Zdjęcie w tle
Kuchnia

Społeczność

Kuchnia

5

Wszystko co związane z gotowaniem, jedzeniem oraz kulturą temu towarzyszącą.

Ten kanał znalazłem już jakiś czas temu.
Na pewno coś wartościowego dla wszelkich fanatyków fermentacji - począwszy od wypieków a na piwie skończywszy.
FermXpert
#bojowkapiekarska #domowepiwo
Dzienpachniejakpoczatek

@kopsztyfikator Nie znałem, będzie oglądane.

kopsztyfikator

@Dzienpachniejakpoczatek szczerze polecam - jeśli chodzi o przetwórstwo domowe to jeszcze nomart.pl jest rewelacyjny.

https://www.youtube.com/@NomartPl/videos

Dzienpachniejakpoczatek

@kopsztyfikator Jego znam kiełbasy robię z jego przepisu.

Zaloguj się aby komentować

Tradycyjny świąteczny obiad w Wielkiej Brytanii.
Indyk, pieczone ziemniaki, marchew, pigs in blankets( kiełbasa owijana w bekon) brukselka.
165e7526-336d-4df1-b7f9-0e64bc6b411d
frubel

@NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol To jest rolada, w restauracjach nie piecze się już tradycyjnie całych indyków.

NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol

@frubel i tak gówniana porcja moim zdaniem. Na obiad świąteczny to spodziewałabym więcej mięska i mniej ziemniaczków. Jak w domciu

frubel

@NigdyNieZgadnieszGdzieOtwarliParasol Zdjecie może ze złego kata ale tam są jeszcze 2 takie plastry mięsa pod spodem. Pamiętaj ze to restauracyjna porcja czyli musisz mieć sile żeby zjeść starter i deser

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
ze względu na preferencje jednego z gości w tym roku pierwszy raz przygotowałem bigos bez mięsa (z tego przepisu https://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-doskonaly/ )
Muszę przyznać że lista zakupów była trochę długa jeśli chodzi o przyprawy ale to jest naprawdę zajebiste, nie wiem czy nie najlepszy bigos jaki jadłem w życiu. Polecam naprawdę,urywa dupę
Kapitan_Delirka

Kurka wódka, chyba spróbuje za niedługo. Dzięki wielkie

Zaloguj się aby komentować

Danie do oceny.
Polędwica wołowa, seler, marchew, jarmuż, powidło śliwkowe, sos z czerwonego wina i musztardy.
8072021a-ae04-4c57-b8c7-f56ce9aa138f
Terrano

Wywal to wszystko oprócz polędwicy i będzie lepsze

stoopido

Takie fajne danie kolega zepsuł tym zielonym paskudztwem. No ja się pytam jak tak można?

frubel

@stoopido @Terrano Bo teraz gotuje się z sezonowych, lokalnych produktów i zwraca się na to co raz większą uwagę.Otwiera się dużo biznesów gdzie minimalizuje się marnotrastwo i odchodzi od produktów zwierzęcych aby podtrzymac zrównoważone środowisko. To jest duży trend na zachodzie i zwraca się na to uwagę. Co raz więcej ludzi zaczyna patrzeć co jedzą, od kogo i na walory zdrowotne. Warto się nad tym zastanowić w szczególności jeśli chodzi o lokalny produkt zamiast importowanego.

Zaloguj się aby komentować

Przepis na prosty i szybki sos czekoladowy, który ma dosyć długi termin spożycia. Przepis można podzielić na 2 lub 3 razy jeśli ktoś potrzebuje mniejsza ilość. Sos trzymać w lodówce. Do przywrócenia płynnej konsystencji można użyć mikrofali.
1 litr wody
500g cukru
250g kakao w proszku
500g ciemnej czekolady około 73%
1- Wodę I cukier doprowadzić do wrzenia
2- Dodać kakao i czekoladę, mieszać aż się wszystko rozpuści
3- Sos przepuścić przez sitko i ostudzić.
stoopido

Lubię przepisy w takiej postaci, a nie 10 minut na YouTube gdzie 90% czasu jest o niczym, czy jeszcze gorzej na jakimś blogu kulinarnym gdzie przed przepisem historia rodziny do 5 pokoleń wstecz jest preludium do właściwego przepisu!

BillyFuckboy

@stoopido to wlasnie dlatego zaczyna sie cenic recznie zapisane kajety babek, ciotek czy innej zenskiej czesci rodziny.

Niesamowicie wkur... jest gdy zamiast wspomnianego opisu masz

  1. Etymologię slowa nazwy przepisu plus historie rodziny.

  2. Historie rodziny plus etymologię slowa nazwy przepisu.

  3. Costamcostam plus poprzednie dwa.

Zaloguj się aby komentować

Potrawa do oceny. Flądra, puree ziemniaczane, wędzone małże, sos śmietanowy.
849fcddb-0cec-4fe9-8a0f-219d5a7b653f
Opornik

@frubel Hm, ciekawe. Może faktycznie, nie wysycha tak i trzyma się kupy... niegłupie. Ale jak gotowałeś, to nie łamała się przy zwijaniu?

frubel

@Opornik Zwijasz surowy filet z ryby do środka najlepiej.. Wrzucasz do cieczy która prawie się już gotuje. Ważne żeby woda nie gotowała się jak szalona bo to uszkodzi rybę. To jest dobra technika na ryby płaskie.Trzeba być delikatnym po prostu i wszystko powinno być ok.

Opornik

@frubel A, no tak, zapinasz przed gotowaniem, nie po. Dobry trick, spróbuję. Jak już wyżrę wszystkie wigilijne pozostałości, czyli pewnie za 2 miesiące.

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia