#hejtogotuje
bardzo pomysłowo byczq, tez tak sobie zamrożę miemsko
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.
bardzo pomysłowo byczq, tez tak sobie zamrożę miemsko
Zaloguj się aby komentować
@Jim_Morrison W sensie, że smażyłeś najpierw boczek potem, na to potem cebulkem i na sam koniec chlebek?
Zaloguj się aby komentować
Jedyne sensowne coś emitowane w tv
Zaloguj się aby komentować
Marne potrawy? Fasolka po bretońsku to potrawa bogów!
@Verq Tu przecież jakaś zupa fasolowa.
@anervis to resztki sucharów xD
@Zielonypomidor Fasoleczka po bretońsku
@Foxbat no i zajebiście!
Ja po fasolce bretońskiej zawsze mam niezłe sranie
Zaloguj się aby komentować
masz mój
------------------------------------------------------
pierwszy zakwas - starter
------------------------------------------------------
0,5l żurku niepasteryzowanego (takiego z warzywniaka)
300g mąki żytniej
70ml wody
wymieszać wszystko w dużej misce (żurek dokładnie wymieszać na dnie butelki jest osad mąki), przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.
-----------------------------------------------------
chleb (na 4 keksówki)
-----------------------------------------------------
do miski z zakwasem dodać
60g płatków owsianych zwykłych
15g otrąb pszennych
130g słonecznika łuskanego
130g siemienia lnianego
40g soli
--------------
900ml ciepłej wody
6g cukru
42g drożdży
drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem, wlać do miski z zakwasem i dodatkami i dokładnie wymieszć
dodać 1000g mąki pszennej chlebowej, ja używam mąki 00 do pizzy.
dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Z wyrobionego ciasta odebrać 200-300g do czystego zamykanego pojemnika na następny zakwas
resztę ciasta przelać do 4 keksówek i wstawić do zimnego piekarnika do wyrastania.
Gdy ciasto urośnie na około 1cm od krawędzi keksówki włączyć piec góra,dół, termoobieg, 185* - 55min
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wystudzić.
Smacznego
----------------------------------------------------
następne zakwasy
300g mąki żytniej
odłożone ciasto z poprzedniego pieczenia
570ml wody
wymieszać wszystlo w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.
@Zly_Tonari pokaż swój, bez drożdży, pieczony w keksówce
@Heterodyna
Wdech
Wydech
Wdech
Wydech
Dlaczego bierzesz humorystyczny komentarz ad persona ? Nie potrafisz się zdystansować wobec zabawnej kwadratury chleba ? ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@Confidux najlepszy był będzie i jest mexicano i jan rodo kurła piękne czasy no i geremek też spoko był
wejście w interakcję internetową np na zoomie z kononem lub kimś z us17 byłoby jej przepustką do sławy.. możę nawet i pieniędzy.. a już na pewno statsy takie jak np. ruchalność by jej podskoczyły o kilkaset %
@ParisPlatynov Nie no proszę Pana Gangrenek to wodorosty i dno mułu miał kilka fajnych akcji ale Jankowi to on może co najwyżej znicze przemywać i nowe wkłady dodawać a szczoch no ja nie ukrywam lubię część z jego produkcji w szczególności zupa olejowa
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Śniadanie? Ze świeżym czosnkiem? A potem do autobusu i pracy?
@moll no to cześć, giniemy
@slusar_o2 żegnaj, kolego. Niech Wam ziemia lekką będzie
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Zrobiłem wczoraj, zostało kilka sztuk na porcję jedną.
Z pro tipów to warto kapustę włoską kupić, mniej pierdolenia z gotowaniem jak przy białej, a do tego mniej pierdzi po niej. W smaku bardzo podobne.
Zaloguj się aby komentować
@AM0k_music Opie ale kielecki??? Winiary zawsze do śniadania!
Zaloguj się aby komentować
Na patelni?
@sireplama wstępnie na patelni przez kilka minut żeby spód się przypiekł a potem cyk do piekarnika.
Aaaa... Sprytne
Zaloguj się aby komentować
@wielkaberta to czemu mleko owsiane jest tak ze 2-3 razy droższe skoro wymaga mniej zasobów do produkcji
@paIlwoda Powołuje się na Efekt Dunninga-Krugera. Mi się może zdawać, że ja coś wiem na ten temat.
@LM317T Kilka przyczyn. Mały nakład, marketing "eko" to możliwe przyczyny dlaczego cena jest wywindowana. Natomiast bawi mnie, że napoje sojowe, ryżowe i migdałowe stoją obok owsianego z tą samą ceną.
@wielkaberta oczywiście, że tradycyjne mleko ma znacznie większy wpływ na środowisko niż mleko roślinne. Przede wszystkim te zwierzęta muszą jeść ogromną ilość roślin (zdecydowana większość upraw soi idzie na wykarmienie zwierząt hodowlanych, a przemysłowe krówki nie latają po łąkach jak w reklamach), nie wspominając o zużyciu wody czy emisji gazów cieplarnianych. Ale plus za szukanie wiedzy w temacie.
Zaloguj się aby komentować
@SzwarcenegerKibordu dzięki, spróbuję
Zaloguj się aby komentować
@Golden_rule o ch*uju przenajświętszy, co ja właśnie...
Zaloguj się aby komentować