Na noc wędruje do nieogrzewanego garażu - nie jest to wymagane w procesie robienia rogali ale jest po prostu łatwiej rozdzielić pracę na dwa dni, bo z ciastem półfrancuskim i lepieniem potem rogali też jest sporo zabawy.
Zużyte 800g białego suchego maku, 400g miodu, 200g masła, 200g mielonych migdałów, 200g mielonych włoskich orzechów, 100g rodzynek, 300g mielonych miękkich fig, 200g cukru pudru, kandyzowana skórka z dwóch pomarańczy, 400g mielonych biszkoptów, piana z 4 białek, aromat migdałowy oraz rum.
#bojowkapiekarska
@GazelkaFarelka pamietaj, tylko na smalcu!
Mało osób o tym wie ale z podobnego przepisu korzystali Szwedzi w 17. wieku kiedy podbijali Polskę. Zachowały się przekazy dot. oblężenia Częstochowy relacjonujące atak na miasto. Można z nich się dowiedzieć, że między innymi kulami ulepionymi z masy podanej przez opa ostrzeliwano mury miasta. Reszta jest historią. #hejtnarogaleswietomarcinskie
@GazelkaFarelka Co roku robię, ale w tym jakoś weny zabrakło. Z rzeczy, których u Ciebie nie widzę to masa marcepanowa. Nie dajesz, bo nie lubisz czy w Twoim przepisie jej nie ma?
Zaloguj się aby komentować