Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Co tam dzisiaj u Was na obiad? U mnie najpierw był chłodniczek, a później króliczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzhejto
938639eb-dd9f-4308-913c-98ddefc8e6ef
vinclav

@Tagujto Ja dziś o 5 wróciłem do domu, wstałem i wjechał obrzydliwy fastfood, bo lodówka pusta.


Ehh, cały tydzień jadłem bardzo dobrze, wyregulował mi się sen, a jak już jest dobrze, to powrót zawsze wszystko psuje, ehhs...

SuperSzturmowiec

mięso(nie znam się jakie), zołza, zimioki i surówka(też się nie znam) no i rosół

woohoo

Sałatka big mac by policzona szama

Zaloguj się aby komentować

Późna jajecznica. Może to OCD, ale lubię jeść oczami w sumie bardziej niż buzią, ale na talerzu porządeczek musi być
#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie
4fa93ddb-4963-47d2-994c-c92f98d65988
konrad1

Daj więcej jajek na masę mięśniową

conradowl

Bardzo dobry zestaw, ale tam jest więcej boczku niż jajecznicy

Zaloguj się aby komentować

Siemanko po dłuższej przerwie Miałem trochę na głowie, w sumie dalej mam, ale mam też dla was przepis na pyszną Panne Cotte na białej czekoladzie

  • 1 litr śmietany 36%
  • 600 ml mleka
  • 200 g cukru
  • wlej to wszystko do garnka i zagrzej mocno, ale nie zagotowuj (chodzi żeby było ciepłe na tyle, żeby rozpuściło czekoladę, jak zagotujesz to będziesz musiał sporo czekać aż ostygnie, żeby się nie zepsuło wszystko )
  • teraz zdejmij z palnika
  • dodaj 500 g białej czekolady ( jak chcesz to możesz dodać zwykłej ale wtedy ciemna panna cotta wyjdzie xd, czyli tak średnio. Czekoladę możesz kupić przez neta w woreczku albo normalnie biała kup z biedronki czy coś i będzie git)
  • wymieszaj dokładnie
  • teraz dodaj 10 listków żelatyny ( jeśli nie masz w listkach, tylko w proszku to równowartość 10 listków to będzie jakieś 30 gram żelatyny w proszku, tak mniej więcej, generalnie się o to kłócą wszyscy ile dokładnie to wynosi xd, ale polecam kupić w listkach bo jest o niebo lepsza i wygodniejsza w użyciu )
  • dokladnie wymieszaj.
  • dobra, pora wlać twoja miksturę do kubeczków/pojemniczków w jakich będziesz ją serwować.
  • teraz wstaw delikatnie przestudzoną do lodówki na około godzinkę, może półtorej

Gotowe, smacznego !

KILKA SPOSTRZEŻEŃ :

  • na górna warstwę każdy daje wedle własnego widzimisie, ja najczęściej dodaje polewę czekoladowo-truskawkową. Robię ją tak, ze kroje truskawki, gotuje w garnku z odrobina masła i dodaje kilka kostek czekolady, jak ostudzę to daje po łyżce na wierzch mojej Panna Cotty
  • możesz użyć gotowej konfitury lub frużeliny
  • możesz dać trochę cynamonu i pokruszonej czekolady
  • jak chcesz zaszaleć to połowę zalej białą masą, a druga połowę zalej z dodatkiem czarnej czekolady, będziesz miał dwie warstwy

PS. Sory za zdjęcie takie rozdziabdziane, ale byłem już w trakcie jedzenia ostatniej, która została, załoga resztę pochłonęła
#jakdzialakuchnia #gotujzhejto
849a9e9a-45f6-4e94-9289-d05cbea58a75
f8eb18a4-cdd4-4f07-9930-7b81bb56571c

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Uwaga, jeszcze gorące! Można brać po jednej, druga blacha się piecze

#mollgotuje #gotujzhejto #jedzenie
3452eeb9-3864-43cb-9981-346c924cf2fa
sireplama

W sumie chyba dobre miejsce do pytania. Co robicie z olejem że smażenia lub jakimś jego resztkami?

ErwinoRommelo

Jakie uwaga język boli z nosa się dymi ale 3 wessałem bez gryzienia jak pelikan.

Zaloguj się aby komentować

Jeśli nie przeszkadza ci kształt to może skusisz się na halloumi w cenie 8PLN/200g z netto zamiast 11-13 w innych marketach? Jezu ale się nawpierdalałem...

edit: kiełby nie moje

#gotujzhejto
e641c490-ba78-40bf-9995-4e0ea38f3efe
2aa1dbdc-8af7-4d89-ad20-955981e47a15
1dacc776-ed59-41d3-97a0-edda5a17bcd8

Zaloguj się aby komentować

Taka pizza pesto wyszła (placek z Lidla), ale reszta od zera. Pesto ze świeżej bazylii, z masłem orzechowym, młodym czosnkiem, olejem sezamowym. Kurczak marynowany w jogurcie naturalnym przez 24h. A reszta, jak widać
#gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto #gotowanie
00b90779-b885-4bcf-a8a6-9fd9c4babf86

Zaloguj się aby komentować

Ryż z warzywami i kurczakiem w słodkim sosie sojowym

#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie
c681a678-d4fd-4990-8924-9af54a49baaf
Semicolon

@SuperSzturmowiec @Mazski jest ale nie za dużo do smaku

cotidiemorior

@Semicolon a ja też nie lubię tego pływania w sosie xd Ryż bym tylko na bulgura wymienił

Zjedzon

@Semicolon podzielisz się przepisem, mój nowy najlepszy przyjacielu?

Zaloguj się aby komentować

Wszyscy Ci, którzy w tym sezonie zakupili gazowego grila, chwalcie się, jak wasze grile wyglądają w połowie sezonu?
Jakie wrażenia, plusy i minusy?

Ode mnie polecajka tego gówna do kręcenia kurczaka czy szaszłyków.
Boskie to jest.

Poza tym używam grila częściej niż zakładałem, niejednokrotnie nawet żeby coś zarzucić na śniadanie. Na zimę wsadzę go do szopy i tam będę grilował.
A wy?

#grill #grillujzhejto
8937b895-0c2d-484b-9cff-e38943592dc5
serel

Chciałem kupić na ten sezon, ale wypadły inne priorytety tak że chętnie poczytam, żeby na wiosnę nie kupić szrotu

GordonLameman

Wygląda bardzo dobrze.

Gazowy grill to piękna sprawa


ja poszedłem w inną markę, ale Weber też super.

148a2659-4df8-4472-ab32-636806cfa5d6
f7fdbdaf-2969-4239-b42c-94e79d814b4c
4bb0e0bb-d4a9-4449-9047-297ac7aa5aa9

Zaloguj się aby komentować

Zgodnie z zamówieniem, a nawet trochę ładniej, bo trawa mi się udała

Jednak z mniejszej formy ładniejszy

#mollgotuje #tort #chwalesie #jedzenie #gotujzhejto
1199da2b-0418-4622-a508-9d06e12541f5
b7084588-950e-4647-addd-68a953a98f93
JaktologinniepoprawnyWTF

@moll Ładnie, choć napiłkowane.

superhero

widzę działanie siły nieczystej, rozpalam ogniskio

superhero

@moll sprawdzane doświadczalnie w warunkach pracowniczych/lab: płytka sedymentacyjna pobrana z deski/kibelka umytego roztworem podchlorynu sodu (coś jak domestos) ma mniej bakterii niż próbki pobrane z blatu, zlewozmywaka i firmowej gąbki do mycia naczyń w kuchni, największym zagrożeniem dla produktu jest ludzik, który nie myje rąk po zrobieniu 1 i 2

Zaloguj się aby komentować

Mialem malego gloda to zrobilem tacke ze wszystkiego co znalazlem. Do popicia ssssyyytttooo
maslanka.

#nocnazmiana czestowac sie.

#gotujzhejto #gownowpis
ErwinoRommelo userbar
3c11e209-8f71-4b2f-a23f-16b00a27d471
NiebieskiSzpadelNihilizmu

Aż się boję zapytać co ci to jedno jajko zrobiło

UmytaPacha

@ErwinoRommelo co się stało temu pierwszemu jaju xd

Z_buta_za_horyzont

Jajko oskubane jak kura z pierza

Zaloguj się aby komentować

Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?

Złapałem dziś ochotę na krupnik. Po skonsultowaniu pomysłu z psieckiem, doszliśmy do wniosku że gotujemy.
Na ogół krupnik robię na żeberkach wieprzowych - smak wieprzowiny jakoś dobrze mi się komponuje z żołądkami drobiowymi, które wrzucam później podczas gotowania zupy.

Tyle że krupnik to dla mnie danie jesienne, może zimowe, ale niekoniecznie letnie i jakoś ten smak wieprzowiny stanąłby mi w gardle.
Dlatego dziś będzie na szyjach i skrzydłach z indyka i dwóch kurczakowych udkach, które kupiłem wczoraj, bo mój diler mięsa pracuje w dni wolne od pracy.
#gotowanie #gotujzhejoto
cb207bbf-f542-408a-9f55-48c8401a45cf
BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

Też tak macie, że ze względu na pogodę i porę roku zmieniacie mięsną wkładkę w bulionie dla poszczególnych zup?


@paramyksowiroza nie. W ogóle nie jem zup.

