Zdjęcie w tle

Społeczność

Bojówka Piekarska

90

Z szacunku do chleba. I ciasta. I ciasteczka. I we wzajemnym szacunku. Każdy piecze jak potrafi.

No i po piekarskim rozdziewiczeniu.

Taka klucha razowa mi wyszła, rozcięcie nie udało się nóż zbyt tępy chyba. ( a miała być swastyka i hehe).

Teraz tylko niech ostygnie zobaczymy jak wyszło dozowanie drożdży na oko.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzhejto
ErwinoRommelo userbar
f967795e-ee9d-4f62-9d5f-68f66791f69a
SuperSzturmowiec

Gdzie podjechać skontrolować jakoś wyrobu?

vredo

@ErwinoRommelo Mnie się podoba, z tego co zauważyłem wiedźmom też

ErwinoRommelo

@UmytaPacha cho na kromeczke bo zaraz zjedzą cały

Zaloguj się aby komentować

Witam,
<br /> Kupiłem mąkę, drożdże i jutro po raz pierwszy będę robił chleb.
Moja wiedza na ten temat pochodzi z 8min filmiku którego oglądałem podczas posiedzenia ( po krokietach lubię na spokojnie się wysrac jak trzeba).

Jak mam tego nie zjebac?

#kiciochpyta #bojowkapiekarska
ErwinoRommelo userbar
l__p

@ErwinoRommelo pamiętaj aby w trakcie wyrastania 1-3 razy złożyć ciasto (co ok 50min wyjąć na blat rozciągnąć i złożyć na 3; obrócić o 90 stopni, rozciągnąć i złożyć na 3; dać spowrotem do miski do wyrastania). Dzięki temu polepszysz siłę ciasta.


Piecz z dodatkiem pary, najlepiej daj do piekarnika naczynie z wodą zanim wsadzisz chleb. Dzięki temu lepiej wyrośnie w piekarniku🙈

CzosnkowySmok

@ErwinoRommelo jak nie zjebać?

Postępuj według przepisu. Tyle. Chleb jest bardzo prosty do zrobienia

Na pewno się uda.

GazelkaFarelka

@ErwinoRommelo jedyny prawilny prosty na start, który się uda

https://youtu.be/-jEiT_FReVM?si=fmtIUWSFPyDFmSC9

Zaloguj się aby komentować

Ale mi dzisiaj wyszedł bydlak 🤤

#chleb #pieczzhejto #bojowkapiekarska #chlebekzlp
90096e88-8fd6-4246-ba73-d053421ccf43
notak

Dej przepis, wygląda tak, że zjadłbym całego podczas jednego posiedzenia.

McLovin

@l__p to już chyba nadszedł ten wiek, że doceniamy w internecie, że ktoś wrzucił zdjęcie chleba

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Miałem sporą przerwę ale zapominalstwo zakupowe zmusiło by odpalić manufakturę. Pszenny na drożdżach i w końcu dorwałem czarnuszkę w okolicy (czarnuszkagate panuje w pełni). Wygląda nieźle, ciekawe jak w środku.
#chleb #bojowkapiekarska
42ba55a7-4b70-4ec7-8958-d09a1ade7b8b

Zaloguj się aby komentować

Wieczorne ciasto drożdżowe "na szybko" do dzisiejszej kawy w pracy
#bojowkapiekarska #jedzenie
cae89034-b702-4278-90f2-4ea1260739b8
ismenka

Daję plusika tylko dlatego, że jakieś ciasto zrobiłeś i spełniło oczekiwania Ale moje drożdżowe serce, czyli miękkie, puszyste i wilgotne serce, zapłakało

Yossarian

Dla drożdżowego ciasta to wszystko nie ma znaczenia. Czy wyrosniete, czy nie, zawsze kiepsko smakuje.

korpowyrobnik

@Yes_Man ale goło wygląda bez lukru

Zaloguj się aby komentować

Mielonkazdzika

Ja zdecydowanie jestem jeszcze ten z lewej, ale juz niedlugo ogarne temat ciasta na pizze i powoli wejse na nastepny level

pluszowy_zergling

@GazelkaFarelka Jak robisz chlebku któryś rok z rzędu to to po prawej, gdy masz dobry przepis i wychodzi Amć Amć

Zaczynałem swoje niskowęglowodanowe chlebki pod koniec 2020 roku, po ponad 3 latach no, już mam generalnie w miarę stałe przepisy, sensu nie ma się szczypać z rozbijaniem bo wysiłek niewspółmierny do rezultatu

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj do pieca trafił żytni pytlowy, czy żytni jasny na zakwasie.

