Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

92

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

3,8 kg masy makowej do rogali

Na noc wędruje do nieogrzewanego garażu - nie jest to wymagane w procesie robienia rogali ale jest po prostu łatwiej rozdzielić pracę na dwa dni, bo z ciastem półfrancuskim i lepieniem potem rogali też jest sporo zabawy.

Zużyte 800g białego suchego maku, 400g miodu, 200g masła, 200g mielonych migdałów, 200g mielonych włoskich orzechów, 100g rodzynek, 300g mielonych miękkich fig, 200g cukru pudru, kandyzowana skórka z dwóch pomarańczy, 400g mielonych biszkoptów, piana z 4 białek, aromat migdałowy oraz rum.

#bojowkapiekarska
094a9ef5-84c9-4d85-b4c9-73547baf24b3
TheLikatesy

@GazelkaFarelka pamietaj, tylko na smalcu!

bishop

Mało osób o tym wie ale z podobnego przepisu korzystali Szwedzi w 17. wieku kiedy podbijali Polskę. Zachowały się przekazy dot. oblężenia Częstochowy relacjonujące atak na miasto. Można z nich się dowiedzieć, że między innymi kulami ulepionymi z masy podanej przez opa ostrzeliwano mury miasta. Reszta jest historią. #hejtnarogaleswietomarcinskie

Iknifeburncat

@GazelkaFarelka Co roku robię, ale w tym jakoś weny zabrakło. Z rzeczy, których u Ciebie nie widzę to masa marcepanowa. Nie dajesz, bo nie lubisz czy w Twoim przepisie jej nie ma?

Zaloguj się aby komentować

Lubie takie niedziele. Żona zrobiła świeże masełko, szykuje “Apple pie”, ja upiekłem bajgle i wcinam z masełkiem, popijając herbatką. To się nazywa życie.

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #chlebekzlp #bajgiel

P.S. Bajgle powinny być trochę krócej w piekarniku, ale to następnym razem wyjdą lepsze xD
c0ea5a6c-171c-49d0-a432-57f6d51829d6
c05c55be-d6a9-4cb8-a7b6-9a0dc0e09946
jedzczarnekoty

@l__p na wykopie był jakiś tag w stylu @pokazrozowegopaska. Ale takie podziały obowiązków w kuchni zawsze na propsie!

JanPatII

Bułeczki odbytnicze, pewnie były pyszne

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Rogale świętomarcińskie. Trochę niekształtne wyszły bo robiłem malutkie do poczęstunku, a poza tym od dwóch lat nie robiłem, to straciłem wprawę.
#bojowkapiekarska #jedzenie #gotujzhejto #pieczzhejto
29ce3127-6eb4-4387-9c40-d53db431152f
3f4f4c84-b0e6-4776-a9f2-1315b2557548
dc7a362d-cf46-4354-ba1a-f4936971acb3
1680a4b0-ae2b-4e3b-b465-3e77f79b9e2a
K44

@tptak Opitoliliby 😀 Jak będzie #rozdajo to wołaj 😉

maly_ludek_lego

@tptak Ale bym opierdolil takiego malego skurwysyna Om nom nom nom.

A tak serio, to piekne sa i smacznego!

Panda

@tptak borzu ale bym takiego zjadł, albo i cztery

Dej przepis

Zaloguj się aby komentować

Znowu garnkowiec.
Mąka 50% 110 50% 550.
Hail gluten.

#bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
2a8bbc46-d270-4687-8a04-d902ac027efc
955c654c-3c60-4452-ac74-0023d92b23aa
0c8ed53c-16df-47ce-8325-2aad1c42aa1c
Alawar

Znając życie tego chleba zjesz dużo bo jest napompowany powietrzem. Wolę chleb pełny upieczony pod kuchnią mąka mielona w młynie z własnego zboża bez spulchniaczy. Tak jak to robi mój kolega ale nie czarujmy się bochenek kosztuje ponad 40zł mowa o ciemnym chlebie i jebaniutki jak go dobrze przechowujesz to i 2 tyg nie zapleśnieje.


Łap pioruna pzdr.

ErwinoRommelo

@UmytaPacha chcesz kromeczke paszko?

f91d186e-5ae6-48fe-9ccd-bc5864e0c5c4
Pirazy

@ErwinoRommelo kolego, gdybym chcial zaczac przygode z pieczeniem wlasnego chleba, dysponujac podstawowym sprzetem i nie majac o piekarstwie zielonego pojecia, to jaki najprostszy przepis/sposob/chleb bys polecil? Dodam, ze za ciemnym pieczywem nigdy nie przepadalem.

Zaloguj się aby komentować

Z wczorajszej nocy, ten sam protokół tylko mąka nie razowa ale zwykła. Ciasto było mniej solidne ale bąbelki na lekki +. Smakowo dalej spoko. Skończę mąkę i wracam do razowej.

#bojowkapiekarska #chleb #wchodzwemnietypysznyskurwysynu
ErwinoRommelo userbar
b496b7fc-7680-447f-b364-17721b040398
a0acad1d-0706-4c99-ad6d-3449a7d019a7
Pan_Buk

@ErwinoRommelo Po co piekarze (oraz Ty) smarują upieczony chleb surową mąką?

splash545

@ErwinoRommelo wygląda bardzo dobrze

Zaloguj się aby komentować

No i po piekarskim rozdziewiczeniu.

Taka klucha razowa mi wyszła, rozcięcie nie udało się nóż zbyt tępy chyba. ( a miała być swastyka i hehe).

Teraz tylko niech ostygnie zobaczymy jak wyszło dozowanie drożdży na oko.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
f967795e-ee9d-4f62-9d5f-68f66791f69a
SuperSzturmowiec

Gdzie podjechać skontrolować jakoś wyrobu?

vredo

@ErwinoRommelo Mnie się podoba, z tego co zauważyłem wiedźmom też

ErwinoRommelo

@UmytaPacha cho na kromeczke bo zaraz zjedzą cały

Zaloguj się aby komentować

Witam,
<br /> Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).

Jak mam tego nie zjebac?

#kiciochpyta #bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
l__p

@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.


Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈

CzosnkowySmok

@ErwinoRommelo jak nie zjebać?

Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia

Na pewno się uda.

GazelkaFarelka

@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda

https://youtu.be/-jEiT_FReVM?si=fmtIUWSFPyDFmSC9

Zaloguj się aby komentować

Ale mi dzisiaj wyszedł bydlak 🤤

#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp
90096e88-8fd6-4246-ba73-d053421ccf43
notak

Dej przepis, wygląda tak, że zjadłbym całego podczas jednego posiedzenia.

McLovin

@l__p to już chyba nadszedł ten wiek, że doceniamy w internecie, że ktoś wrzucił zdjęcie chleba

Zaloguj się aby komentować

Ciąg dalszy obrabiania dwóch wiader antonówek.
Cynamonki z jabłkami.

#bojowkapiekarska
bce29bd7-e7d9-4a44-b45b-8f869264819b
SuperSzturmowiec

biorę całą blachę, nie będę się rozdrabniał

SilverMonkey

@GazelkaFarelka przepis poproszę

Iknifeburncat

@SilverMonkey @GazelkaFarelka przepis przepisem, a gdzie poczęstunek dla współużytkowników?

GazelkaFarelka

@SilverMonkey Duże opakowaie ciasta francuskiego XXL rozwijasz, smarujesz cienką warstwą startych jabłek (z jednej strony zostawiasz ok. 3 cm na zlepienie), posypujesz cukrem wymieszanym z cynamonem albo przyprawą do piernika. Zwijasz w rulon, palcem z wodą moczysz brzeg żeby się zlepiło na końcu, tniesz na 20 ciastek, wykładasz na blachę. Posypujesz jeszcze grubym cukrem z cynamonem. Do piekarnika na 180 stopni na 25-30 minut (aż się upieką do satysfakcjonującego koloru).

GazelkaFarelka

@Smerf_Maruda Do jedzenia takie se, zresztą te sprzedawane w sklepach to jakieś zielone i twarde, te spady co nazbierałam u kuzyna dojrzałe i mięciutkie.

Zaloguj się aby komentować

Miałem sporą przerwę ale zapominalstwo zakupowe zmusiło by odpalić manufakturę. Pszenny na drożdżach i w końcu dorwałem czarnuszkę w okolicy (czarnuszkagate panuje w pełni). Wygląda nieźle, ciekawe jak w środku.
#chleb #bojowkapiekarska
42ba55a7-4b70-4ec7-8958-d09a1ade7b8b

Zaloguj się aby komentować

500g mąki vs 300g mąki
860g vs 505g gotowego bochenka
#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska
a7dd3f8a-c5a7-4d31-aeb8-e7810df7b3e2
starszy_mechanik

Kolega o którego miałeś się nie martwić vs ty

GazelkaFarelka

@starszy_mechanik byłam pewna że ktoś to napisze

Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka wstawiłaś to zdjęcie właśnie po to, żeby ktoś to napisał. Nie oszukujmy się 😉

Zaloguj się aby komentować

Wieczorne ciasto drożdżowe "na szybko" do dzisiejszej kawy w pracy
#bojowkapiekarska #jedzenie
cae89034-b702-4278-90f2-4ea1260739b8
ismenka

Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania Ale moje drożdżowe serce, czyli miękkie, puszyste i wilgotne serce, zapłakało

Yossarian

Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.

korpowyrobnik

@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru

Zaloguj się aby komentować