Zaloguj się aby komentować

A wiecie, że Strzelczyk #oddaszfartucha uważa, że świeży kurczak może sobie po prostu leżeć 2-3 dni bez lodówki?
Nic głupszego już dziś nie usłyszę.
https://youtu.be/b9Ex9Onrp6Q?si=M9IYqEfn7DqmfY9X&t=151
od 2:32
#gotujzhejto
dolitd

Ooo, to on potrafi normalnie mówić, bez pajacowania z intonacją głosu.

paramyksowiroza

@dolitd Żeby jeszcze gotować potrafił...

Astro

@paramyksowiroza ja się przemęczyłem i to obejrzałem (na YT mam go zablokowanego) i faktycznie to jedno stwierdzenie jest godne potępienia z całą surowością.

Czy on potrafi gotować? Wg mnie nie. Czy potrafi przekazać wiedzę o gotowaniu? Wg mnie nie.

Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.

Komentarze się skasuje, jak trzeba będzie to całe nagranie też, już obejrzane, wyświetlenia i reklamy nastukane. Ot, magia dzisiejszego internetu.

paramyksowiroza

Pytanie czy coś się wiąże z jego bardzo błędnym stwierdzeniem? Wg mnie nie.

@Astro Ja również mam taką nadzieję.

A mimo wszystko obawiam się, że całkiem sporo osób może po obejrzeniu takiego filmu uznać, że kurczaka wcale nie trzeba od razu wkładać do lodówki, że jak robisz grilla to możesz sobie trzymać mięso w cieple przez parę godzin w słońcu tuż obok grilla, że w sumie nie ma się co przejmować, bo przecież nic się nie stanie.


Początkującym kucharzom takie stwierdzenie jakie padło na filmie może utkwić w pamięci, gdybym uważał inaczej ten wpis wcale by nie powstał.

hejtownik

Nie wierzę, wchodzę na hejto a tu wątek o tym kolesiu xD na początku jego filmy byłe spoko jak robił to hobbystycznie, wiadomo że nie kucharz ale pokazał parę fajnych pomysłów. Odkąd się skomercjalizowal to typa się nie da oglądać, peron odjechał proporcjonalnie szybko do ilości współprac, chyba ze trzy lata go nie oglądam myślałem że przepadł 😆

paramyksowiroza

@hejtownik No widzisz, a obecnie najwyraźniej zajmuje się mikrobiologią i w opozycji do całego świata wygłasza swoje hipotezy jak można przechowywać mięso.

Zaloguj się aby komentować

Co oni za cole maką tomki Ci z internetu, że po ugotowaniu im cokolwiek z tego wychodzi? xD raz kiedyś w celu eksperymentu sprawdziłem to, no to cola po ugotowaniu mi skarmelizowała, normalnie karmel sie zrobił z tego (gęsta masa), a w internecie im sie ta cola gotuje jak zwykła woda
¯\_(ツ)_/¯

#pytanie #internet #gotujzhejto
Tylko-Seweryn

@LukB chodzi chyba o zerówke

LukB

@Tylko-Seweryn No właśnie nie, bo na filmikach używalo zwykłej coca coli z czerwoną etykietą (zero ma czarną lub szarą) ¯\_(ツ)_/¯

Tylko-Seweryn

@LukB w chuja robią, leją zerówke

Zaloguj się aby komentować

zrobiłem wczoraj zajebiste pesto

ale dzisiaj nie o tym

dzisiaj o tym, że zużyłem na to pesto dwa krzaczki bazylii z kerfura i delektując się posiłkiem podjąłem decyzję o rozpoczęciu eksperymentu paranaukowego jako alternatywy dla gapienia się w telewizor

przedstawiam Wam etap pierwszy "na odpierdol i zobaczymy co się stanie"

w tym kroku pragnę zobaczyć, czy przesadzenie roślinek to wystarczająco mało by zapewnić im przeżycie

starałem się rwać liście nad małymi nowymi listkami. wiem że w teorii powinienem ciąć zdezynfekowanymi nożyczkami i gdzieś nawet widziałem w necie poradnik jak rozsadzać bazylię, ale chodzi o eksperymentowanie a nie o efekt

w roli nowego medium - 3x ziemia do monstery, 1x jakaś losowa ziemia, 1x woda, 1x wilgotny ręcznik papierowy, 1x ręcznik papierowy w wodzie

roślinki zostały wyciągnięte ze starej ziemi przy pomocy metalowej pałeczki i pędzelków. wiele korzeni zostało urwanych

obecnie mają ekspozycję południową

#domowabazylia #ogrodnictwo #warzywa #gotowanie #tworczoscwlasna #ciekawostki #gownowpis #nauka #gotujzhejto #narkotykizawszespoko
198e7f2f-734b-4198-b24f-6218ba099c63

Która bazylia przetrwa najdłużej?

45 Głosów
wonsz

A gdzieś mi w podpowiedziach YT śmignęło coś w stylu "nie kupuj bazylii tylko sobie hoduj w nieskończoność eng.", jakieś protipy może będą, jak mi wyskoczy to może nie zapomnę podrzucić

Zaloguj się aby komentować