Zdjęcie w tle
HolQ

HolQ

Osobistość
  • 118wpisy
  • 2161komentarzy
#jedzenie

Do kolegi w odwiedziny przyjechała rodzinka z Meksyku I przywiozła słodycze...kurwa lizaki o smaku arbuza pokryte chilli xD lozaki w kształcie kurczaka o smaku brzoskwinii z dodatkiem chilli . Oni wszystko mają z chilli. Ta guma jest z tamaryndowca. Spoko smak, slono-kwasno-slodki
eb27b31e-23e5-49d9-81e4-a5b9c530dd2f
919fdd6a-8200-4b37-a913-a39399dfbde7
Mielonkazdzika

@HolQ ja do pracy podobne przywiozlem. 0.5 kg zjedlismy w 3 miesiace, ale zjedlismy

W tym roku tez przywioze

mordaJakZiemniaczek

Wygląda jak porównanie: lizak jedzony przez palacza vs lizak jedzony przez osobę niepalącą

bartek555

Jezu, do dzisiaj mam traume po ich „slodyczach”. Nawet czekolade maja chujowa. A te gownolizaki z gownopulpy stoja u nas na ststku w mesie i nikt tego nie tyka.

Zaloguj się aby komentować

#koty

https://www.hejto.pl/wpis/pokazkota-koty-ludzietozjeby-niektorzy-z-was-mozliwe-ze-widzieli-fotki-malego-ko

Wkurwilismy się dzisiaj ze współlokatorami, kupiliśmy grzebienie i zestaw do odpchlania kotów. Wspollokatorka Poszla do sąsiadów, właścicieli I powiedziela ze jeśli oni nie chcą tego zrobić to my to zrobimy. Parka miała wyjebane....po prostu wzruszyli ramionami, ale bylo tez nieco poirytowani. Jak się ich zapytala ile kot ma mies. To powiedzieli że 2. 2 mies temu to on 1. Raz pojawił się u nas. Zapytala czy był odrobaczony. " nie, bo jest za młody. Kotek jest kurwa PELNY wielkich spasionych pcheł! Są ogromne! Nie przesadzam....póki co udało nam się usunąć około 20-30. Część zostala w wodzie jak go wykapalismy. Masakra. Chcielibyśmy go zawieźć do weterynarza ale wszyscy już są zamknięci i srednio wiemy co z nim teraz zrobić -_-
GazelkaFarelka

@HolQ Że co? Taki środek jest na pchły co w kark kotu wcierasz i momentalnie wszystko zdycha + odrobacza + ochrona na 2-3 tygodnie, także przed kleszczami. Jedna wizyta u weta.


Że też wam się chce łazić do tych sąsiadów, zabierajcie sobie tego kota i tyle

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
#jedzenie #ciekawostki

Zapraszam do obserwowania mojego tagu ===> #swiatprzypraw

Kilkukrotnie na tagu wspominałem o oleozywicach, które są uzywane w przemyśle sspożywczym. Jak ktoś nie wie tutaj jest bardzo ogólny opis czym to jest

https://essence-eu.pl/oleorezyny.html

Stosowanie oleozywic ma wiele zalet, więc producenci często z nich korzystają

  • większą trwałość i stabilnosc w porównaniu do suszonej przyprawy (do 2 lat, podczas gdy większość proszków max rok
  • Przyjmuje się że 1g oleozywicy odpowiada 10g suchej przyprawy a to:

A) zmniejsza zapotrzebowanie na przestrzeń magazynowa => niższe koszta

B) pozwala "zboostowac" smak, aromat, kolor, pikantność gotowej mieszanki

C) czesc przyprawy można zastąpić zapychaczem jak skrobia => niższe koszta

Problem z oleozywica jest taki, że jest....upierdliwa w "obsłudze". Niektóre z nich w temperaturze pokojowej mają konsystencję pasty (coś jak Marmite), więc przed dodaniem jej w proc. Prod należy ją ogrzać do ok. 35-40 st. C. Przemyśl spożywczy znalazl na to czesciowe rozwiązanie. Zamiast trzymać i dodawać płynna oleozywice kupuje się jej mieszankę z solą/cukrem/mąka. Dzięki temu, w zależności od receptury część tego składnika można podmienić na oleozywice na nośniku. Ogromnie ułatwia to proces produkcyjny. Nie zawsze niestety jest możliwość dodania oleo na nośniku, więc płynnie oleozywice cały czas znajdują zastosowanie . Jak w składzie widzicie np. "Ekstrakt z czerwonej papryki" na bank jest to oleozywica (w tym przypadku jako kolor).
cf7663bc-064f-45d9-8904-9feea85d815f
cfc39bf1-9185-47f4-81b9-30b061ee5071
HolQ

Btw w podanym linku piszą, że są dystrybutorem synthite. Faktycznie jakościowo mają zajebiste oleozywice i olejki. Chciałem tylko jako ciekawostkę napisać, że firma została założona przez dwóch braci. Nie wiem jak dawno temu, ale się pokłócili i się nienawidzą, jeden odszedł z firmy i zalozyl konkurencyjna Plant Lipids, której fabryka i siedziba powstała....po drugiej stronie ulicy xDxDxD. Kupujemy produkty obu. Moja manager mówiła mi, ze jak była z wizytą to z biura jednego brata widać biuro drugiego xD xD

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki

Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Okej.....zrobiłem to. Miesiąc później niż zakładałem ale jednak dodałem, żeby nie było xD . Ogólnie to jest niewielki wycinek tego co przygotowałem do pracy. Wziąłem tylko najciekawsze elementy. Mam nadzieję, że nie wrzucam tego za późno i będzie Wam się chciało poczytać o tej godzinie. Jakby ktoś chciał pełną wersję artykułu (wątpię, ale zawsze warto dodać xD ) to pisać priv.

Odkrycie krainy przypraw było jednym z celów większości wypraw dookoła świata i wielkich eksploracji, których świadkiem był okres renesansu. Jedna z takich wypraw nawigacyjnych w poszukiwaniu słynnej krainy przypraw dotarła do wybrzeża Malabar 20 maja 1498 r. Vasco da Gama odkrył szlak morski do Indii. Następnie Portugalczycy nawiązali stosunki handlowe z wybrzeżem Malabar i handlowali pieprzem, kardamonem, imbirem i cynamonem. Kardamon, znany również jako kardamon malabarski, prawdziwy kardamon lub mały kardamon, jest często uznawany za królową przypraw ze względu na bardzo przyjemny, łagodny aromat i smak. Był zaraz po pieprzu najważniejszą przyprawą uwczesnych czasów. Arabscy kupcy kupowali kardamon z wybrzeża Malabar i handlowali ze starożytną i średniowieczną Grecją i Rzymem, a stamtąd przyprawa ta rozprzestrzeniła się na inne kraje śródziemnomorskie i zachodnioeuropejskie, chociaż nie jest do końca pewne, czy „cardamomum” znane starożytnej Grecji i Rzymowi to to samo, co obecny kardamon.
Może to być zamysł natury, że król i królowa przypraw (czarny pieprz i kardamon) pochodziły z tych samych lasów Ghatów Zachodnich. Kardamon był zbierany głównie przez plemiona jako produkt leśny. Później, pod koniec XIX wieku, plantacje kardamonu pojawiły się w lasach Ghatów Zachodnich i na Cejlonie (Sri Lanka). Zasługa rozpoczęcia zorganizowanej uprawy kardamonu przypada brytyjskim plantatorom. Później został przewieziony z Cejlonu do Gwatemali, a kraj ten w latach 70. stał się największym komercyjnym producentem kardamonu, przyćmiewając monopol Indii.

HISTORIA
Kardamon był znany w Indiach od czasów starożytnych. W sanskrycie nazywa się go Ela, a wzmianki o nim można znaleźć w starożytnych tekstach sanskryckich. Taitreya Samhita, należąca do późniejszego okresu wedyjskiego (ok. 3000 p.n.e.), zawiera wzmiankę o kardamonie wśród składników, które należało wsypać do ognia ofiarnego podczas ceremonii zaślubin. Starożytne indyjskie teksty ajurwedyjskie, napisane w okresie po-epickim (1400–600 p.n.e.), również wielokrotnie wspominają o kardamonie; asyryjscy lekarze i chemicy znani byli z używania wielu ziół, w tym kardamonu.

Wspomniano również, że starożytny król Babilonu (721–701 p.n.e.) uprawiał kardamon wśród innych ziół w swoim ogrodzie. Według Watta (1972) była to jedna z najpopularniejszych orientalnych przypraw w kuchni greckiej i rzymskiej, a ze względu na swoje znaczenie kardamon został wymieniony jako dobro podlegające cłu w Aleksandrii w 176 r. n.e. Państwa arabskie były pierwotnie głównymi handlarzami indyjskich przypraw, w tym kardamonu. Później, w XVI wieku, Portugalczycy zaczęli zbierać i eksportować pieprz, imbir i kardamon bezpośrednio do Europy. Dopiero na początku XIX wieku założono plantacje do uprawy kardamonu, a nawet wtedy były one tylko drugorzędną uprawą na plantacjach kawy. Indie były głównym producentem i eksporterem kardamonu do lat 80., a Gwatemala stała się później ich głównym konkurentem na międzynarodowym rynku kardamonu. Tanzania, Sri Lanka, Salwador, Wietnam, Laos, Kambodża i Papua-Nowa Gwinea to również kraje uprawiające kardamon. Kardamon został sprowadzony do Gwatemali w 1920 roku z Indii, lub Sri Lanki.

Po II wojnie światowej produkcja kardamonu w Gwatemali wzrosła z powodu dużego popytu i wzrostu cen międzynarodowych. Uprawa kardamonu zyskała również na popularności na dziewiczych terenach leśnych Papui-Nowej Gwinei, chociaż jest ograniczona do prywatnych właścicieli majątków. Kardamon jest również uprawiany w górach East Usambara w Tanzanii. Uprawa kardamonu znacznie wzrosła na Sri Lance w latach 60. XX wieku, a region Knuckles stał się obszarem o największej produkcji kardamonu w kraju. Obecnie 90% kardamonu sprzedawanego na świecie pochodzi z Gwatemali.

ROŚLINA
Kardamon jest byliną rosnącą do 2–5 m wysokości z podziemnymi kłączami i wyrastającymi nad powierzchnię pędami. Badania wzrostu wegetatywnego wskazują, że pędy kontynuują wzrost przez okres około 18 miesięcy od momentu ich pojawienia się. Tempo wzrostu osiąga maksimum w czerwcu i lipcu, kiedy pędy osiągają wiek około jednego roku. Rozwój pąków rozrodczych (wiech) można zaobserwować u 89% z nich, co wskazuje, że odrosty potrzebują około 10–12 miesięcy, aby osiągnąć dojrzałość. Rozwój pąka wegetatywnego trwa prawie dziesięć miesięcy, a pojawienie się wiechy z nowo uformowanych pędów trwa około roku. Kwiatostan jest długą wiechą z groniastymi skupiskami wyrastającą z podziemnej łodygi ponad glebę. Tempo wzrostu osiąga maksimum w kwietniu i jest wolniejsze na wcześniejszych i późniejszych etapach. Pokrój wiech oraz kształt i wielkość torebek różnią się w zależności od uprawianych odmian/typów kardamonu. Wiechy te rosną albo wyprostowane (Mysore), albo płasko (Malabar), albo w sposób półwyprostowany (Vazhukka).

Kwiaty pojawiają się na wiechach po czterech miesiącach, a kwitnienie trwa sześć miesięcy. Każdy kwiatostan jest cincinnusem ( https://en.wiktionary.org/wiki/cincinnus)..) .) .) Poniżej wymieniono cechy kwiatów:
• Kwiaty są obupłciowe.
• Przysadki są liniowe, podłużne i trwałe.
• 3 groniaste działki kielicha.
• 3 płatki, które są nierówne i mają dłuższą wargę z trzema fioletowymi
liniami.
• Jest jeden pręcik.
• Zalążnia jest trójkomorowa i ma ułożenie osiowe.
• W każdym słupku znajduje się wiele owocolistków.

Struktura kwiatu kardamonu jest predysponowana do zapylania przez owady, o czym świadczy wyraźna etykietka, położenie znamienia nad pylnikami i obecność gruczołów nektarowych. Owoce są elipsoidalne lub prawie kuliste, niepękające, mięsiste, zielone lub jasnozielone oraz skórzaste po wyschnięciu.
Zwykle kwitnienie kardamonu obserwuje się przez cały rok na wiechach wytworzonych w bieżącym roku, jak również na wiechach wytworzonych w roku poprzednim. Szczyt kwitnienia rozłożony jest na okres sześciu miesięcy od maja do października. Czas potrzebny od inicjacji kwiatu/pąka do pełnego rozkwitu waha się od 26 do 34 dni. Rozwój owocu trwa około 110–120 dni od pełnego rozkwitu.
Wczesne godziny dnia to czas, w którym otwiera się najwięcej kwiatów. Kwitnienie rozpoczyna się o 3:30 rano i trwa do 7:30 rano. Pylniki otwierają się natychmiast. Maksymalne pylenie występuje między 5:30 a 6:30 rano.
Mimo że kardamon ma kwiaty obupłciowe, powszechne jest zapylenie krzyżowe. Samozapylenie jest utrudnione z powodu lekkiego wystającego znamienia ponad pręciki. W kardamonie zapylenie krzyżowe odbywa się poprzez aktywność pszczół (Apis cerana, Apis indica i Apis dorsata), które odpowiadają za 90% zapylania.

Kwiaty kardamonu pozostają w rozkwicie przez 15–18 godzin dziennie. Znamię staje się podatne od godziny 4 rano, a żywotność pyłku jest maksymalna w godzinach porannych. Receptywność jest największa między 8 rano a 12 rano, kiedy 72% otwartych kwiatów zawiązuje owoce. Po godzinie 10 rano receptywność znamienia stopniowo spada i tylko 24% kwiatów otwierających się o godzinie 16 zawiązuje owoce. Parvathi i in. (1993) oraz Belavadi i in. (2000) zauważyli, że szczyt receptywności około godziny 12 w południe pokrywa się ze szczytową aktywnością zapylaczy. Aktywne żerowanie pszczół obserwuje się głównie w godzinach porannych; aktywność ta odgrywa zasadniczą rolę w zwiększaniu zawiązywania owoców w kardamonie. Belavadi i in. (1997) przeprowadzili kilka interesujących obserwacji dotyczących struktury kwiatów kardamonu i zapylania przez pszczoły miodne. W kwiatach kardamonu nektar znajduje się w rurce korony o długości 21–30 mm), przez którą przechodzi słupek. Pszczoły miodne (Apis cerana i A. dorsata) pomimo krótkiej długości języka (odpowiednio 14,5 mm i 5,5 mm) pobierały nektar odpowiednio do 11.4 i 11.6 mm. Kontrolowane eksperymenty z użyciem rurek kapilarnych o podobnych wymiarach wykazały, że głębokość karmienia przez oba gatunki pszczół odpowiadała długości ich języka, gdy nie było szyjki. Gdy wprowadzono szyjkę, głębokość karmienia wzrastała wraz ze wzrostem grubości szyjki. Obecność szyjki wewnątrz rurki korony pomagała pszczołom pobierać więcej nektaru z kwiatów kardamonu.

Powyżsi naukowcy (Belavadi i in., 1998; Belavadi i Parvarthi, 1998) obliczyli również liczbę kolonii pszczół miodnych wymaganych do skutecznego zapylania kardamonu. Populacja kardamonu 3000 roślin/ha posadzonych w odległości 1,8 m od siebie, ma około 60 000 kwiatów dostępnych do zapylania dziennie. Biorąc pod uwagę aktywność pszczół potrzeba co najmniej trzech kolonii złożonej z 5 tys. robotnic na hektar.
Owoce są kuliste lub elipsoidalne, cienkościenne, gładkie lub z podłużnymi grzbietami. Zauważono różnice odmianowe w kształcie owoców. Niedojrzałe owoce mają zielony kolor, a dojrzałe zlocistożółty. Niedojrzałe nasiona są białe, podczas gdy dojrzałe stają się czarne. liczba nasion w owocu waha się między 10 do 20 w zależności od odmiany. Nasiona pokrywa Cienka śluzowata błona (osnówka). Roślina wytwarza najwięcej owoców gdy wilgotność powietrza jest bardzo wysoka. Owocowanie jest znacznie mniejsze w miesiącach letnich, nawet przy stosowaniu nawadniania. Ogólnie rzecz biorąc, procent wytworzonych owoców jest wysoki u młodych roślin, a gdy rośliny przekraczają okres ekonomicznej żywotności, ilość owoców spada do 50 procent lub nawet mniej.
Na podstawie charakteru wiech wyróżnia się trzy odmiany kardamonu. Odmiana Malabar charakteryzuje się płożącą wiechą, Mysore posiada prostą, skierowaną ku górze. Trzeci typ odmiany - Vazhukka jest uważany za naturalną hybrydę między tymi dwoma, a jej wiecha jest półwzniesiona.

UPRAWA
Uprawa kardamonu koncentruje się głównie w wiecznie zielonych lasach Ghatów Zachodnich w południowych Indiach. Poza Indiami kardamon jest uprawiany jako roślina komercyjna w Gwatemali i na małą skalę w Tanzanii, Sri Lance, Salwadorze, Wietnamie, Laosie, Kambodży i Papui-Nowej Gwinei (PNG).
Sposób uprawy kardamonu można podzielić na cztery typy:
1. System malajski Kodagu (Coorg);
2. System północnokanara;
3. System południowy;
4. System Mysore (Karnataka).

(Nie będę wchodzić w szczegóły tych typów, ale w wielkim skrócie wiążą się z wycinką lasów)

Kardamon w lasach wiecznie zielonych jest dobrym przykładem zarządzania leśnictwem i uprawą towarową (uprawą plantacyjną). Nawet z punktu widzenia czystego leśnictwa komercyjnego niektóre z tych lasów są nieekonomiczne w zarządzaniu lub użytkowaniu ze względu na wysokie koszty związane z budową odpowiedniej infrastruktury do pozyskiwania i transportu drewna. Takie lasy, gdy zostaną objęte kardamonem, staną się finansowo opłacalne do zarządzania i można czerpać korzyści zarówno z kardamonu, jak i uprawy drzew. Jest to harmonijny system, ponieważ nie zaburzy ani nie wpłynie negatywnie na środowisko lub jakość ochronną lasu. Kardamon jest prawdopodobnie jedyną uprawą plantacyjną, która wiąże się z minimalnym naruszeniem istniejących drzew leśnych w porównaniu z częściową wycinką drzew w celu uprawy kawy, pieprzu itp. Poniżej lista typowych mieszanych upraw:
1.   Gałka muszkatałowa – goździki – kardamon
2.   Palma kokosowa-pieprz-kardamon i kawa
3.   Kardamon–kawa

CHEMIA
Kardamon jest stosowany jako aromat w trzech formach; całe owoce, nasiona bez łuski i mielone. Przyprawa jest destylowana w celu uzyskania olejku eterycznego i ekstrahowana rozpuszczalnikiem w celu uzyskania oleożywicy. W handlu międzynarodowym najistotniejszą formą jest cały, suszony owoc, podczas gdy handel obłuszczonymi nasionami jest niewielki, a handel mieloną przyprawą jest nieistotny.

Olejek kardamonowy zawiera terpinen, sabinen, limonen, 1,8-cyneol, α-terpineol, octan α-terpinylu, mrówczan terpinen-4-ylu i octan oraz terpinen-4-ol i to te związki są odpowiedzialne za jego charakterystyczny aromat i smak.
Olejek eteryczny ma korzenny zapach podobny do olejku eukaliptusowego. Zawartość olejku waha się od 3 do 8 procent i różni się w zależności od odmiany, dojrzałości w momencie zbioru, klasy komercyjnej, świeżości i wydajności destylacji.

W ekstrakcji olejku wczesne frakcje są bogate w niskowrzące terpeny i 1,8-cyneol, a późniejsze frakcje są bogate w estry. zawartość olejku eterycznego jest najwyższa 20–25 dni przed pełną dojrzałością. Olejek eteryczny z odmiany Malabar reprezentowany przez klasę komercyjną ''Coorg greens'' ma „bardziej kamforowy” aromat, ze względu na stosunkowo wyższą zawartość 1,8-cyneolu. Olejek ten jest uważany za idealny do napojów bezalkoholowych. Wiadomo, że wczesne frakcje podczas destylacji są dominujące w niskowrzących monoterpenach i 1,8-cyneolu. Dostępne są techniki usuwania tych frakcji poprzez destylację frakcyjną, dzięki czemu pozostały olej będzie miał więcej α-terpinylooctanu, który przyczynia się do łagodnego ziołowego, słodko-korzennego smaku, który dominuje w odmianie Mysore lub gatunku komercyjnym powszechnie znanym jako „Alleppey green”.

Monoterpeny i seskwiterpeny tradycyjnie uważano za bezużyteczne produkty przemiany materii. Jednak pewne badania wykazały, że związki te mogą odgrywać różne i ważne role w pośredniczeniu w interakcjach roślin z ich środowiskiem. Wykazano, że monoterpeny 1,8-cyneol i kamfora hamują kiełkowanie i wzrost konkurentów, a zatem działają jako czynniki allelopatyczne.

Podczas gdy wiele zidentyfikowanych związków – alkohole, estry i aldehydy – powszechnie występują w wielu olejkach przyprawowych, dominacja eteru 1,8-cyneolu i estrów octanów α-terpinylu i linalylu w składzie sprawia, że olejek eteryczny kardamonu jest wyjątkowy. Według wielu specjalistów stosunek 1,8-cyneolu do octanu α-terpinylu jest dość dobrym wskaźnikiem czystości i autentyczności aromatu kardamonu. Stosunek ten wynosi około 0,7–1,4. Olejki z odmiany Malabar wykazują najniższy współczynnik, podczas gdy współczynnik w olejku z odmiany Mysore jest najwyższy. Próbki kardamonu ze Sri Lanki i Gwatemali mają najwyższe współczynniki, co wskazuje na ich lepszą jakość, podobnie jak w przypadku odmiany Mysore. Występowanie składników takich jak borneol i cytral często modyfikuje jakość smaku kardamonu z tych krajów. Wysokie stężenie 1,8-cyneolu sprawia, że kardamon z Papui-Nowej Gwinei jest słabej jakości.

DOSTEPNE FORMY KARDAMONU
Najpopularniejszą komercyjnie dostępną formą kardamonu jest proszek. W handlu występuje również w formie olejku eterycznego, oleożywicy a także w formie kapsułkowanego aromatu.

Kapsułkowanie to technika, w której aromat jest pokrywany odpowiednim materiałem, chroniąc w ten sposób aromat przed narażeniem na działanie środowiska. W tej metodzie płynny koncentrat aromatu jest przekształcany w stałą, stabilną postać proszku, która charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Podaje się, że niektóre lotne aromaty płynne są zatrzymywane w mikrokapsułkach przez okres do 2 lat. Materiał chroniący aromat nazywany jest „materiałem ściennym” lub „materiałem kapsułkującym” i jest to zazwyczaj guma arabska lub pochodna skrobi, taka jak maltodekstryna. Faktyczny aromat, który ma zostać zakapsułkowany, nazywany jest materiałem „rdzeniowym”. Wybrany materiał ścienny powinien być jakości spożywczej i skutecznie tworzyć film oraz powinien stabilizować zemulgowany aromat w procesie kapsułkowania. Zakapsułkowany produkt jest kulisty i miniaturowy, o rozmiarach od submikronowych do kilku milimetrów.
Istnieją różne metody kapsułkowania, z których suszenie rozpyłowe jest najszerzej stosowaną metodą kapsułkowania olejku kardamonowego. Oprócz metody suszenia rozpyłowego stosuje się również inne techniki kapsułkowania, takie jak rozdzielanie faz, adsorpcję, ekstruzję, chłodzenie rozpyłowe lub schładzanie, tworzenie kompleksów inkluzyjnych itp.
Podstawowe etapy suszenia rozpyłowego w tym procesie to:
1.   przygotowanie emulsji;
2.   homogenizacja emulsji z aromatem
3.   atomizacja masy w komorze suszącej.

Emulsja jest rozpylana w komorze suszącej, gdzie spotyka się ze strumieniem ogrzanego powietrza. Rozpylone cząstki przyjmują kulisty kształt z olejem zamkniętym w fazie wodnej, gdy przechodzą przez medium gazowe. Szybkie odparowanie wody z emulsji podczas jej zestalania utrzymuje temperaturę „rdzenia” poniżej 100 °C, pomimo wyższej temperatury stosowanej w procesie i narażenia cząstek na ciepło w zakresie kilku sekund.
Zalety stosowania rozpyłowo suszonych kapsułkowanych aromatów kardamonu to:

- są nielotne, suche i sypkie;
- można je łatwo włączyć do mieszanek spożywczych
- stabilność smaku jest dobra w dłuższym okresie przechowywania, nawet w wyższych temperaturach, a po dodaniu wody kapsułki się rozpuszczają i uwalniają smak.

INNE PRODUKTY

Można przygotować kilka produktów, których głównym aromatem jest kardamon. Poniżej znajdują się niektóre z takich produktów o potencjale komercyjnym.

Mieszanka cukru kardamonowego
To mieszanka cukru pudru z kapsułkowanym aromatem kardamonu wraz z barwnikiem żółcieni pomarańczowej. Może zawierać fosforan trójwapniowy jako środek przeciwzbrylający. Znajduje zastosowanie w słodyczach kulinarnych, aromatyzowaniu mleka i produktów mlecznych. Połączenie powyższej mieszanki ze słodowaną mąką ragi (proso palczaste) daje napój słodowy ragi.

‘Flan’ o smaku kardamonu
Ten produkt jest wykonany z mleka, cukru, skrobi z dodatkiem barwnika, aromatu i środków żelujących. Smakuje jak budyń.

Czekolada kardamonowa
Czekolada mleczna o smaku kardamonu powstaje z masy kakaowej z masłem, cukrem pudrem, mlekiem w proszku, aromatem kardamonu i emulgatorami.

Kardamon plus
„Kardamon plus” można przygotować, mieszając świeżo zmielony kardamon z kapsułkowanym aromatem kardamonu. Zaletą tej mieszanki jest intensywny smak.

Nalewka z kardamonu

Produkt ten powstaje w wyniku ekstrakcji rozgniecionych nasion kardamonu wraz z innymi przyprawami, takimi jak kminek i cynamon, oraz koszenila, przy użyciu 60-procentowego alkoholu jako rozpuszczalnika. Gliceryna jest dodawana do ekstraktu w ilości 5 procent i jest stosowana jako środek wiatropędny.

Kawa i herbata kardamonowa
Smak kardamonu bardzo dobrze komponuje się z napojami takimi jak kawa i herbata. Na Bliskim Wschodzie kardamon jest głównie stosowany w kawie. Ta kawa kardamonowa nazywana jest „Gahwa” i jest tradycyjnym napojem Arabów z Zatoki Perskiej. Kapsułkowany aromat kardamonu jest bardzo poręczny i użyteczny podczas robienia kawy „Gahwa”. Aromat ten jest dodawany do palonej i mielonej kawy, która po zaparzeniu daje ekstrakt o przeważającym smaku kardamonu. Można ją spożywać jako „czarną” kawę lub z mlekiem. Podobnie, na rynku dostępna jest herbata kardamonowa, w której proszek kardamonowy miesza się z proszkiem herbacianym. Podobnie jak kawa kardamonowa, herbata kardamonowa może być łatwo przygotowana przy użyciu kapsułkowanego aromatu kardamonu, który będzie miał dłuższy okres przydatności do spożycia.

KARDAMON JAKO PRZYPRAWA

Kardamon jest głównie używany na całym świecie do celów kulinarnych w całości lub w postaci mielonej. W Azji kardamon odgrywa ważną rolę w różnych potrawach z ryżu, warzyw i mięsa z przyprawami. Kardamon może dodać blasku wielu potrawom, zarówno tradycyjnym, jak i nowoczesnym. Międzynarodowy handel kardamonem zależy jednak od popytu stworzonego przez specjalistyczne zastosowania, które rozwinęły się na dwóch odrębnych rynkach, a mianowicie w krajach arabskich Bliskiego Wschodu i w Skandynawii. Kardamon daje ciepłe, kojące uczucie i jest odpowiedzialny za specyficzny i egzotyczny smak kawy beduińskiej. Na Bliskim Wschodzie ceremonie religijne, funkcje społeczne i uroczystości nie są kompletne bez serwowania kawy Gahwa lub arabskiej. Kardamon jest również używany w kuchni przez rdzenną ludność krajów arabskich. Ludność arabska przyjęła również wiele indyjskich przepisów, dlatego też kardamon jest obecnie używany w biryani (popularnym daniu ryżowym) i innych podobnych potrawach i curry popularnych w krajach Bliskiego Wschodu. W Iranie kardamon jest używany w wyrobach cukierniczych, piekarniczych i mięsnych ze względu na swój smak i aromat. Kardamon niezmiennie znajduje miejsce w skrzyni z przyprawami w indyjskich kuchniach. Indyjska gospodyni domowa używa go w różnych daniach mięsnych i warzywnych, a także w słodyczach, takich jak owsianka ryżowa.

W krajach europejskich i w Ameryce Północnej kardamon jest używany głównie w formie mielonej przez przemysł spożywczy jako składnik proszku curry, niektórych produktów wędliniarskich, musów owocowych, zup z zielonego groszku, zup o smaku curry, potraw z przyprawami, ryżu, ciasta duńskiego, bułek, chleba, bułek, ciasteczek, deserów, ciastek kawowych, sałatki pomarańczowej, galaretek, kawy z pieczonym jabłkiem, pikli miodowych, marynowanych śledzi, konserw rybnych oraz w niewielkim stopniu do aromatyzowania papierosów i tytoniu. Kardamon jest również używany w korzennym winie i do aromatyzowania kremu (poprzez moczenie zmiażdżonych nasion kardamonu w gorącym mleku).

Ogólnie rzecz biorąc, Arabowie używają go do kawy; Amerykanie do wypieków; Rosjanie do ciast, tortów i wyrobów cukierniczych; Japończycy do curry, szynki i kiełbasy; Niemcy do curry w proszku, kiełbasach i przetworzonym mięsie itd. w niezliczonych innych potrawach. Kardamon jest szeroko stosowany w wypiekach w krajach skandynawskich. Mielony kardamon miesza się z mąką, aby nadać smak większości wypieków, dodaje egzotycznego smaku szarlotce. W Szwecji kardamon jest bardzo popularny w większości wypieków, gdzie spożycie na mieszkańca jest około 60 razy większe niż w USA. Mielony kardamon jest również używany do przyprawiania hamburgerów i pasztetów mięsnych.

W Indiach jest stosowany jako środek do żucia i do przyprawiania potraw kulinarnych. W miejscach takich jak Kanpur, Patna, Delhi, Bhuvaneswar, Orissa, Nagpur, Kalkuta, Varanasi itp. kardamon jest używany do wszelkiego rodzaju puddingów, co jest nieodzownym elementem na imprezach towarzyskich i religijnych w całych Indiach. Jest używany w całości do przygotowywania pikantnych dań z ryżu, takich jak smażony ryż, pulaos, biriyanis itp. Jest również używany do łagodnych słodyczy, takich jak sheers, a sproszkowane nasiona są dodawane do halwas. Aromatyczną herbatę przygotowuje się, dodając kardamon wraz z liśćmi herbaty i z limonką lub bez, co jest popularne i orzeźwiające. Nasiona kardamonu są żute po posiłkach, aby odpędzić nieprzyjemny zapach i odświeżyć usta. Gorąca woda o smaku kardamonu jest dostarczana do wielu hoteli w północnych Indiach. Ostatnio w Indiach na rynek trafiło wiele produktów o smaku kardamonu, takich jak ciasteczka, horlicks, czekoladki, mleko, ser itp. W Indiach i krajach arabskich wykorzystuje się go również do wyrobu girland, które ofiarowuje się na specjalne okazje znamienitym gościom.

Kardamon jest najbardziej odpowiedni do kuchni indyjskiej i nie wykazuje ponadprzeciętnej przydatności do żadnej innej kuchni narodowej. W rzeczywistości użycie kardamonu jest całkowicie nieobecne w kuchniach większości krajów europejskich i amerykańskich. Kardamon jest bardziej przydatny w mięsie, mleku i owocach, do potraw gotowanych na wolnym ogniu, pieczonych, smażonych, smażonych na głębokim tłuszczu i marynowanych, a mniej odpowiedni do potraw gotowanych na parze.

UFFF to na tyle. Mam nadzieję, że nie było ZA długie. Nie wiem kiedy wrzucę kolejny artykuł. Najprawdopodobniej będzie o imbirze
c4d15afb-4df8-48d1-8f63-1582f6d1b61e
a70401a3-df8f-4840-bc37-71d045709a05
27954094-e5a4-40ce-bb7b-5c4d656237d8
f416fc94-10cd-4795-a9d4-53325b74eca1
1204925c-eb98-456f-b3d0-55b28c9c910d
paramyksowiroza

@HolQ Nie było za długie, było ciekawe.

Jeśli to nie koliduje z głównym przekazem tekstu, wspomniałbym jeszcze o sporej ilości mieszanek przypraw, w której kardamon gra niebagatelną rolę.

Na ogół są to oczywiście mieszanki indyjskie, typu garam masala czy tandoori masala, a mam wrażenie, że wykorzystanie kardamonu w postaci składowej takich mieszanek może być przez wiele osób częściej wykorzystywane, niż sam kardamon jako taki.

HolQ

Teraz pomyślałem, że dodam jeszcze jedną część, którą usunąłem:


Zgodnie z prawem Webera-Fechera, siła zapachu odczuwana przez zmysł węchu jest proporcjonalna do logarytmu stężenia związków zapachowych. Innymi słowy, siła wrażeń odczuwanych przez pięć zmysłów jest proporcjonalna do logarytmu rzeczywistej siły tych bodźców. Tak więc, nawet jeśli 99 procent wszystkich związków zapachowych zostanie wyeliminowanych chemicznie, odczuwalna siła wrażeń jest zmniejszona tylko o 66 procent (Hirasa i Takemasa, 1998). Stąd też skuteczniej i łatwiej jest zamaskować pozostały 1 procent za pomocą aromatycznej przyprawy. Tokita i in. (1984) zbadali skuteczność dezodoryzującą różnych przypraw. Współczynnik dezodoryzacji (mierzony jako procent merkaptanu metylowego (500 mg) wychwyconego przez ekstrakt metanolowy przyprawy) kardamonu jest bardzo niski (9 procent) w porównaniu do innych przypraw (99 procent dla tymianku, 97 procent dla rozmarynu, 90 procent dla mięty, 79 procent dla goździków, 30 procent dla pieprzu). Ito i in. (1962) obliczyli punkty dezodoryzacji dla głównych przypraw w maskowaniu zapachu baraniny. Kardamon dał punkt dezodoryzacji 30, w porównaniu do 600 dla pieprzu, 90 dla imbiru, 50 dla cynamonu, 25 dla selera, 23 dla czosnku, 5 dla kolendry, 4 dla kminku, 3 dla goździków, 2,5 dla tymianku i 0,7 dla szałwii. Kardamon jest zatem skuteczniejszy w maskowaniu niektórych zapachów niż wiele innych przypraw, chociaż jego zdolność maskowania innych smaków jest słaba.


