Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

6

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

#gotowanie i #spawanie ruch magnetyczny ruch...

Niestety nie mam z bardziej smakowicie/estetycznie wyglądającym jedzeniem. Miałem, ale nie mam ¯\_(ツ)_/¯
To zresztą sam początek funkcjonowania tego sprzętu, bo widzę, że nie ma nóżek (później juz miał) i był jeszcze na etapie "potem poprawię te spawy" - oczywiście nigdy się to nie wydarzyło

To jest ten rocket stove. Bardzo prosty projekt do wyspawania. Można nawet estetycznie, jeśli ktoś nie chce wyłącznie funkcjonalnie. Działa bardzo dobrze, jest oszczędny (do smażenia boczku może nie ma to znaczenia, ale ludzie takimi domy grzeją.. większymi trochę) i jeśli dobrze wykonany to również ekologiczny.

Mój obsługuje jedną patelnię i jedną kawiarkę na kawę dla dwóch osób

To 2022 rok (z nazwy pliku wynika). W 2023 się napracował, a w ubiegłym wcale, bo przez całe mnie nie było (mam zwolnienie ).

https://streamable.com/3dvvpv
1
UncleFester

@KLH2 Pierun za piec rakietowy, stara dobra konstrukcja.

Zaloguj się aby komentować

zed123

@moll @panbomboni @RogerThat Wszyscy błądzicie. Bardzo. Ja bym to wjebał do airfryera! Yaaahooo!

Michot

Do takiej ilości miensa to nawet by mi się nie chciało schylić. Jak robić, to już z zapasem!

Giban

@RogerThat Dobry plan!

Zaloguj się aby komentować

#kuchnia #gotujzhejto
Witam, dzisiaj upierdoliłem gulasz w kociołku z przyjemnością sięgającą szczytów Czomolungmy. Niestety moją radość zgasiła "łyżka OBSIDIAN".
Do rzeczy, krotko i zwięźle.
Podczas szatkowania badyli do gulaszu ziomek zapytuje czy może wpaść na konsumpcję, taką inną konsumpcję. Wiadomo, sobota, wbijaj. W trakcie siekania badyli ziomek zauważył moje nówki cewki łyzki do kuchcenia i mówi: to żeś zaszalał, 5 dych za kawałek plastiku.
Patrzę i.... nosz kurde faja. Dwie łychy, ktore kupiłem w sklepie, z tego samego stojaka na łychy, o tym samym wyglądzie, nie są takie same, cenowo moim zdaniem to się ktoś mocno pomylił.
Sami ocencie.
2e6e0a6b-ffac-447e-908a-9159a0691d53
68226b8d-c5a3-4e52-b856-662c933d4035
3fe4e3ec-4ab5-4da5-978e-f10e3e5df991
1922fcfa-689d-4a4f-95c2-e1620628852f
11
SUM

@winiucho To pewnie ta sama produkcja

winiucho

Z tym zgaszeniem radości to taka przenośnia, jbć to. Niestety gorycz zostaje.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

Mam cały zestaw że zwiegera, dorwałem kiedyś na promocji i służą dobrze

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Czy może ktoś polecić mi dobry palnik kuchenny, do opalania papryki, cebuli itp?

Kupiłem jeden z allegro to zaczął ziać ogniem tak, że musialem bluzą gasić, kolejny jest nieszczelny...

Najlepiej jakiś porządny metalowy na puszki z gazem.

#gotujzhejto #gotowanie #jebactaniepalniki
79ed622f-db4a-4804-a21c-027f8149152a
22
k0201pl

@izopropanol może zamiast palnik to lampa lutownicza?

ColonelWalterKurtz

Miałem ten problem. Kupiłem na AliExpress chyba trzy różne modele. Plastikowe possly w kosz prawie od razu. Metalowy już ze dwa lata działa.

mlek

@izopropanol bernzomatic ts4000, nie jest tani, gaz do niego tez nie, ale tym spokojnie pomalujesz ogniem nawet steka

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

W przerwach między sprzątaniem a prasowaniem, robię picke. Dla porównania wczoraj zamówiłem hot pepperoni z PH. To wczorajsze ciasto to dramat. Jakość mocno zjechała, zobaczę jak wyjdzie ta domowa pizza. Napewno taniej niż 5 dych za takiego placka. Ciasto na pizze "dojerzewalo" jakieś 30h. Natomiast według przepisu raptem 1g drożdży użyty. " Będzie dramat albo wygrana zobaczymy" jak to mówił szaranowicz w 2005 na mamucie. #kuchnia #gotujzhejto #domowelepsze #obiad
aad94334-6bfe-4acf-a3fa-7e12ed475ef7
8
darkonnen

@Rmbajlo pieczarki, salami i paprykę daję na ser. lepsza jest

panbomboni

Jadłem ostatnio z Pizza Hut pierwszy raz od dawna i muszę powiedzieć, że to słabizna. Jakby takie coś w tej cenie dawała lokalna pizzeria to by szybko upadła.

Rmbajlo

@Paciu06 szału nie było. Zmieszałem dwie mąki i trochę wyszli za grube ciasto, niedopieczone wyszło ale zmusiłem się zjeść. Następnym razem wezmę make 100% wtedy może lepiej wyjdzie.

Zaloguj się aby komentować

SuperSzturmowiec

10h roboty by zjeść w 10 minut

sireplama

@cododiaska czy wiesz ,że... A ch... Sam raz wstałem o 3 by szarpaną ustawić na LOW xD

mk-2

@cododiaska nocna taryfa, szacunek

Zaloguj się aby komentować

Przypominam, że teraz jest optymalny czas, by wstawić zakwas z buraków na święta :)

Wystarczy woda, sól, buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
U siebie dałam 2kg buraków, 3 litry osolonej, zagotowanej i wystudzonej wody (3 łyżeczki soli), główkę czosnku, trzy liście laurowe, 5 ziaren ziela i 10 pieprzu.

Buraczki siekamy w grube półplastry, ząbki czosnku na pół, układamy wszystko w wyparzonym słoju warstwami wraz z przyprawami, zalewamy ostudzoną solanką. Nic nie powinno wystawać ponad solankę (ja używam ceramicznych obciążników, ale nada się też woreczek HDPE wypełniony wodą i zawiązany). I taki słoik lekko niedokręcony dajemy do chłodniejszego miejsca w domu na 7+ dni.

Jeśli chcecie szybciej mieć gotowy zakwas, to na wierzch można położyć kromkę dobrego żytniego chleba na zakwasie, i po 3 dniach ją wyjąć. Przyspieszy start fermentacji. Jej usuwanie może być jednak trudne, bo chleb się rozpada w solance.

Gotowy zakwas przelewamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.

A na zdjęciu pobojowisko.

#gotowanie #barszcz #gotujzhejto #swieta #kuchnia
40788fa0-27ce-49cc-9437-936cbe524704
Wrzoo userbar
25
Dildorsz

@Wrzoo Jak długo można przechowywać taki zakwas w lodówce? Zapomniałem o swoim, ma ze 2 miesiące, ale chyba coś co raz "skisło" bardziej popsute nie będzie?

Szpadownik

A potem świąteczne sprzątanie generalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://youtube.com/shorts/57jWT2vxTpY

DeGeneracja

@Wrzoo Nie wiem jak to działa z zakwasem. Zawsze robiłam z cukrem i octem doprawianie. Można to pominąć w ten sposób rozumiem? Smakuje podobnie?

Zaloguj się aby komentować

#ostrejedzenie #kuchnia
Jaki polecilibyście bardzo ostry sos, jednocześnie smaczny? Podobno te super ostre może i są ostre, ale jednocześnie smakują jak gówno.
5
konto_na_wykop_pl

Może to nie sos, ale dla mnie optymalne są papryczki jalapeno.

bartek555

Da Bomb Beyond Insanity

ColonelWalterKurtz

Ja bardzo lubię sriracha od goose brand - jest wiele smaków i poziomów ostrości

Ostatnio dostałem sos Buldak - bardzo ostry ale faktycznie ma smak podobny do maggi

Klasyka czyli Tabasco - jest na occie więc ten smak się przebija

Bardzo lubię węgierskie sosy paprykowe, no może bardziej pasty niż sosy - Eros pista, takim dziadkiem na etykietce

Jak lubisz ostre sosy polecam sobie zrobić samemu - nakupić papryczek, zakisić, pasteryzować w małych słoiczkach i masz zapas na długo. Ja robiłem 50/50 carolina reaper z habanero z przepisu: https://przekroj.org/duch-cialo/kiszony-sos-chili/

Był to najlepszy sos ostry jaki jadłem, jest kurewsko ostry XD

(tak lubię ostre jedzenie XD)

Zaloguj się aby komentować

Próbny zakwas z buraków. Za miesiąc wstawię właściwy, świąteczny.

W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.

Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;

Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛

#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki
00cbcb84-9c80-49ae-b8c1-f32094cea4e1
Wrzoo userbar
47
maks_kow

@Wrzoo czemu za miesiac? Wstawiam teraz, spokojnie sobie dojrzewa, zlewam do butelek i chowam do lodowki.

Na swieta jest idealny.

Zawsze robie sobie osobny z ostrymi papryczkami. Dzieci i zona nie przepadaja, a ja lubie taki pikantny zakwasik sobie pyknac

Jim_Morrison

"barszczyk, kurwa, nie kupować!" xd

#pdk

Zaloguj się aby komentować

Cybulion

W zasadzie wszystkim

wiatraczeg

@hapaczuri nie wiem, obydwa zjem ze smakiem. Pozdrawiam.

SuperSzturmowiec

nie wiem, tylko żurek mi smakuje

Zaloguj się aby komentować

Czy jest jakiś sposób na te zielska w doniczce typu bazylia kupione w `Biedronkach i innych Lidlach?
To się sypie po samym wniesieniu do domu jak szesnastka po 4 browarach. Cztery dni i suche kikuty zostają.
Już nawet mineralną to cholerstwo podlewam zamiast kranówy.
#rosliny #bazylia #kuchnia
18
Seele

@nadziej bazylię trzeba podlewać od dołu. doniczkę postawić na talerzu i tam nalewać wody.

Amhon

@nadziej wkładasz do małej miski i nigdy nie podlewasz od góry - zawsze od dołu do miski. Nie żałuj nawozu. U mnie od paru lat żadna nie umarła, a większość ma przyrosty

poko-loko

Rozsadzić - za gęsto rosną. Na 4-5 dobiczek

Zaloguj się aby komentować

> Kup gigantyczną główkę kapusty pekińskiej, żeby zrobić kimchi
> Martw się, że słoik będzie za mały
> Słoik ledwo zapełniony w dwóch trzecich
> Wkurz się, że kupiłaś za mało kapuchy

Oh well. Następnym razem kupię drugi słoik i trzy główki, bo tego to mi nawet na tydzień nie starczy ;_;

#kuchnia #gotowanie #kiszonki #kimchi #gotujzhejto
da2f038c-dd87-4332-a45a-9054872ffe58
b5250af2-f8f7-482f-964c-9c1e6de67547
Wrzoo userbar
18
RACO

Eee tej, dej przepis

w1lq

Następnym razem spróbuj bez wody. Kapusta dużo puści.

w1lq

Woda nie fermentuje, fermentują bakterie które są i tak na kapuście. Sól po prostu utrzymuje ph w którym przeżyją bakterie które chcesz by przeżyły. Z resztą kapusta sama puści dużo wody. Kimchi to nic innego jak lactofermentwcja taka jak w kapuście kiszonej czy ogórkach. Praktycznie wszystko możesz tak kisić 🙂

Zaloguj się aby komentować

Niedzielny obiad, właściwie to sobotni też. Quesadilla z pure z batata, chorizo, czerwoną fasolą i serem. Do tego salsa.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchniameksykanska
218fa762-1b3f-4b4f-bb4d-220662fe162a
0

Zaloguj się aby komentować

Używam często w #gotowanie pomidorów z puszki. Kiedy zobaczyłem na targu ostatnie limy po 3 złote pomyślałem, że robić pomidory w kawałkach do słoika jest zupełnie bez sensu i kupiłem 10 kilo 😄
Na szczęście obieranie ze skóry poszło szybko, mam nadzieję że się nie zepsują bo dawałem do słoja gorące i nie oasteyzowalem bo jestem leniwy.
8f10fb17-c8bb-4d4a-b241-ae25a4c23695
0

Zaloguj się aby komentować

Dziewczyny znowu poprosiły o pizze. Ja natomiast osiągam najwyższy stopień wtajemniczenia stoicyzmu, bo jak tylko ją zrobiłem, wziąłem tylko jeden kawałek (kurwa, był pyszny) i uciekłem układać drewno kominkowe xD
#gotujzhejto #pizza #jedzenie
1056a787-d35b-4101-9e78-929982676a72
4
Mr.Mars

@jaczyliktoo Nie zrobisz jeszcze jednej pizzy? No weź.

Zaloguj się aby komentować

mędrcy radźcie!

przypaliłem emaliowca kilka dni temu
od tego czasu soda oczyszczona, ocet, kwasek, podgrzewanie, szorowanie i tak w kółko
efekt niestety niezadowalający, bo doszorować się nie udaje

jakieś protipy poza użyciem fleksy albo szczoty drucianej?
wiadomo że wypieprzyć na hasiok jest najprościej :<

edyp: i sól
pół kilo poszło, ale sól najsłabsze efekty przyniosła

#hejtopytanie #ktopytaniebladzi #pytanie #kuchennerewolucje #kuchnia
42b91131-7634-48f7-8574-58094988eb23
41
Navane

A i mam nadzieję, że nie używasz jednocześnie sody i octu?

Astro

@VonTrupka tym dodatkowym grzaniem raczej pogorszyłeś sytuację.

Jesli emalia nie jest już przerzarta do „żywego” to druciak, ciepła woda i jedziesz. Ale na to chyba już za późno :/

Allegro garnki net pol. Kiedyś mieli dobre.

Navane

Tylko nie łącz sody i octu razem bo się neutralizuje.

2365a6ae-cf6a-4714-b873-1a9f749504d6

Zaloguj się aby komentować

Następna