#bojowkapiekarska #chleb
#bojowkapiekarska #chleb
Komentarze (8)
@biskitus a zakwasowo-drożdżowy może być?
mam na drożdżach jeśli jesteś zainteresowany. Kiedyś robiłem też wersję na żurku z biedry, ale nie pamiętam czy tylko woda została zastąpiona czy coś było zmienione - więc na ryzyko
@biskitus
275 g żytniej 1400
275 g orkiszowej 630
300 ml wody
250 g zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
ziarna według uznania
Mieszam wstępnie w misce i pakuję do maszynki Gorenje BM1210BK. Nastawiam program 3 (chleb pełnoziarnisty) i puszczam w ruch. Po 3 etapie wyrabiania wyłączam maszynę i czekam aż chleb wyrośnie, przeważnie 6 do 10 godzin w zależności od siły zakwasu. Następnie włączam maszynę na program 12 (samo pieczenie) i po godzinie chleb jest gotowy
![4b96bb1a-3072-4a8a-b1b1-b23e5a1703b0](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts_comments/images/250x250/3400af32bc4309d58c729cef8b5fa307.jpg)
![5b612748-2876-4319-8924-ee6e26565f79](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts_comments/images/250x250/80040cac3b38f45a2092f002d1137cb2.jpg)
@Heterodyna na zdjęciach wygląda jak chleb bojowy krasnoludów z książek Pratchetta. Ewentualnie cegła klinkierowa ale chyba musiałabyś dłużej wypiekać w wyższej temperaturze. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
masz mój
------------------------------------------------------
pierwszy zakwas - starter
------------------------------------------------------
0,5l żurku niepasteryzowanego (takiego z warzywniaka)
300g mąki żytniej
70ml wody
wymieszać wszystko w dużej misce (żurek dokładnie wymieszać na dnie butelki jest osad mąki), przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.
-----------------------------------------------------
chleb (na 4 keksówki)
-----------------------------------------------------
do miski z zakwasem dodać
60g płatków owsianych zwykłych
15g otrąb pszennych
130g słonecznika łuskanego
130g siemienia lnianego
40g soli
--------------
900ml ciepłej wody
6g cukru
42g drożdży
drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem, wlać do miski z zakwasem i dodatkami i dokładnie wymieszć
dodać 1000g mąki pszennej chlebowej, ja używam mąki 00 do pizzy.
dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Z wyrobionego ciasta odebrać 200-300g do czystego zamykanego pojemnika na następny zakwas
resztę ciasta przelać do 4 keksówek i wstawić do zimnego piekarnika do wyrastania.
Gdy ciasto urośnie na około 1cm od krawędzi keksówki włączyć piec góra,dół, termoobieg, 185* - 55min
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wystudzić.
Smacznego
----------------------------------------------------
następne zakwasy
300g mąki żytniej
odłożone ciasto z poprzedniego pieczenia
570ml wody
wymieszać wszystlo w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.
@Zly_Tonari pokaż swój, bez drożdży, pieczony w keksówce
@Heterodyna
-
Wdech
-
Wydech
-
Wdech
-
Wydech
Dlaczego bierzesz humorystyczny komentarz ad persona ? Nie potrafisz się zdystansować wobec zabawnej kwadratury chleba ? ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Zaloguj się aby komentować