Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Kuchnia
Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.
... ten wyciąga karkoweczke z wolnowaru po 10h pyrkotania w zasadzie we wszystkim, co w kuchni znalazłem :]
#gotujzhejto
Zaloguj się aby komentować
Zostań Patronem Hejto i tylko dla Patronów
- Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
- Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
- Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
- Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Wystarczy woda, sól, buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
U siebie dałam 2kg buraków, 3 litry osolonej, zagotowanej i wystudzonej wody (3 łyżeczki soli), główkę czosnku, trzy liście laurowe, 5 ziaren ziela i 10 pieprzu.
Buraczki siekamy w grube półplastry, ząbki czosnku na pół, układamy wszystko w wyparzonym słoju warstwami wraz z przyprawami, zalewamy ostudzoną solanką. Nic nie powinno wystawać ponad solankę (ja używam ceramicznych obciążników, ale nada się też woreczek HDPE wypełniony wodą i zawiązany). I taki słoik lekko niedokręcony dajemy do chłodniejszego miejsca w domu na 7+ dni.
Jeśli chcecie szybciej mieć gotowy zakwas, to na wierzch można położyć kromkę dobrego żytniego chleba na zakwasie, i po 3 dniach ją wyjąć. Przyspieszy start fermentacji. Jej usuwanie może być jednak trudne, bo chleb się rozpada w solance.
Gotowy zakwas przelewamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
A na zdjęciu pobojowisko.
#gotowanie #barszcz #gotujzhejto #swieta #kuchnia
Scena zbrodni jak w horrorze klasy b 😃
@Wrzoo jak brutalnie to wygląda.
@Wrzoo panie, do słoika dorzucić jeszcze 2 marchewki i pietruszkę, a dla podkręcenia smaku jeszcze papryczkę chilli. Jak ma nie wyjść ostre, to papryczkę bez nasionek.
Ps piękny słoiczek pełen mocy. Zdrowia więc życzę :)
Zaloguj się aby komentować
Jaki polecilibyście bardzo ostry sos, jednocześnie smaczny? Podobno te super ostre może i są ostre, ale jednocześnie smakują jak gówno.
Może to nie sos, ale dla mnie optymalne są papryczki jalapeno.
Da Bomb Beyond Insanity
Ja bardzo lubię sriracha od goose brand - jest wiele smaków i poziomów ostrości
Ostatnio dostałem sos Buldak - bardzo ostry ale faktycznie ma smak podobny do maggi
Klasyka czyli Tabasco - jest na occie więc ten smak się przebija
Bardzo lubię węgierskie sosy paprykowe, no może bardziej pasty niż sosy - Eros pista, takim dziadkiem na etykietce
Jak lubisz ostre sosy polecam sobie zrobić samemu - nakupić papryczek, zakisić, pasteryzować w małych słoiczkach i masz zapas na długo. Ja robiłem 50/50 carolina reaper z habanero z przepisu: https://przekroj.org/duch-cialo/kiszony-sos-chili/
Był to najlepszy sos ostry jaki jadłem, jest kurewsko ostry XD
(tak lubię ostre jedzenie XD)
Zaloguj się aby komentować
W domu nie mieliśmy barszczu na święta (team grzybowa here), dopiero mame zaczęła robić od niedawna z myślą o moim mężu. Ale żeby był porządny, to w tym roku chcę zapewnić własny zakwas.
Swoją drogą, myślałam, że go więcej wyjdzie ;_;
Dałam 1,5 kg buraków, główkę czosnku, ~8 ziaren ziela angielskiego, ~15 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i zalałam wodą z solą (2 łyżki na 2 litry wody) oraz dociążyłam tak, żeby nic nie wypływało na wierzch. Na dwa dni dorzuciłam do mikstury kromkę żytniego chleba na zakwasie (rozpadał się konkretnie przy wyjmowaniu).
Kisił się jakiś tydzień. A smaczny jak nie wiem 💛
#zakwas #swieta #barszcz #gotujzhejto #kuchnia #kiszonki
@Wrzoo czemu za miesiac? Wstawiam teraz, spokojnie sobie dojrzewa, zlewam do butelek i chowam do lodowki.
Na swieta jest idealny.
Zawsze robie sobie osobny z ostrymi papryczkami. Dzieci i zona nie przepadaja, a ja lubie taki pikantny zakwasik sobie pyknac
"barszczyk, kurwa, nie kupować!" xd
#pdk
Zaloguj się aby komentować
W zasadzie wszystkim
@hapaczuri nie wiem, obydwa zjem ze smakiem. Pozdrawiam.
nie wiem, tylko żurek mi smakuje
Zaloguj się aby komentować
To się sypie po samym wniesieniu do domu jak szesnastka po 4 browarach. Cztery dni i suche kikuty zostają.
Już nawet mineralną to cholerstwo podlewam zamiast kranówy.
#rosliny #bazylia #kuchnia
@nadziej bazylię trzeba podlewać od dołu. doniczkę postawić na talerzu i tam nalewać wody.
@nadziej wkładasz do małej miski i nigdy nie podlewasz od góry - zawsze od dołu do miski. Nie żałuj nawozu. U mnie od paru lat żadna nie umarła, a większość ma przyrosty
Rozsadzić - za gęsto rosną. Na 4-5 dobiczek
Zaloguj się aby komentować
> Martw się, że słoik będzie za mały
> Słoik ledwo zapełniony w dwóch trzecich
> Wkurz się, że kupiłaś za mało kapuchy
Oh well. Następnym razem kupię drugi słoik i trzy główki, bo tego to mi nawet na tydzień nie starczy ;_;
#kuchnia #gotowanie #kiszonki #kimchi #gotujzhejto
Eee tej, dej przepis
Następnym razem spróbuj bez wody. Kapusta dużo puści.
Woda nie fermentuje, fermentują bakterie które są i tak na kapuście. Sól po prostu utrzymuje ph w którym przeżyją bakterie które chcesz by przeżyły. Z resztą kapusta sama puści dużo wody. Kimchi to nic innego jak lactofermentwcja taka jak w kapuście kiszonej czy ogórkach. Praktycznie wszystko możesz tak kisić 🙂
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #gotowanie #kuchniameksykanska
Zaloguj się aby komentować
Na szczęście obieranie ze skóry poszło szybko, mam nadzieję że się nie zepsują bo dawałem do słoja gorące i nie oasteyzowalem bo jestem leniwy.
Zaloguj się aby komentować
#gotujzhejto #pizza #jedzenie
@jaczyliktoo Nie zrobisz jeszcze jednej pizzy? No weź.
Zaloguj się aby komentować
przypaliłem emaliowca kilka dni temu
od tego czasu soda oczyszczona, ocet, kwasek, podgrzewanie, szorowanie i tak w kółko
efekt niestety niezadowalający, bo doszorować się nie udaje
jakieś protipy poza użyciem fleksy albo szczoty drucianej?
wiadomo że wypieprzyć na hasiok jest najprościej :<
edyp: i sól
pół kilo poszło, ale sól najsłabsze efekty przyniosła
#hejtopytanie #ktopytaniebladzi #pytanie #kuchennerewolucje #kuchnia
A i mam nadzieję, że nie używasz jednocześnie sody i octu?
@VonTrupka tym dodatkowym grzaniem raczej pogorszyłeś sytuację.
Jesli emalia nie jest już przerzarta do „żywego” to druciak, ciepła woda i jedziesz. Ale na to chyba już za późno :/
Allegro garnki net pol. Kiedyś mieli dobre.
Tylko nie łącz sody i octu razem bo się neutralizuje.
Zaloguj się aby komentować
15 kilo szarej renety zachomikowane i się zastanawiam czy jeszcze dokupić...
Moja słowiańska dusza nie jest chyba wystrączajaco słowiańska bo nie robię przetworów na zimę. Wyjątkiem są przecier pomidorowy i właśnie jabłka.
#gotowanie
ogóry zakisił?
co to za słowianin? ( ͠° ͟ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Jak mogłem żyć przez te wszystkie lata, bez tego?
#podroze #szwecja #lopatkadosera #kuchnia
@Szkieletor po co ci skrobaczka do nóg w kuchni?
Polecam spróbować obierać cukinię.
Zgadza się, życie bez talerzy jest zajebiście trudne.
Zaloguj się aby komentować
Jestem zwyczajnie zmęczony a ty leniwy, nie jesteśmy tacy sami.
Ja tez go zre. Moze i nie najlepszy ale i nie najtanszy.
Jadłem czasami
Tylko pamiętaj, żeby podgrzać na patelni, bo gdezie to takie surowe jeść.
Pamiętaj popłakać cię, zwymiotować na pokaz i wrzucić na YouTube
Zaloguj się aby komentować
Według mnie obie chujowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#picie a może nawet #codziennepiciu
Co lepsze?
Czasami piję orangine zero i w sumie jest ok. Ale ja jestem z tych, dla których cola zero bez kofeiny też jest spoko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kurdinos, a mi smakuje ta
@jaczyliktoo nieliczne napoje gazowane bez soku jabłkowego i to nawet te w skoszonej cukrem wersji, to się docenia jak się ma alergika w domu
Zaloguj się aby komentować
Skuszony promocją nabyłem to coś i bardzo nie polecam. Niby w składzie 80% wołowiny ale ta krowa najwyraźniej nazywała się Azor. Zupełnie nijakie, mające posmak najtańszej świnki, mocno zmęczonej życiem. Dodatkowo gumowata konsystencja dopełnia obrazu tej tragedii. Za 6zł to jeszcze da się zjeść ale 12? Chcę te dropsy które łykają w Sokołowie. Ku przestrodze.
Opis sposobu przygotowania tego typu smakowitości za każdym razem jest dla mnie zagadką. 10 minut w piekarniku, ale minuta w mikrofali i to nie na maksymalnej mocy?
W Polsce generalnie wiekszosc wolowiny jest z ras mlecznych,wiec sila rzeczy mieso jest gorszej jakosci
Krowa zmielona z ogonem i kopytami.
Zaloguj się aby komentować