Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Zdjęcie w tle
paramyksowiroza

paramyksowiroza

Tytan

Dołączył/a: 15.10.2022

  • 52wpisy
  • 728komentarzy

      Jeszcze wlewy dodupne z piwa.

      Chwila drzemki po wyczerpującym posiłku.

      Kuchnia podała sałatkę z jabłek z nutką majeranku i rozmarynu.

      9fe4aa33-7418-43d8-aabe-2ba002bf464c

      O taaaak, to jest nie-życie 😀

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza piękny pterodaktyl, a gdzie kaczka?

      Zaloguj się aby komentować

      Nie rozumiem ludzi, którzy lubią skrzydełka. Przecież tam prawie w ogóle mięsa nie ma.

      Zaloguj się aby komentować

      Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

      • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
      • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
      • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
      • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
      Zostań Patronem

      z nową lampą?

      Zaloguj się aby komentować

      Przepraszam, coś się samo klikło

      Ten talerz jest taki wielki, że ma swój własny, mały talerz.

      Nie podoba mi się ta sałatka.

      Zaloguj się aby komentować

      Czy kucharz też był podlewany winem?😉

      Zaloguj się aby komentować

      Czemu mantecare pominięte?

      @paramyksowiroza po co psuć makaron wódką?

      Ale mnie denerwuje jak ludzie sobie tak sosu na wierzch daja, zamiast malaron wrzucic bezposrednio do sosu, zaraz po ugotowaniu. A potem jedza taki wysuszony makaron.

      Zaloguj się aby komentować

      Tacos w nakesniku?

      Zaloguj się aby komentować

      Kaczuszkę na śniadanie?

      @paramyksowiroza też miałem wczoraj, teraz wygląda jakby wybuchł w niej granat

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza w ogóle jakimi jabłkami nadziewana?

      @paramyksowiroza Panie, ja dwuletnią perliczką z zamrażarki psy karmiłem ( ͡~ ͜ʖ ͡°) true story...

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza przecież wszystko to samo można zrobić widelcem albo łyżką ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

      @paramyksowiroza Jak taka mądra, to niech pokroi guanciale i następnie odcedzi spaghetti tymi swoimi pałeczkami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

      Zaloguj się aby komentować

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza ależ bym wsadził w usta ten języczek... 😉 xD

      Zaloguj się aby komentować

      Kiedyś mi jedna Tatarka z chersonia takie cudo urobiła. Było pyszne. Przepisu nie mam.

      Składniki:


      • 1 kg mięsa + tłuszcz *dokładniejszy opis poniżej

      • 1+ 0.5 główki czosnku

      • imbir wielkości kciuka

      • jogurt - kilka łyżek

      • kumin - 1 łyżka

      • nasiona kolendry - 2 łyżki

      • nasiona kopru włoskiego - 1 łyżka

      • pieprz czarny - 1 łyżeczka

      • sok z połowy cytryny

      • liście larurowe - 5 sztuk

      • cynamon - 1 łyżeczka

      • gwiazki anyżu - 2-3 sztuki

      • kardamon - 4-5 nasion, albo łyżeczka mielonego

      • 3-4 marchewki

      • 3-4 średnie cebule

      • ryż basmati - jakieś 2 szklanki

      • 2-3 pomidory

      • łyżeczka kurkumy

      • ostre papryczki

      • przygarść świeżej mięty


      *No i teraz parę słów o mięsie i tłuszczu.

      W przepisach które przeglądałem, dobór tłuszczu do przygotowania tego dania był rozmaity.

      Czasami jest to olej, czasami ghee (odmiana masła klarowanego), ale często smalec wytopiony z ogonowej części jagnięciny.

      Jeżeli robimy potrawę wykorzystując baraninę, na ogół dookoła mięsa będą spore kawałki tłuszczu, których nie chcielibyśmy w gotowej potrawie, bo ugryzienie takiego fragmentu daje bardzo solidne uderzenie baraniego posmaku. Takie kawałki należy odciąć.

      W moim przypadku, podczas odcinania tłuszczu od mięsa wyszło mi jakieś 20% tłuszczu, posiekałem ten tłuszcz i go wytopiłem.

      Jeżeli kupimy dość chude mięso, albo chcemy przygotować pilaf na przykład z wołowiny lub kurczaka, to możemy użyć po prostu masła klarowanego.


      No i teraz przepis:

      Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego.

      Kolendrę, nasiona kopru, kumin miażdżymy w moździerzu albo mielimy i wsypujemy do mięsa.

      Dodajemy jogurt, sok z cytryny, pieprz, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę.


      Jeżeli robimy potrawę na tłuszczu jagnięcym lub baranim, siekamy tłuszcz w drobną kostkę i wytapiamy na niewielkim ogniu jak smalec. Skwarki wyjmujemy gdy się zezłocą.

      Cebule siekamy w półplasterki, marchewkę w słupki. Ostre papryczki ciachamy na plasterki

      Pół główki czosnku drobno siekamy lub ścieramy, to samo robimy z imbirem. Łączymy imbir z czosnkiem, aby stworzyć pastę.

      Pomidory kroimy na kawałki. Miętę siekamy.


      Do przygotowania tej potrawy najlepszy będzie kociołek, niewielki wok lub garnek. Jeśli jest z powłoką to nawet lepiej, ale ja robiłem w zwykłym stalowym bez powłoki, więc się da.

      To właśnie w nim najlepiej topić tłuszcz, a potem po prostu dorzucać dodatkowe składniki.

      Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy połowę posiekanej cebuli i czekamy aż się zezłoci.

      Następnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy, dodajemy pastę czosnowo-imbirową, marchewkę, kurkumę i ostre papryczki.

