Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa z chorizo

Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa z chorizo

hejto.pl
Uwaga, uwaga! Jeśli ten post osiągnie 50 piorunów, to spośród piorunujących wylosuję trzy osoby i wyślę każdej po 4 paczki szafranu!!!!
Dziękuję bardzo za wszystkie pioruny, jak rownież pozytywne i krytyczne komentarze, które otrzymałem za mój przepis na masakrycznie smaczną zupę azjatycką, która okazała się może trochę mniej banalnie prosta niż myślałem
Tak jak obiecałem, prezentuję przepis na masakrycznie smaczną i prostą zupę z chorizo.
#gotujzhejto #prostazupa #prostegotowanie #smacznedanie #gotowanie #gotujzhejto #zupa #jedzenie #kuchnia
Wersja studencka:
Weź duży garnek, kup chorizo w kawałku (to w plasterkach sie nie nadaje), 2x por, kilka marchewek, passatę pomidorową (moze być przecier), makaron świderki, 1x pomarańcza, uwaga: najważniejsze: szafran! bulion warzywny lub kostka rosołowa.
Zagotuj w garze wodę z bulionem lub kostką, w międzyczasie pokrój podzespoły, chorizo w kostkę, marchewkę w talarki, por poszatkuj (z chorizo zdejmij osłonkę), podsmaż na patelni chorizo, dodaj marchewkę a po chwili dolej passaty. Wlej zawartość patelni do garnka. Dodaj por. Gotuj 20 minut na dużym ogniu, ciągle mieszaj. Dodaj makaron, wciśnij sok z pomarańczy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj szfran, wymieszaj i poczekaj 5 minut, następnie podawaj w miseczce.
Wersja wykwintna:

Podzespoły:
- makaron świderki - pół paczki
- passata pomidorowa - pół małej butelki
- wino białe półsłodkie lub półwytrawne
- marchewka - 3-4 szt.
- pomarańcza 1 szt.
- por 2szt.
- bulionetka rosołowa (lub kostka rosołowa)
- chorizo 2 szt. (Łagodne lub pikantne wg. gustu)
- szarfan
- pietruszka lub bazylia
- pomidory w kawałkach - puszka
Opcjonalnie:
- fasola biała + czerwona w puszkach

Działamy:
Gotujemy pół garnka wody razem z bulionetka drobiową.
W międzyczasie:
Kroimy marchewkę w talarki, chorizo obieramy z oslonki i kroimy w kawałeczki. Pora szatkujemy.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy chorizo, czekamy chwilę, aż się wytopi sosik,

teraz wrzucamy na patelnię marchewkę, mieszamy, po chwili wrzucamy krojone pomidory z puszki. Podgrzewamy wszystko przez kilka minut.

Następnie przerzucamy zawartość patelni do garnka, gdzie juz mamy wrzący bulion.
Dodajemy do tego por, połowę passaty i 1/3 butelki wina.
Dajemy na duży ogień i ciągle mieszamy.
Uwaga: tip Pascala Brodnickiego - jeśli nie masz czasu i chcesz, żeby obiad sie szybko ugotował, wstaw go na duży ogień i ciągle mieszaj.
Gotujemy w ten sposób 20 minut.
Uwaga: opcjonalnie po 10 minutach gotowania możemy dorzucić fasolę,.pokrojoną w kostkę paprykę oraz wołowinkę w cienkich plasterkach (plasterki muszą być bardzo cienkie, można teochę zmrozić przed krojeniem)

W przypadku wykorzystania wołowiny, gotujemy 15 minut dłużej.
Po 20 minutach (lub 35 z wołowiną) na duzym ogniu i ciągle mieszając, dorzucamy makaron oraz zawartość pomaranczy (wydłubujemy widelcem) i gotujemy jeszcze 8-10 minut.
Następnie wyłączamy gaz, doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy szafran. Czekamy 5 minut aby szafran się rozpuścił i podajemy w miseczkach z przybraniem w postaci pietruszki lub bazylii.
Uwaga: można dodać mały kleks z chudej śmietany.
Na koniec resztę wina rozlewamy do kieliszków.
SMACZNEGO!

Komentarze (43)

Mr.Mars

Studentom to się teraz powodzi. Studencką zupka na bogato. Kto by pomyślał.

