Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Osobistość
  • 118wpisy
  • 2161komentarzy
#randkujzhejto #zwiazki

Krótkie podsumowanie wczorajszego wypadu na Single party w Bristolu xD

@zjadacz_cebuli - nie było cimcirimcim (póki co, ale o tym za chwilę xD)

Ogólnie było naprawdę super, aż byłem zaskoczony. Mniej więcej po równo facetów i kobiet. Impreza była dla przedziału wiekowego 20's-30's. Myślałem, że będzie więcej osób w wieku podobnym do mojego, okazało się że tylko 3 osoby były powyżej 30-tki w tym ja byłem najstarszy xD, większość 25-30.

Kwestia organizacji - nie di końca im to wyszło. Impreza nie była zamknięta. To było po prostu kilka stolików w pubie, które nie były specjalnie blisko siebie i do tego były w boksach. Idea organizatora była taka, że co pół h, gospodarz dzwoni dzwoneczkiem i ludzie zmieniają stoliki. Zadziałało to może z dwa razy. Po drugim drinku wszyscy mieli na te dzwoneczki wyjebane i się potworzyły grupki xD. No i te grupki były dość ciekawe. Swój ciągnie do swego xD . Przy jednym stoliku siedzieli ludzie z minami jakby na kurwa spotkanie biznesowe przyszli i obmyślali strategie rozwoju firmy xD, przy drugim 3 młode studentki i typ, rok mlodszy ode mnie idjebany w płaszczyk i szal. Ogólnie miałem (mielismy) z niego bekę bo wyglądał jakby na jakiś event artystyczny przylazł. No ale jak widać zrobił wrażenie na tych młodych laskach, które nota bene marudziły na to że są tam ludzie powyżej 30-tki i że lepiej jakby był ten event tylko dla 20-tek xD. Trzecia grupka była taka nijaka, a w czwartej byłem ja, dwoch innych typow, i jedna dziewczyna.

Udało mi się pogadać z prawie wszystkimi i było to zabawne, bo mimo mojego wieku niektórzy, mający po 25 lat wyglądali i zachowywali się jakby już spokojnie dobijali do 40-tki xD.

Wyszło na to, że gdy wiem na czym stoję, wcale taki nieśmiały nie jestem, potrafię podejść, zagadać i podtrzymać rozmowę:). Ofkrz format imprezy to wymuszał, ale byłem zaskoczony że dość łatwo mi to przychodziło.

Dobrym pomysłem ze strony organizatora było postawienie jengi na każdym stoliku z napisanymi pytaniami na przełamanie lodów, np. Jakie są Twoje wymarzone wakacje itp.

Złym było ustawienie stolików i zbyt głośna muzyka, więc czasami trzeba było się nieco drzeć do siebie oraz to, że drink wliczony w cenę nie był do wyboru tylko było to prosecco.

Przy wejściu pokazywałeś bilet i dostawałeś naklejke ze swoim imieniem, które należało przykleić w widocznym miejscu. No i tu był problem, bo niektórzy, głównie faceci stwierdzili ze przyklejenie tego do koszulki a potem założenie plaszcza/kurtki/rozpinanej bluzy jest zajebistym pomysłem.... . Na szczęście głównie faceci to zrobili więc miałem w to wyjebane.

No i teraz nieco więcej o "mojej" grupce.
Przyszedłem prawie ostatni. Po mnie przyszła tylko N. Od razu między nami zaskoczyło. Dawno nie spotkałem tak pozytywnej osoby. Jej dziadkowie są z jamajki, więc jakoś mnie to nie dziwiło za bardzo xD. W sumie 3/4 wieczoru przegadaliśmy w naszej grupce, z tym że głównie ja i ona podtrzymywaliśmy rozmowę, ci dwaj goście widać że zestresowani i onieśmieleni byli bardzo, ale na koniec dało ich się trochę bardziej rozkręcić. Byli w porządku . @zjadacz_cebuli napisałem, że nie było cimcirimcim....po tym jak zamknęli pub o 22 zawinalem się z N. Do pizzerii i siedzieliśmy do północy i gadaliśmy. Na koniec wymieniliśmy się numerami. Więc kto wie...może coś z tego będzie trochę mnie zauroczyła swoim uśmiechem i wesołością. Jak byliśmy w pubie to myślałem że to może stres tak na nią działa, ale nie, potem też taka była.

Chłopaki jak chcecie perfume, która podoba się dziewczynom to polecam Jean Paul Gaultier lover. Niemal każda dziewczyna wspomniała że ładnie pachnę xD .

PS. Ten wypad przypomnial mi dlaczego nie pije w tygodniu. Wypiłem prosecco i 2 piwa. Przed wyjściem jeszcze słabego drinka z whisky na rozluznienie a się dzisiaj czuję jakbym wódę napierdalał cała noc.

Aha i oczywiście stereotypy - kiedy mówiłem że jestem z Polski to padały zazwyczaj 2 słowa: "kurwa" i " wódka" xD

Ps2. Dlaczego napisałem o tej dziewczynie "N." ? BO ZA CHOLERE NIE MOGE SOBIE PRZYPOMNIEC JEJ IMIENIA! jak się wymienialiśmy numerami to było zabawne xD podczas eventu Kilkukrotnie zastanawiałem się czy ukradkiem nie walnąć fotki jej naklejki, ale stwierdziłem że po co, przecież zapamiętam. To było Neitesha, Netesha albo Nitisha xD. Powiedziałem jej że na pewno sobie przypomnę, więc mam czas do wieczora żeby to zrobić xD

Zaloguj się aby komentować

#randkujzhejto #zwiazki

Stwierdziłem 2 tygodnie temu, że chuj - trzeba zawalczyć ze swoim introwertyzmem, nieśmiałością i wyjść ze "strefy komfortu". Za godzinę idę na Single Party xD xD nie wiem dlaczego ale się stresuje xD
SuperSzturmowiec

ja tyle odwagi nie mam w sobie

HolQ

Qrwa....jest zajebiscie

Zaloguj się aby komentować

#lidl
W Lidlu w Bristolu po przemeblowaniu przy kasach samoobsługowych zrobili bramkę i musisz wziąć paragon i zeskanowac żeby wyjść- inaczej jesteś uwięziony xP w PL jest coś takiego?
5cd97f97-7299-4fa8-8689-7778450d20ce
GitHub

@HolQ przez pewien czas w Kauflandzie nie trzeba było skanować paragonu. Ale potem ogrodzili bramkami jak obóz koncentracyjny i koniec wolności :(

100mph

@HolQ z powodu tej bramki przestalem chodzic do lidla xD lubilem wejsc tylko po to by kupic sobie jakies narzedzie czy przydas parkside teraz jak nic nie kupie to nie wyjde ze sklepu! wiec nie wchodze

Giban

Jest i to jest zajebiste, bo jak idę do biedronki, gdzie tego nie ma, to na drukarce wisi kilometr paragonów, bo brudasy nie zabierają swoich

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#jedzenie #swiatprzypraw
Robię właśnie przyprawę do pewnego popularnego dania w pewnym popularnym fast foodzie. KURWA....zaraz jebne tym o ścianę. Po wymieszaniu wszystkich składników zawsze trzeba to jeszcze przesiać żeby upewnić się, że wszystko jest ładnie wymieszane i nie ma grudek. W tym głównie jest tak duża zawartość celulozy (powiedzmy ze wiecej niz 30%), że przyprawa leci przez sito a to zostaje na sicie + grudki celulozy praktycznie nie do rozdrobnienia. Tak więc sprzedają nam papier jako przyprawę
84cc0920-5d0b-4da3-b985-5454e5239dce
01632fa3-ac3d-46b2-82b3-45d3e702db79
jedzczarnekoty

@HolQ moja druga połówka pracowała na podobnym dziale, kiedyś robiła przyprawę do parówek w których były praktycznie same wypełniacze

CzosnkowySmok

@HolQ yyyyy....

Zupełnie się nie znam, ale rozumiem, że to legalne. Więc pytanie... To jest zdrowe? Jak to wpływa na układ pokarmowy?

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie rok....tyle zajelo zanim mnie dzisiaj olśniło i zamiast przygotowywać kanapki w domu dzień wcześniej lepiej przynieść wszystko do roboty i te kanapeczki sobie zrobić na ciepło, doprawiając czymkolwiek chce bo mam cały lab zapchany przyprawami i ziołami. Jprdl
b773c615-c5fb-46f3-a107-1f6cfe35472d
AdelbertVonBimberstein

@HolQ tej odsyp trochę papryki i oregano. XD

W sumie to trochę

"Synek nie kupuj tatuś z pracy przyniesie."

VonTrupka

czym podgrzewasz w labie?

atomowym opiekaczem, czy garnek na jeden z czterdziestu palników? (⌒ ͜ʖ⌒)

zomg

@HolQ Polecam kawusie z moka cupa na palniku, bardzo dobre

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #swiatprzypraw

Kurde, zeszły tydzień i dwa ostatnie dni w robocie wprowadziły mnie w zajebisty humor. Otóż ludzie w firmie (glownie z Azji - Usa to zadufane w sobie chujki), których nigdy nie widziałem na oczy, a oni jedyne co widzieli to moje zdjęcie profilowe i słyszeli mój glos na prezentacjach dotyczących projektu przy którym robię....zaczęli mnie prosić o porady. Głównie dotyczące analityki chemicznej (np. Babka z R&D w Tajlandii zapytala mnie jaka jest najlepsza metoda do oznaczenia kapsaicyny i do kogo powinna się zgłosić, żeby wykonali ten test dla niej) , a nie stricte mojej pracy w R&D. Jestem jedynie technikiem, w tym miesiącu minie dopiero rok na tym stanowisku. Może to wyglądać na jakąś pierdolete i nic znaczącego, żeby się podniecać, ale jeśli w firmie z 20+ tys pracowników ludzie szukają porady u Ciebie to czuje się fajna satysfakcje z tego powodu.
cebulaZrosolu

@HolQ


w firmie z 20+ tys pracowników ludzie szukają porady u Ciebie to czuje się fajna satysfakcje z tego powodu


Skąd pewność, że tylko u Ciebie? Może do każdego tak zagadują? :)

koszotorobur

@HolQ - gorzej jak zaczną notorycznie zawracać dupę - po okresie podbudowania swojego ego nauczysz się, że pomoc należy dawkować

Ale uczucie niemniej fajne - więc gratuluję

100mph

@HolQ Wszystko fajnie dopoki nie stanie sie to codziennoscia i przejdzie w zakres obowiazkow.

Kij z tego, ze jest helpdesk, jak pietro nizej pracuje @100mph, on umie into w komputery to pomoze. Co z tego, ze @100mph pracuje w innym wydziale? Kumaty jest to pomoze stworzyc tabelke. Etc...

Zaloguj się aby komentować

#wlosy NIEEEEEEE! Mój pierwszy siwy włos
2cb0c5e6-7b3c-4b2e-b391-ed1b0c07c2e8
Afterlife

Pierwszego miałem w wieku 14 lat. Teraz mam pół głowy i trzykolorową brodę

HomikHaosu

@HolQ Ahaaaa...

Witaj na portalu dla starych ludzi synek ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

4c61cc67-c3d8-4fd8-92ed-ba6f7111e880
VonTrupka

dziwny ten szary

przypomina odcień .... makaronu zerojajecznego (´・ᴗ・ ` )

Zaloguj się aby komentować

cododiaska

W mojej kuchni na stałe funkcjonują (wg priorytetow)


  • Czarny

  • Zielony marynowany

  • Zielony

  • Biały

  • Różowy

  • Różowy marynowany


Szału nie ma, coś na zasadzie "jak już mam to uzyje"

Zaloguj się aby komentować

DiscoKhan

@HolQ wiesz, to jest Ubi także nie ma co się nakręcać jak chłopaki nawet coś tak prostego jak remaster HoMMa 3 potrafili spierdzielić.


Optycznie mi się podoba ale poczekam na premierę i opinie. Wtedy dopiero się będę zastanawiać czy warto.

ErwinoRommelo

Watpie, Ubisoft się skończył dobra dekadę temu

BurczekStefuha

@HolQ tak spierdolili wszystkie części po h3, że tym razem nawet nie dają numerka, bo źle by się kojarzył. Ta wygląda obiecująco, ale na 99% coś spierdolą

Zaloguj się aby komentować

#ciekawostki #jedzenie #swiatprzypraw

Niektórzy z Was mogli zauważyć moje posty ze zdjęciami z Hiszpanii. Głównymi celami mojej podróży było chlanie, żarcie i opalanie się na koszt firmy, ale oczywiście były też mniej istotne cele, jak wizytacja dostawcy przypraw i konsultacje w sprawie projektu konsolidacyjnego ;).

Firma specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju przypraw, ale są ekspertami w kwestii suszonej papryki i z konsolidacją właśnie tego materiału pomagają naszemu zespołowi. Jest to rodzinna firma, aktualny prezes jest prawnukiem założyciela. Typ ma 70-80 lat, ale życzę Wam wszystkim (również sobie), żebyście mieli tyle wigoru jak on w jego wieku! Gość nas nie chciał z restauracji wypuścić, mimo że była już 2 w nocy i co chwilę zamawiał drinki itp.
Ogolnie ludzie strasznie sympatyczni, cały czas uśmiechnięci i bardzo dużo Nam pomogli w kwestii projektu. Dowiedzieliśmy się masę interesujących rzeczy i niektorymi z nich chciałem się podzielić:

  • Jeśli kupujecie sproszkowaną paprykę jest duża szansa, że rosła ona w chinach - mają 60% udziału w światowej produkcji. Ewentualnie w Peru. Pozostałe regiony są dość marginalne. Aktualnie firma od kilku lat stara się ustabilizować nowe obszary hodowli, w Senegalu. Są po wstepnych testach, wybrali miejsca najlepiej nadające się na hodowlę i teraz będą skalować z hodowli eksperymentalnych do komercyjnych
  • Papryka jest dość wymagającym surowcem, ponieważ ma długi cykl wzrostu, a to wiąże się z większym ryzykiem, że coś pójdzie nie tak np. susza, powódź itp
  • Region w chinach, w którym uprawia się paprykę jest dość znany z nieprzestrzegania praw człowieka, pracy dzieci, przymusowej pracy, dlatego wiele firm szuka alternatyw. Mówie o firmach, które nie mają w dupie farmerów oczywiście
  • Na załączonych zdjęciach możecie zobaczyć pole uprawne i paprykę z lokalnej uprawy. Jest tylko i wyłącznien na rynek lokalny, ponieważ ma dość specyficzny smak. Ta trzymana w lewej ręce jest gotowa do zbioru. Rolnik musi być ostrożny, bo na tym etapie jest prawie przejrzała, więc może ulec zgniciu. Zbiór rozpoczyna się kiedy ok 80% owoców wygląda na gotową do zbioru.
  • Świeżo zebrana papryka ma około 160-200 ASTA (https://cavisfoods.com/what-does-asta-color-value-really-measure/), ale w procesie suszenia, sterylizacji i mielenia ta wartość ulega obniżeniu. Ogólnie ASTA moim zdaniem jest z dupy parametrem, bo specyfika testu sprawia, że kolor papryki o takim samej wartości ASTA może wizualnie bardzo się od siebie różnić - więcej informacji w linku jak ktoś bardzo się nudzi i chce poczytać
  • Żródłem pożądanego koloru jest oczywiście owoc, a nie nasiona. Wydaje się więc, że nasiona należy traktować jako odpad prawda? no niby tak, ALE...nasiona są wbrew pozorom niezwykle istotne. karotenoidy są bardzo wrażliwe na światło i tlen. W momencie zmielenia kolor natychmiast zaczyna się degradować. Dodatek nasion pomaga spowolnić i ograniczyć degradację, ponieważ oleje z nasion tworzą na czastęczkach proszku cienką warstwę blokującą tlen. Drugim niezwykle istotnym zastosowaniem nasion jest modyfikacja koloru. zazwyczaj klient chce kupić produkt o określonym kolorze, np 60-80 ASTA. Żeby obniżyć wartość dla danego batchu dodaje się właśnie nasion, co rozjaśnia kolor i pozwala spełnić wymagania dot. koloru. Ogólnie w produckji papryki jest dużo mieszania, tworzenia kompoyzcji z różnych batchy, żeby uzyskać wymagany przez klienta kolor, SHU i inne parametry.
  • W przypadku wędzonej papryki używa się wyłącznie dębowego drewna. Inne rodzaje drewna powodują niepożądane zmiany w smaku i aromacie (Nie wiem, czy chodziło mu tylko o tą daną odmianę papryki, czy ogólnie o paprykę)
  • Region, w którym znajduje się ta uprawa i firma jest dość ubogi w wodę. Nasi gospodarze powiedzieli nam, że prawo reguluje takie aspekty jak ilość sekund przez które może lecieć woda po naciśnięciu spłuczki w publicznych toaletach itp. Powiedzieli również, że jest w Twoim domu albo okolicy Twojego domu nagle wzrośnie zużycie energii i wody to spotkasz się z kontrolą w cely wyjaśnienia powodu tego zwrostu (Nie jestem pewien czy typ, który to powiedział nie przytoczył po prostu jakiegoś newsa, że komuś wzrosło zuzycie wody, ktos przyjechał to zbadać i okazało się że gość hodował sobie zielsko, czy że zawsze tak jest)

To chyba wszystko co udało mi się zapamiętać xD, bardziej skupiałem się na zajebistym jedzeniu i spoko rozmowach z sympatycznymi ludzmi Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znowu pojadę na jakąś wycieczkę, tym razem w inne miejsce

Pare zdjęć dodałem w komentarzu

PS. Jutro zaczynam pisać nast. artykuł. W poście o kardamonie wspomniałem, że będzie o imbirze, ale zmieniłem zdanie i będzie o szafranie. Pozdrawiam
50315f7d-e5e0-46d4-9a97-072fac673553
8fbba32e-babb-45d9-9438-39eec18cd117
953d0f30-39f0-4b5f-9bb4-b5cece9393a5
cfbe4d0f-3f6f-4f6b-b061-acb6aecd4bd2
d4a58ac5-968f-4b78-8f25-2ea7d0daec25
AdelbertVonBimberstein

@HolQ no papryka to najważniejsza przyprawa u mnie w kuchni obok oregano (nie biorę pod uwagę soli i pieprzu bo to baza). Dzięki za tę garść ciekawych informacji.

mordaJakZiemniaczek

Papryka ma jakieś oznaczenia fair-trade, takie jak np. kakao? Żeby kupić taką moralnie zjadliwą trzeba szukać made in non-China?

Zaloguj się aby komentować

#podroze #zdrowie #silownia to zdjęcie uświadomiło mi, że najwyższy czas się przełamać i iść na siłownię xD xD
c664a569-7445-4e40-9d63-349a53ed47d9
MementoMori

Aż se zamowie dzisiaj kebsa.

rith

@HolQ to ja klasycznie do siłowni polecę wizytę u Fizjo i jakiegoś sensownego trenera (najlepiej trenera który jest fizjoterapeutą).

Warto nabyć trochę wiedzy o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń oraz warto się dowiedzieć o swoich ograniczeniach (zwłaszcza jak masz siedzącą pracę) i jak je naprawić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

VonTrupka

Wystarczy rozmiar większe majty kupić (☞ ゚ ∀ ゚)☞

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza #podroze #jedzenie dawno czegoś tak zajebistego nie jadłem. Paella ze slimakami, królikiem (którego brytyjska część teamu nie chciała jest) I wieprzowina . Ten drink to lokalny przysmak. Kawa, spienione mleko i likier 43
d37dc908-5304-4b34-9798-1dbfe2c43986
2bc28f90-76b1-4124-aa56-e9c43148926e
13acc22b-4ebf-46cd-bb56-0eb113c1f0f3
0eae917f-006c-4858-b486-ac0a8ae846c3
DiscoKhan

@HolQ czemu królików nie chcieli jeść, nienormalni jacyś?

Today

@HolQ gdzie taka paellę wam zaserwowali?

Zaloguj się aby komentować

#perfumy Dzień dobry wszystkim

Nie znam się na perfumach i kupuje je trochę na ślepo, wiec pomyślałem, że może mi coś doradzicie. Wiem, że już po wakacjach i lato się skończyło, ale co zarekomendowalibyscie pasującego do psikania sie w lato? Coś pasującego na dzień, coś pasującego na wieczór, coś pasującego na całą dobę?
Grzesinek

@HolQ Jeden na wszystkie okazje, całą dobe i to na kilka miesięcy? Nie umiem.


To jest tak indywidualna sprawa, ze musisz sam znaleźć co bedzie ci odpowiadało czy cytrusy czy drzewne czy szypry czy jakiś kwiatowy czy egzotyka


Ja to polece kupić kilka(set) odlewek i testować. Chyba Ci sie nigdzie nie spieszy do nastepnego lata coś sobie wybierzesz.

wonsz

zapachy z testowanych po które sięgnąłbym ponownie:


cytrusy:


  • Terre d'Hermes

  • Heeley - Note de Yuzu

  • Rammstein - Engel Pure


wodniaczki:


  • Jean en Provence - Aqua

  • Maison Margiela - When the Rain Stops

  • Lattafa - Atlas


wieczór:


  • Al Haramein - l'Aventure

  • Nishane - Hacivat

  • Beaufort - Fathom V

ucho_igielne

@HolQ ale masz jakiekolwiek preferencje? typu reagujesz odczynem alergicznym na minimalny pierwiastek kobiecy, albo nie trawisz przypraw? bo na razie to trochę jak mówią na elektrodzie, wróżenie z fusów( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować