Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Osobistość
  • 118wpisy
  • 2158komentarzy
#jedzenie #pracbaza

Przyjechal do Bristolu z Francji szef mojej szefowej + jeszcze babka od dostawcy z Egiptu (uprawiają pietruszkę na środku kurwa pustyni!!! farma wyglada jak wielki okrag, szerokosci kilometra. Ogolnie ciekawy i zaawansowany sposob uprawy, postaram sie dorwac do filmikow z prezentacji ktora nam pokazala i wam wrzucic na moj tag) więc była okazja do darmowego żarcia. Na zdjęciu Vanilla poached pear
1d4b0573-2c75-4a4f-9b90-bd75711e6749
Half_NEET_Half_Amazing

i tak pietruszka z działki smaczniejsza

Zaloguj się aby komentować

#hejtopiwo #wroclaw #hejtopiwowroclaw

Siema,
Jako, że za 2 tygodnie przylatuje do Wrocka pomyślałem, że może niektórzy z Was mieliby ochotę wyskoczyć na jakieś piwo czy soczek gdzieś.

Jako że nie mieszkam tam i przyjeżdżam dość rzadko ciężko mi będzie wybrać jakieś miejsce. Jest tu ktoś z Wroclaw i okolic, kto chciałby wziąć na swe barki trud zorganizowania spotkania?
Podejrzewam, że najlepszy termin dla wszystkich zainteresowanych (a na pewno dla mnie) bylby 7.12, 13.12 albo 14.12 ..... ktoś? Coś?
df7a0c6e-aaf0-4392-b347-3833bdc945e8
paulusll

@HolQ Jako organizator #hejtopiwokatowice polecam ci wybrać lokal i datę, później to juz samo leci, fajne ludki same przyjdą.

paulusll

@HolQ Troszkę ci pomogę i zawołam tych którzy byli na ostatnim #hejtopiwowroclaw

@Shivaa @RogerThat

@solly @Pawelvk @PanWibson @M3st @Szuuz_Ekleer @libertarianin

M3st

Ja chętnie wezmę udział jeszcze raz i jakiś dart czy bilard byłby fajnym pomysłem do spotkania więc będę lurkował za szczegółami

Zaloguj się aby komentować

#hobby #modelarstwo #drukowanie3d

Jako że piździ na dworze i nic ciekawszego w moim życiu się nie dzieje postanowiłem sobie coś wydrukować i pomalować, bo dość dawno tego nie robiłem . Pierwszy raz drukowałem coś transparentną żywica i trochę się zawiodłem, bo jednak przezroczysta nie jest, ale to też może być moja wina i kwestia zbyt długiego curingu po wydruku.

"....Każdy beholder myśli że jest uosobieniem beholderowatości, a jedyną rzeczą której się obawia jest to, że może się mylić...."

https://sfery.fandom.com/wiki/Beholder
22099c83-bf51-4685-8099-02597713d6c3
4a01df32-b160-4718-8dd9-ae0dcc5f28c6
66e9ba9f-36e2-4859-acd0-b5d5362cb9b6
49168b0b-5a77-45cd-8e25-0926b6391736
Arxr

@HolQ

Dobra robota ^^

Jak myślisz, na powierzchni monet chyba osiadł wash, może wierzch kupki lepiej by wyglądał gdyby te monety były błyszczące? Te na czubku stosu. Takie kałuże jakieś się zrobiły

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#jedzenie #ciekawostki
#swiatprzypraw

W zeszły piątek kolega z innego zespołu poprosił mnie o pomoc w zidentyfikowaniu przyczyny pewnego problemu.

Pracuje teraz przy panierkach do nuggetsow z macysfu. Żeby panierka była chrupiąca dodają sodę i koncentrat soku cytrynowego w proszku. Wytwarza się co2, tworza się w panierce pory i chrupie jak gryziecie . Problem w tym, że w przypadku używanego przez nich soku tego co2 tworzy się za mało, więc nuggetsy nie chrupiom....

Próbowali inny sok z cytryny, dwa razy wyższa cena i działa znacznie lepiej. Niemal jak czysty kwas cytrynowy....
Po przeprowadzeniu dodatkowych testów w innych warunkach problem robi się jeszcze bardziej skomplikowany i ciężej znaleźć wyjasnienie

Nie będę wchodził w szczegóły testów i ogólnie problemu. Nie udało mi się mu pomóc. Nie wiem czy coś blokuje interakcje między soda a kwasem.

Piszę o tym z innego powodu....dlaczego zamiast pałować się ze sproszkowanym koncentratem soku nie dodać po prostu czystego kwasu cytrynowego? Jest tańszy, łatwiej uzyskać powtarzalność, bo wartość będzie zawsze taka sama.

No bo kurwa trzeba by na liście składników napisać "stabilizator: kwas cytrynowy" albo, o zgrozo! E330! Chemniom chuje trują!

Producenci unikają tych symboli jak ognia i wola zapłacić więcej za tak naprawdę te sama substancje.

Jestem ciekaw, czy edukacja na poziomie szkoły średniej w kwestii co dane numerki na opakowaniu albo dane składniki znaczą i czy są złe czy ok przyniosłaby skutek i to zmieniła. Wolałbym, żeby ktoś kompletnie niezainteresowany chemia wyniósł z lekcji w liceum chociaż taka wiedzę zamiast zakuwać na pamięć jak wygląda red-ox czy reakcja maillarda.

Myślicie ze to by się sprawdziło?

Edit: Wyjaśnienie clean label i problemu
https://www.ift.org/news-and-publications/blog/2018/november/what-is-clean-label
4a87c10f-6629-4697-bd25-bcb739fb39c2
voy.Wu

dzięki chemi w szkole przez te wszystkie lata nie dałem się nigdy naciągnąć na mieszaninę tlenowo-azotową przy wymianie opon

DeGeneracja

Tak samo jak z tym E co jest barwnikiem czerwonym naturalnym z koszenili

AndzelaBomba

@HolQ u mnie poziom nauczania chemii w licbazie leżał i kwiczał, tak samo zresztą jak innych przedmiotów (oprócz polskiego i angielskiego, gdzie jakiś czas miałam naprawdę spoko nauczycielki). To jest urok chodzenia do prowincjonalnej szkoły, gdzie upycha się po znajomości kuzynki 5. stopnia, które na wolnym rynku klepałyby bezrobocie, bo nie mają ani intelektu, ani nawet chęci, by poszerzać wiedzę o świecie i zawodzie.

Zaloguj się aby komentować

#dobrywieczor
Taki o kocyk sobie kupiłem, idealny dla ludzi w wieku użytkowników Hejto ....pieprze, nie ruszam się spod niego nawet do kibla
1d771439-7214-4ecf-bebe-7573d8ae165b
Half_NEET_Half_Amazing

@HolQ

no tak

pampers założony to można się nie ruszać

KierownikW10

@HolQ taki koc to wyłącznie dla 80-cio latka. I to nie dlatego, że takiemu staremu grzybowi jest bardzo zimno, a dlatego, że spłonięcie pod elektrycznym kocem to całkiem niezła metoda na szybką eutanazję.


A tak na serio. Po co i dlaczego? Jak masz w domu normalną borza temperaturę i zimno ci pod zwykłym kocem, to coś z tobą nie teges.

6502

@HolQ

Anoni, mój wujek spalił się pod kocem elektrycznym xD

Właśnie dzwoniła ciotka i zapraszała nas na pogrzeb. Ogólnie to cała sytuacja rozpoczęła się 2 tygodnie temu kiedy najebany wujo rozjebał gołą ręką szybę w oknie jak go żona nie chciała wpuścić do domu. Później go już wpuszczała bo się bała o inne okna, ale jego ciąg alkoholowy dalej trwał. Wczoraj przyszedł naprany jak bolszewik ale nastały chłodne noce a w oknie dziura mocno więc wpadł na pomysł wspaniały - wyciągnął z pawlacza stary, komunistyczny koc elektryczny składający się z kabla, wtyczki i 2 metrów zwiniętego drutu w poszwie xD Koc nie był używany od czasów Habemus Papam '78 ale wujek zawsze mi tłumaczył

za komuny to się nawet spleśniałe wpierdalało jak nie było nic innego

więc okrył się tym rozizolowanym gównem aż po szyję i poszedł spać. Nagle o 3 w nocy słychać krzyk

ŁO JEZU ŁO KURWA MATKO BOSKO

w całej klatce migotało światło a ciotka poczuła zapach smażonej cebuli. Leci więc do pokoju z rozjebaną szybą a tam wujek cały w drgawkach zaczyna już się palić xD W końcu wyjebało korki, a wujek już lekko rozjebany cały paruje. Może i dotrwałby do rana gdyby nie to, że zlał się pod tym kocem xD W rozmowie telefonicznej usłyszałem jeszcze, że nie mogli go od prześcieradła odkleić więc zabrali go razem z nim do prosektorium, i że na łóżku jest wypalona czarna plama w kształcie grubego Janusza.

Jakoś mi się przypomniało xD

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu =====> #swiatprzypraw

Dzisiaj tylko taki króciutki wpis.
W piątek przygotowaliśmy do testów dwie receptury na cola flavouring.

Te dwie receptury idealnie pokazują dlaczego nie da się odtworzyć w wierny sposob naturalnych aromatów i zastąpić ich syntetycznymi, bo taniej wyjdzie po prostu kupić prawdziwa przyprawę.

Jedna z receptur zawiera glownie naturalne olejki z cytryny, limetki, pomarańczy, cynamonu I gałki muszkatalowej

Podczas gdy w drugiej część z tych olejków zastapiano czystymi, syntetycznie uzyskanymi substancjami, które stanowią trzon zapachu tych olejków.

Pozbawiono w ten sposób "tła" złożonego z pozostałych molekuł zawartych w tych olejkach.

Efekt? Ta z naturalnymi jest całkiem spoko, jakby dodać do whisky to przy drugim drinie nie odróżnilibyscie tego od normalnej pepsi.
A Ten syntetyk smakuje jak najtańsza pseudocola z biedronki, która przez miesiąc leżała na palecie na środku alejki oświetlona przez słońce
81f81817-0c1c-454f-9cad-2f76ee72e6bc
Felonious_Gru

@HolQ

muszkatalowej

JAKIEJ?!

UncleFester

@HolQ Fajną masz robotę.

pszemek

Możesz napisać co jeszcze jest w składzie naturalnej wersji? Nie ma nic z orzechów kola?

Zaloguj się aby komentować

#uk #jedzenie

Przyniosłem ostatnio te crunchipsydo roboty i dałem paru brytolom do spróbowania. Śmiesznie było obserwować zwarcie w ich mózgu na widok chipsów nie o smaku cheese&onion czy soli z octem tak im posmakowały że 2 osoby mnie poprosiły o przyniesienie kilku paczek. Masakra w tym kraju z różnorodnością smaków jest

Najśmieszniejsze że te osoby, które najbardziej zdezorientowane były, były z teamu, który zajmuje się opracowaniem receptur przypraw do chipsów na brytyjski rynek.....
a439e024-8a60-4e9e-aeaf-ea4508728196
bishop

W Polsce też jest szajs pod względem różnorodności smaków. Ser, cebula, sól, papryka i wariacje. Tych nie jadłem bo crunchipsów nie lubię, są dla mnie za grube.


Chyba najwięcej różnorodności wprowadziły kiedyś Flipsy ale to były chrupki i to często w słodkich smakach.

conradowl

Wiele lat kupowałem tylko Mackies szkockie, teraz nazywają się Taylors.

