Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.

500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli

Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).

200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.

#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy
dildo-vaggins userbar
d416aae9-6406-4caa-8462-c81e5742ced5
36c4b0b0-9114-4924-9a74-55e430bc00c5
Heheszki

I to jest właśnie chleb 🍞 mojej starej, obserwowałem tag tylko dlatego że nie chciała mi dać przepisu xd

"Czarodziejski składnik", "zapisze wam w spadku" i tego typu głupoty.

W tym roku pierwszy dzień świąt - wymiatam.

SuperSzturmowiec

Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd

Musiał 2 razy przeczytać

Heheszki

@SuperSzturmowiec nie mówi się początek tylko przyklejka, ewentualnie dupka.

kodyak

@Heheszki oczywscie że można nie zajarzyc i chuja wszystkim do tego

Zaloguj się aby komentować