#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp #bajgiel
P.S. Bajgle powinny być trochę krócej w piekarniku, ale to następnym razem wyjdą lepsze xD
![c0ea5a6c-171c-49d0-a432-57f6d51829d6](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/1200x900/e841ffda9d766a004b5e4fe3cf4f5b3c.jpg)
![c05c55be-d6a9-4cb8-a7b6-9a0dc0e09946](https://cdn.hejto.pl/uploads/posts/images/250x250/6ef5a36e9846032e012f6f85460c1052.jpg)
Społeczność
Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.
@l__p na wykopie był jakiś tag w stylu @pokazrozowegopaska. Ale takie podziały obowiązków w kuchni zawsze na propsie!
Bułeczki odbytnicze, pewnie były pyszne
@l__p
bajgela zawsze dziewica
Zaloguj się aby komentować
@tptak Opitoliliby 😀 Jak będzie #rozdajo to wołaj 😉
@tptak Ale bym opierdolil takiego malego skurwysyna
A tak serio, to piekne sa i smacznego!
@tptak borzu ale bym takiego zjadł, albo i cztery
Dej przepis
Zaloguj się aby komentować
Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.
Łap pioruna pzdr.
@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?
@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka wygląda jak skrzypłocz.
Mąka pewnie pszenna?
@GazelkaFarelka
Zaloguj się aby komentować
Wygląda jak papież trochę
@l__p No fajny kawal drewna brzozowego
Tylko ja tu widzę żyda?
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo o, a ja mam taki;)
Komentarz usunięty
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
@l__p Trochę wygląda jak powierzchnia jakiejś planety.
@l__p hmmm
No elo - wczoraj pieczony
Zaloguj się aby komentować
Ale duża buła, poznańska
@GazelkaFarelka piękna bestia. Mój kończy pierwszą fermentację.
@GazelkaFarelka Otwarty jak drzwi w stodole
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo Po co piekarze (oraz Ty) smarują upieczony chleb surową mąką?
@ErwinoRommelo wygląda bardzo dobrze
Komentarz usunięty
Zaloguj się aby komentować
Gdzie podjechać skontrolować jakoś wyrobu?
@ErwinoRommelo Mnie się podoba, z tego co zauważyłem wiedźmom też
@UmytaPacha cho na kromeczke bo zaraz zjedzą cały
Zaloguj się aby komentować
@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.
Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈
@ErwinoRommelo jak nie zjebać?
Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia
Na pewno się uda.
@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda
Zaloguj się aby komentować
Dej przepis, wygląda tak, że zjadłbym całego podczas jednego posiedzenia.
Lubię duże
@l__p to już chyba nadszedł ten wiek, że doceniamy w internecie, że ktoś wrzucił zdjęcie chleba
Zaloguj się aby komentować
biorę całą blachę, nie będę się rozdrabniał
@GazelkaFarelka przepis poproszę
Niecierpie antonówek
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Kolega o którego miałeś się nie martwić vs ty
Zaloguj się aby komentować
Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania
Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.
@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka Chlebek piękny a opis jeszcze lepszy.
Tę "nutka żyta" to nawet można poczuć.
Zaloguj się aby komentować
Ja zdecydowanie jestem jeszcze ten z lewej, ale juz niedlugo ogarne temat ciasta na pizze i powoli wejse na nastepny level
Ja po lewej
@GazelkaFarelka Jak robisz chlebku któryś rok z rzędu to to po prawej, gdy masz dobry przepis i wychodzi Amć Amć
Zaczynałem swoje niskowęglowodanowe chlebki pod koniec 2020 roku, po ponad 3 latach no, już mam generalnie w miarę stałe przepisy, sensu nie ma się szczypać z rozbijaniem bo wysiłek niewspółmierny do rezultatu
Zaloguj się aby komentować
Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd
Musiał 2 razy przeczytać
@SuperSzturmowiec nie mówi się początek tylko przyklejka, ewentualnie dupka.
@Heheszki oczywscie że można nie zajarzyc i chuja wszystkim do tego
Zaloguj się aby komentować