Pilaf z baraniną na ostro - warstwowa, orientalna potrawa jednogarnkowa.
#gotujzhejto
f88f1d09-d2a8-46f8-9bd7-b7f14d69503a
paramyksowiroza

@dildo-vaggins @ColonelWalterKurtz Później spiszę i wrzucę.

ColonelWalterKurtz

Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.

paramyksowiroza

Składniki:


  • 1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej

  • 1+ 0.5 główki czosnku

  • imbir wielkości kciuka

  • jogurt - kilka łyżek

  • kumin - 1 łyżka

  • nasiona kolendry - 2 łyżki

  • nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka

  • pieprz czarny - 1 łyżeczka

  • sok z połowy cytryny

  • liście larurowe - 5 sztuk

  • cynamon - 1 łyżeczka

  • gwiazki anyżu - 2-3 sztuki

  • kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego

  • 3-4 marchewki

  • 3-4 średnie cebule

  • ryż basmati - jakieś 2 szklanki

  • 2-3 pomidory

  • łyżeczka kurkumy

  • ostre papryczki

  • przygarść świeżej mięty


*No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.

W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.

Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.

Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.

W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.

Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.


No i teraz przepis:

Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.

Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.


Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.

Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki

Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.

Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.


Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.

To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.

Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.

W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.

Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.

Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.

Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.

W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.


Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.

Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.

Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.

I teraz bardzo ważna rzecz:

Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.

Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.


Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.


Wołam zainteresowanych:

@dildo-vaggins @bishop @slynny_skorpion @ColonelWalterKurtz

Zaloguj się aby komentować