Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Kolejna wędlina. Tym razem pierś z indyka. Trochę za sucha wyszła, ale nie jest zła. Chociaż wolę wieprza

#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #szynkowar #wedlinydomowe
cf95b980-635c-4b06-b6eb-877e9fcb9ec0
Half_NEET_Half_Amazing

@madhouze

jak za suche to następnym razem z boczkiem

plemnik_w_piwie

@madhouze robisz jeden podstawowy błąd.

Nie piszesz przepisów.

Napisz jak robiłeś, czasy, temperatury, marynowanie... może jakiś ekspert ci doradzi na przyszłość, a tak to nawet nie wiem jak mogę ci pomóc

(nie jestem ekspertem, który mógłby ci doradzić, wyłudzam tylko przepis)

moll

Pierś bez dodatkowego tłuszczu będzie sucha... Może następnym razem kawałki i wymieszaj z udźcem? Tam jest trochę tłuszczu

Zaloguj się aby komentować

Owoców mamy już więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Od mamy borówki i jagody, od sąsiadów jeżyny, maliny, truskawki, morele. Swoich trochę czarnych porzeczek.

Dzisiaj zatem bułeczki z jagodami, oraz kompot z owoców (wykorzystałam te które już były trochę zleżałe i mniej apetyczne)

#gotowanie
6b3c13fb-23b8-45b8-a000-900620925d3b
Half_NEET_Half_Amazing

@GazelkaFarelka

robić przetwory

podziękujesz sobie zimą

Zaloguj się aby komentować

Polecam gorąco POLSKI sklep spożywczy FRAC https://frac.pl/ - conajmniej jedną lokalizację, ale chętnie się dowiem czy i jakie inni mają doświadczenia.

Mają wszystko czego do tej pory potrzebowałem (anchovies, szalotka, mąka żytnia razowa 2000) i wszystkie produkty są jasno i czytelnie opisane (np. Gatunek oraz typ ziemniaka).

Na ceny zbyt uważnie nie patrzę więc nie wiem jak się porównują do #lidl #biedronka ale wydaje mi się że nie jest droższy (w szczególności np. patrząc na to ile warzywa z biedronki wytrzymują)

#gotowanie #warszawa #rzeszow
jedzczarnekoty

@wombatDaiquiri czasem sobie z żoną mówimy że może kiedyś będzie nas stać żeby we Fracu kupować. Bo porządek, czysto, sporo miejsca. Ale, z drugiej strony jak widzę niektóre ceny u nich to wewnętrzna cebula mówi o tym co wspomniał @wombatDaiquiri - z jakiej racji mam płacić drugie tyle za niektóre produkty. Są inne polskie sklepy i wolę wesprzeć takie

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Chłodnik w wersji, jaką robi moja mama i babcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, koper, sól zalewane i mieszane zimną wodą ze śmietaną (wstawiam butelkę niegazowanej do lodówki), dodane pokrojone gotowane jajka. Jedzone z gorącymi młodymi ziemniakami, nabiera się trochę ziemniaków na łyżkę a potem nabiera zupy.

#gotowanie
9f9b28cd-aa82-41b4-abec-9ba627e30f79
lokurva

Uwaga, zdradzam sekret perfekt chłodnika, zamiast kefirów, śmietan czy innych maślanek wpierdolcie tam zsiadłe mleko, nie dziękujcie

Kaligula_Minus

@GazelkaFarelka ale żółte kartofle

serotonin_enjoyer

@GazelkaFarelka A ja myślałam że tylko moja mama robiła taki chłodnik z wodą. Zażerałam się tym w ciąży

Zaloguj się aby komentować

Ukręciłem sobie pierwszy raz w życiu majonez. Prosty i zajebisty. #gotowanie #gotujzhejto #tworczoscwlasna #hobby
6d932eac-a2da-4c63-a77b-ece2952e28bc
ipoqi

To teraz zrób z tego domowy sos tatarski, wczoraj zrobiłem pierwszy raz, z pewnością nieostatni

Tapporauta

Tylko nie dodawaj octu za dużo, bo wyjdzie Kielecki

travel_learn_wine

@wombatDaiquiri ja jednak wolę z pasteryzowanymi jajkami

Zaloguj się aby komentować

Tak wygląda kabel łączący polską i włoską tradycję wędliniarską.
Pancetta - rolada boczkowa
#heheszki
@morrowind
6b78f072-4863-4785-8d0a-1684d7a4255a
AdelbertVonBimberstein

@pierdonauta_kosmolony not my proudest fap.

VikingKing

@pierdonauta_kosmolony tylko chleba se do tego weź

GrindFaterAnona

@pierdonauta_kosmolony kaj to mięso?

Zaloguj się aby komentować

Sezon na pyszne koktajle uważam za otwarty.

Sezon, bo jest dużo owoców, które rosną w ogródku lub dostaje się od kogoś za darmo, nierzadko ciężko je samemu wszystkie zjeść - ewentualnie można tanio kupić.