      W tym momencie bierzemy całą główkę czosnku, lekko nacinamy zewnętrzne ząbki i wciskamy ją aż do samego dna na środku garnka.

      Podsmażamy jeszcze trochę i dorzucamy resztę cebuli, pomidory, listki laurowe, anyż, cynamon, kardamon i miętę.

      Dodajemy czubatą łyżeczkę soli.

      Dodajemy wody jakiś centymetr nad zawartość garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.

      W międzyczasie zalewamy w misce ryż zimną wodą, aby przez godzinę nasiąkał.


      Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, próbujemy, ewentualnie dosalamy i doostrzamy.

      Wyrównujemy zawartość garnka, odcedzamy ryż i dodajemy go na wierzch, aby na górze zrobiła się z niego warstwa.

      Ostrożnie dolewamy gorącej wody, aby warstwa ryżu była na równo z płynem.

      I teraz bardzo ważna rzecz:

      Zakrywamy garnek pokrywką, doprowadzamy do wrzenia, obkładamy pokrywkę garnka ściereczkami kuchennymi aby gorąca para pozostała w środku, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy przez 15-20 minut.

      Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 15 minut.


      Na talerz wykładamy naszą główkę czosnku i obsypujemy zawartością garnka.


      Wołam zainteresowanych:

      @dildo-vaggins @bishop @skorpion @ColonelWalterKurtz

      Zaloguj się aby komentować

      Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?

      Złapałem dziś ochotę na krupnik. Po skonsultowaniu pomysłu z psieckiem, doszliśmy do wniosku że gotujemy.
      Na ogół krupnik robię na żeberkach wieprzowych - smak wieprzowiny jakoś dobrze mi się komponuje z żołądkami drobiowymi, które wrzucam później podczas gotowania zupy.

      Tyle że krupnik to dla mnie danie jesienne, może zimowe, ale niekoniecznie letnie i jakoś ten smak wieprzowiny stanąłby mi w gardle.
      Dlatego dziś będzie na szyjach i skrzydłach z indyka i dwóch kurczakowych udkach, które kupiłem wczoraj, bo mój diler mięsa pracuje w dni wolne od pracy.
      #gotowanie #gotujzhejoto
      cb207bbf-f542-408a-9f55-48c8401a45cf
      7

      Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?


      @paramyksowiroza nie. W ogóle nie jem zup.

      Zaloguj się aby komentować

      Ooo, to on potrafi normalnie mówić, bez pajacowania z intonacją głosu.

      @paramyksowiroza ja się przemęczyłem i to obejrzałem (na YT mam go zablokowanego) i faktycznie to jedno stwierdzenie jest godne potępienia z całą surowością.

      Czy on potrafi gotować? Wg mnie nie. Czy potrafi przekazać wiedzę o gotowaniu? Wg mnie nie.

      Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.

      Komentarze się skasuje, jak trzeba będzie to całe nagranie też, już obejrzane, wyświetlenia i reklamy nastukane. Ot, magia dzisiejszego internetu.

      Nie wierzę, wchodzę na hejto a tu wątek o tym kolesiu xD na początku jego filmy byłe spoko jak robił to hobbystycznie, wiadomo że nie kucharz ale pokazał parę fajnych pomysłów. Odkąd się skomercjalizowal to typa się nie da oglądać, peron odjechał proporcjonalnie szybko do ilości współprac, chyba ze trzy lata go nie oglądam myślałem że przepadł 😆

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza to ono kwitnie? 😳😳😳

      Idź ode mnie ty czarnoksiężniku 😨

      Zaloguj się aby komentować

      Pozwolę sobie wtrącić kilka groszy w temacie otrutego sokoła.
      Mamy w Polsce sporo dostępnych, legalnych trucizn, a dokładniej mówiąc substancji które mogą zabić ptaka drapieżnego po ich spożyciu.
      Dlaczego zatem jakiś randomowy gołębiarz miałby sprowadzać nielegalny pestycyd, skoro ma dużo lepszych, łatwiej dostępnych możliwości?
      To nielogiczne.

      Jako że pracowałem kiedyś w jednym z ośrodków rehabilitacji ptaków, mam też własne statystyki, ale podam je jako ciekawostkę ponieważ mogą być one obarczone sporym błędem przeżywalności.
      Ale zdecydowanie najczęstszymi przypadkami otrutych ptaków były sowy.

      Z poniższego artykułu wynika, że pestycyd, choć zakazany, nadal jest wykorzystywany w rolnictwie:
      https://biotechnologia.pl/biotechnologia/zakazany-pestycyd-wykryty-w-polsce-w-cialach-martwych-ptakow-drapieznych,20723
      a ptaki zatruwają się właśnie podczas okresu lęgowego ze względu na opryski.

      Jasne, jestem pełen obrzydzenia dla tych gołębiarzy którzy mordują ptaki drapieżne.
      Ale w tym konkretnym przypadku serio mam wątpliwości, czy ktoś faktycznie próbował ubić tego jednego, konkretnego sokoła.
      Jedyne logiczne rozwiązanie byłoby takie, że gołębiarz jest również rolnikiem, który opryskuje własne pole nielegalnymi substancjami i stąd ma dostęp do takich substancji.
      A całkiem możliwe, że taka osoba nie byłaby nawet gołębiarzem.

      #ptaki #ornitologia #polska #przyroda #natura #lublin
      2

      Komentarz usunięty przez moderatora

      Zaloguj się aby komentować

      @paramyksowiroza nie słuchaj @moll, ona się nie zna :)

      @moll proszę mi tu nie pfffurtać!

      @paramyksowiroza Jak teraz wstawisz koło północy będą dobre. 😈

      @paramyksowiroza już? kurwa spoźniłem się. Jutro robie nastaw

      Zaloguj się aby komentować

      Następna