Witam,
<br /> Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).

Jak mam tego nie zjebac?

#kiciochpyta #bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
moll

@ErwinoRommelo wyrastać w ciepłym, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, a jak chcesz dobrze wystudzić, to na kratkę

ErwinoRommelo

@moll niemam kratki, ale coś wymyślę, to chodzi o to żeby był przepływ powietrza od spodu?

moll

@ErwinoRommelo tak, wtedy Ci się nie uparuje i dłużej poleży

vredo

dasz radę, a jakby co to wystrzelimy to z armaty

ErwinoRommelo

@vredo no to jest plus bycia czołgista, jak coś nie wyjdzie to można załadować razem z burzącym i tyle widzieli

UmytaPacha

@ErwinoRommelo najważniejszy krok to podzielenie się na końcu ze swoimi ziomeczkami

ErwinoRommelo

@UmytaPacha a co jak spierdole temat i wyjdzie wielka kluska… ty właśnie miałem wizje kluski wielkości chlebka, taka na parze z cała tabliczka czekolady w środku… potem polać syto crème anglaise.

UmytaPacha

@ErwinoRommelo jak się nie uda to na pocieszenie pizzunia

vredo

@ErwinoRommelo Bo ja ci dam spierdolić...

ErwinoRommelo

@UmytaPacha weź mi też Khan zrobił smaka…

UmytaPacha

@ErwinoRommelo ehhh no

i słój czostnkowego na kieleckim do tego

ErwinoRommelo

@vredo to nie takie łatwe jak strzelanie do ruskich ! Trzeba ciasto pieścić zwijać żeby miało warstwy jak ogry i cebula.

vredo

@ErwinoRommelo Ale żeby poderwać UmytaPacha, trzeba się umyć.

ErwinoRommelo

@vredo i pachnieć jak Róża pewnie

vredo

@ErwinoRommelo Kocham umyto pachie

UmytaPacha

@vredo @ErwinoRommelo jak myślicie że znowu mnie tym wrobicie w mycie waszych zapoconych skarpet to się mylicie i to srogo

ErwinoRommelo

@UmytaPacha no było to okrutne ! Żeby już nigdy taka krzywda się nikomu nie stało od dzisiaj zakaz noszenia skarpet w czołgu

UmytaPacha

@ErwinoRommelo xDDD a więc dlatego na froncie nazywają cię "czwany lis kurna pustyni"

ErwinoRommelo

@UmytaPacha ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

vredo

@UmytaPacha Nie takie Fiony z wieży ratowałem, więc weź nie marudź, bo mi już wszystko jedno, może być nawet osioł

l__p

@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.


Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈

szystah92

@l__p Oj tak, przekładanie robi robotę, sam się przekonałem. Ale chwytu z parowaniem nie znam, muszę wypróbować

CzosnkowySmok

@ErwinoRommelo jak nie zjebać?

Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia

Na pewno się uda.

GazelkaFarelka

@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda

https://youtu.be/-jEiT_FReVM?si=fmtIUWSFPyDFmSC9

ErwinoRommelo

@GazelkaFarelka już rośnie, 4 razy będę zawijał i odstawiał na 40 min a potem w dutch owen i do pieca yolo

GazelkaFarelka

@ErwinoRommelo następnym razem zrób na tym rozczynie, nadaje bardziej "chlebowy" smak a nie drożdżowej buły

Zaloguj się aby komentować