-
1,5 kg ziemniaków
-
1 marchew duża
-
1 duża cebula
-
4 ząbki czosnku
-
0,5 kg mięsa mielonego, polecam z boczku, wychodzą soczyste
-
10 jaj średnich
-
1,5 kostki smalcu
-
2 łyżeczki czubate soli
-
2 łyżki majeranku
-
mąka pszenna lub ziemniaczana
Warzywa trzeć wedle uznania, ja trę na największych oczkach, a cebulę na najmniejszych, czosnek wycisnąć lub posiekać natomiast ziemniaki wcześniej odcedzić z nadmiaru wody.
Wbić jaja i dodać mięso, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i zagęścić mąką.
Rozpuścić ćwierć kostki smalcu na patelni, przed kładzeniem placków odlać nadmiar wody z ciasta.
Smażyć aż do chrupkości, przed kolejną porcją dodać na patelnię 1/8 kostki smalcu lub więcej, zależy, jak placki wciągnęły tłuszcz.
Podawać z sosem np. pomidorowym i kleksem śmietany
Z patelni 30 cm po 3 sztuki placków wychodzi zwykle 12-14 sztuk.
Nie daję zdjęć, bo wyglądają jak standardowe placki ziemniaczane
@Barta55ko przepis zapisany
Zaloguj się aby komentować