zachomikowane i się zastanawiam czy jeszcze dokupić...
Moja słowiańska dusza nie jest chyba wystrączajaco słowiańska bo nie robię przetworów na zimę. Wyjątkiem są przecier pomidorowy i właśnie jabłka.
#gotowanie
ab951fc8-120f-4dd4-8b40-115b193aaeb3
8bdd6d52-93cd-4d00-aa60-34a453fdad04
VonTrupka

ogóry zakisił?


co to za słowianin? ( ͠° ͟ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto #kuchnia
Jestem zwyczajnie zmęczony a ty leniwy, nie jesteśmy tacy sami.
c21027ec-5c8e-4d88-b52d-0cab3b3287b7
bartek555

Ja tez go zre. Moze i nie najlepszy ale i nie najtanszy.

Arlekin

Jadłem czasami .

Tylko pamiętaj, żeby podgrzać na patelni, bo gdezie to takie surowe jeść.

CyberDomino

Pamiętaj popłakać cię, zwymiotować na pokaz i wrzucić na YouTube

Zaloguj się aby komentować

Porównanie o które nikt nie prosił i którego nikt nie potrzebował. Mirinda Zero vs. Fanta Zero.

Według mnie obie chujowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#picie a może nawet #codziennepiciu
0b0ad4a3-89c8-40c2-b57e-e8fc6d87e32a

Co lepsze?

215 Głosów
prepetum_mobile

Czasami piję orangine zero i w sumie jest ok. Ale ja jestem z tych, dla których cola zero bez kofeiny też jest spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mk-2

@jaczyliktoo nieliczne napoje gazowane bez soku jabłkowego i to nawet te w skoszonej cukrem wersji, to się docenia jak się ma alergika w domu

Zaloguj się aby komentować

#kuchnia #sklepowysep
Skuszony promocją nabyłem to coś i bardzo nie polecam. Niby w składzie 80% wołowiny ale ta krowa najwyraźniej nazywała się Azor. Zupełnie nijakie, mające posmak najtańszej świnki, mocno zmęczonej życiem. Dodatkowo gumowata konsystencja dopełnia obrazu tej tragedii. Za 6zł to jeszcze da się zjeść ale 12? Chcę te dropsy które łykają w Sokołowie. Ku przestrodze.
1c8432fb-c5db-4898-a2c5-8262ab837351
vrkr

Opis sposobu przygotowania tego typu smakowitości za każdym razem jest dla mnie zagadką. 10 minut w piekarniku, ale minuta w mikrofali i to nie na maksymalnej mocy?

jajkosadzone

W Polsce generalnie wiekszosc wolowiny jest z ras mlecznych,wiec sila rzeczy mieso jest gorszej jakosci

KLH2

Krowa zmielona z ogonem i kopytami.

Zaloguj się aby komentować

Macie jakiś sklep internetowy gdzie można zamówić oryginalną, włoską oliwę z oliwek? Ale taka naprawdę true, prawilna, najlepiej tłoczoną z młodych oliwek?

#jedzenie #gotowanie #pytanie
libertarianin

Ja bym zamawiał chorwacką jakby się dało. Zwykle jak jestem na wakacjach to kupuje jakaś lokalną tylko pytam gdzie można kupić lokalsów.

Magnifice

@WalIy ja pracuję co Włochem, którego kuzyn ma tłocznię i przerabia oliwki okolicznym rolnikom. Oliwy ze sklepu nawet nie przypominają tej od niego. Jak chcesz to adres www na priv podrzucę.

radidadi

@wally hiszpańska lepsza podobno

Zaloguj się aby komentować

#kulinaria nietypowe połączenie.
Wynalazek mojej Mamy także #nostalgia
Nie gryzie się nic a nic!
femur gallinacei coctum, oryza commune, persicum in suo liquamine.
17288144-c951-45ce-bbcc-761bc3673e19
Alawar

Ryż to bym polał tym żółtkiem

Heheszki

Protip na udko: długa skwarka z surowej słoniny na górę. Nie musisz jej potem zjeść. Ja mogę.

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto
Zrobiłam dziś gofry marchewkowe z przepisu @moll
Wyszły pyszne mimo że bez cukru. Ale musiałam natłuszczać gofrownice bo się przywierały. Nie spodziewałam się tylko że wyjdzie tak dużo. W dwójkę nie przejedlismy i będzie po podwójnym na jutro do kawki
34babb64-cd1a-46c2-9c94-da40d4f67c09
moll

@camonday elegancko wygląda, smacznego i na zdrowie

scorcc

@camonday @moll no bestie przywierają bardzo do urządzenia. Może trzeba zwiększyć ilość oleju w przepisie?

pi0t

Można prosić o przepis? Maluch uwielbia placuszki z jabłuszka, czy gruszki to i takie gofry będzie pewnie zajadał boni marchewkę lubi. A ja skorzystam przy okazji xd

Zaloguj się aby komentować

Następna