Nie musicie wydawać 6 kawałków na termomixa, 5 stów na szklany blender kielichowy, wystarczy słoik i blender ręczny, w którym na koniec wystarczy opłukać końcówkę. Z blenderami kielichowymi jest ten problem, że więcej potem rozkręcania i mycia. Jak chcesz użyć go ponownie za godzinę to trzeba to wszystko umyć ręcznie, albo czekać aż się umyje w zmywarce. A tak, to po prostu to bierzecie kolejny słoik

Skład: jogurt naturalny, dowolne owoce sezonowe, cukier do smaku.

#gotowanie
f006e725-61fa-4b65-b5e5-cb7b94fc96ef
ed06aab5-bdc0-4186-9cd6-c8df8c723f8d
efec0dff-2f43-4da7-8e0a-9df43423870d
Lubiepatrzec

A jak coś zostanie, w co wątpię, to zakręcamy słoiki do lodówki. 😁

Zaloguj się aby komentować

Pilaf z baraniną na ostro - warstwowa, orientalna potrawa jednogarnkowa.
#gotujzhejto
f88f1d09-d2a8-46f8-9bd7-b7f14d69503a
ColonelWalterKurtz

Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.

paramyksowiroza

Składniki:


  • 1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej

  • 1+ 0.5 główki czosnku

  • imbir wielkości kciuka

  • jogurt - kilka łyżek

  • kumin - 1 łyżka

  • nasiona kolendry - 2 łyżki

  • nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka

  • pieprz czarny - 1 łyżeczka

  • sok z połowy cytryny

  • liście larurowe - 5 sztuk

  • cynamon - 1 łyżeczka

  • gwiazki anyżu - 2-3 sztuki

  • kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego

  • 3-4 marchewki

  • 3-4 średnie cebule

  • ryż basmati - jakieś 2 szklanki

  • 2-3 pomidory

  • łyżeczka kurkumy

  • ostre papryczki

  • przygarść świeżej mięty


*No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.

W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.

Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.

Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.

W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.

Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.


No i teraz przepis:

Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.

Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.


Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.

Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki

Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.

Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.


Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.

To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.

Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.

W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.

Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.

Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.

Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.

W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.


Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.

Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.

Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.

I teraz bardzo ważna rzecz:

Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.

Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.


Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.


Wołam zainteresowanych:

@dildo-vaggins @bishop @slynny_skorpion @ColonelWalterKurtz

Zaloguj się aby komentować

Menu przygotowane dla Różowej
#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie
360bce46-f06d-4cd0-a9f9-efa830ba8ddc
5ee79cce-db60-48d9-97d3-9fe610a21bb5
c3a94648-eaab-410b-a4c1-aaf1ba055426
Half_NEET_Half_Amazing

@mordaJakZiemniaczek

nie chcesz czasem trochę otworzyć swojego związku?

ismenka

@mordaJakZiemniaczek oesu, dołączam do Twojego haremu

SlavedWizard

@mordaJakZiemniaczek Ja yebe - ale pro akcja gratki.

Jak nic bedzie anal

Zaloguj się aby komentować

W nawiązaniu do tego wpisu, dziś update. Po 10 dniach peklowania, w końcu jest! Moja pierwsza szynka. Dziękuję rodzicom chrzestnym tego dzieła @moll i @Stateczny_Pomidor. Wyszła wspaniała! Zostawiłem skórę i dzięki temu było jeszcze więcej pysznej galeretki
#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #szynkowar #wedlinydomowe
4a90d066-d301-4ac3-81b1-3e2156f32e8a
289146f5-1e24-49c2-bcfc-9c5b461aabd6
Astro

@madhouze cieszę się że zacząłeś z domowymi wędlinami! Jestem przekonany że nie wrócisz do tych sklepowych!

Smacznego!

Zaloguj się aby komentować

Onigiri z tuńczykiem i posypką furikake.
Myślałam, że jak spakuje sobie nori osobno to na następny dzień będzie chrupiące. Problem w tym, że spakowałam do tego samego szczelnie zamkniętego pojemnika co ryżyk, więc algi naciągnęły wilgocią i tak. Najgorzej ale poza miękka algą wyszło całkiem smacznie.
#gotujzhejto #kuchniaazjatycka
ed271ced-2739-40f5-a044-b83436cab416
5a1b3908-17b0-46d8-b24f-ffd050b0d837
moll

@SilverMonkey ale chociaż wygląda ładnie

ColonelWalterKurtz

Ładne i na pewno smaczne. W Japonii mają te onigiri tak sprytnie pakowane w folię że jak się rozpakowuje to dopiero folia z pomiędzy ryżu i nori wychodzi. W efekcie nori jest chrupkie. Sprytny patent. Kuchnia jap stoi tymi kontrastami w teksturach jedzenia.

ColonelWalterKurtz

Nie wiedziałem, nie bywam w tym sklepie. W wwa są chyba 2 lub 3 mjejscowki z onigiri. Próbowałem i są spoko tylko cena z dupy bo ok 15 PLN za sztukę.

Zaloguj się aby komentować