<br /> Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).
Jak mam tego nie zjebac?
#kiciochpyta #bojowkapiekarska
@ErwinoRommelo wyrastać w ciepłym, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, a jak chcesz dobrze wystudzić, to na kratkę
@moll niemam kratki, ale coś wymyślę, to chodzi o to żeby był przepływ powietrza od spodu?
@ErwinoRommelo tak, wtedy Ci się nie uparuje i dłużej poleży
dasz radę, a jakby co to wystrzelimy to z armaty
@vredo no to jest plus bycia czołgista, jak coś nie wyjdzie to można załadować razem z burzącym i tyle widzieli
@ErwinoRommelo najważniejszy krok to podzielenie się na końcu ze swoimi ziomeczkami
@UmytaPacha a co jak spierdole temat i wyjdzie wielka kluska… ty właśnie miałem wizje kluski wielkości chlebka, taka na parze z cała tabliczka czekolady w środku… potem polać syto crème anglaise.
@ErwinoRommelo jak się nie uda to na pocieszenie pizzunia
@ErwinoRommelo Bo ja ci dam spierdolić...
@UmytaPacha weź mi też Khan zrobił smaka…
@ErwinoRommelo ehhh no
i słój czostnkowego na kieleckim do tego
@vredo to nie takie łatwe jak strzelanie do ruskich ! Trzeba ciasto pieścić zwijać żeby miało warstwy jak ogry i cebula.
@ErwinoRommelo Ale żeby poderwać UmytaPacha, trzeba się umyć.
@vredo i pachnieć jak Róża pewnie
@ErwinoRommelo Kocham umyto pachie
@vredo a kto nie ….
@vredo @ErwinoRommelo jak myślicie że znowu mnie tym wrobicie w mycie waszych zapoconych skarpet to się mylicie i to srogo
@UmytaPacha no było to okrutne ! Żeby już nigdy taka krzywda się nikomu nie stało od dzisiaj zakaz noszenia skarpet w czołgu
@ErwinoRommelo xDDD a więc dlatego na froncie nazywają cię "czwany lis kurna pustyni"
@UmytaPacha ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@UmytaPacha Nie takie Fiony z wieży ratowałem, więc weź nie marudź, bo mi już wszystko jedno, może być nawet osioł
@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.
Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈
@l__p Oj tak, przekładanie robi robotę, sam się przekonałem. Ale chwytu z parowaniem nie znam, muszę wypróbować
@ErwinoRommelo jak nie zjebać?
Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia
Na pewno się uda.
@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda
@GazelkaFarelka już rośnie, 4 razy będę zawijał i odstawiał na 40 min a potem w dutch owen i do pieca yolo
@ErwinoRommelo następnym razem zrób na tym rozczynie, nadaje bardziej "chlebowy" smak a nie drożdżowej buły
Zaloguj się aby komentować