Genialnie prosta i masakrycznie smaczna zupa z chorizo
hejto.plDziękuję bardzo za wszystkie pioruny, jak rownież pozytywne i krytyczne komentarze, które otrzymałem za mój przepis na masakrycznie smaczną zupę azjatycką, która okazała się może trochę mniej banalnie prosta niż myślałem
Tak jak obiecałem, prezentuję przepis na masakrycznie smaczną i prostą zupę z chorizo.
#gotujzhejto #prostazupa #prostegotowanie #smacznedanie #gotowanie #gotujzhejto #zupa #jedzenie #kuchnia
Wersja studencka:
Weź duży garnek, kup chorizo w kawałku (to w plasterkach sie nie nadaje), 2x por, kilka marchewek, passatę pomidorową (moze być przecier), makaron świderki, 1x pomarańcza, uwaga: najważniejsze: szafran! bulion warzywny lub kostka rosołowa.
Zagotuj w garze wodę z bulionem lub kostką, w międzyczasie pokrój podzespoły, chorizo w kostkę, marchewkę w talarki, por poszatkuj (z chorizo zdejmij osłonkę), podsmaż na patelni chorizo, dodaj marchewkę a po chwili dolej passaty. Wlej zawartość patelni do garnka. Dodaj por. Gotuj 20 minut na dużym ogniu, ciągle mieszaj. Dodaj makaron, wciśnij sok z pomarańczy i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj szfran, wymieszaj i poczekaj 5 minut, następnie podawaj w miseczce.
Wersja wykwintna:
Podzespoły:
- makaron świderki - pół paczki
- passata pomidorowa - pół małej butelki
- wino białe półsłodkie lub półwytrawne
- marchewka - 3-4 szt.
- pomarańcza 1 szt.
- por 2szt.
- bulionetka rosołowa (lub kostka rosołowa)
- chorizo 2 szt. (Łagodne lub pikantne wg. gustu)
- szarfan
- pietruszka lub bazylia
- pomidory w kawałkach - puszka
Opcjonalnie:
- fasola biała + czerwona w puszkach
Działamy:
Gotujemy pół garnka wody razem z bulionetka drobiową.
W międzyczasie:
Kroimy marchewkę w talarki, chorizo obieramy z oslonki i kroimy w kawałeczki. Pora szatkujemy.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy chorizo, czekamy chwilę, aż się wytopi sosik,
teraz wrzucamy na patelnię marchewkę, mieszamy, po chwili wrzucamy krojone pomidory z puszki. Podgrzewamy wszystko przez kilka minut.
Następnie przerzucamy zawartość patelni do garnka, gdzie juz mamy wrzący bulion.
Dodajemy do tego por, połowę passaty i 1/3 butelki wina.
Dajemy na duży ogień i ciągle mieszamy.
Uwaga: tip Pascala Brodnickiego - jeśli nie masz czasu i chcesz, żeby obiad sie szybko ugotował, wstaw go na duży ogień i ciągle mieszaj.
Gotujemy w ten sposób 20 minut.
Uwaga: opcjonalnie po 10 minutach gotowania możemy dorzucić fasolę,.pokrojoną w kostkę paprykę oraz wołowinkę w cienkich plasterkach (plasterki muszą być bardzo cienkie, można teochę zmrozić przed krojeniem)
W przypadku wykorzystania wołowiny, gotujemy 15 minut dłużej.
Po 20 minutach (lub 35 z wołowiną) na duzym ogniu i ciągle mieszając, dorzucamy makaron oraz zawartość pomaranczy (wydłubujemy widelcem) i gotujemy jeszcze 8-10 minut.
Następnie wyłączamy gaz, doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy szafran. Czekamy 5 minut aby szafran się rozpuścił i podajemy w miseczkach z przybraniem w postaci pietruszki lub bazylii.
Uwaga: można dodać mały kleks z chudej śmietany.
Na koniec resztę wina rozlewamy do kieliszków.
SMACZNEGO!