Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Osobistość
  • 128wpisy
  • 2276komentarzy
#heheszki #polityka
Ej a tak w ogóle to kilka dni temu w tekście na moim tagu dotyczącym cebuli wspomniałem o przypadkach E. Coli w macsyfie.... Teraz sobie uswiadomilem, ze dziwnym zbiegiem okolicznosci Trump niedawno "pracował" w macu.....

Pszypadek?....nie sondze:>

https://www.cdc.gov/ecoli/outbreaks/e-coli-O157.html

https://time.com/7095424/donald-trump-mcdonalds-love-campaign-kamala-harris-work-history/

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako że nie mam co robić w robocie, a dyskutowałem dzisiaj z manager o tym jak tozni się angielska musztarda od tej polskiej macie tu krótki opis każdego rodzaju musztardy:) tłumaczone google translator z delikatnymi poprawkami ze strony podanej we wpisie.

Musztarda jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, sięgającą czasów wczesnych rzymskich kucharzy, którzy łączyli zmielone nasiona gorczycy z niefermentowanym sokiem winogronowym zwanym moszczem, aby uzyskać gorącą pastę mustum ardens, czyli „palący moszcz”. Zostało to skrócone do po prostu „musztarda”, gdy przyprawa ta dotarła do anglojęzycznego świata, ale z czasem niewiele się zmieniło w musztardzie.

W najprostszej postaci musztarda powstaje przez zmieszanie zmielonych nasion rośliny gorczycy z płynem, ale to wybór nasion i rodzaj użytego płynu tworzą odmiany musztardy, które znamy dzisiaj. Magia ostrości i ostrości musztardy pochodzi z enzymów, które przekształcają się w olej musztardowy po rozbiciu nasion. Powstające pieczenie oczyszczające nos jest naturalną obroną przed owadami, ale po zmieszaniu z płynem reakcję tę można ustabilizować w różnym stopniu, co daje przyprawę, która może dodać odpowiednią gryzącą nutę do hot dogów, burgerów, kanapek i wielu innych potraw.

Poziom ostrości w danej musztardzie jest bezpośrednio związany z konkretnym rodzajem użytych nasion. Żółte nasiona gorczycy (nazywane również białymi) są najłagodniejsze, podczas gdy brązowe i czarne nasiona są znacznie ostrzejsze i bardziej pikantne.

Płyn używany do namaczania nasion I dodawany do musztardy ma również duży wpływ na jej ostrość. Suszone nasiona gorczycy lub proszkowane same w sobie nie mają prawdziwej ostrości. Dopiero gdy zostaną połączone z wodą, naturalne enzymy obecne w musztardzie działają, aby uwolnić ostre związki. Im bardziej kwaśny płyn, tym wolniej będzie zachodzić ta reakcja i tym ostrzejszy bedzie koncowy smak. Musztardy zrobione z octu będą miały długotrwałe, powolne palenie, podczas gdy te zrobione z mniej kwaśnych płynów, takich jak czysta woda, będą niezwykle ostre, gdy są świeżo przygotowane, ale szybciej stracą ten smak.

Temperatura wody może również wpływać na poziom ostrości — gorąca woda dezaktywuje enzymy musztardowe i rozkłada niektóre ostre związki, podczas gdy zimna woda zachowa je wszystkie w całości. Najłagodniejsze musztardy o najdłuższym okresie przydatności do spożycia powstają z żółtych nasion gorczycy i dużej ilości octu, podczas gdy najostrzejsze musztardy powstają z czarnych lub brązowych nasion gorczycy i zimnej wody.

Chociaż lotne oleje musztardowe można ustabilizować do pewnego stopnia za pomocą tej kwaśnej reakcji, butelkowania i chłodzenia, nadal stopniowo tracą one swoją ostrość z czasem. Dlatego zawsze najlepiej jest szukać musztard z datą ważności ponad sześć miesięcy od dnia zakupu, aby mieć pewność, że otrzymujesz najostrzejszą, najbardziej aromatyczną musztardę, jaką można dostać.

Wyrób musztard w domu jest stosunkowo szybki i łatwy, a w rezultacie otrzymasz produkt bardziej ostry niż ten, który możesz kupić w sklepie, ponieważ oleje musztardowe są najbardziej intensywne zaraz po zmieleniu nasion. Jednak w przypadku musztard domowej roboty napotkasz inny produkt uboczny rozbicia nasion gorczycy — goryczkę. Musztardy są naturalnie lekko gorzkie, ale jeśli kiedykolwiek próbowałeś świeżo zmielonej musztardy, wiesz, jak nieprzyjemna może być w ekstremalnych warunkach. Na szczęście, potrzeba tylko dwóch do trzech dni, aby goryczka zmiękła i musztarda stała się zdatna do użytku.

Niezależnie od tego, czy kupiona w sklepie, czy zrobiona w domu, dobrze jest zrozumieć różnice między wieloma dostępnymi musztardami, aby móc jak najlepiej wykorzystać ten wszechstronny i pyszny dodatek.

Musztarda żółta

Rodzaj nasion gorczycy: żółte.

Poziom ostrości: niski.

Zastosowanie: jako dodatek do hot dogów, hamburgerów, dressingów, sosów barbecue i marynat.

Złotym standardem amerykańskich musztard jest odmiana żółta. Jej jasnożółty kolor pochodzi wyłącznie z drobno zmielonych nasion gorczycy żółtej, a także kurkumy. Te dwa składniki miesza się z octem i wodą, a czasami z kilkoma innymi łagodnymi przyprawami, aby uzyskać gęsty sos.

W skali ostrości musztardy żółte nasiona znajdują się na dole, dlatego ta odmiana nie zapewnia tego oczyszczającego zatok uderzenia, ale dobra żółta musztarda powinna nadal mieć czysty, ostry smak musztardy. Ze względu na swoją łagodność, żółta musztarda słusznie jest uniwersalnym produktem, równie dobrze sprawdza się w hot dogach i hamburgerach, jak i w dressingach, sosach barbecue i marynatach.

Musztarda miodowa

Rodzaj nasion gorczycy: Żółta jest powszechnie stosowana.

Poziom ostrości: Niska.

Zastosowanie: Sosy I dressingi.

Musztarda miodowa jest dokładnie tym, na co wskazuje jej nazwa — mieszanką miodu i musztardy. Zazwyczaj robi się to w stosunku jeden do jednego, ale można to dostosować do osobistych upodobań. Ponieważ celem musztardy miodowej jest nadanie słodyczy sosowi znanemu ze swojej ostrości i goryczki, żółta jest najczęściej używaną musztardą, ponieważ zaczyna się od łagodnego smaku, który łatwo złagodzić miodem.

Powstały słodki sos zachowuje część swojej musztardowej złożoności, chociaż znaczna część jego pikantnego smaku zostaje zneutralizowana. Dzięki temu doskonale nadaje się jako sos — paluszek z kurczaka zanurzony w musztardzie miodowej wychodzi z niczym innym, jak tylko gładkim i słodkim smakiem, który jest łatwy do strawienia. Świetnie nadaje się również do robienia słodkich przekąsek sosów i potraw, którym przydałoby się łagodniejsze nuty musztardowe.

Pikantna brązowa musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako przyprawa do dużych, mięsnych kanapek.

Pikantna brązowa musztarda, która wzmacnia naturalną ostrość nasion gorczycy, ma trafną nazwę. Jest wytwarzana z nasion gorczycy, które są moczone w mniejszej ilości octu niż standardowa musztarda. Połączenie ostrzejszych nasion i mniejszej kwasowości sprawia, że ostrosc jest znacznie wyrazniejsze. Pikantna brązowa musztarda zawiera również lupiny na nasionach, które nie rozkładają się całkowicie podczas przetwarzania, nadając końcowemu sosowi grubszą teksture niż żółta musztarda. Można ją mieszać z przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, aby nadać musztardzie lekko ziemisty posmak.

Pikantna brązowa musztarda jest również znana jako musztarda delikatesowa, i to nie bez powodu. Musztarda ta jest stworzona, aby konkurować z innymi produktami o intensywnym smaku, takimi jak pastrami, pieczeń wołowa i kiełbaski, dzięki czemu jest dobrym wyborem do dużych, mięsnych kanapek.

Musztarda Dijon

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe i/lub czarne.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Do winegretów, majonezów i sosów.

Chociaż musztarda Dijon została po raz pierwszy wyprodukowana w Dijon we Francji, nie musi być produkowana w tym regionie, pod warunkiem, że jest zgodna z recepturą opracowaną po raz pierwszy w 1865 roku przez Jeana Naigeona, producenta musztardy z Dijon. W jego gładkiej, brązowej musztardzie z nasion, zamiast zwykłego octu zastosowano wermut — kwaśny sok z niedojrzałych winogron. Kwasowość spowalnia reakcję, która wytwarza intensywne ciepło musztardy, więc przejście na mniej kwaśny płyn nadaje musztardzie Dijon intensywny profil, intensywniejsze ciepło i bardziej ostry smak.

Obecnie większość musztardy Dijon wytwarza się z innych płynów o niskiej kwasowości — najczęściej z białego wina — i wykorzystuje ostrzejsze brązowe i/lub czarne nasiona gorczycy. Jej ostry i mocny smak można wykorzystać w większości potraw, w których można użyć żółtej musztardy, gdy chcesz nadać jej ostrzejszy smak. Dijon sprawdza się szczególnie dobrze w winegretach, majonezach i sosach, gdzie dodana odrobina może w dużym stopniu przyczynić się do rozwoju smaku.

Musztarda pełnoziarnista

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe i czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Sposób użycia: na deskach serów lub kanapkach, w dressingach.

Musztarda pełnoziarnista to po prostu musztarda zmielona w stopniu wystarczającym do utworzenia pasty, ale nie tak bardzo, aby całkowicie rozbić wszystkie nasiona gorczycy, tworząc gęstą, grubą konsystencję. Musztarda pełnoziarnista nie jest zobowiązana do żadnej formuły per se, ale większość, którą bierzesz z półki, ma powiazania z Dijon lub jest jego odmianą. Użycie wina zamiast octu oraz brązowych i czarnych nasion zamiast żółtych sprawia, że wiele musztard pełnoziarnistych ma mocny smak.

Ostra musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe lub czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Zastosowanie: w sosach do maczania.

Istnieją dwa sposoby na złagodzenie naturalnej ostrości nasion gorczycy — wymieszanie ich z gorącą wodą i/lub kwasem. Wyklucz oba z równania, a uwolniony zostanie pełen potencjał musztardy, który przypala usta. Dokładnie tak powstaje ostra musztarda — zacznij od zmielonych brązowych lub czarnych nasion gorczycy i ubij je w odpowiedniej ilości zimnej wody. Następnie musztarda stopniowo nabiera ostrości, osiągając szczyt po około 15 minutach, zanim zacznie mięknąć. Dodanie octu lub przechowywanie gorącej musztardy w lodówce, gdy osiągnie najwyższą temperaturę, spowolni spadek temperatury, ale go nie zatrzyma, dlatego kupiona w sklepie ostra musztarda nie będzie tak mocna, jak ta zrobiona w domu.

Istnieje wiele odmian ostrej musztardy, ale ta, która jest prawdopodobnie najbardziej znana, to ostra musztarda znajdująca się na dnie amerykańskich chińskich torebek na wynos. Niewielkie zanurzenie sajgonki w ostrej musztardzie rozpala usta, co można częściowo złagodzić, maczając później w kontrastującym słodkim sosie do kaczki.

Musztarda angielska

Rodzaj nasion gorczycy: żółte i brązowe.

Poziom ostrości: wysoki, ale nie tak ostry jak chińska ostra musztarda.

Zastosowanie: do kanapek, pieczeni lub sosów.

Musztarda angielska to po prostu jedna z odmian ostrej musztardy. Najczęściej spotykana pod marką Colman's, musztarda angielska to mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy. Nie zawiera octu, aby uwolnić jak najwięcej ostrosci (do stabilizowania angielskich musztard w słoikach dodaje się kwas), ale ponieważ łączy się z bardziej stonowanymi żółtymi nasionami, nie jest tak ostra jak chińska ostra musztarda.

Jest dostępna w butelkach, ale jak każda ostra musztarda, angielską musztardę najlepiej kupić w postaci proszku i wymieszać z zimną wodą około 15 minut przed użyciem, aby uwolnić jej pełny smak i ostrość. To jest właśnie to, czego potrzebujesz, aby dodać mocnego kopa swoim kanapkom, pieczeniom lub sosom.

Musztarda niemiecka

Rodzaj nasion gorczycy: Żółte i brązowe.

Poziom ostrości: Od pikantnego do słodkiego.

Zastosowanie: Do grillowanych kiełbasek lub precli.

Niemcy uwielbiają musztardę, do tego stopnia, że nie da się jej sklasyfikować. Nie można oceniać musztardy wyłącznie według etykiety „niemieckiej”, ponieważ musztardy z tego kraju mogą być ostre, słodkie, grubo lub drobnomielone. Niektóre niemieckie musztardy zawierają również dodatkowe składniki, takie jak chrzan, aby poprawić ich smak.

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem musztardy w Niemczech jest mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy zwana Mittelscharf, czyli średnio ostra, dla uzyskania charakterystycznej ostrości, która przypominajacej Dijon. Jeśli udasz się na zachód do Düsseldorfu, musztarda będzie ostrzejsza dzięki szczypcie brązowych nasion gorczycy, mniej kwaśnemu octowi spirytusowemu i większej ilości przypraw. Podróżując na południe do Bawarii, musztarda stanie się słodsza dzięki dodatkowi miodu, brązowego cukru lub musu jabłkowego.

Musztardy piwne i spirytusowe

Rodzaj nasion gorczycy: dowolna kombinacja brązowych, czarnych i żółtych.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako dip.

Musztarda piwna ma swoje początki w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych około XX wieku. Jak sama nazwa wskazuje, musztarda ta wykorzystuje piwo jako płynną bazę zamiast octu lub czasami oprócz niego. Mając mniejszą kwasowość, musztarda piwna zazwyczaj mocno rozgrzewa, co może ostatecznie zamaskować smak piwa, gdy używa się łagodnych piw. Z drugiej strony, piwa o pełniejszym smaku, takie jak portery, ciemne ale i stouty, mogą nadać musztardzie swój charakter i stworzyć złożoność wykraczającą poza to, co można znaleźć w standardowej musztardzie na bazie octu.

Podobnie jak w przypadku musztardy piwnej, do mieszanki można dodać spirytus, chociaż zazwyczaj robi się to oprócz octu, a nie zamiast niego. Ponieważ są mocniejsze od piwa, spirytusy mogą szybko dodać musztardzie głębi i charakteru. Whisky i bourbony są popularnym wyborem w przypadku musztardy na bazie spirytusu, ponieważ ich wyraźne smaki dobrze komponują się z ostrością nasion gorczycy.

https://www.seriouseats.com/mustard-manual-guide

EDIT: byłem w fabryce colman's i widziałem jak wygląda obróbka. Mają bardzo nowoczesną linie i fajnie to wszystko wygląda;)
19a815b8-d290-4fa7-8e83-cc03fbe51c4e
4993945f-f633-4bd6-a21a-290acf74c424
Budo

@HolQ tylko sarepska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

t0mek

@HolQ pierun. Dodam, że dawno dawno temu w świeżo przyrządzonej musztardzie gaszono żarzący się węgielek, żeby "wyciągnął" część goryczki.

sireplama

Oh! Piękny wpis. Ze swojej strony podrzucę przepis nomarta na musztardę we własnym domu.


Aprilia, ktoś poleci jakieś sklepy na Allegro gdzie można zaopatrzyć się w niezła, ale atrakcyjne cenowo przyprawy w tym gorczycę?


https://youtu.be/LfA-lm0uPsg

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#jedzenie #uk
UK degeneruje ludzi. Poznałem wczoraj w pubie przy piwie parkę po 40-tce i tak o sobie z nimi gadałem. Typ byl z Indii, przeprowadził się do uk jak miał 10 lat. Powiedział, że nie cierpi indyjskiego jedzenia i że kocha....Spam. ja pierdole jeśli kiedykolwiek tego typu symptomy u mnie wystąpią to chyba pójdę na Suspension Bridge

Jak pracowałem w labie kontraktowym to używaliśmy spamu jako internal standard, bo jest tak mocno przerobione, że wahania np. Tłuszczu czy soli są mniejsze niż 1-2%. Jeśli coś było nie tak z wynikiem dla spamu trzeba było powtórzyć wszystkie próbki bo najprawdopodobniej coś poszło nie tak w trakcie analizy.
f3c27783-3508-4638-87db-9d6a410cc408
voy.Wu

@HolQ nie da się tego zjeść. dałem kiedyś Anglikowi polski gulasz angielski, to nie mógł uwierzyć w to co je xD


zamiast się rzucać z Suspension Bridge to lepiej siąść na ławeczce pod, przy ścieżce rowerowej i walnąć browara patrząc jak inni skaczą

BajerOp

@HolQ a ja to lubię xD

Kowal04

@HolQ W Korei spam też jest popularny i robią z tego masę dań.

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako, że naszym narodowym warzywem jest cebula, chciałem Wam przybliżyć nieco temat problemów z przemysłową uprawą i przetwórstwem dotykających ten popularny składnik wielu dań na całym świecie.

Dokładniej chodzi o kwestie mikrobiologiczne i podatność cebuli na gnicie.

Nie wiem czy Was to zaskoczy czy nie (mnie trochę zaskoczyło), ale straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%! Szczególnie tyczy się to upraw w krajach słabo rozwiniętych. Dlaczego tak się dzieje?

- Zawartość wody w cebuli to niemal 90%

- zawiera relatywnie dużo cukrów prostych (biała cebula 5-6%, czerwona 9-10%)

- czerwona cebula zawiera mniej allicyny i kwercetyny, które mają właściwości bakteriobójcze, a więc jest bardziej niż biała narażona na ataki mikroorgnaizmów

- cebula rośnie w ziemi, czyli ma bliski kontakt z całą paletą mikrobów

-stosowany system nawadniania, szczególnie w uboższych krajach znacząco podnosi zawartość wody na powierzchni co indukuje wzrost mikroorganizmów.

Wszystkie to sprawia, że cebula jest niczym kurort z darmowym żarciem i drinkami. Nic innego to żreć, chlać i się rozmnażać

Po zbiorze cebuli trzeba ją gdzieś przechować. I tu dochodzą kolejne problemy:

- Cebula przed składowaniem jest myta – jeśli zrobi się to niedokładnie to oczywiście zostaną na niej resztki ziemi z bakteriami

- jest również...okrągła Jej kształt sprawia, że pomiędzy bulwami tworzą się przestrzenie z powietrzem

-składowanie w temperaturze pokojowej

Woda na powierzchni pozostała po umyciu, resztki ziemi, tlen, ciepełko = bakterię klikają ‘’lubię to’’

Takie warunki są korzystne dla grzybów i pleśni i bakterii areobowych.

Na chwilę tylko poruszę temat suszonej cebuli

Większość mikroorganizmów potrzebuję środowiska o aktywności wodnej (aW) powyżej 0.6. Suszona cebula ma aW na poziomie 0.35-0.5. Większosć grzybów i pleśni oraz niektóre bakterie wytwarza przetrwalniki, dzięki czemu jest w stanie przeczekać niekorzystne warunki i wznowić aktywność, kiedy aW wróci do optymalnych dla nich poziomów.

