Zdjęcie w tle
Bojówka Piekarska

Społeczność

Bojówka Piekarska

95

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

Lubie takie niedziele. Żona zrobiła świeże masełko, szykuje “Apple pie”, ja upiekłem bajgle i wcinam z masełkiem, popijając herbatką. To się nazywa życie.

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp #bajgiel

P.S. Bajgle powinny być trochę krócej w piekarniku, ale to następnym razem wyjdą lepsze xD
c0ea5a6c-171c-49d0-a432-57f6d51829d6
c05c55be-d6a9-4cb8-a7b6-9a0dc0e09946
20
jedzczarnekoty

@l__p na wykopie był jakiś tag w stylu @pokazrozowegopaska. Ale takie podziały obowiązków w kuchni zawsze na propsie!

JanPatII

Bułeczki odbytnicze, pewnie były pyszne

Zaloguj się aby komentować

Rogale świętomarcińskie. Trochę niekształtne wyszły bo robiłem malutkie do poczęstunku, a poza tym od dwóch lat nie robiłem, to straciłem wprawę.
#bojowkapiekarska #jedzenie #gotujzhejto #pieczzhejto
29ce3127-6eb4-4387-9c40-d53db431152f
3f4f4c84-b0e6-4776-a9f2-1315b2557548
dc7a362d-cf46-4354-ba1a-f4936971acb3
1680a4b0-ae2b-4e3b-b465-3e77f79b9e2a
20
K44

@tptak Opitoliliby 😀 Jak będzie #rozdajo to wołaj 😉

maly_ludek_lego

@tptak Ale bym opierdolil takiego malego skurwysyna Om nom nom nom.

A tak serio, to piekne sa i smacznego!

Panda

@tptak borzu ale bym takiego zjadł, albo i cztery

Dej przepis

Zaloguj się aby komentować

Alawar

Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.


Łap pioruna pzdr.

ErwinoRommelo

@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?

f91d186e-5ae6-48fe-9ccd-bc5864e0c5c4
Pirazy

@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Dzisiejsza #pizza z jalapeños, suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem i pieczarkami.

W lodówce siedzie chlebek, za niedługo ląduje do piekarnika.😁

#bojowkapiekarska #pieczzhejto
f00f9de8-ee7c-4db3-bbc4-6d1c8e35b663
1
AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka wygląda jak skrzypłocz.

3cik

Mąka pewnie pszenna?


paulusll

@GazelkaFarelka A ja taki ukulalem.

9bda8993-08f8-4386-acf7-960fe05cc309
b4bfdfec-628e-441b-b30d-8e3c5ce77cf0

Zaloguj się aby komentować

libertarianin

Wygląda jak papież trochę

KKLKK

@l__p No fajny kawal drewna brzozowego

dylizans

Tylko ja tu widzę żyda?

Zaloguj się aby komentować

paulusll

@ErwinoRommelo o, a ja mam taki;)

fd94fb56-7868-40b1-a2e9-759076e26250

Zaloguj się aby komentować

Opornik

@l__p Trochę wygląda jak powierzchnia jakiejś planety.

zygfrydos

No elo - wczoraj pieczony

240ea72d-bfcf-4171-bff8-03e85109ee07

Zaloguj się aby komentować

lagun

Ale duża buła, poznańska

l__p

@GazelkaFarelka piękna bestia. Mój kończy pierwszą fermentację.

megawonsz9

@GazelkaFarelka Otwarty jak drzwi w stodole

Zaloguj się aby komentować

Z wczorajszej nocy, ten sam protokół tylko mąka nie razowa ale zwykła. Ciasto było mniej solidne ale bąbelki na lekki +. Smakowo dalej spoko. Skończę mąkę i wracam do razowej.