Gargamel_lubi_jagody

@Mr.Mars studenci teraz liczą kalorie, pakują na silowni, odżywiają się zdrowo i optymalnie. Akurat ten przepis nie jest drogi, aczolkwiek droższe to niż burger drobiowy w fastfoodzie

UncleFester

pierun za passatę i przepis

Gargamel_lubi_jagody

Co do szafranu, dzisiaj kupiłem w carrefourze szafran kotanyi 0,12g za 8 zł. Uwaga, bo innych firm ta sama gramatura kosztuje 20 zł a widziałem także 30 zł. Kilka lat temu na bałkanach za szafran płaciłem około 20 zł za 200g. Ale to było przed pandemią i rewolują NWO

tak_bylo

Leci piorun, spróbuję

nielizlyzki

wino białe półsłodkie lub półwytrawne


:D. Śmietanę albo majonez, ma taki sam kolor.


bulionetka rosołowa (lub kostka rosołowa)

szafran


O kurwa:D. Szafran budziłeś przed wrzuceniem go do kostki rosołowej? Nie, żeby to miało znaczenie, ale pytam z ciekawości.


I niepodważalny dowód, że autor chuja wie o gotowaniu: kleks ze śmietany.


Jak ktoś chce prostszą wersję tej abominacji, to chorizo można zastąpić zwyczajną albo śląską z odrobiną wędzonej papryki. To, że chorizo w kawałku w tym przypadku jest lepsze niż w plastrach to czyste urojenia:).

Pora można wyrzucić. Autor chyba coś słyszał o sofritto, ale niestety wrzucił surowego pora do gotującego się "bulionu" (z kostki, która już zwiera pora), co zdarza się tylko w szpitalnych stołówkach i to będzie smakować jak katar. Szafranu tu nie będzie czuć, to chyba tylko, żeby koleżance pokazać, że wsypałeś. Po co jest ta pomarańcza?:D Na końcu wszystko gotujemy w mące (czyli tani makaron wsypany do zupy). Ile Ci się ta fasola z puszki gotowała? 40 minut?:)


Ja Was proszę, jeżeli nie umiecie gotować, to się nauczcie na czymś prostym, bo tutaj ktoś wywalił całkiem sporą kasę, żeby sobie zrobić studencki chłopski garnek.

Zielonypomidor

@nielizlyzki Thx, że to napisałeś nie ja wyjdę na chama.

nielizlyzki

@Zielonypomidor Ja już się pogodziłem ze swoją osobowością. A, kolejny plus jest taki, że następnego dnia tę zupę można sobie będzie pokroić na kanapki.

Gargamel_lubi_jagody

@nielizlyzki kolego, pojechałeś kichą po całości Twojego smarku

Po pierwsze primo: nie wiem co to znaczy: szafran budziłeś

Po drugie primo: nie napisałeś co masz do kleksa

Po trzecie primo:

Chorizo można zastąpić śląską tak jak w sushi ryż można zastąpić kaszą wszystko można zastąpić, kucharza można zastąpić specjalistą od smażenia

Po secundo sofritto nie zaiera pora więc nie wiadomo o co biega krytykującemu, mąki też tu nie ma, więc chyba ten post był sporządzany przez sen z całym szacunkiem, chętnie pogadam o konkretach zapraszam do dyakusji i zapewniam, że szafran tu jest kluczowy, nawet odrobina determinuje smak i zapach. Spróbuj, a Twoja dziewczyna odpłynie Szafran jest też afrodyzjakiem. Przetestowane wielokrotnie a zresztą przepis jest wymyślony przez Pascala Brodnickiego. Nauczył mnie go na jednym z warsztatów kulinarnych, które prowadził. Moja żona i córka uwielbiają tę zupkę

Zielonypomidor

@nielizlyzki Ja tu kibicuję każdemu prawie z fotkami jedzenia ale tu nie można. Ten szafran to mnie zdziwił.

Gargamel_lubi_jagody

@Zielonypomidor jak to nie można? Możesz doprecyzować?

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody Dla mnie to przerost formy nad treścią, nic nie jest podane w gramach a ta banalna marchewka w zależności czy będzie 3 czy 4 może całkowicie słodyczą zawoalować smak szafranu.

nielizlyzki

@Gargamel_lubi_jagody

nie wiem co to znaczy: szafran budziłeś


To nie używaj szafranu, po co marnować pieniądze?¯\_(ツ)_/¯ .


nie napisałeś co masz do kleksa


Nic nie mam. Zupa zabielana na trzy sposoby jest w pytę. Mam tylko taką zasadę: określenie "kleks ze śmietany" = "grażyństwo kulinarne".


sofritto nie zaiera pora


Tu mnie masz, bo z jakiegoś powodu myślałem o selerze. Rozgotowany por jest niedobry w inny sposób, niż rozgotowany seler.


szafran tu jest kluczowy


Szafran mam zawsze w kuchni, ale umiem go używać. Ty nie.


Chorizo można zastąpić śląską tak jak w sushi ryż można zastąpić kaszą


Tak, tylko w przypadku sushi to zmieni smak, a w przypadku tego śmiesznego zajzajeru - nie.


mąki też tu nie ma


Jest, wsypałeś surowy makaron do gotującej się zupy (z rozgotowaną fasolą). Stąd mąka.


Spróbuj, a Twoja dziewczyna odpłynie.


Po Twoim poście zgaduję, że gdybym Ci zrobił kanapkę z serem wpadłbyś w śpiączkę z zachwytu. Ale ja umiem gotować:).


Nauczył mnie go na jednym z warsztatów kulinarnych, które prowadził.


Jako, że pracowałem przy wielu warsztatach kulinarnych i programach o gotowaniu (nie z Pascalem, Pascala nikt nie zatrudnia, [z różnych powodów, to jego prywatne sprawy]), to napisze tylko młodzieżowo: XD. Te przepisy wymyślają stażyści.


Nie mówię, że to nie może ludziom smakować, ale to marnotrawstwo składników, a już totalnie wstyd się czymś takim chwalić.

Gargamel_lubi_jagody

@Zielonypomidor specjalnie nic nie jest podane w gramaturze. Przpisy z gramaturą, konsystencją i czasem gotowania/smażenia co do sekundy mozesz znaleźć w necie na pęczki. Ja dałem Ci przepis, który nie wymaga odliczania czasu z minutnikiem. Doceń to.

Uważaj teraz, daję Ci moją wiedzę całkowicie za darmo: gotuj i sprawzaj smak, nie licz czasu, w zależnośco od wielu czynników czasem to samo gotuje się dłużej a czasem krócej. Uruchom swoje kubki smakowe. Goruj,.mieszaj, smakuj, przyprawiaj, dawaj spróbować innym, eksperymentuj. Nie bój się, że się speprzy. Wyrzuć k gotuj jeszcze raz

Poczuj to! Gotowanie naprawdę może być wyzwaniem i cholerną sztuka tworzenia! Twoja dziewczyna to doceni

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody Czyli nie dajesz przepisu dla prostego Tomeczka, który wagę kuchenna ma i zegarek na ścianie się znajdzie, o kuźwa przecież minutnik nawet w komórce jest. Niestety Tomeczek rozumie co to proporcja, wie co to por podsmażony na maśle i wie jak się ceni szafran. (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻


Nie wiem ile sosu z kiełbasy z marketu uzyskałeś, ale jakby zastąpić to swojska z papryką pewnie było by to samo. ten czas gotowania powoduje, że wszelkie aromaty znikają i czuć bulionetke. Więc rób dalej te szkolenia knorra ja nie polecam.


@paramyksowiroza

Gargamel_lubi_jagody

@Zielonypomidor nie interesuje mnie "Tomeczek" który nie ma mózgu. Nie wiem, co nasz na myśli pisząc "swojska z marketu" ale zakładając, że to ma być alternatywa do chorizo, spieszę wyjaśnić, że kiełbasa hiszpańska chorizo jest wyrabiana w wyjstkowy sposób, który jest chroniony prze UE. Ma wyjątkowy, niedający się podrobić aromat i konsystencję. Co najważniejsze, po obsmazeniu wytapia się paprykowy sos, który nadaje smak potrawom, w naszym przypadku zupie.

Co do czasu gotowania właśnie istotne jest, żeby szafran wrzucić po wyłączeniu gazu/ognia pod zupą. W innym przypadku szafran się zagotuje. Bardzo trafnie zwróciłeś na to uwagę. Szafran nie może się gotować!!! Trzeba wyłaczyć gaz/ogień i wtedy wrzucić szafran, który równomiernie się rozpuści w ciągu 5 minut. Uwaga: na drugi dzień zupka jest jeszcze lepsza!

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody Oj kłamczuszku oby Ci nosek nie urósł jak Pinokio.

Gargamel_lubi_jagody

@Zielonypomidor oj Gadający Świerszczuniu, spróbuj przepisu, zanim zaczniesz krytykować

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody Czemu cytujesz coś czego nie napisałem. Nie ma sensu próbować tego "przepisu" bo to para gwizdek.

Gargamel_lubi_jagody

@nielizlyzki nie wiem skąd tyle jadu. Chyba masz kolego/koleżanko duży problem ze sobą. Zupę tę robię z powodzeniem w różnych wariantach od wielu lat i wszyscy się nią zachwycają. Rzeczywiście nauczył mnie jej Pascal na jednym z warsztatów. Nie znam Cię i nie wiem jakie masz kwalifikacje do takich radykalnych opinii. A może to jeat trolling?

W kazdym razie żadna wędlina nie zastąpi chorizo, szarfan jest nawet w niewielkich ilościach dominujący w potrawie, wrzucony do wrzątku makaron zagęszcza potrawę, to jest zamierzone i nie jest to pogwalceniem zadad kulinarnych a wręcz przeciwnie, kto tak twierdzi, to znaczy, że nie ma pojecia o kuchni, co ma wrzucenie makaronu do zupy z mąką to chyba tylko autor tego hejtu wie, bo nikt więcej

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody Czemu dalej kłamiesz?

nielizlyzki

@Gargamel_lubi_jagody Nie masz pojęcia o gotowaniu, nic a nic, ale grunt, że Ci smakuje. Zresztą, po to są restauracje: ludzie jedzą takie mamałygi latami, to potem im jedzenie w byle knajpie smakuje.

Kończę, bo widzę, że jesteś tak obwiązany krzywą Dunninga-Krugera, tak, że Ci powietrza nie starcza:).


Pytanie bonusowe: co sprawia, że makaron zagęszcza zupę (to trzeci zagęszczacz w kolejności, jaki do niej dodajesz, ciekawe czy potrafisz zidentyfikować dwa pierwsze)?

Gargamel_lubi_jagody

@Zielonypomidor dziękuję za merytoryczne odniesienie się do mohego postu Trollu!

Gargamel_lubi_jagody

@nielizlyzki nie rozumiem skąd ta agresja bez jakiejkolwiek potrzeby. Brak merytorycznej dyskusji, brudny atak. Widzę, że @zielonypomidor to

Twoje aleterego. Nie spodziewałem się, że komuś się będzie chciało gnoić nawet w temacie przepisów kulinarnych. To jest rodzaj spierdolenia, którym powinni zająć się prawdziwi naukowcy

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxD

nielizlyzki

@Gargamel_lubi_jagody Miałem nie odpisywać, ale trudno: od początku piszę Ci merytorycznie jakie popełniasz błędy. Wypunktowuję, co robisz źle (w tym przepisie praktycznie wszystko, niestety) Twoja reakcja to nastoletnia obraza. Z informacji, że marnujesz chorizo, wynosisz tylko, że ktoś chce "zastępować chorizo swojską". Od razu wjeżdżasz z inwektywami i Tomkami co nie mają mózgu. Jak dziecko. Ale z Twojej dziecinnej reakcji przynajmniej jasno można odczytać, że boli i że Ci kompleksy napuchły. Smaruj, do rana przejdzie, a jak nie, to ukrój sobie plasterek zupy:).


A, i myśl o tym wątku za każdym razem, kiedy będziesz wytapiał "sosik" z chorizo:). I "rozpuszczał" szafran:).


Dobranoc.

Oczk

@Zielonypomidor @Gargamel_lubi_jagody @nielizlyzki proszę o wzajemne poszanowanie się w tym wątku, widzę że wszyscy czujecie się urażeni postami "oponentów", więc apeluje o kulturę

Zielonypomidor

@Oczk Czyli jak zwykle wyzywanie innych ok. Nie nadajesz się na moderatora.

sasik520

@nielizlyzki kompromitujesz się. To nie jest szkoła gotowania tylko strona że śmiesznymi obrazkami. Użycie kostki rosolowej może jest nie na miejscu w restauracji (a i tak to powszechna praktyka), ale w domu ma smakować. I jeśli mi smakuje zupa na kostce, a z szafranem smakuje mi jeszcze bardziej, to nie są to wyrzucone pieniądze tylko doskonale spożytkowane.