Widzę to po specyfikacjach Total plate count dla proszkowanych cebuli, które są uzywane u mnie w pracy. Dla czerwonej cebuli jest to nawet 10 mln CFU, co jest zajebiscie wysoką wartością i nie może być spożywane bez uwzględnienią obróbki cieplnej.

Do wrzucenia tego skłoniła mnie niedawna afera z cebula w Macsyfie w stanach. Okazało się, że plasterki cebuli były zakażone E. Coli

https://www.cdc.gov/ecoli/outbreaks/investigation-update-e-coli-o157-2024.html

Jak następnym razem zobaczycie ordynarna cebulę, pomyślcie o tym, że wcale nie jest tak łatwo ja wyhodować na skale przemysłową;)
22aa6ab8-43cc-4337-bed5-652e1c277bcc
b4b8e021-9346-4015-b7e1-a370fb692daf
d810087d-7bde-4a39-b088-0103506a1a6c
bishop

straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%!


Jakie straty? Regularnie w polskich supermarketach są w sprzedaży te mocno dojrzałe cebulki.

Half_NEET_Half_Amazing

@HolQ

kurde to nie mogą jej jakoś przechowywać w atmosferze ochronnej czyt gazie?

Injextion

@HolQ masz jakieś tytuły książek na temat mikrobiologi użytkowej w zakładach produkujących żywność?


Listeria, Entro, TVC wymazy...


Mam przyjemność pracować w miejscu gdzie wszystko leży, ostatnio wykryli Listerięm, Entro, zanim stamtąd odejdę to może czegoś się nauczę.

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza
No to już po interview na R&D meat technologist. Kurde robota jest naprawdę spoko z opisu przedstawionego podczas rozmowy. Całkiem sporo podróży, więcej roboty "recznej" przy przygotowywaniu próbek dla klientów, więcej roboty umysłowej przy opracowywaniu receptur. Obie rzeczy ktorych mi brakuje obecnie - uczenie sie nowych rzeczy i szukanie rozwiazan dla napotkanych problemow. często krótki dedlajn na projekt jakoś też mi specjalnie nie przeszkadza. Innym aspektem jest bardzo bliska współpraca z klientem, a tego nie umiem. Ale też spoko bo wyszedłbym ze strefy komfortu.

Jednak mam po rozmowie mieszane uczucia. Nie wiem czy udało mi się babę przekonać że nadaje sie do tej roli

I teraz kurwa czekać w niepewności ponad 2 tyg.
voy.Wu

tylko się w obecnej robocie nie pochwal raczej nie będą trzymać kciuków

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ===> #swiatprzypraw

Ok - dostałem suszone owoce. Spróbowałem i trochę się zawiodłem. Podejrzewam, że to kwestia, że spróbowałem tylko jeden kawałeczek, albo testowałem na zbyt kwaśnych produktach. Ta lemoniada zazwyczaj wykręca mi mordę. Po zjedzeniu owocu wyraźnie obniżyła się kwasowość i wzrosła słodycz, ale dupy nie urywalo

Pewnie jakbym miał czysta mirakuline a nie kawałek owocu to wyglądałoby to inaczej.

Mimo wszystko fajnie było spróbować
01762c72-246d-4db9-81ad-0762d2beae7d
7a65f67a-03c5-4ac5-b903-ff07df154334
e2099165-3b72-43ed-a94c-249c79b26968
5c61eb95-25a7-4c77-b8cc-986ce6ae6ca0
TytusBomba

@HolQ miałem takie same, żułem trochę więcej niż jedną całą, wszystko było aż zbyt słodkie włącznie z toxic waste i kwaskiem cytrynowym

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Moje wpisy na tym tagu coraz bardziej odbiegają od tematów dotyczących stricte przypraw, ale mam nadzieję, że to Wam nie przeszkadza

Chciałem poruszyć temat Synsepalum dulcificum, potocznie zwanego ‘’Miracle fruit’’.

Otóż owoc ten zawiera glikoproteinę - Mirakulinę, o dość ciekawych i specyficznych właściwościach.

Mirakulina
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Synsepalum\_dulcificum

https://proteopedia.org/wiki/index.php/Miraculin :

‘’Mirakulina to białko, które jest najlepiej znane ze swojej zdolności do oszukiwania ludzkich kubków smakowych, sprawiając, że kwaśne jedzenie jest słodkie. To homodimeryczne glikoproteiny zostało po raz pierwszy zidentyfikowane w rodzimym owocu Afryki Zachodniej, Synsepalum dulcificum (znanym również jako „cudowny owoc”) i występuje w miąższu cudownego owocu.

Oszukańcze właściwości mirakuliny zostały wykorzystane przez kilka firm jako zamienniki cukru. Jednak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zakazała stosowania mirakuliny po oznaczeniu jej jako dodatku. Zapobiegło to jej komercyjnemu wykorzystaniu w przemyśle spożywczym.’’

