Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

5

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Opindoliłem przed chwilą całkiem sporo smażonego boczku z grzankami i teraz trochę lipton bo trzeba się będzie opić coby sprawić, by żołądek nie wiedział, że nie mogę przez to spać. Kurwa, ale podstępny jestem to aż się ręce same do oklasków składają.
#alkoholizm
Elektryczny_pomidor

@Jim_Morrison W sensie, że smażyłeś najpierw boczek potem, na to potem cebulkem i na sam koniec chlebek?

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
W chłopskim świecie chłopskie sprawy, marne życie i potrawy
#gotujzhejto #przegryw
15cc7008-51f1-4e89-8132-80f78d06fb10
Verq

Marne potrawy? Fasolka po bretońsku to potrawa bogów!

Zielonypomidor

@Verq Tu przecież jakaś zupa fasolowa.

Foxbat

@anervis to resztki sucharów xD

@Zielonypomidor Fasoleczka po bretońsku

Pan_Wiesio

@Foxbat no i zajebiście!

Tabs0n

Ja po fasolce bretońskiej zawsze mam niezłe sranie

Zaloguj się aby komentować

Czy podzieli się ktoś sprawdzonym przepisem na chleb z foremki/keksówki? Jakiś pszenny lub pszenno-żytni na zakwasie?
#bojowkapiekarska #chleb
UncleFester

masz mój


------------------------------------------------------

pierwszy zakwas - starter

------------------------------------------------------

0,5l żurku niepasteryzowanego (takiego z warzywniaka)

300g mąki żytniej

70ml wody

wymieszać wszystko w dużej misce (żurek dokładnie wymieszać na dnie butelki jest osad mąki), przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

-----------------------------------------------------


chleb (na 4 keksówki)

-----------------------------------------------------


do miski z zakwasem dodać

60g płatków owsianych zwykłych

15g otrąb pszennych

130g słonecznika łuskanego

130g siemienia lnianego

40g soli


--------------

900ml ciepłej wody

6g cukru

42g drożdży

drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem, wlać do miski z zakwasem i dodatkami i dokładnie wymieszć

dodać 1000g mąki pszennej chlebowej, ja używam mąki 00 do pizzy.

dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Z wyrobionego ciasta odebrać 200-300g do czystego zamykanego pojemnika na następny zakwas

resztę ciasta przelać do 4 keksówek i wstawić do zimnego piekarnika do wyrastania.

Gdy ciasto urośnie na około 1cm od krawędzi keksówki włączyć piec góra,dół, termoobieg, 185* - 55min

Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wystudzić.

Smacznego


----------------------------------------------------

następne zakwasy

300g mąki żytniej

odłożone ciasto z poprzedniego pieczenia

570ml wody

wymieszać wszystlo w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

Heterodyna

@Zly_Tonari pokaż swój, bez drożdży, pieczony w keksówce

Zly_Tonari

@Heterodyna

  1. Wdech

  2. Wydech

  3. Wdech

  4. Wydech


Dlaczego bierzesz humorystyczny komentarz ad persona ? Nie potrafisz się zdystansować wobec zabawnej kwadratury chleba ? ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zaloguj się aby komentować

Beatka boża spaniała kuchareczka
https://youtu.be/zHFZ8HRmlz0
#kononowicz #kuchnia #heheszki
ParisPlatynov

@Confidux najlepszy był będzie i jest mexicano i jan rodo kurła piękne czasy no i geremek też spoko był

nizarlak-horoszczanski

wejście w interakcję internetową np na zoomie z kononem lub kimś z us17 byłoby jej przepustką do sławy.. możę nawet i pieniędzy.. a już na pewno statsy takie jak np. ruchalność by jej podskoczyły o kilkaset %

Confidux

@ParisPlatynov Nie no proszę Pana Gangrenek to wodorosty i dno mułu miał kilka fajnych akcji ale Jankowi to on może co najwyżej znicze przemywać i nowe wkłady dodawać a szczoch no ja nie ukrywam lubię część z jego produkcji w szczególności zupa olejowa

Zaloguj się aby komentować

Ale bym takiego pysznego skurwysyna zjadł znaczy pysznych* tak z 10 sztuk
#jedzenie #oswiadczenie #gownowpis
11096a37-0172-410e-a2a8-e4eba234b31d
Rafau

Zrobiłem wczoraj, zostało kilka sztuk na porcję jedną.

Z pro tipów to warto kapustę włoską kupić, mniej pierdolenia z gotowaniem jak przy białej, a do tego mniej pierdzi po niej. W smaku bardzo podobne.

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio w markecie nadziałem się na napój owsiany, i.e. substytut mleka i aż musiałem spróbować?
Czy to jest faktyczny "dobry substytut"? A przynajmniej dla dorosłych ludzi, którzy lubią mieć coś na wzór konsystencji mleka?
Chodzi mi o to, że:
  • jestem w stanie zrozumieć "nieekonomiczność" na ilość hektarów potrzebną na produkcję mleka. Ta sama gleba dałaby więcej jedzenia w postaci warzyw i zboża...
  • i tutaj sobie gniję trochę z ludzi, którzy uparcie twierdzą, że zastąpienie je takimi rzeczami jak soja, ryż, migdały, etc.. jest po prostu wcale nie lepszą alternatywą pod kątem wpływu na środowisko. A już nie wspomnę o awokado.
  • Natomiast owies jeśli sięgam pamięcią jest mało wymagająca rośliną, która jest łatwa w uprawie na polskich ziemiach.
  • Nie wiem do końca jak ze słonecznikiem, która jest potrzebna jako tłuszcz.
Więc, także tego. Zawsze się wzbraniałem przed wege jedzeniem, wiedząc, że te produkty roślinne wcale nie są lepsze dla środowiska.
#kuchnia #weganizm #wegetarianizm
LM317T

@wielkaberta to czemu mleko owsiane jest tak ze 2-3 razy droższe skoro wymaga mniej zasobów do produkcji

wielkaberta

@paIlwoda Powołuje się na Efekt Dunninga-Krugera. Mi się może zdawać, że ja coś wiem na ten temat.


@LM317T Kilka przyczyn. Mały nakład, marketing "eko" to możliwe przyczyny dlaczego cena jest wywindowana. Natomiast bawi mnie, że napoje sojowe, ryżowe i migdałowe stoją obok owsianego z tą samą ceną.

gnk

@wielkaberta oczywiście, że tradycyjne mleko ma znacznie większy wpływ na środowisko niż mleko roślinne. Przede wszystkim te zwierzęta muszą jeść ogromną ilość roślin (zdecydowana większość upraw soi idzie na wykarmienie zwierząt hodowlanych, a przemysłowe krówki nie latają po łąkach jak w reklamach), nie wspominając o zużyciu wody czy emisji gazów cieplarnianych. Ale plus za szukanie wiedzy w temacie.

3ffa98ff-4e1e-43dc-8ea7-aaecb9d7c916

Zaloguj się aby komentować

Hejooo. Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto na gofry do słabej gofrownicy??? mam taką właśnie słabą i zwykłe ciasto w nim nie wyrasta. Kiedyś miałem fajny przepis, ale zgubiłem. Wiem, że w necie przepisów od groma, ale one bywaja rozne.Poratujcie czymś bo zachciało mi się gofrów z nutella.
#gotujzhejto #jedzenie #foodporn #kuchnia
Jokohama

@SzwarcenegerKibordu dzięki, spróbuję

Zaloguj się aby komentować