Kolejna wędlina. Tym razem pierś z indyka. Trochę za sucha wyszła, ale nie jest zła. Chociaż wolę wieprza

#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie #szynkowar #wedlinydomowe
cf95b980-635c-4b06-b6eb-877e9fcb9ec0
Lubiepatrzec

@madhouze do jakiej temperatury parzyłeś?

madhouze

@Lubiepatrzec Niestety nie przypilnowałem i nie wiem. Parzylo się 2h w około 80 stopniach.

Half_NEET_Half_Amazing

@madhouze

jak za suche to następnym razem z boczkiem

madhouze

@Half_NEET_Half_Amazing ale to jakoś w kawałkach?

plemnik_w_piwie

@madhouze robisz jeden podstawowy błąd.

Nie piszesz przepisów.

Napisz jak robiłeś, czasy, temperatury, marynowanie... może jakiś ekspert ci doradzi na przyszłość, a tak to nawet nie wiem jak mogę ci pomóc

(nie jestem ekspertem, który mógłby ci doradzić, wyłudzam tylko przepis)

madhouze

@plemnik_w_piwie to był spontan. Użyłem 17g peklosoli i 30ml wody na 1kg piersi, czyli w sumie peklowanie na sucho około tygodnia. Pieczenie w 80 stopniach przez 2h. Temperatura mięsa była niekontrolowana.

moll

Pierś bez dodatkowego tłuszczu będzie sucha... Może następnym razem kawałki i wymieszaj z udźcem? Tam jest trochę tłuszczu

madhouze

@moll musiałem już jakoś wykorzystać ten kawałek, więc mocny spontan poleciał, ale będę miał to na uwadze

Zaloguj się aby komentować