Mąka 50% 110 50% 550.
Hail gluten.
#bojowkapiekarska
@ErwinoRommelo schrupałbym tą skórkę
@ErwinoRommelo
mmm
zajebisty
Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.
Łap pioruna pzdr.
@Alawar ja tam lubię jak chleb jest puchaty
@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?
@ErwinoRommelo pytasz dzika czy sra w lesie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.
@Pirazy ja 2 tyg temu piekłem pierwszy chleb, dalej robie z tego samego przepisu, tylko nie wiem czy bez takiego żeliwnego garnka ( dutch owen) da rade zrobić tak sao musiałbyś spytać kogoś z większym stażem. ( @GazelkaFarelka @moll ). Jeśli taki masz to ja robie tak. Pierwsze 1/4 kostki drożdży żywych nie w proszku ( u mnie maja one po 42g więc około 11g) dajesz do 300 ml letniej wody, łyżka cukru wymieszać powoli i zostawić tak na 15 min najlepiej przykryć żeby nic nie wleciało do środka. W misce 420g mąki ( nawet jak nie lubisz pełnoziarnistej polecam mieszać i dodaj jej trochę, przeglądnij poprzednie chlebki wszystko białe wychodza, a ciasto jest mocniejsze więc fajniejsze bąbelki) i duża łyżkę soli. Dodajesz ww drożdże z woda i mieszasz aż będzie jednolite.
@Pirazy przykrywasz ścierka, za 30 min znowu łyżka w łapę i zawijasz do środka, rozciągasz ( sprawia to ze ciasto nabiera sztywności i nie zapada sie pod swoją własną waga przy robieniu bąbelków), odstawiasz i za 30 min znowu, zawijania rozciągania maja być 4/5 sesji. Piekarnik na 230 termoobieg, jak już gorący wstawiasz żeliwny garnek do środka na 15-20 min ( najlepiej kiedy wstawiasz zawinąć ciasto ostatni raz), potem sypiesz mąki na dno ciap ciasto, od góry czymś ostrym bardzo robisz rozcięcie ( jakby pijany doktor robił cesarkę geslerowej) i sypiesz mąki, żeliwna pokrywka on i 30 min., potem wyciągasz z piekarnika pokrywka off i zpowrotem na 20 min. Potem musi leżeć chlebek z 20 min stygnąć tylko nie na płaskim jak niemasz kratki Piekarskiej to dwa widelce na deskę do krojenia i tak ustaw. Potem nic tylko masełko i zajadać.
@Pirazy proporcje i technikę obadałem w tym filmiku. https://youtu.be/3xtj9X1jDc0
@Pirazy zamiast garnka żeliwnego można użyć naczynia żaroodpornego z pokrywą, możesz i upiec chleb z "luźnego" ciasta w zwykłej blaszce
jak chcesz idiotoodporny przepis, ale na drożdżowy to trzymaj ten - https://www.przepisnikmoniki.pl/2023/05/chleb-ze-szklaka.html
Mąkę, jak nie chcesz czystej pszennej to można inne namieszać
Zaloguj się aby komentować