Myślę, że lepiej byś się czuł na elektrodzie. A już na 1000% jestem pewien, że bardziej smakowałaby mi moja gównozupa na kostce i z kleksem niż cokolwiek ugotowanego przez zakompleksionego kucharza twojego pokroju. Już się z taką kuchnia wielokrotnie spotkałem - może i zgodna że sztuka, ale za to niesmaczna. A sukces jest wtedy, gdy odbiorca jest zadowolony, a nie twórca i z tym się trzeba pogodzić.

nielizlyzki

@sasik520 Kompromitujesz się, bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nie interesują mnie Twoje kompleksy, ani co komu smakuje. Zwracałem uwagę, że to marnowanie składników i zbędny snobizm. Jeszcze tam wagyu smażonego na smalcu brakowało.

tak_bylo

@nielizlyzki mogłeś gościowi odpisać normalnie, a już w pierwszym poście się sprułeś jak stare gacie.

nielizlyzki

@tak_bylo Mogłem, ale jego śmieszny, protekcjonalny ton niestety sprowokował mnie do takiej, a nie innej odpowiedzi. Nie sprułem się, tylko go wyśmiałem.

sasik520

@nielizlyzki ja bym chciał nie umieć czytać ze zrozumieniem, bo może wtedy twoje wpisy nie podnosiły mi ciśnienia. Nie interesuje cię, co komu smakuje, dlatego czepiasz się, że jakieś składniki zostały dodane. Zwracasz uwagę na snobizm, jednocześnie nazywając zmieszanie szafranu z kostką rosołową "marnowaniem składników" (tobie ubywa z kieszeni, że cię to w ogóle boli?!) i wyśmiewając ludzi mówiących "kleks śmietany" na portalu ze śmiesznymi obrazkami.


Twoje wpisy są kompromitujące, żenujące i sprzeczne.

Gargamel_lubi_jagody

Kochani, nie zwracajcie proszę uwagi na wątki dyskusyjne dot. @nielizlyzki i @zielonypomidor. Zostały one zgloszone do moderacji jako agresywne i nękające. Jednak zawsze sję znajdą ludzie, którzy wyładowują swoją frustrację na publicznym forum

Zielonypomidor

@Gargamel_lubi_jagody No czekam bejbe. Moderacja ma wysoki poziom. Kłamstwa wyjdą jak cytowanie z dupy. Gdzie ja coś niemiłego napisałem o Tobie bo ty mnie bezmózgiem nazwałeś. xxxD

SpoconaPacha

@Gargamel_lubi_jagody zwracam uwagę, bo bardzo nie podoba mi się twój stosunek do kolegi @zielonypomidor .

Akceptuję i szanuję, że obie strony mają inny pogląd na gotowanie, ale jesteś kilkudniową zielonką z jednym wpisem i obrażasz tu od bezmózgów użytkownika, który od dwóch miesięcy jest w absolutnej czołówce najaktywniejszych twórców na społeczności Jedzenie i tagach okołokulinarnych. Wystarczyło wejść na jego profil by się dowiedzieć, że to nie czepliwość profana z przypadku, a osoby znającej się w tej dziedzinie i widzącej jakąś nieprawidłowość. Niepotrzebnie się na nim wyżyłeś za słowa innego użytkownika, i niepotrzebnie polało się tyle żółci. : /


W dodatku - operując okresleniami jak "bez mózgu" "spierdolenie" "trolle" "frustraci" "szczytowanie (z krytyki)" - to TY zgłaszasz ich wpisy jako agresywne, sobie nie mając nic do zarzucenia! No to jest hipokryzja.

Paco88

@Mynameis60 i jak wrażenia? Bo cały czas czekam na opinie czy warto zrobić i czy lepsze niż zurek

@tak_bylo

@UncleFester

Mynameis60

@Paco88 Zajebiste, mi i mojej kobiecie bardzo smakowało. Ja dodałem do tego wszystkiego 800g wołowiny w plastrach i 3 papryki oraz z 2 szt. Chilli dla pikantności. Dodanie makaronu fajnie zagęszcza wszystko.

Guma888

Komentarz taktyczny do zupki

Zaloguj się aby komentować