#bojowkapiekarska #chleb #wchodzwemnietypysznyskurwysynu
b496b7fc-7680-447f-b364-17721b040398
a0acad1d-0706-4c99-ad6d-3449a7d019a7
ErwinoRommelo userbar
26
Pan_Buk

@ErwinoRommelo Po co piekarze (oraz Ty) smarują upieczony chleb surową mąką?

splash545

@ErwinoRommelo wygląda bardzo dobrze

Zaloguj się aby komentować

No i po piekarskim rozdziewiczeniu.

Taka klucha razowa mi wyszła, rozcięcie nie udało się nóż zbyt tępy chyba. ( a miała być swastyka i hehe).

Teraz tylko niech ostygnie zobaczymy jak wyszło dozowanie drożdży na oko.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
f967795e-ee9d-4f62-9d5f-68f66791f69a
ErwinoRommelo userbar
45
SuperSzturmowiec

Gdzie podjechać skontrolować jakoś wyrobu?

vredo

@ErwinoRommelo Mnie się podoba, z tego co zauważyłem wiedźmom też

ErwinoRommelo

@UmytaPacha cho na kromeczke bo zaraz zjedzą cały

Zaloguj się aby komentować

Witam,
<br /> Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).

Jak mam tego nie zjebac?

#kiciochpyta #bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
27
l__p

@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.


Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈

CzosnkowySmok

@ErwinoRommelo jak nie zjebać?

Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia

Na pewno się uda.

GazelkaFarelka

@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda

https://youtu.be/-jEiT_FReVM?si=fmtIUWSFPyDFmSC9

Zaloguj się aby komentować

notak

Dej przepis, wygląda tak, że zjadłbym całego podczas jednego posiedzenia.

McLovin

@l__p to już chyba nadszedł ten wiek, że doceniamy w internecie, że ktoś wrzucił zdjęcie chleba

Zaloguj się aby komentować

SuperSzturmowiec

biorę całą blachę, nie będę się rozdrabniał

SilverMonkey

@GazelkaFarelka przepis poproszę

Zaloguj się aby komentować

Miałem sporą przerwę ale zapominalstwo zakupowe zmusiło by odpalić manufakturę. Pszenny na drożdżach i w końcu dorwałem czarnuszkę w okolicy (czarnuszkagate panuje w pełni). Wygląda nieźle, ciekawe jak w środku.
#chleb #bojowkapiekarska
42ba55a7-4b70-4ec7-8958-d09a1ade7b8b
0

Zaloguj się aby komentować

starszy_mechanik

Kolega o którego miałeś się nie martwić vs ty

Zaloguj się aby komentować

ismenka

Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania Ale moje drożdżowe serce, czyli miękkie, puszyste i wilgotne serce, zapłakało

Yossarian

Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.

korpowyrobnik

@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru

Zaloguj się aby komentować

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Chlebek piękny a opis jeszcze lepszy.


Tę "nutka żyta" to nawet można poczuć.

Zaloguj się aby komentować

Mielonkazdzika

Ja zdecydowanie jestem jeszcze ten z lewej, ale juz niedlugo ogarne temat ciasta na pizze i powoli wejse na nastepny level

pluszowy_zergling

@GazelkaFarelka Jak robisz chlebku któryś rok z rzędu to to po prawej, gdy masz dobry przepis i wychodzi Amć Amć

Zaczynałem swoje niskowęglowodanowe chlebki pod koniec 2020 roku, po ponad 3 latach no, już mam generalnie w miarę stałe przepisy, sensu nie ma się szczypać z rozbijaniem bo wysiłek niewspółmierny do rezultatu

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.

500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli

Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).

200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.

#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy
d416aae9-6406-4caa-8462-c81e5742ced5
36c4b0b0-9114-4924-9a74-55e430bc00c5
dildo-vaggins userbar
4
SuperSzturmowiec

Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd

Musiał 2 razy przeczytać

Heheszki

@SuperSzturmowiec nie mówi się początek tylko przyklejka, ewentualnie dupka.

kodyak

@Heheszki oczywscie że można nie zajarzyc i chuja wszystkim do tego

Zaloguj się aby komentować