500g mąki eko zytniej 720
400g wody
100g zakwasu dokarmionego 12h wcześniej
10g soli

Receptura typowa jak dla żytnich czyli mieszamy do połączenia składników, wrzucamy do foremki keksowej 30cm, czekamy aż do podwojenia objętości (u mnie do linii foremki). Przed wyrastaniem wygładzamy powierzchnię a jeśli chcemy błyszczącą skórkę na górze to przed włożeniem do pieca zwilżamy jeszcze raz górę chleba (ja wylewam kieliszek wody na górę).

200 stopni góra dół, godzina w piekarniku. Jeśli chcemy miękką skórkę to po wyjęciu zwilżamy chleb wodą.

#jedzenie #jedzzhejto #bojowkapiekarska #gotujzhejto #gotowanie #diy
dildo-vaggins userbar
d416aae9-6406-4caa-8462-c81e5742ced5
36c4b0b0-9114-4924-9a74-55e430bc00c5
SuperSzturmowiec

Ale mi się początek przekręcił w tym twoim zdaniu na początku xd

Musiał 2 razy przeczytać

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj na szybko chleb baltonowski (pszenno-żytni) na zakwasie.

Od wymieszania składników do początku wypieku minęły około 4godziny.

450g mąki ekologicznej orkiszowej 750
50g mąki ekologicznej żytniej 720
350g wody letniej
70g zakwasu żytniego

Zagniatanie 25minut, później wyrastanie z rozciąganiem (stretch and fold). 30 minut garowanie i 30minut schładzanie w zamrażarce.

#jedzzhejto #gotujzhejto #bojowkapiekarska #chleb #jedzenie
dildo-vaggins userbar
b10adc97-5eb3-47ef-b0bc-34a934e938f5
dildo-vaggins

Jeszcze link do mąki którą kupuje już od roku (i użyłem w tym przepisie):


https://zagrodaboryny.pl/pl/p/MAKA-Orkiszowa-Chlebowa-typ-750-Ekologiczna-20-KG/176


Od początku roku zużyłem około 10kg mąki, wiem że nie jest najtańsza ale skoro już czasem jem chleb to chociaż jem z mąki lepszej jakości.

Zaloguj się aby komentować

Proszę się częstować, ale po jednej, uwaga bo da gorące. Dopiero co z pieca wyjechały.
#bojowkapiekarska #bulki #jedzenie
cc62f393-4f68-462e-b6ba-9c30a0e62928
Mr.Mars

Taka buła z masełkiem na śniadanie.

conradowl

Ooo, zobacz za okno, widziałeś coś takiego kiedyś?


[Chaps dwie bułeczki]

Zaloguj się aby komentować

Wczorajszy obiad w postaci szybkiej mini pizzy. Mina młodego, który dostał swoją własną mini margheritę bezcenna
#gotowanie #jedzenie #bojowkapiekarska #gotujzhejto
6598c3c4-804b-45b0-a511-eb4c7fc70fdc
Oczk

@Yes_Man wszyscy wiemy jak wygląda, ale na pewno smakowała jeszcze lepiej

Aż sam sobie zaraz machne pseudopizze na śniadanie, smaka mi narobiłeś

Acrivec

@Yes_Man a dla mnie?

wiatraczeg

@Yes_Man hejtopolitana, moja ulubiona.

Zaloguj się aby komentować

W trakcie robienia brioszki najbardziej lubię moment, w którym dodaje się masło. Zawsze wtedy myślę WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!
<br /> #bojowkapiekarska #pieczzhejto

Ciasto jeszcze parzy, a już znika w brzuchach domowników 🙈
d17d4863-3e1b-46d6-833b-436363b5c0dc
VonTrupka

>WIĘCEJ MASŁA! CIASTO WCHŁONIE!


doszedłeś już do 1 kostki na bułę? (´・ᴗ・ ` )

Zaloguj się aby komentować

Ale będę miał dobry obiad. Odgrzewam fasolę po bretońsku z zamrażarki i zostało mi z wczoraj (robiłem z przyjaciółką pitcę i o dziwo mam wyszła bez zakalców) ciasto drożdżowe, więc do fasolki będę miał własne, świeżo upieczone płaskie bułku z majerankiem i solą na wierzchu. :33
Zapraszam do zazdroszczenia. A jak będzie gotowe to wrzucę posta ze zdjęciem.
#gotujzhejto #chwalesie #kuchnia
Skawarotka

@Zjedzon he he

no ale ten, to koleżanka słabo ugniata jak nie wyrosło...

he

he

he


a tak na poważnie to da się zrobić zakalca na pizzy?

Zaloguj się aby komentować