Czy podzieli się ktoś sprawdzonym przepisem na chleb z foremki/keksówki? Jakiś pszenny lub pszenno-żytni na zakwasie?
#bojowkapiekarska #chleb
UncleFester

@biskitus a zakwasowo-drożdżowy może być?

dotevo

mam na drożdżach jeśli jesteś zainteresowany. Kiedyś robiłem też wersję na żurku z biedry, ale nie pamiętam czy tylko woda została zastąpiona czy coś było zmienione - więc na ryzyko

Heterodyna

@biskitus

275 g żytniej 1400

275 g orkiszowej 630

300 ml wody

250 g zakwasu żytniego

2 łyżeczki soli

ziarna według uznania

Mieszam wstępnie w misce i pakuję do maszynki Gorenje BM1210BK. Nastawiam program 3 (chleb pełnoziarnisty) i puszczam w ruch. Po 3 etapie wyrabiania wyłączam maszynę i czekam aż chleb wyrośnie, przeważnie 6 do 10 godzin w zależności od siły zakwasu. Następnie włączam maszynę na program 12 (samo pieczenie) i po godzinie chleb jest gotowy

4b96bb1a-3072-4a8a-b1b1-b23e5a1703b0
5b612748-2876-4319-8924-ee6e26565f79
Zly_Tonari

@Heterodyna na zdjęciach wygląda jak chleb bojowy krasnoludów z książek Pratchetta. Ewentualnie cegła klinkierowa ale chyba musiałabyś dłużej wypiekać w wyższej temperaturze. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

UncleFester

masz mój


------------------------------------------------------

pierwszy zakwas - starter

------------------------------------------------------

0,5l żurku niepasteryzowanego (takiego z warzywniaka)

300g mąki żytniej

70ml wody

wymieszać wszystko w dużej misce (żurek dokładnie wymieszać na dnie butelki jest osad mąki), przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

-----------------------------------------------------


chleb (na 4 keksówki)

-----------------------------------------------------


do miski z zakwasem dodać

60g płatków owsianych zwykłych

15g otrąb pszennych

130g słonecznika łuskanego

130g siemienia lnianego

40g soli


--------------

900ml ciepłej wody

6g cukru

42g drożdży

drożdże rozprowadzić w wodzie z cukrem, wlać do miski z zakwasem i dodatkami i dokładnie wymieszć

dodać 1000g mąki pszennej chlebowej, ja używam mąki 00 do pizzy.

dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Z wyrobionego ciasta odebrać 200-300g do czystego zamykanego pojemnika na następny zakwas

resztę ciasta przelać do 4 keksówek i wstawić do zimnego piekarnika do wyrastania.

Gdy ciasto urośnie na około 1cm od krawędzi keksówki włączyć piec góra,dół, termoobieg, 185* - 55min

Zaraz po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wystudzić.

Smacznego


----------------------------------------------------

następne zakwasy

300g mąki żytniej

odłożone ciasto z poprzedniego pieczenia

570ml wody

wymieszać wszystlo w dużej misce, przykryć ściereczką, zostawić na 1-2 doby w temperaturze pokojowej.

Heterodyna

@Zly_Tonari pokaż swój, bez drożdży, pieczony w keksówce

Zly_Tonari

@Heterodyna

  1. Wdech

  2. Wydech

  3. Wdech

  4. Wydech


Dlaczego bierzesz humorystyczny komentarz ad persona ? Nie potrafisz się zdystansować wobec zabawnej kwadratury chleba ? ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zaloguj się aby komentować