Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.
500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli
Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).
200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.
#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy
500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli
Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).
200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.
#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy
I to jest właśnie chleb 🍞 mojej starej, obserwowałem tag tylko dlatego że nie chciała mi dać przepisu xd
"Czarodziejski składnik", "zapisze wam w spadku" i tego typu głupoty.
W tym roku pierwszy dzień świąt - wymiatam.
Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd
Musiał 2 razy przeczytać
@SuperSzturmowiec nie mówi się początek tylko przyklejka, ewentualnie dupka.
@Heheszki oczywscie że można nie zajarzyc i chuja wszystkim do tego
Zaloguj się aby komentować