Tekst powyżej pochodzi z Proteopedii.

W artykule napisano, że kilka firm wykorzystało mirakuline do opracowania zamiennika cukru. Pytałem manager w pracy, czy firma próbowała, lub zastanawia się nad próbą. Powiedziała mi, że rozważali to, ale koszta są zbyt wysokie. Głównym powodem tego jest to, że plony są dość niskie, więc hodowla i produkcja jest kosztowna. Wysłała mi również listę molekuł, które mają potencjał do wykorzystania jako naturalne substytuty cukru. Jest tam ponad 100 pozycji.

Wiem, że były podejmowane próby hodowli transgenicznych marchewek, ale nie wiem czy zakończyły się sukcesem. Z resztą nawet jakby były obiecujące to nie oszukujmy się – napis GMO na opakowaniu nikogo nie zachęci do zakupu.

Napisano również, że FDA dało bana na wykorzystanie mirakuliny w celach spożywczych, co jest dla mnie kompletnie nierzozumiałe, bo z info które znalazłem nie posiada szkodliwych efektów.

Zamówiłem wczoraj na Amazonie paczkę suszonych owoców, powinno przyjść jutro, więc wrzucę kilka zdjęc jak to wygląda i zdam relacje z testów xD
783049fa-398b-4e6a-a152-cc7ab135fad2
6b1b6daa-6b3f-4e02-b38c-9aa657fdad6b
ataxbras

@HolQ Z tym zakazem to pewnie dlatego, że nie jest dostatecznie przebadana według FDA. Dostępność jako suplement diety ma znacznie mniejszy zasięg, niż jako składnik żywności.

Zaloguj się aby komentować

#randkujzhejto #zwiazki

No to taki jest final historii z dziewczyną poznana na singles party w Bristolu. Poszliśmy w piątek na randkę, spędziliśmy miło czas. To niczego nie doszło. Dzisiaj dostałem wiadomość że bardzo jej się dobrze ze mną rozmawiało, no ale jednak nie wydaje się jej, że może być z tego coś więcej niż przyjaźń.

Kurwa. Ja mam zajebiste szczęście do lądowania we friendzonie i chyba jestem do tego stworzony. lądowałem w tym kurwidolku wiele razy.

Idę sobie walnąć drina z whisky. Pozdrawiam i miłego wieczoru.
koniecswiata

@HolQ No ale co Ty byś chciał - jedna randka i od razu związek, relacja? To ja jestem dziewczyną i nigdy mi się nie udało dopasować za pierwszym razem, mnie też w friendzone wrzucali

PanNiepoprawny

Nie ma czegoś takiego jak przyjaźń z babą

Zaloguj się aby komentować

#terrypratchett #swiatdysku #gryplanszowe

Ej widzę że na kickstarterze zbierają na gierkę RPG w świecie Dysku

Co myślisz @moll ?

http://kck.st/3BTZE9D
vredo

@HolQ Pograłbym se taką molem xd

vredo

@HolQ GTA San Hogwart, pierwsza misja - podpierdzielenie miotły.

Dzemik_Skrytozerca

@HolQ


To jest RPG, nie gra komputerowa. Kampania na Kickstarterze kończy się 7 listopada. Cena za zestaw GMa to 100 funtów (można za mniej, np. 50 funtów, ale wtedy masz mniej fantów). Można też za więcej, ale zestaw dla Gama uważam za wystarczający.


Opis systemu na podstawie quickstartu:

https://cannibalhalflinggaming.com/2024/10/18/discworld-adventures-in-ankh-morpork-quickstart-review/


Quickstart do pobrania:

https://modiphius.net/products/discworld-quickstart-guide-pdf?srsltid=AfmBOooop32GxhKwvrtm1BUted8CXEV50MvSRfAONlk5pmLTJRtR1_aE


Przykład rozgrywki:

https://youtu.be/ATV8TbbDqsI?si=DpugP7ve80xG95Eb


Ogolnie, gra wygląda na świetnie napisana i zilustrowana, jest dość droga, i jest tak handwavey (tzn. zależy od widzimisię mistrza gry), że bałbym się ją prowadzić.


Werdykt: zastanawiam się, czy kupić do kolekcji.

Zaloguj się aby komentować

#internet #ludzietodebile
Ale jestem idiota....wdałem się pierwszy raz w zyciu w polemikę na twarzoksiazce z antyszczepionkowcem i miłośnikiem teorii spiskowych (polemika dotyczyla nie tylko szczepionek). Typ w pewnym momencie zaczal przekręcać to co pisałem, twierdzić że mam wąskie horyzonty (jednoczesnie twierdzac, ze dla niego najwazniejsze jest jego doswiadczenie a nie jakies z dupy badania oplaconych naukowcow) powinienem otworzyć oczy i wyjść ze swojej banki informacyjnej i (uwaga) przestac byc paranoikiem otumanionym przez naukowa propagandę. Kurwa to było traumatyczne przeżycie dla mnie.....nigdy więcej. Zostawię tego typu ludzi w spokoju - niech się babraja w swoim gównie sami, bo ich nie da się już uratować.