Trochę to zagmatwane i nie wiem czy sam do końca to rozumiem xD xD

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #ciekawostki #pracbaza

Człowiek sobie w delegacji odpoczął, wrocil do roboty a się okazało że podczas mojej nieobecności przyszły zamowione składniki z Australii. Więc tak siedzę, otwieram wącham i klikam w kąkuterze że jest na stanie. W połowie musiałem się wyjść przewietrzyć bo za dużo tego było xD.

Poza naturalnymi ekstraktami przyszlo sporo pojedynczych molekuł. Z taki ciekawszych zarówno molekuł jak i olejkow na zdjęciu:

  1. Nic nadzwyczajnego, ale jednak fajny. Dlatego go dalem - migdały
  2. Galbanum. Pachnie jak aromatyczne drewno
  3. Elemi oil. Jeden z ciekawszych. Łacińska nazwa to Canarium luzonicum. Piszą e internetach, że ma korzenny, kadzidlowy zapach. Mi najbardziej przypominał zapach zielonego ogórka, ale wachalem go mni3j więcej w połowie więc mogłem już być lekko znieczulony.
  4. Ocimene. Też ciekawy. Przypominał mi dopiero co pocięte/zmielone świeże liście
  5. Lime oil. To było dla mnie lekkie zaskoczenie. Przyszlo kilka roznych lime oil i pozostałe pachniały jak limonka. Tzn. Wachalem i w myślach ukazywała się limonka. A ten? Powachalem i normalnie jakbym sobie w nos żelka o smaku coli wepchał!
  6. Fajnie pachnie brzoskwinka
  7. Zło i szatan wcielony. Po 30' dalej czuję w biurze zapach orzechów z lekkimi nutami czekolady. Gdybyście kiedyś wpadli na pomysł, żeby go sobie otworzyć nie róbcie tego w małym pomieszczeniu xD
b98f4985-96dc-4fe5-b340-4236ef084bac
86880cf7-6c81-47ff-9606-b8838dd9e22f
UmytaPacha

@HolQ jak dostać pracę gdzie ci płacą za wąchanie :v

Felonious_Gru

@HolQ czy cywil może sobie taką buteleczkę kupić na własny użytek?

promyczekNadziei

Ale taguj #perfumy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

#pokazkota #koty

Niektórzy z Was możliwe, że widzieli fotki małego kotka, który się do mojej chaty przypałętał jakie wrzucałem....

Kurwa mać... przejdę się chyba dzisiaj do sąsiadów i im pokaże ze da się srać zębami tydzień.
Podczas mojego wyjazdu do Irlandii moi współlokatorzy wpuścili go na chatę. Okazało się że był cały we wszach. Poszli do właścicieli i im to powiedzieli, na co Ci, że już mu zaaplikowali plyn i teraz trzeba poczekać. Ale ten wpis nie o tym. Otóż od 3 dni kot desperacko stara sie dostać do naszego domu. Nie można wejść/wyjść bez próby wtargnięcia. Ostatnio padało dość mocno, więc Kot jest cały mokry, nadal we wszach a jak daliśmy mu puszkę karmy to ja wpierniczył dosłownie w kilka sekund. Współlokatorka poszła do nich z nim na rękach i drzwi były uchylone, więc go trochę na siłę wepchala do ich domu. Kot tylko popatrzył i wyszedl do niej.

Zrobiłem mu dzisiaj male schronienie przed chata z ręcznikiem w środku. Nie wychodzi od 3 h z niego, czyli to nie kwestia tego, że go do siebie przyzwyczailiśmy tylko kwestia deszczu.

Kurwa naprawdę mam ochotę iść i im wpierdolic.
0ed36239-e81b-47c3-b1b5-7b1118c06379
3058364f-3fc6-4d47-b753-e93cdaa795b1
slawek-borowy

wygląda, że zostaliście wybrani ^_^

w0jmar

@HolQ


Idź.


Szkoda kota... .

Naucz ich rozumu.

GazelkaFarelka

@HolQ Nie denerwuj się, koty to też są mali maniupulanci i oszuści. Niekoniecznie właściciele go jakoś mocno zaniedbują czy znęcają się. Wystarczy, że raz dałeś lepsze żarcie żeby uznał że przeprowadza się do ciebie i będzie wpierdalać ci się do chaty przy każdej możliwej okazji oraz czatować na deszczu pod drzwiami


U mnie połowa kotów sąsiadów jak raz czy dwa czymś je poczęstowałam chętnie by się do nas przeprowadziła, siedzą u nas na podwórku, nie raz mi jakiś smyknie pod nogami czy coś nie ma przypadkiem w miskach moich kotów, a wiem że nie zaniedbują kotów.

Zaloguj się aby komentować

#swiatprzypraw #pracbaza

Kurde...mam rozkmine straszliwą. W Bristolu, gdzie mieszkam i pracuje mamy bardzo małe zaplecze ludzi, którzy mają szkolenie i mogą uczestniczyć w testach organoleptycznych, które są jedna z ważniejszych czesci mojej pracy, więc jesteśmy trochę w tyle jeśli chodzi o harmonogram. Postanowiliśmy skorzystać z głównego centrum R&D firmy w Irlandii. Niemal 1000 pracowników, niemal kazdy moze brac udzial w testach. Ogromny budynek, w którym co chwilę się gubię . To była nasza pierwsza wizyta tutaj, więc byliśmy też oprowadzani po departamentach skupionych na poszczególnych sektorach (np. Mieso, przekąski itp). No i dla mnie najwaznieszym punktem dzisiejszego dnia było lab analityczne. Cały sprzęt, który mają, to w jaki sposób wygląda ich praca (wymaga bardzo dużo kreatywności i bardzo dużo wiedzy z zakresu chemii zywnosci) sprawiło, że poczułem się jak narkoman w fabryce leków . Moja obecna praca nie jest zła, w pewnym sensie ja lubię, ale ze względu na mały zespół i konflikt pomiędzy mną a 33% zespołu (jest nas troje na miejscu w Bristolu ) nie widzę siebie w tej roli i tym zespole po zakończeniu projektu konsolidacyjnego. Jednocześnie moja manager powiedziała nie wprost, że na flavouryste jestem za stary. Jednocześnie żal mi wyprowadzać się z Bristolu. Póki co i tak nie mogę, a raczej nie chce tego robić bo mam pre-settled status, ale od kwietnia 2025 już będę na settled. Będzie miał zajebiscie ciężka decyzję do podjęcia :/:/ .
47e32369-5fda-4349-86fa-ee667723adf8
aafffe3e-4356-4b02-9ae4-b5ffd4763e7f
em-te

@HolQ broda się przydaje przy testach organoleptycznych? I co to za tekst "za stary"?