Byłem tam odbierać wiele lat temu ludzi po pracy i sam kilka zmian zaliczyłem. Smaków mieli od groma, ale dużo ciekawych do Azji szło, podczas gdy na lokalny rynek tylko to co schodziło. Ale i tak były dziwne połączenia, np. whiskey & haggis, haggis & black pepper, żurawina na święta...

Obecnie jako Taylors mają ciekawe opcje, ale nie próbowałem bo rzadko chipsy jem. To tylko te Walkers są nudne i nijakie

1883fe71-e769-4202-9911-b4f74f446680
UmytaPacha

@HolQ xD też przynosiłam czipsy z polish shopu do roboty w UK żeby posmakowali świata

najbardziej się przejechałam kupując "ser & cebula", bo "ser" to zawsze walący chedar psujący cały smak

Zaloguj się aby komentować

#zwiazki #tinder #randkujzhejto

Wrzuciłem chwilę temu wpis o Hinge, ale przed nim byłem jeszcze chwilę na bumble. Myślałem, żeby to napisać jako komentarz pod tamtym postem, ale stwierdziłem że anegdotka zasluguje na osobny wpis xD

@AdelbertVonBimberstein masz rację niejedna Nikita jest na świecie ale na Bumble nauczyłem się, żeby unikać Nikit z nigerii.

Jest tam całkiem sporo czarnulek, w tym sporo z Nigerii. Co mnie zaciekawiło to praktycznie KAZDA w opisach miała, że co niedzielę zapieprza do kościoła, jak potrzebuje rady to się modli, że facet musi "fear of the god" itp. Mimo to matchowalem się z nimi, bo czemu nie. Może jakaś ciekawa rozmowa będzie. I jedna była. Tak bardzo ciekawa, że stwierdziłem że spieprzam stamtąd i już więcej nie nie dam lajka Nigeryjce.

Zacząłem gadać z jedną laska. Mieszka daleko ode mnie, ponad 100 mil, więc nawet nie myślałem, żeby coś na poważnie, bardziej tak o żeby sobie pogadać. Przez dwa dni tak o sobie raz na jakiś czas pisaliśmy. Potem przyszedł piątek. Oglądałem sobie coś na stremio z whisky w ręce i zaczęliśmy pisać więcej. Wszystko było naprawdę spoko, fajnie się gadało (okazalo sie ze ma farme kurczakow w nigerii.... @conradowl wyslalem jej kilka Twoich zdjec i była zachwycona xD ) .....do momentu jak zaczęły padać dziwne pytania......
"Miałbyś coś przeciwko posiadania dzieci z czarna kobieta?" , "czy Twoja rodzina miałaby coś jakbyś był w związku z czarna kobieta ?" . Zgodnie z prawdą powiedziałem, że jak dla mnie mogłaby być nawet niebieska czy fioletowa, jesli jest spoko osoba to jest kolor mmie nie interesuje,a co do rodziny to mam wyjebane co sobie myślą.

No i tak sobie gadamy dalej i ona w pewnym momencie że jestem.....nadaje się na męża i czy przyjadę do niej w przyszłym tygodniu, bo ona już starą się robi (27 lat....) I fajnie jakby w przyszłym roku miała dzieci....ja przeczytałem to, w głowie "CO DO KURW.... NEDZY JA TU CZYTAM?!? za dużo whisky". Spokojnie jej wytłumaczyłem, że gadamy od 3 dni i chyba trochę za szybko na myślenie o ślubie a co dopiero dzieciach....wzięła i mnie unmatchowała xD xD

Do tej pory nie ogarniam tego. Podejrzewam że miała parcie ze strony rodziny żeby wyhaczyc kogoś i się ustawić w uk. Nigdy więcej nigeryjek xD xD
conradowl

Ech taka okazja

A poważniej to pomijając wszystko inne: przylatujesz, budzisz się po kilku dniach bez pieniędzy, paszportu, nerek i szpiku oraz krwi.

Uważaj na siebie

sireplama

(okazalo sie ze ma farme kurczakow w nigerii.... @conradowl wyslalem jej kilka Twoich zdjec i była zachwycona xD


@HolQ LOL xD


Spokojnie jej wytłumaczyłem, że gadamy od 3 dni i chyba trochę za szybko na myślenie o ślubie a co dopiero dzieciach....wzięła i mnie unmatchowała xD xD


Słowem - lepiej dla niej i dla Ciebie

Foofy_Shmoofer

@HolQ

Ostatnio mialem trening w robocie na inny proces i razem ze mna bylo jeszcze z 6 osob. Głównie Erytrejczycy i Nigeryjczycy. Słuchałem sobie coś tam jak gadają i potwierdzam ze nigeryjki mają bzika na punkcie prokreacji. 'I want to have a husband and lots of babies' słyszałem dużo razy.

Druga ciekawostka to rozmawialem sobie z Erytrekją, mówiła ze na weekend idzie na randkę z chłopakiem ktorego znała troche z ojczyzny. Tydzień później mówi ze postanowili się pobrać.

Podobne zwyczaje są w Indiach gdzie małżeństwa są zawierane w sumie ad hoc, ale w sumie jakoś ta instytucja u nich funkcjonuje, mimo że z naszego punktu widzenia to dziwactwo.

Zaloguj się aby komentować

#tinder #randkujzhejto

Zawsze gdy myślałem o apkach do randkowania i podejrzewam, że większość z Was ma podobnie to w głowie pojawia się tinder. Miejsce będące koszmarem dla każdego faceta, gdzie beż subskrypcji jest niewiedzialny, a z subakrypcja atakowany potokiem scammerow I botów i lasek z nadmuchanym ego.

Współlokatorka poleciła mi Hinge. Kurde to lustrzane odbicie Tindera. Dalej jako facet jest się niewidzialnym beż subskrypcji, która jest nieco droższa, ale....po zapłaceniu hajsu w ciągu tygodnia zmatchowalo mnie z około 20 dziewczynami, z czego tylko jedno konto było scammerem. Wszystko jest tak skonstruowane ze bardzo łatwo jest zacząć rozmowę beż głupiego "how are you" i zahaczyć temat, rozwijając to w normalna konwersacje, która nie wygląda jak jebane interview.

Póki co jestem umówiony na dzisiaj z jedną dziewczyna na videorozmowe (mieszkamy dość dleko od siebie, ona nie ma auta i woli najpierw porozmawiać na "zywo" zanim się spotkamy, co rozumiem. ale widać że jej zależy i jeśli ja tego nie zjebię w jakiś sposób to raczej do spotkania dojdzie), w przyszły piątek na restauracje z inną i rozmawiam z trzema innymi, na ciekawe tematy a nie o tym jak minął dzień. Dziewczyny potrafią podtrzymywać rozmowę, a nie ze odpowiadają w stylu "yes", "no", "im fine" i że jest się jedyna strona, która musi się starać. Nie ma zdjęć ciubków i księżniczek.

Może coś się po prostu we mnie odblokowało po tym niepowodzeniu z jamajską dziewczyna z single party, ale portal z randkami powinien IMO wyglądać właśnie w ten sposób.

Jeśli porownac tindera do hinge to jak porownac wykop do hejto.
#jedzenie #kuchnia
Takie o urządzanko z Amazona sobie dzisiaj kupiłem. £130 z £220 bo nie jest fabrycznie nowy....kurwa mentalnie dołączam do hejtowych dziadków i ustatkowanych członków spolecznosci bo jaram się jak dziecko
a8c8e331-30ab-461c-9f8e-342bdffdaa70
SwiatlaMiasta

@HolQ też mi chodzi po głowie ale za drogi :(

sireplama

@HolQ zazdroszczę, mój IP nie ma AF, ale kupiłem sobie oddzielnego


Też ostatnio dziadzieję, na bardziej podjarało mnie kupno płyty indukcyjnej za 500zl niż smartphona za 1800 _-_

sireplama

InstantPot i AirFryer

Zaloguj się aby komentować

#heheszki #polityka
Ej a tak w ogóle to kilka dni temu w tekście na moim tagu dotyczącym cebuli wspomniałem o przypadkach E. Coli w macsyfie.... Teraz sobie uswiadomilem, ze dziwnym zbiegiem okolicznosci Trump niedawno "pracował" w macu.....

Pszypadek?....nie sondze:>

https://www.cdc.gov/ecoli/outbreaks/e-coli-O157.html

https://time.com/7095424/donald-trump-mcdonalds-love-campaign-kamala-harris-work-history/

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako że nie mam co robić w robocie, a dyskutowałem dzisiaj z manager o tym jak tozni się angielska musztarda od tej polskiej macie tu krótki opis każdego rodzaju musztardy:) tłumaczone google translator z delikatnymi poprawkami ze strony podanej we wpisie.

Musztarda jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, sięgającą czasów wczesnych rzymskich kucharzy, którzy łączyli zmielone nasiona gorczycy z niefermentowanym sokiem winogronowym zwanym moszczem, aby uzyskać gorącą pastę mustum ardens, czyli „palący moszcz”. Zostało to skrócone do po prostu „musztarda”, gdy przyprawa ta dotarła do anglojęzycznego świata, ale z czasem niewiele się zmieniło w musztardzie.

W najprostszej postaci musztarda powstaje przez zmieszanie zmielonych nasion rośliny gorczycy z płynem, ale to wybór nasion i rodzaj użytego płynu tworzą odmiany musztardy, które znamy dzisiaj. Magia ostrości i ostrości musztardy pochodzi z enzymów, które przekształcają się w olej musztardowy po rozbiciu nasion. Powstające pieczenie oczyszczające nos jest naturalną obroną przed owadami, ale po zmieszaniu z płynem reakcję tę można ustabilizować w różnym stopniu, co daje przyprawę, która może dodać odpowiednią gryzącą nutę do hot dogów, burgerów, kanapek i wielu innych potraw.

Poziom ostrości w danej musztardzie jest bezpośrednio związany z konkretnym rodzajem użytych nasion. Żółte nasiona gorczycy (nazywane również białymi) są najłagodniejsze, podczas gdy brązowe i czarne nasiona są znacznie ostrzejsze i bardziej pikantne.

Płyn używany do namaczania nasion I dodawany do musztardy ma również duży wpływ na jej ostrość. Suszone nasiona gorczycy lub proszkowane same w sobie nie mają prawdziwej ostrości. Dopiero gdy zostaną połączone z wodą, naturalne enzymy obecne w musztardzie działają, aby uwolnić ostre związki. Im bardziej kwaśny płyn, tym wolniej będzie zachodzić ta reakcja i tym ostrzejszy bedzie koncowy smak. Musztardy zrobione z octu będą miały długotrwałe, powolne palenie, podczas gdy te zrobione z mniej kwaśnych płynów, takich jak czysta woda, będą niezwykle ostre, gdy są świeżo przygotowane, ale szybciej stracą ten smak.

Temperatura wody może również wpływać na poziom ostrości — gorąca woda dezaktywuje enzymy musztardowe i rozkłada niektóre ostre związki, podczas gdy zimna woda zachowa je wszystkie w całości. Najłagodniejsze musztardy o najdłuższym okresie przydatności do spożycia powstają z żółtych nasion gorczycy i dużej ilości octu, podczas gdy najostrzejsze musztardy powstają z czarnych lub brązowych nasion gorczycy i zimnej wody.

Chociaż lotne oleje musztardowe można ustabilizować do pewnego stopnia za pomocą tej kwaśnej reakcji, butelkowania i chłodzenia, nadal stopniowo tracą one swoją ostrość z czasem. Dlatego zawsze najlepiej jest szukać musztard z datą ważności ponad sześć miesięcy od dnia zakupu, aby mieć pewność, że otrzymujesz najostrzejszą, najbardziej aromatyczną musztardę, jaką można dostać.

Wyrób musztard w domu jest stosunkowo szybki i łatwy, a w rezultacie otrzymasz produkt bardziej ostry niż ten, który możesz kupić w sklepie, ponieważ oleje musztardowe są najbardziej intensywne zaraz po zmieleniu nasion. Jednak w przypadku musztard domowej roboty napotkasz inny produkt uboczny rozbicia nasion gorczycy — goryczkę. Musztardy są naturalnie lekko gorzkie, ale jeśli kiedykolwiek próbowałeś świeżo zmielonej musztardy, wiesz, jak nieprzyjemna może być w ekstremalnych warunkach. Na szczęście, potrzeba tylko dwóch do trzech dni, aby goryczka zmiękła i musztarda stała się zdatna do użytku.

Niezależnie od tego, czy kupiona w sklepie, czy zrobiona w domu, dobrze jest zrozumieć różnice między wieloma dostępnymi musztardami, aby móc jak najlepiej wykorzystać ten wszechstronny i pyszny dodatek.

Musztarda żółta

Rodzaj nasion gorczycy: żółte.

Poziom ostrości: niski.

Zastosowanie: jako dodatek do hot dogów, hamburgerów, dressingów, sosów barbecue i marynat.

Złotym standardem amerykańskich musztard jest odmiana żółta. Jej jasnożółty kolor pochodzi wyłącznie z drobno zmielonych nasion gorczycy żółtej, a także kurkumy. Te dwa składniki miesza się z octem i wodą, a czasami z kilkoma innymi łagodnymi przyprawami, aby uzyskać gęsty sos.

W skali ostrości musztardy żółte nasiona znajdują się na dole, dlatego ta odmiana nie zapewnia tego oczyszczającego zatok uderzenia, ale dobra żółta musztarda powinna nadal mieć czysty, ostry smak musztardy. Ze względu na swoją łagodność, żółta musztarda słusznie jest uniwersalnym produktem, równie dobrze sprawdza się w hot dogach i hamburgerach, jak i w dressingach, sosach barbecue i marynatach.

Musztarda miodowa

Rodzaj nasion gorczycy: Żółta jest powszechnie stosowana.

Poziom ostrości: Niska.

Zastosowanie: Sosy I dressingi.

Musztarda miodowa jest dokładnie tym, na co wskazuje jej nazwa — mieszanką miodu i musztardy. Zazwyczaj robi się to w stosunku jeden do jednego, ale można to dostosować do osobistych upodobań. Ponieważ celem musztardy miodowej jest nadanie słodyczy sosowi znanemu ze swojej ostrości i goryczki, żółta jest najczęściej używaną musztardą, ponieważ zaczyna się od łagodnego smaku, który łatwo złagodzić miodem.

Powstały słodki sos zachowuje część swojej musztardowej złożoności, chociaż znaczna część jego pikantnego smaku zostaje zneutralizowana. Dzięki temu doskonale nadaje się jako sos — paluszek z kurczaka zanurzony w musztardzie miodowej wychodzi z niczym innym, jak tylko gładkim i słodkim smakiem, który jest łatwy do strawienia. Świetnie nadaje się również do robienia słodkich przekąsek sosów i potraw, którym przydałoby się łagodniejsze nuty musztardowe.

Pikantna brązowa musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako przyprawa do dużych, mięsnych kanapek.

Pikantna brązowa musztarda, która wzmacnia naturalną ostrość nasion gorczycy, ma trafną nazwę. Jest wytwarzana z nasion gorczycy, które są moczone w mniejszej ilości octu niż standardowa musztarda. Połączenie ostrzejszych nasion i mniejszej kwasowości sprawia, że ostrosc jest znacznie wyrazniejsze. Pikantna brązowa musztarda zawiera również lupiny na nasionach, które nie rozkładają się całkowicie podczas przetwarzania, nadając końcowemu sosowi grubszą teksture niż żółta musztarda. Można ją mieszać z przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, aby nadać musztardzie lekko ziemisty posmak.

Pikantna brązowa musztarda jest również znana jako musztarda delikatesowa, i to nie bez powodu. Musztarda ta jest stworzona, aby konkurować z innymi produktami o intensywnym smaku, takimi jak pastrami, pieczeń wołowa i kiełbaski, dzięki czemu jest dobrym wyborem do dużych, mięsnych kanapek.

Musztarda Dijon

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe i/lub czarne.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Do winegretów, majonezów i sosów.

Chociaż musztarda Dijon została po raz pierwszy wyprodukowana w Dijon we Francji, nie musi być produkowana w tym regionie, pod warunkiem, że jest zgodna z recepturą opracowaną po raz pierwszy w 1865 roku przez Jeana Naigeona, producenta musztardy z Dijon. W jego gładkiej, brązowej musztardzie z nasion, zamiast zwykłego octu zastosowano wermut — kwaśny sok z niedojrzałych winogron. Kwasowość spowalnia reakcję, która wytwarza intensywne ciepło musztardy, więc przejście na mniej kwaśny płyn nadaje musztardzie Dijon intensywny profil, intensywniejsze ciepło i bardziej ostry smak.

Obecnie większość musztardy Dijon wytwarza się z innych płynów o niskiej kwasowości — najczęściej z białego wina — i wykorzystuje ostrzejsze brązowe i/lub czarne nasiona gorczycy. Jej ostry i mocny smak można wykorzystać w większości potraw, w których można użyć żółtej musztardy, gdy chcesz nadać jej ostrzejszy smak. Dijon sprawdza się szczególnie dobrze w winegretach, majonezach i sosach, gdzie dodana odrobina może w dużym stopniu przyczynić się do rozwoju smaku.

Musztarda pełnoziarnista

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe i czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Sposób użycia: na deskach serów lub kanapkach, w dressingach.

Musztarda pełnoziarnista to po prostu musztarda zmielona w stopniu wystarczającym do utworzenia pasty, ale nie tak bardzo, aby całkowicie rozbić wszystkie nasiona gorczycy, tworząc gęstą, grubą konsystencję. Musztarda pełnoziarnista nie jest zobowiązana do żadnej formuły per se, ale większość, którą bierzesz z półki, ma powiazania z Dijon lub jest jego odmianą. Użycie wina zamiast octu oraz brązowych i czarnych nasion zamiast żółtych sprawia, że wiele musztard pełnoziarnistych ma mocny smak.

Ostra musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe lub czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Zastosowanie: w sosach do maczania.

Istnieją dwa sposoby na złagodzenie naturalnej ostrości nasion gorczycy — wymieszanie ich z gorącą wodą i/lub kwasem. Wyklucz oba z równania, a uwolniony zostanie pełen potencjał musztardy, który przypala usta. Dokładnie tak powstaje ostra musztarda — zacznij od zmielonych brązowych lub czarnych nasion gorczycy i ubij je w odpowiedniej ilości zimnej wody. Następnie musztarda stopniowo nabiera ostrości, osiągając szczyt po około 15 minutach, zanim zacznie mięknąć. Dodanie octu lub przechowywanie gorącej musztardy w lodówce, gdy osiągnie najwyższą temperaturę, spowolni spadek temperatury, ale go nie zatrzyma, dlatego kupiona w sklepie ostra musztarda nie będzie tak mocna, jak ta zrobiona w domu.

Istnieje wiele odmian ostrej musztardy, ale ta, która jest prawdopodobnie najbardziej znana, to ostra musztarda znajdująca się na dnie amerykańskich chińskich torebek na wynos. Niewielkie zanurzenie sajgonki w ostrej musztardzie rozpala usta, co można częściowo złagodzić, maczając później w kontrastującym słodkim sosie do kaczki.

Musztarda angielska

Rodzaj nasion gorczycy: żółte i brązowe.

Poziom ostrości: wysoki, ale nie tak ostry jak chińska ostra musztarda.

Zastosowanie: do kanapek, pieczeni lub sosów.

Musztarda angielska to po prostu jedna z odmian ostrej musztardy. Najczęściej spotykana pod marką Colman's, musztarda angielska to mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy. Nie zawiera octu, aby uwolnić jak najwięcej ostrosci (do stabilizowania angielskich musztard w słoikach dodaje się kwas), ale ponieważ łączy się z bardziej stonowanymi żółtymi nasionami, nie jest tak ostra jak chińska ostra musztarda.

Jest dostępna w butelkach, ale jak każda ostra musztarda, angielską musztardę najlepiej kupić w postaci proszku i wymieszać z zimną wodą około 15 minut przed użyciem, aby uwolnić jej pełny smak i ostrość. To jest właśnie to, czego potrzebujesz, aby dodać mocnego kopa swoim kanapkom, pieczeniom lub sosom.

Musztarda niemiecka

Rodzaj nasion gorczycy: Żółte i brązowe.

Poziom ostrości: Od pikantnego do słodkiego.

Zastosowanie: Do grillowanych kiełbasek lub precli.

Niemcy uwielbiają musztardę, do tego stopnia, że nie da się jej sklasyfikować. Nie można oceniać musztardy wyłącznie według etykiety „niemieckiej”, ponieważ musztardy z tego kraju mogą być ostre, słodkie, grubo lub drobnomielone. Niektóre niemieckie musztardy zawierają również dodatkowe składniki, takie jak chrzan, aby poprawić ich smak.

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem musztardy w Niemczech jest mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy zwana Mittelscharf, czyli średnio ostra, dla uzyskania charakterystycznej ostrości, która przypominajacej Dijon. Jeśli udasz się na zachód do Düsseldorfu, musztarda będzie ostrzejsza dzięki szczypcie brązowych nasion gorczycy, mniej kwaśnemu octowi spirytusowemu i większej ilości przypraw. Podróżując na południe do Bawarii, musztarda stanie się słodsza dzięki dodatkowi miodu, brązowego cukru lub musu jabłkowego.

Musztardy piwne i spirytusowe

Rodzaj nasion gorczycy: dowolna kombinacja brązowych, czarnych i żółtych.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako dip.

Musztarda piwna ma swoje początki w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych około XX wieku. Jak sama nazwa wskazuje, musztarda ta wykorzystuje piwo jako płynną bazę zamiast octu lub czasami oprócz niego. Mając mniejszą kwasowość, musztarda piwna zazwyczaj mocno rozgrzewa, co może ostatecznie zamaskować smak piwa, gdy używa się łagodnych piw. Z drugiej strony, piwa o pełniejszym smaku, takie jak portery, ciemne ale i stouty, mogą nadać musztardzie swój charakter i stworzyć złożoność wykraczającą poza to, co można znaleźć w standardowej musztardzie na bazie octu.

Podobnie jak w przypadku musztardy piwnej, do mieszanki można dodać spirytus, chociaż zazwyczaj robi się to oprócz octu, a nie zamiast niego. Ponieważ są mocniejsze od piwa, spirytusy mogą szybko dodać musztardzie głębi i charakteru. Whisky i bourbony są popularnym wyborem w przypadku musztardy na bazie spirytusu, ponieważ ich wyraźne smaki dobrze komponują się z ostrością nasion gorczycy.

https://www.seriouseats.com/mustard-manual-guide

EDIT: byłem w fabryce colman's i widziałem jak wygląda obróbka. Mają bardzo nowoczesną linie i fajnie to wszystko wygląda;)
19a815b8-d290-4fa7-8e83-cc03fbe51c4e
4993945f-f633-4bd6-a21a-290acf74c424
Budo

@HolQ tylko sarepska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

t0mek

@HolQ pierun. Dodam, że dawno dawno temu w świeżo przyrządzonej musztardzie gaszono żarzący się węgielek, żeby "wyciągnął" część goryczki.

sireplama

Oh! Piękny wpis. Ze swojej strony podrzucę przepis nomarta na musztardę we własnym domu.


Aprilia, ktoś poleci jakieś sklepy na Allegro gdzie można zaopatrzyć się w niezła, ale atrakcyjne cenowo przyprawy w tym gorczycę?


https://youtu.be/LfA-lm0uPsg

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #uk
UK degeneruje ludzi. Poznałem wczoraj w pubie przy piwie parkę po 40-tce i tak o sobie z nimi gadałem. Typ byl z Indii, przeprowadził się do uk jak miał 10 lat. Powiedział, że nie cierpi indyjskiego jedzenia i że kocha....Spam. ja pierdole jeśli kiedykolwiek tego typu symptomy u mnie wystąpią to chyba pójdę na Suspension Bridge

Jak pracowałem w labie kontraktowym to używaliśmy spamu jako internal standard, bo jest tak mocno przerobione, że wahania np. Tłuszczu czy soli są mniejsze niż 1-2%. Jeśli coś było nie tak z wynikiem dla spamu trzeba było powtórzyć wszystkie próbki bo najprawdopodobniej coś poszło nie tak w trakcie analizy.
f3c27783-3508-4638-87db-9d6a410cc408
voy.Wu

@HolQ nie da się tego zjeść. dałem kiedyś Anglikowi polski gulasz angielski, to nie mógł uwierzyć w to co je xD


zamiast się rzucać z Suspension Bridge to lepiej siąść na ławeczce pod, przy ścieżce rowerowej i walnąć browara patrząc jak inni skaczą

BajerOp

@HolQ a ja to lubię xD

Kowal04

@HolQ W Korei spam też jest popularny i robią z tego masę dań.

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako, że naszym narodowym warzywem jest cebula, chciałem Wam przybliżyć nieco temat problemów z przemysłową uprawą i przetwórstwem dotykających ten popularny składnik wielu dań na całym świecie.

Dokładniej chodzi o kwestie mikrobiologiczne i podatność cebuli na gnicie.

Nie wiem czy Was to zaskoczy czy nie (mnie trochę zaskoczyło), ale straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%! Szczególnie tyczy się to upraw w krajach słabo rozwiniętych. Dlaczego tak się dzieje?

- Zawartość wody w cebuli to niemal 90%

- zawiera relatywnie dużo cukrów prostych (biała cebula 5-6%, czerwona 9-10%)

- czerwona cebula zawiera mniej allicyny i kwercetyny, które mają właściwości bakteriobójcze, a więc jest bardziej niż biała narażona na ataki mikroorgnaizmów

- cebula rośnie w ziemi, czyli ma bliski kontakt z całą paletą mikrobów

-stosowany system nawadniania, szczególnie w uboższych krajach znacząco podnosi zawartość wody na powierzchni co indukuje wzrost mikroorganizmów.

Wszystkie to sprawia, że cebula jest niczym kurort z darmowym żarciem i drinkami. Nic innego to żreć, chlać i się rozmnażać

Po zbiorze cebuli trzeba ją gdzieś przechować. I tu dochodzą kolejne problemy:

- Cebula przed składowaniem jest myta – jeśli zrobi się to niedokładnie to oczywiście zostaną na niej resztki ziemi z bakteriami

- jest również...okrągła Jej kształt sprawia, że pomiędzy bulwami tworzą się przestrzenie z powietrzem

-składowanie w temperaturze pokojowej

Woda na powierzchni pozostała po umyciu, resztki ziemi, tlen, ciepełko = bakterię klikają ‘’lubię to’’

Takie warunki są korzystne dla grzybów i pleśni i bakterii areobowych.

Na chwilę tylko poruszę temat suszonej cebuli

Większość mikroorganizmów potrzebuję środowiska o aktywności wodnej (aW) powyżej 0.6. Suszona cebula ma aW na poziomie 0.35-0.5. Większosć grzybów i pleśni oraz niektóre bakterie wytwarza przetrwalniki, dzięki czemu jest w stanie przeczekać niekorzystne warunki i wznowić aktywność, kiedy aW wróci do optymalnych dla nich poziomów.

Widzę to po specyfikacjach Total plate count dla proszkowanych cebuli, które są uzywane u mnie w pracy. Dla czerwonej cebuli jest to nawet 10 mln CFU, co jest zajebiscie wysoką wartością i nie może być spożywane bez uwzględnienią obróbki cieplnej.

Do wrzucenia tego skłoniła mnie niedawna afera z cebula w Macsyfie w stanach. Okazało się, że plasterki cebuli były zakażone E. Coli

https://www.cdc.gov/ecoli/outbreaks/investigation-update-e-coli-o157-2024.html

Jak następnym razem zobaczycie ordynarna cebulę, pomyślcie o tym, że wcale nie jest tak łatwo ja wyhodować na skale przemysłową;)
22aa6ab8-43cc-4337-bed5-652e1c277bcc
b4b8e021-9346-4015-b7e1-a370fb692daf
d810087d-7bde-4a39-b088-0103506a1a6c
bishop

straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%!


Jakie straty? Regularnie w polskich supermarketach są w sprzedaży te mocno dojrzałe cebulki.

Half_NEET_Half_Amazing

@HolQ

kurde to nie mogą jej jakoś przechowywać w atmosferze ochronnej czyt gazie?

Injextion

@HolQ masz jakieś tytuły książek na temat mikrobiologi użytkowej w zakładach produkujących żywność?


Listeria, Entro, TVC wymazy...


Mam przyjemność pracować w miejscu gdzie wszystko leży, ostatnio wykryli Listerięm, Entro, zanim stamtąd odejdę to może czegoś się nauczę.

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza
No to już po interview na R&D meat technologist. Kurde robota jest naprawdę spoko z opisu przedstawionego podczas rozmowy. Całkiem sporo podróży, więcej roboty "recznej" przy przygotowywaniu próbek dla klientów, więcej roboty umysłowej przy opracowywaniu receptur. Obie rzeczy ktorych mi brakuje obecnie - uczenie sie nowych rzeczy i szukanie rozwiazan dla napotkanych problemow. często krótki dedlajn na projekt jakoś też mi specjalnie nie przeszkadza. Innym aspektem jest bardzo bliska współpraca z klientem, a tego nie umiem. Ale też spoko bo wyszedłbym ze strefy komfortu.

Jednak mam po rozmowie mieszane uczucia. Nie wiem czy udało mi się babę przekonać że nadaje sie do tej roli

I teraz kurwa czekać w niepewności ponad 2 tyg.
voy.Wu

tylko się w obecnej robocie nie pochwal raczej nie będą trzymać kciuków

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ===> #swiatprzypraw

Ok - dostałem suszone owoce. Spróbowałem i trochę się zawiodłem. Podejrzewam, że to kwestia, że spróbowałem tylko jeden kawałeczek, albo testowałem na zbyt kwaśnych produktach. Ta lemoniada zazwyczaj wykręca mi mordę. Po zjedzeniu owocu wyraźnie obniżyła się kwasowość i wzrosła słodycz, ale dupy nie urywalo

Pewnie jakbym miał czysta mirakuline a nie kawałek owocu to wyglądałoby to inaczej.

Mimo wszystko fajnie było spróbować
01762c72-246d-4db9-81ad-0762d2beae7d
7a65f67a-03c5-4ac5-b903-ff07df154334
e2099165-3b72-43ed-a94c-249c79b26968
5c61eb95-25a7-4c77-b8cc-986ce6ae6ca0
TytusBomba

@HolQ miałem takie same, żułem trochę więcej niż jedną całą, wszystko było aż zbyt słodkie włącznie z toxic waste i kwaskiem cytrynowym

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Moje wpisy na tym tagu coraz bardziej odbiegają od tematów dotyczących stricte przypraw, ale mam nadzieję, że to Wam nie przeszkadza

Chciałem poruszyć temat Synsepalum dulcificum, potocznie zwanego ‘’Miracle fruit’’.

Otóż owoc ten zawiera glikoproteinę - Mirakulinę, o dość ciekawych i specyficznych właściwościach.

Mirakulina
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Synsepalum\_dulcificum

https://proteopedia.org/wiki/index.php/Miraculin :

‘’Mirakulina to białko, które jest najlepiej znane ze swojej zdolności do oszukiwania ludzkich kubków smakowych, sprawiając, że kwaśne jedzenie jest słodkie. To homodimeryczne glikoproteiny zostało po raz pierwszy zidentyfikowane w rodzimym owocu Afryki Zachodniej, Synsepalum dulcificum (znanym również jako „cudowny owoc”) i występuje w miąższu cudownego owocu.

Oszukańcze właściwości mirakuliny zostały wykorzystane przez kilka firm jako zamienniki cukru. Jednak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała stosowania mirakuliny po oznaczeniu jej jako dodatku. Zapobiegło to jej komercyjnemu wykorzystaniu w przemyśle spożywczym.’’

Tekst powyżej pochodzi z Proteopedii.

W artykule napisano, że kilka firm wykorzystało mirakuline do opracowania zamiennika cukru. Pytałem manager w pracy, czy firma próbowała, lub zastanawia się nad próbą. Powiedziała mi, że rozważali to, ale koszta są zbyt wysokie. Głównym powodem tego jest to, że plony są dość niskie, więc hodowla i produkcja jest kosztowna. Wysłała mi również listę molekuł, które mają potencjał do wykorzystania jako naturalne substytuty cukru. Jest tam ponad 100 pozycji.

Wiem, że były podejmowane próby hodowli transgenicznych marchewek, ale nie wiem czy zakończyły się sukcesem. Z resztą nawet jakby były obiecujące to nie oszukujmy się – napis GMO na opakowaniu nikogo nie zachęci do zakupu.

Napisano również, że FDA dało bana na wykorzystanie mirakuliny w celach spożywczych, co jest dla mnie kompletnie nierzozumiałe, bo z info które znalazłem nie posiada szkodliwych efektów.

Zamówiłem wczoraj na Amazonie paczkę suszonych owoców, powinno przyjść jutro, więc wrzucę kilka zdjęc jak to wygląda i zdam relacje z testów xD
783049fa-398b-4e6a-a152-cc7ab135fad2
6b1b6daa-6b3f-4e02-b38c-9aa657fdad6b
ataxbras

@HolQ Z tym zakazem to pewnie dlatego, że nie jest dostatecznie przebadana według FDA. Dostępność jako suplement diety ma znacznie mniejszy zasięg, niż jako składnik żywności.

Zaloguj się aby komentować

#randkujzhejto #zwiazki

No to taki jest final historii z dziewczyną poznana na singles party w Bristolu. Poszliśmy w piątek na randkę, spędziliśmy miło czas. To niczego nie doszło. Dzisiaj dostałem wiadomość że bardzo jej się dobrze ze mną rozmawiało, no ale jednak nie wydaje się jej, że może być z tego coś więcej niż przyjaźń.

Kurwa. Ja mam zajebiste szczęście do lądowania we friendzonie i chyba jestem do tego stworzony. lądowałem w tym kurwidolku wiele razy.

Idę sobie walnąć drina z whisky. Pozdrawiam i miłego wieczoru.
koniecswiata

@HolQ No ale co Ty byś chciał - jedna randka i od razu związek, relacja? To ja jestem dziewczyną i nigdy mi się nie udało dopasować za pierwszym razem, mnie też w friendzone wrzucali

PanNiepoprawny

Nie ma czegoś takiego jak przyjaźń z babą

Zaloguj się aby komentować

Następna