#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako, że naszym narodowym warzywem jest cebula, chciałem Wam przybliżyć nieco temat problemów z przemysłową uprawą i przetwórstwem dotykających ten popularny składnik wielu dań na całym świecie.

Dokładniej chodzi o kwestie mikrobiologiczne i podatność cebuli na gnicie.

Nie wiem czy Was to zaskoczy czy nie (mnie trochę zaskoczyło), ale straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%! Szczególnie tyczy się to upraw w krajach słabo rozwiniętych. Dlaczego tak się dzieje?

- Zawartość wody w cebuli to niemal 90%

- zawiera relatywnie dużo cukrów prostych (biała cebula 5-6%, czerwona 9-10%)

- czerwona cebula zawiera mniej allicyny i kwercetyny, które mają właściwości bakteriobójcze, a więc jest bardziej niż biała narażona na ataki mikroorgnaizmów

- cebula rośnie w ziemi, czyli ma bliski kontakt z całą paletą mikrobów

-stosowany system nawadniania, szczególnie w uboższych krajach znacząco podnosi zawartość wody na powierzchni co indukuje wzrost mikroorganizmów.

Wszystkie to sprawia, że cebula jest niczym kurort z darmowym żarciem i drinkami. Nic innego to żreć, chlać i się rozmnażać

Po zbiorze cebuli trzeba ją gdzieś przechować. I tu dochodzą kolejne problemy:

- Cebula przed składowaniem jest myta – jeśli zrobi się to niedokładnie to oczywiście zostaną na niej resztki ziemi z bakteriami

- jest również...okrągła Jej kształt sprawia, że pomiędzy bulwami tworzą się przestrzenie z powietrzem

-składowanie w temperaturze pokojowej

Woda na powierzchni pozostała po umyciu, resztki ziemi, tlen, ciepełko = bakterię klikają ‘’lubię to’’

Takie warunki są korzystne dla grzybów i pleśni i bakterii areobowych.

Na chwilę tylko poruszę temat suszonej cebuli

Większość mikroorganizmów potrzebuję środowiska o aktywności wodnej (aW) powyżej 0.6. Suszona cebula ma aW na poziomie 0.35-0.5. Większosć grzybów i pleśni oraz niektóre bakterie wytwarza przetrwalniki, dzięki czemu jest w stanie przeczekać niekorzystne warunki i wznowić aktywność, kiedy aW wróci do optymalnych dla nich poziomów.

Widzę to po specyfikacjach Total plate count dla proszkowanych cebuli, które są uzywane u mnie w pracy. Dla czerwonej cebuli jest to nawet 10 mln CFU, co jest zajebiscie wysoką wartością i nie może być spożywane bez uwzględnienią obróbki cieplnej.

Do wrzucenia tego skłoniła mnie niedawna afera z cebula w Macsyfie w stanach. Okazało się, że plasterki cebuli były zakażone E. Coli

https://www.cdc.gov/ecoli/outbreaks/investigation-update-e-coli-o157-2024.html

Jak następnym razem zobaczycie ordynarna cebulę, pomyślcie o tym, że wcale nie jest tak łatwo ja wyhodować na skale przemysłową;)
22aa6ab8-43cc-4337-bed5-652e1c277bcc
b4b8e021-9346-4015-b7e1-a370fb692daf
d810087d-7bde-4a39-b088-0103506a1a6c
slawek-borowy

czekaj, to znaczy, że nie powinienem jeść czerwonej cebuli na surowo?

HolQ

@slawek-borowy jak jej nie umyjesz dokładnie to jest spore ryzyko, że dostaniesz sraki :P. Obróbka cieplna bardziej dotyczy sproszkowanej/suszonej cebuli.

slawek-borowy

@HolQ nie no, cebula ma warstwy, więc nie bardzo widzę sens mycia, bo te zewnętrzne po prostu zrywam

Natomiast, że używam też cebuli suszonej w płatkach, to jest cenna informacja (chociaż wtedy praktycznie zawsze lecą do czegoś gorącego).

HolQ

@slawek-borowy chodzi o to, że jak producent dodaje taką cebulę do produktu, to ten produkt musi być poddany przez konsumenta obróbce cieplnej. W momencie kiedy dodasz takie coś do produkowanego żarcia jest bardzo prawdopodobne, że wartość aW wzrośnie powyżej 0.6, a to sprawi że ten produkt szybciej ulegnie zepsuciu stojąc na półce (krótszy okres przydatności, a więc większe koszta) i jest ryzyko dla konsumenta że zachoruje.


Dlatego zajebista opcją jest sterylizacja promieniowaniem. No ale kurwa wytłumacz ludziom, że nie zmutują i nie wyrośnie im chuj na czole od zjedzenia takiej cebuli


Edit: wartość TPC dla sproszkowanej cebuli utrwalanej promieniowaniem jest co najmniej 10-krotnie niższa od tej utrwalanej poprzez sterylizację para. (Na podst specyfikacji ode mnie z pracy)

HolQ

@slawek-borowy "cebula ma warstwy, więc nie bardzo widzę sens mycia" to nie znaczy, że przetrwalniki czy żywe bakterie nie wejdą w kontakt podczas obierania z powierzchnia obranej cebuli

HolQ

@slawek-borowy może trochę przesadziłem z tym sporym ryzykiem. To się bardziej tyczy przemysłowej obróbki świeżej cebuli. Stąd takie akcje jak ta z e. Coli w macsyfie

sireplama

@HolQ w sumie miałem taką myśl ostatnio w Lidlu. Chciałem kupić cebulę, ale była tylko jakaś mała. Były duże, ale bez łupin. Pierwsza moja myśl - te bez łupin muszą być wysuszone z wierzchu i pełne mikrobów, więc pewnie i tak będę musiał je obrać z 2-3 warstw i w sumie wyjdzie na to samo...

koszotorobur

@HolQ - paradoks cebuli - zawiera związki bakteriobójcze i bakteriostatyczne więc dla ludzi jest zdrowa - a sama gnije na potęgę (pleśnieje).

cebulaZrosolu

@koszotorobur widzisz jakie poświęcenie dla Ciebie robi?

paramyksowiroza

@koszotorobur @HolQ A z tą bakteriobójczą allicyną nie jest tak jak w czosnku?

No bo czosnek allicyny w sumie nie posiada, natomiast zawiera allinę i allinazę. Dopiero w momencie miażdżenia lub krojenia zachodzi reakcja w której allina przekształca się w allicynę pod wpływem allinazy, ale tak reakcja trwa ładnych parę minut.

HolQ

@paramyksowiroza tak, ale podczas uprawy, zbiorów i przechowywania zawsze dojdzie do uszkodzeń i wytworzenia się allicyny. Ale ze jest jej niewiele, a warunki życia dla mikrobów są tak zajebiste to nie powstrzymuje w dostatecznym stopniu ich rozwoju

koszotorobur

@cebulaZrosolu - ten cały jej trud by skończyć w polaku

cebulaZrosolu

@HolQ a co z lrzetrwalnikami tych grzybów gdy cebula jest opalona i gotowana w rosole? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

HolQ

@cebulaZrosolu


https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/60701000/FoodSafetyPublications/p328.pdf


"...Most yeasts and molds are heat-sensitive and destroyed by heat

treatments at temperatures of 140-160°F (60-71°C). Some molds make

heat-resistant spores, however, and can survive heat treatments in

pickled vegetable products. These molds, however, require oxygen to

grow. When jars or containers of thermally processed acidified

vegetables are improperly sealed or cracked, oxygen may get in. Under

these conditions, spores that survived heat treatment may germinate

and grow on the surface of the liquid inside the container where air is

present. These molds can consume the acid present in these products,

causing the pH to rise above 4.6, which in turn can lead to the growth

of C. botulinum and potentially the production of deadly botulinum

toxin. Therefore, it is very important to make sure that containers of

acidified foods are properly sealed...." . Wiem że tu piszą o kwaśnych przetworach, ale liczy się pierwsze zdanie

cebulaZrosolu

@HolQ czyli jestem bezpieczny :)

HolQ

@cebulaZrosolu tylko myj się często i zadbaj o sylwetkę, żeby mnie okrągłym byc

cebulaZrosolu

@HolQ myje się co sobotę żeby na niedzielną sumę być czystym :)

MostlyRenegade

@HolQ Japończycy powinni wynaleźć kwadratową cebulę. Przynajmniej jeden z tych problemów byłby rozwiązany.

HolQ

@MostlyRenegade i kroiloby się latwo

RACO

Znam jednego typa co handlował cebula na skalę przemysłową i to często sprowadzaną z Kazachstanu

bishop

straty wynikające z gnicia na polu wynoszą nawet do 50%!


Jakie straty? Regularnie w polskich supermarketach są w sprzedaży te mocno dojrzałe cebulki.

HolQ

@bishop pewnie te mocno dojrzałe są jeszcze ok w porównaniu z tymi policzonymi jak straty

Half_NEET_Half_Amazing

@HolQ

kurde to nie mogą jej jakoś przechowywać w atmosferze ochronnej czyt gazie?

HolQ

@Half_NEET_Half_Amazing bardziej się opłaca wyjebac 20-30% zgniłego produktu. To już w cenę końcowa jest wkalkulowane.

Injextion

@HolQ masz jakieś tytuły książek na temat mikrobiologi użytkowej w zakładach produkujących żywność?


Listeria, Entro, TVC wymazy...


Mam przyjemność pracować w miejscu gdzie wszystko leży, ostatnio wykryli Listerięm, Entro, zanim stamtąd odejdę to może czegoś się nauczę.

HolQ

@Injextion coś tam mam. Ale ze teraz jestem pijany i właśnie wychodzę do klubu to walnij pw żeby nie zapomniał. Micro to ogólnie nie mój temat ale literaturę mam

Zaloguj się aby komentować