Właśnie z zespołem przygotowujemy się do następnej grupy surowców do konsolidacji. Będą to zioła, między innymi szałwia. Jakoś średnio pamiętam, żeby wiele dań polskiej kuchni zawierało szałwię, podczas gdy w UK jest dość popularna. Kojarzę to zioło bardziej z herbatek no i "szałwii wieszczów" (nie ta sama roślina). Używacie szałwii w kuchni ?
@HolQ tak, do drobiu często. Wiele staropolskich przepisów zawiera szałwię.
@HolQ tak samej w sobie to nie, ale w jakiś mieszankach przypraw jest.
@HolQ zależy jaką kuchnia... W chłopskiej będziesz miał zapchaj-kichy, mocno byle jakie. W mieszczańskiej, w zależności od statusu będzie od zapchaj-kichy po coś wykwintnego, a to co jest najlepiej opisane, czyli kuchnia szlachecka, to będzie na bogato z przyprawami i kombinacjami smaków
Nawet to co masz w książkach z czasów 2RP to najczęściej kuchnia "szlachecka", a nie to co szarak miał na talerzu
Szałwię to niekoniecznie, ale szałwię wieszczów miałem okazję próbować i daje radę.
nie polecam palić szałwii
@Half_NEET_Half_Amazing no z tego filmiku co w komentarzu wyżej dalem wyciągnęłam ten sam wniosek xD
@HolQ Szałwia to nie cukierki ani żaden party drug. Do takiego tripa trzeba się porządnie przygotować. Mój trip był wspaniały, nie zapomnę go nigdy. Żadne tam śmiechy chichy tylko wspaniała podróż w kompletnie inne miejsce świata, z lekcją życia i wiedzy o sobie. To było genialne i bardzo osobiste. Najbardziej realistyczne odczucie jakie w życiu przeżyłem.
Zaloguj się aby komentować