Fly_agaric

A cóż to za praca - czyżby Walkers?

koszotorobur

@HolQ - to w Irlandii jakieś firmy mają swoje główne siedziby?

W ogóle to trochę zazdro z tą pracą bo zawsze fascynowała mnie chemia jedzenia i do tego mam powyżej przeciętnej kubków smakowych.

Ale jak to mówią: organoleptyka smak nie tyka

Zaloguj się aby komentować

#podroze ktoś poleca jakiś fajny pub w okolicach lotniska, żeby wypić piwko przed odlotem w piątek xD? . Pozwiedzalbym, no ale niestety średnio bede stal z czasem
60c3e517-0ee9-4d7e-bcd6-e7228df88350
Fly_agaric

W okolicach lotniska jest jeden, może dwa, ale puby w Irlandii dopiero późnym popołudniem ma sens odwiedzać, jeśli o atmosferę ci chodzi. Za to na samym lotnisku jest ich masa i to tam zawsze wypijam moje piwa przed odlotem.

W drodze z miasta:

https://maps.app.goo.gl/MiJtYsJ4UMi8xYWD8


  • ale taksiarze zwykle dojeżdżają do lotniska autostradą (M50), więc go omijają. Musiałbyś takiemu powiedzieć, że chcesz przez Santry jechać, albo podać lokację pubu. Transport publiczny - nie pamiętam. Ekspres DublinBusa to omija, a takie wynalazki jak linia 16 jeżdżą strasznymi zakolami (przez Beaumont) więc uśniesz nim cię dowiozą.

https://maps.app.goo.gl/oaXueDpqWqxd1E1z6


  • tutaj nie wiem, co dojeżdża, więc musisz rozeznać, albo tylko taxi. Jest za lotniskiem, od centrum patrząc.

Ogólnie, to polecam w porze lunchu - chyba od 13-tej zaczynają serwować i do 17-tej zwykle. Obalić pintę ciemnego (wszyscy już tylko Guinness i Guinness, coraz rzadziej Murphys, czy podobne) i wziąć obiad. Polecam pieczeń wołową, bo prawie zawsze jest świetna. Do tego ziemniaczki, jakie lubisz (pieczone w całości, mash, abo fryty) i jakieś warzywa. Może być ruchliwie, ale atmosfera będzie obiadowa, nie pubowa.

Zaloguj się aby komentować

#wlosy 2 miesiące temu pochwaliłem się tutaj efektem przeszczepu. Pochwale sie znowu To jest efekt po 6 mies.
880d0470-7071-406a-9f1d-a2f22e473002
b8fd5a66-72f2-452c-938a-3ddabaa8c263
99303f5f-83e0-45fa-9261-3e4982b09bee
kodyak

Kiedyś się bałem że mi wypadną, jednak po czasie jakoś stwierdzam że to są raczej błahe sprawy. Jeśli ci to pomogą to spoko.

Cinek83

MUSISZ brać fina, bo wypadnie to co nie było przeszczepione i zostanie Ci tylko to co przeszczepione. Serio. Minox nie blokuje działania DHT i mieszki są nadal uszkadzane i wypadną. Ja biore fina już od kilku lat i nie mam ZADNYCH ubocznych skutków. Imho to jakaś bajka z tymi skutkami. Może jakiś mały procent coś odczuwa ale większość nie ma problemów (interesowałem się tym tematem, bo sam się bałem go brać przez dlugi czas, a włosy wypadały...)

Nedkely

Bierzesz tabletki? Bez nich ani rusz

Zaloguj się aby komentować

#pokazkota #koty Kotek wrocil! Powoli się zadamawia. Okazało się że jest sąsiadów, ale co wieczór jest u nas
87f4fc94-c0a0-4f15-a1e4-f161ec5ac1b6
Kronos

Bierz go przez zasiedzenie.

GazelkaFarelka

@HolQ układ idealny, friends with benefits

masz kota do miętolenia i zabawy, ale jakby landlord pytał, to nie twój kot

w0jmar

@HolQ


Jak to robisz że kot przyłazi tak z siebie?

Ile bym dał żeby tak do mnie przyłaziły... .

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #swiatprzypraw

Właśnie z zespołem przygotowujemy się do następnej grupy surowców do konsolidacji. Będą to zioła, między innymi szałwia. Jakoś średnio pamiętam, żeby wiele dań polskiej kuchni zawierało szałwię, podczas gdy w UK jest dość popularna. Kojarzę to zioło bardziej z herbatek no i "szałwii wieszczów" (nie ta sama roślina). Używacie szałwii w kuchni ?
sireplama

@HolQ nope. Nawet chyba nie mam w kolekcji słoiczków

Dancake

Szałwię to niekoniecznie, ale szałwię wieszczów miałem okazję próbować i daje radę.

Half_NEET_Half_Amazing

@HolQ

nie polecam palić szałwii

Zaloguj się aby komentować

#pracbaza dzisiaj miałem w pracy volunteering day. Niby jest nieobowiązkowy, ale chujowo na Ciebie patrzą jeśli nie weźmiesz udziału w jakiejś aktywności, więc podłączyłem się do jednej grupki osób, którzy szli do szkoły. Problem w tym, że źle ich zrozumiałem. Myślałem, że będziemy sprzątać a nie kurwa MALOWAC....więc sobie przylazłem w nowiutki białych butach, moich ulubionych spodniach (wiem - sprzatanie tez moze byc brudzace ale nie wiem dlaczegomyslalem ze to bedzie w miare "czyste" zajecie). Wiecie jak ciężko się maluje w pełnym rozkroku będąc pochylonym żeby wasze ciało było jak najdalej od pędzla?! Ale zrobiłem to ! Nawet jedna kropelka nie padła mi na buty I ubranie
ac77dffc-6599-45ee-a10e-8def055b1f13
cebulaZrosolu

@HolQ mogłeś malować bez butów i spodni, byłoby wygodniej :)

Porsze

Polakom każą malować szkoły w barwy ukraińskie i to w dodatku w ramach wolonariatu, czy to jeszcze Polska? xD

Boltzman

@HolQ ja do pracy chodzę ubrany jak menel. Mało która praca szanuje człowiek więc ubieram się tak jak mnie szanują. Szkoda ubrań na pracę xD

Zaloguj się aby komentować

#samochody

Jednak to prawda, że najgorsze co może was spotkać na emigracji to spotkać polaka....

https://www.hejto.pl/wpis/pokazauto-samochody-pierdolony-balloon-fest-w-bristolu-taki-korek-na-autostradzi

w piątek padł mi wentylator na chłodnicy. Zadzwoniłem dzisiaj do znajomego znajomego mechanika i wyjaśniłem co się zjebało, zapytałem ile to będzie kosztować. Powiedział że odezwie się za kilka godzin. W międzyczasie zacząłem szukać po necie ile taki wentylator może kosztować. Najdrozszy jaki znalazlem kosztowal 100£. Dzwoni do mnie po 2 h i mówi, że zamówił wentylator, cena 190£ + 50£ robocizna. Mówię że nie ma opcji, że sam kupię ten wentylator bo nie wierzę że jest tak drogi. Wysłał mi nawet invoice z cena i wkurwiony powiedział że on nie ma czasu szukać najtańszych opcji. Wszedłem na stronę sklepu z którego zamawiał, wpisałem part no. ze zdjęcia i wyskoczył mi wentylator za 90£ .... ostatni raz kurwa do polskiego mechanika idę.
jajkosadzone

Mechanicy tez zarabiaja na czesciach- to normalna praktyka.

Zaloguj się aby komentować

#pilkanozna #gownowpis
Zauważyłem dzisiaj ciekawa rzecz xD mój współlokator jest fanatykiem piłki nożnej. Ja mam w piłkę wyjebane i on o tym wie. Siedzieliśmy razem w salonie, ja sobie coś tam na hejto przeglądam a on mecz ogląda. Nie bylo wcześniej nigdy tak, ze tylko ja i on podczas jakiegos meczu siedzielismy w salonie, bo ja Zazwyczaj po prostu zawijam sie do pokoju. Na cholere mam tracic czas na cos czym sie nir interesuję. Zazwyczaj jak ogląda mecz to drze ryja i się emocjonuje fest przy akcjach. Tak że prawie podskakuje. Siedzę sobie spokojnie, jest jakaś akcja i gol! Widzę kątem oka jak wyrzuca ręce w górę i otwiera usta żeby krzyknąć "Yes!!!!" Po czym szybko na mnie spogląda i się uspokaja. Miałem z tego trochę bekę, ale poznie pomyslalem i Kurde....trochę mi źle z tym, że mój brak zainteresowania sprawia, że typ się chyba boi że będę go uważał za idiote. XD. Mieliście kiedykolwiek podobna sytuację? Zarówno z mojego jak i jego pkt widzenia? Ogolnie a nie tylko przy oglądaniu sportu
koszotorobur

@HolQ - tak, zdarza mi się psuć chumor innym przebywającym ze mną w tym samym pokoju

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #jedzzhejto
Obiadek. Bułki trochę chujowo wyglądają bo dzisiaj stare, ale i tak 1000% lepszy burger niż z macsyfu xD. Chociaż to nie jest jakieś osiągnięcie
7139f820-e1d9-4206-b0ad-d2fbc2102f4b
c29f94e6-dba7-4270-ab04-e97fe3e32282
GordonLameman

Polecam jednak zrobić sos samodzielnie

Z bułek to maślana bułka z Lidla świetnie się nadaje i jest bardzo spoko.


Ale przede wszystkim - zesmashuj je!

Porsze

Kurde bele te sosy od roleskiego typu ziemia ogień są w pytę

Budo

@HolQ buły do burgerów zawsze warto trochę przypieprzyć w piekarniku na grillu, albo chociaż na tosterze. Szczególnie jak są stare.

Zaloguj się aby komentować

Cześć. Wiem, że tu głównie laduja zdjęcia figurek (zajebistych!) Ale jestem podejrzewam, że są tu też ludzie lubiacy pograć na pc/konsoli. Chciałem zapytać o Space Marines 2, które wychodzi za miesiąc. O poprzednia część w sumie też. Widzę że ta nowa część ma dość dobry odbiór. Graliście w którąkolwiek? Polecacie ?
#warhammer40k
BurczekStefuha

@HolQ ja bawiłem się dobrze. jeśli lubisz klimat wh40 i strzelanki to powinieneś być zadowolony

Koen

Fajna strzelanka, jest faktycznie bardzo korytarzowa jak @Fishery napisał, ale całkiem urozmaicona i wizualnie świetnie oddaje styl Młotka.

Na GOGu akurat jest w promocji za jakieś cztery dychy.

Testowwesmieci

@HolQ polecam recenzję mandaloregaming (część 1 oczywiście): https://www.youtube.com/watch?v=rh-hAC8xugE

Zaloguj się aby komentować

Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw
#jedzenie #ciekawostki
Kolejny wpis nt białego pieprzu.
Wczoraj po południu na opakowaniu pieprzu PRYMAT zauważyłem ciekawa notkę o tym, że biały pieprz dobrze komponuje się z deserami, szczególnie czekolada.

Wspomniałem o tym mojej manager a ona na to, żebym zrobił w labie. No to poszedłem wczoraj, kupiłem parę tabliczek i dzisiaj w robocie zrobiłem. Uzylem prymatu w 1%, 2% i 3% i jednego indyjskiego w stężeniu 1.5%
Pitoliłem się nieco z tym stężeniem. Pierwsze zrobiłem 1%, ale było strasznie słabe. Potem 3% i ofkrz było za mocne xD. 2 % jest mniej więcej e sam raz. Nie wiem kto w tym Prymacie na to wpadł, ale to jest ohydne . Ale to nic w porównaniu z indyjskim. Zrobiłem 1.5% Spróbowałem pół godziny temu a dalej czuję te "charakterystyczne" nuty białego pieprzu.

Patrzyłem i faktycznie można kupić tego typu czekolady. Różnica między nimi a tym co ja zrobiłem to to, że tam zazwyczaj są jeszcze inne dodatki, jak cytryna. Pieprz stanowi tylko szum w tle.

Mimo wszystko- nie polecam
c0ce35e1-eef0-4994-8898-98823fcbbacb
32d8078a-1992-41c2-a856-7017f372a909
80f5d1ba-987a-4b01-9e74-739c853c0284
f0f25821-8011-471a-b592-219a4c519a8c
HolQ

@Lubiepatrzec ciemna kupiłem żeby zrobić z chipotle. Enrique - meksykaniec co ze mną robi przed pracą w tej firmie, po studiach pracował przez 5 lat w fabryce czekolady w R&D. Powiedział że dodanie proszkowanego chipotle nie ma sensu i że najlepiej pokruszyć suszone. Problem w tym, że jedyne suszone jakie mam to guajillo

em-te

@HolQ do substancji zakazanych, proszę dopisać herbatę czekoladowo miętową. Twórcy tego czegoś skopałbym dupę. Absolutnie obrzydliwe.

27a39c88-222d-4ca4-8736-ffd9c36ff399
UncleFester

@em-te mięta tylko w paście do zębów

HolQ

@UncleFester ewentualnie w mojito albo jakimś innym drinku xP

UmytaPacha

@HolQ nic innego w sainsburym nie znalazłam

może być nieobiektywnie bo prymat otwarty z pół roku temu, ale ten z sainsburego ma zauważalnie mniej czarnych drobinek, bardziej pali i ma intensywniejszy smak

ab17c86f-4bca-458e-bada-5ad3e8eafdbb

Zaloguj się aby komentować