Mieliście kiedyś tego typu dyskusje? xD
redve

mam znajomego który jest typowy przykładem mariusza z brajton.

Jego zdaniem ja i kolega jako że nie głosowaliśmy na konfederację to na pewno nienawidzimy Polski i byśmy ją sprzedali za psi chuj.

(EDIT. Ostatnio zatrzymano Buddę między innymi za wyłudzenie 100mln ze skarbu Państwa. Kolega stwierdził że to dobrze bo Tusk też kradnie XD)

Żeby być jego zdaniem (zapytałem wprost) patriotą trzeba:

-prześladować wyznawców innych religii

-jebać niemców

-jebać LGBT

-machać flagą na marszu niepodległości


Oczywiście wszystkiemu winny jest niemiecki agent Tusk którego trzeba postawić przed trybunałem stanu bo zablokował CPK (tak zablokował że jest kontynuowane). Dosłownie powiedział, że on już wolał PiS (cytuję "PO które sprzedaje Polske? To już wole łamiącą konstytucje partię". Nie potrafił wskazać tylko co i komu sprzedaje XD)


Chłop jest dosłownie parodią konserwatysty. Dosłownie twierdzi "Polska dla Polaków, wyprowadźcie sie z Polski i dajcie prawdziwym Polakom żyć". W momencie jak to pisał siedział w Holandii XDD


Dla takich ludzi istnieje tylko ich oblężona twierdza. Nie ważne ile źródeł im wyślesz na to że sie mylą - one wszystkie są lewackie, sponsorowane przez PO, i na twitterze piszą inaczej. Jeżeli dowody ci przeczą to tym gorzej dla dowodów

BajerOp

@HolQ kiedyś w takiej dyskusji przeszedłem na drugą stronę. Mianowicie stałem się jeszcze bardziej antyszczepem od niego, dorzucając spisek kościoła i reptalian, dna kosmitów itp. w efekcie typ zaczął bronić naukowców od szczepionek xD

festiwal_otwartego_parasola

mamy tu na hejto takiego dzbana, jak wrzucał mi "dowody" i "badania" to nawet w stopce tych stronek internetowych było napisane, że korelacja nie oznacza przyczynowości więc tymi statystykami można się było podetrzeć.


taka to rozmowa z nimi

Zaloguj się aby komentować

#filmy
https://m.imdb.com/title/tt21905744/

Jak byłem na The Substance w kinie leciał trailer "Front Room" . Zapowiadało się naprawdę interesująco, więc jak pojawiło się na Stremio to stwierdziłem, że pooglądam.

Kiedy zaczynasz nienawidzić głównego antagonisty wiecie, że aktor odjebal zajebista robotę. Ale ten film...No nie wiem. Jak macie ochotę się powkurwiac to tak. Poza tym jest dość creepy. Horrorem to nie jest i dupy nie urywa.

Wspaniały przykład dlaczego nie warto zamieszkać z teściowa pod jednym dachem xD
Jim_Morrison

Film lipa ale Brandy niezła dupa.

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #alkohol
Afera z alkotubkami i alkolodami chyba powoli cichnie. Dzisiaj na boredpanda trafilem na to

https://www.boredpanda.com/home-design/architecture/dangerous-design-fails/

Jak widać mylące opakowania nie są jedynie polskim wynalazkiem xD jak dla mnie żel przeciwbakteryjny do rąk wygrywa
cacd2d0c-289a-4829-94c7-2599900d817e
1b87e64f-97ba-4d3f-b2ca-9e2df5fa0c06
c80568fe-7ca7-454d-af9c-320add31beca
abe7ef0e-87d5-4d71-a122-dc81ca8efa0d
wonsz

Po powodzi potrzebowali się wykazać, a że temat z dupy ¯\_(ツ)_/¯

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza
Nosz qrwa.....ocipieje dzisiaj. Jak na złość zapomniałem z domu słuchawek, a ziomek ma dzisiaj dobry humorek i se nuci pod nosem..... CALY DZIEN. wyobraźcie sobie geja, który wygląda jak gej, zachowuje się jak gej I ma głos jak gej. I siedzi za waszymi plecami i kurwa nuci pod nosem. Zaraz sobie lobotomie chyba sam zrobię. Dobrze że już tylko godzina i do domu
Zarieln

@HolQ wyruchaj go, to przestanie.

Dudleus

@HolQ ja bym się cieszył jego szczęściem. Dobry humor to rzadki widok, można by też się uśmiechnąć.


Jaki to gejowy człowiek?

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #swiatprzypraw

Tydzień temu wrzucałem zdjęcia zmielonego kartonu udającego przyprawę. Dzisiaj miałem "przyjemność" skosztowac tego na miesie mielonym. Ja pierdole zero smaku, zero zapachu, tekstura żwirku dla kota. Co ciekawe ta tekstura jest dość podobna do tekstury kotletów z macsyfu, tylko jeszcze bardziej sucha, więc podejrzewam, że tam też karton sypia
b664426f-18e4-4d7d-8db1-dc1ebe3a8756
kodyak

Wegetarianskie parowniki wyglądają podobnie

CzosnkowySmok

@HolQ wygląda też nie ciekawie...

Yossarian

Tobie do głowy karton sypią, a nie do hamburgerów w mcd.

Zaloguj się aby komentować

#praca #pracbaza

No....to teraz już tak na poważnie proszę zaciskać kciuki xD wysłałem moje CV do babki z tego teamu, złożyła za mnie podanie w formie polecenia. Jeśli przejdę okres próbny to dostanie £500 albo £1000 funtów, które dzielimy na pół xD
ee3e69f6-2fac-442b-b859-495f3d610a84
Astro

@HolQ jako że przeczytałem ten wpis i trzymam za Ciebie kciuki to przejściu okresu probnego funty dzielimy na trzech!

„Więc z farszem, mordo” :)

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #mikrobiologia #swiatprzypraw

Kolejny wpis nie do końca o przyprawach ale nie będę w tym celu tworzył nowego tagu

Przygotowuje się do następnej prezentacji w pracy. Moja manager wymyśliła ze głównym tematem ma być bezpieczeństwo żywności. Wymyśliłem, żeby po krótce opisać najpowszechniejsze patogeny w żarciu.

Ściągnąłem 2 książki nt mikrobiologii żywności. Znalazłem w jednej coś ciekawego, o czym wcześniej nie wiedziałem. A mianowicie o metabiozie. Podany przykład w książce jest dość interesujący (na Wikipedii w haśle metabioza jest ten sam ale znacznie bardziej uproszczony). Nie kojarzę, żeby na studiach mnie o tym uczyli. Jak myślałem o psuciu sie mleka to w głowie miałem, że rozwijają się bakterie, mleko kwasnieje i śmierdzi, a jak się napijesz do dostaniesz sraczki. Okazuje się, że to bardziej złożony i ciekawy proces

Definicja metabiozy z wiki:

Metabioza – w mikrobiologii oznacza następstwo gatunków. Jest to jedna z form współżycia pomiędzy drobnoustrojami. Jeden z nich produkuje metabolity, które hamują jej wzrost natomiast powodują rozwój innych bakterii.
Metabioza czasem jest uważana za postać komensalizmu.

Asocjacje metabiotyczne to zasadniczo „sekwencyjne synergizmy”, w których wzrost jednego mikroorganizmu stwarza warunki środowiskowe sprzyjające wzrostowi drugiego mikroorganizmu, który z kolei może stworzyć korzystne warunki dla trzeciego mikroorganizmu i tak dalej.
Surowe mleko stanowi doskonały przykład przedłużonej metabiozy. Jako pierwsze rozwijają się bakterie Lactococcus lactis i niektóre bakterie z grupy coli
w surowym mleku. Wytwarzają kwas mlekowy, który stwarza korzystne środowisko dla kwaśnych pałeczek kwasu mlekowego. Kiedy nagromadzona kwasowość mleka zatrzymuje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, drożdże i pleśnie utleniające zaczynają rosnąć i utleniają kwas mlekowy, podnosząc w ten sposób pH mleka i umożliwiając rozwój bakterii proteolitycznych (Frazier, 1958).

Natura czasami zaskakuje
3fdca1b2-c912-4bc5-9fb2-1e8af90db7b2
MoralneSalto

@HolQ kurde, a mogłeś wybrać temat aflatoksyn w żywności, np. w orzechach. Ja bym. Choc metabioza też ciekawa.

jedzczarnekoty

Ciągle się zastanawiam nad przebranżowieniem na technologię żywności. Ciągle lata uciekają Pewnie jakbym zaczął jak o tym myślałem to już bym skończył. Szkoda że nie mam inżyniera i magisterki nie zrobię 1.5letniej.

Ale, skoro jest ktoś z branży to podpytam: na jakie wykształcenie patrzą przychylnie? Skończyłem analitykę i toksykologię środowiska, jako specjalność na OŚ, doktorat i doświadczenie laboratoryjne z analityki gleb. Ale, sporo czytam w zakresie żywności, bo w takiej katedrze w sumie byłem (uczelnia, polityka i jej podziały, długa historia).

sireplama

@HolQ w sumie to samo dzieje się w naszych jelitach

Zaloguj się aby komentować

#podroze #polska #hejtopiwo

Kupiłem właśnie bilet do PL. Będę od 6-14.12 więc jak ktoś jest z Wrocka lub okolic i będzie miał ochotę na jakieś piwo wyskoczyć to z miłą chęcią pójdę przypomnę się jeszcze na początku grudnia
dd9ace6b-093f-42eb-8f5b-57b505a94a74
CapraCrepa

Jak cos to wolaj. Moze sie akurat uda

Zaloguj się aby komentować