W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.
Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;
Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛
#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki
@Wrzoo ciekawe jak taki barszczyk smakuje, nigdy takiego oryginalnego nie jadłem
@Wrzoo - moja ulubiona świąteczna zupa - a nie tak jak jakiś lurowaty zwykły barszcz co go normiki o niewykształconym podniebieniu jedzą.
@Wrzoo Barszczu nigdy nie robię, ale właśnie wpadłem na chory pomysł - ciekawe, czy dałoby radę użyć zakwasu z buraków do pieczywa.
Muszę solidnie zbadać temat, może bym zrobił sobie różowawe bułki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować