Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Jaka deska do krojenia?
Plastikowa jest łatwa w obsłudze, można myć w zmywarce, ale grozi nam mikroplastik w jedzeniu.
Drewniana nie ma mikroplastiku, ale wymaga więcej zachodu niż plastikowa, żeby nie zbierała pleśni i bakterii. Mycie w zmywarce raczej odpada.
Mamy jeszcze kamienne, które łączą zalety plastikowej i drewnianej, ale podejrzewam, że noże będą się szybko tępić. No i łatwiej o stłuczenie jej (albo np płytek na podłodze)

Zapraszam do debaty
#kuchnia #kiciochpyta #jedzenie
13

Komentarze (13)

@ZohanTSW ja mam szklane i sobie chwalę

co do tępienia noży, mam pod ręką ostrzałkę

niektórzy mogą narzekać na dźwięk przy krojeniu, ale mi on zupełnie nie przeszkadza

Swoją drewnianą mam od ok. 15 lat, nigdy nie miała pleśni, a za bardzo o nią nie dbam.

@ZohanTSW Z tego co mi wiadomo, to finalnie drewniana. Odpowiednie mycie i suszenie rozprawia się z pleśnią i bakteriami, a nie jebie po nożach, zwłaszcza, jak jest ustawiona włóknami w górę, w kierunku noża

@Rozpierpapierduchacz w tym rozprawianiu z pleśnią pomagają naturalne garbniki w drewnie

@ZohanTSW tylko drewniana. Z bambusową nic się nie dzieje i myję w zmywarce

@ZohanTSW bambusowa podobno jest nawet bakterobujcza

@ZohanTSW Drewniana, sztorcowa. Praktycznie niezniszczalna. A do tego duży plus za wygląd.

@ZohanTSW zależy do czego. Do mięsa ja wolę szklaną, bo mięso się ładnie do niej przykleja, można wrzucić do zmywarki, można moczyć, nie trzeba myć od razu, ale tępi noże, dlatego ja osobiście używam tylko do krojenia takiego, które nie wymaga dotykania ostrzem po powierzchni (czyli byle jak, jak np dla psa kroję). Do reszty wybrałabym sztorcową drewnianą, przynajmniej do krojenia większej ilości produktów, bo do codziennego użytku mam zwykłe małe deski drewniane.

Bambusowi nie ufam, bo w zbyt wielu miejscach piszą, że klej do jego klejenia zawiera formaldehyd (nawet są deski z oznaczeniem, że mają MAŁO formaldehydu lol), no i bambus to nie drewno tak btw.

@ZohanTSW a ja kupiłem kamienną do mięsa i bardzo sobie chwalę, jest tylko dość ciężka i nie można jej myć w zmywarce

@ZohanTSW jeśli boisz się mikroplastiku, formaldehydu, tępienia noży, konieczności impregnowania deski i braku opcji mycia w zmywarce, to żadna.


Trzeba kroić w powietrzu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować