Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Kto to widział, chłop ledwo oczy otworzył i już pobiegł do kuchni, zalać 1.5kg mięska piwkiem i wrzucić na 6h do piekarnika żeby później to poszarpać 💪

#jedzenie
eb8cbf6e-f301-41aa-9704-8320f0da29d3
monke

@WalIy kolekcjonuję przepisy na szarpane. Dej

globalbus

@WalIy ja najpierw wrzucam do piekarnika na wyższą temperaturę, żeby skórka się spiekła, a potem zalewam (ja akurat winem)

zboinek

@WalIy pod przykryciem? Jaka temp, ile czasu?

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
oficjalna tier lista warzyw. nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.

#edit dla starych dziadów, tierlista: https://en.wikipedia.org/wiki/Tier_list

tier list is a concept originating in video game culture where playable characters or other in-game elements are subjectively ranked by their respective viability as part of a list. Characters listed high on a tier list of a specific game are considered to be powerful characters compared to lower-scoring characters, and are therefore more likely to be used in high-level competitive settings like tournaments.

#gotowanie #gotujzhejto #gownowpis #ankieta #papryka
122f7823-83bc-42f1-b303-6d3ab1ec2449

na który tier Twoim zdaniem zasługuje papryka taka normalna sklepowa?

269 Głosów
Michumi

I po co jakaś gówniana lista jak klocuch już to dawno zrobił

Zaloguj się aby komentować

Tortellini z ajvarem, szalotką i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi .
#gotujzhejto
17d33486-9067-487b-9951-97090b0548e3
pigoku

@Z_buta_za_horyzont w knajpie nepalskiej dostaliśmy kiedyś pierożki podsmażone z cebulą i kawałkami papryki. Bardzo podobne danie do twojego. Robimy teraz w różnych wariacjach, generalnie dobry sposób na uszka czy pierogi zalegające w lodówce, z tortellinii nie przyszło mi do głowy.

Ale pamiętaj, że we Włoszech jakaś babcia pewnie dostaje zawału za każdym razem jak to przyrządzasz, podobnie jak ktoś je pizzę z ananasem

Zaloguj się aby komentować

A się pochwalę! Odkryłam i wynalazłam szarpaną wieprzowinę z sosem jogurtowym. To chyba będzie moja nowa ulubiona forma konsumpcyjna.

Sosik i szarpana, jeśli ktoś chciałby przepisy.

#mollgotuje #gotujzhejto #jedzenie #gotowanie
f4672f49-59d3-4aec-8ef6-332468dbd516
monke

@moll och szarpane mięsko! Muszę zrobić niedługo

dildo-vaggins

To spróbuj taki sos: 1 łyżeczka Dijon, 1 łyżeczka miodu, 1 lyzeczka majonezu. Moje niedawne odkrycie, idealny do mięs.

Zaloguj się aby komentować

"Jajko to produkt tak podstawowy, że często się go lekceważy. Gotowanie jajek jest często pierwszą umiejętnością kulinarną, której nabywamy już w dzieciństwie. I choć pozornie sprawa jest prosta: wystarczy zagotować wodę i wrzucić do niej jajko na 5 czy 10 minut, to w tym czasie dzieją się z nim rzeczy naprawdę fascynujące, o których warto wiedzieć. Na szczęście o fizyczno-chemicznych właściwościach jajek oraz ich przemianach pisano obszernie w książkach dla dociekliwych kucharzy – słynny Harold McGee poświęcił temu cały rozdział w swojej biblii naukowo zorientowanej kuchni, a i Hervé This oraz autorzy pięciotomowej publikacji zbierającej dużą część współczesnej wiedzy kulinarnej „Modernist Cuisine” nie szczędzili im uwagi. Właśnie z tych książek korzystałem w trakcie pisania tego tekstu.
Na końcu artykułu znajdziecie praktyczne wskazówki. Żeby jednak dobrze orientować się w tym temacie, warto najpierw poznać teorię."

Całość https://kukbuk.pl/artykuly/jak-idealnie-ugotowac-jajko/

#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie
a17371fb-c5b6-43f4-8e3a-738af4cd768d
bucz

@Pomidor__ co to za farmazony? Jajko gotowane 20min? To bedzie mialo kolor zielono czarny

HmmJakiWybracNick

Nie czytałem artykułu, ale dopowiem, że jest apka 'Minutnik do jajek', której używam zawsze do gotowania jajek i wychodzą mi dobre - w sensie takie jak chcę, czyli białko ścięte, a żółtko płynne.

W samej apce określa się rozmiar jajek, czy są z lodówki, ile ich gotujemy oraz jakie chcemy po ugotowaniu tj. miękkie, średnie, twarde.

Spoko opcja jak ktoś nie chce czekać przy garnku, a łatwo potrafi zapomnieć o jajkach i robią się twarde ;v A apka odlicza czas i odpala alarm jak trzeba wyłączyć jajca.

UmytaPacha

@Pomidor__ ja po tylu jajach mam już szósty zmysł jajowy żeby ideolo ugotować

Zaloguj się aby komentować

Dodajecie grzybków do zupy na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem?

#gotujzhejto
36389ff3-3a51-4a59-be9f-5bec629a0ff0
cebulaZrosolu

@pomidor__ myślałem, że Ci się święta pomyliły i kompot z suszu robisz :)

moll

@Pomidor__ co tak skromnie grzybkiem?

vredo

To zależy jakie grzybki, bo WSZYSTKIE są jadalne ale niektóre tylko raz.

Zaloguj się aby komentować

Z okazji Świąt, upiekłem z moją lubą, tradycyjną na Ukrainie paschę (babka) 🙂jak na pierwszy raz wyszła bardzo dobra 😋
#wielkanoc #gotujzhejto #pieczzhejto
2b1e2a72-ca8e-4433-a6cb-218880d10449
ee67ae68-b577-46d7-99a1-f872e724373e
2e751b4e-c86d-4d5f-abb9-a326d833a4c1
911178a1-562c-4c3e-9e48-979e21b61b56
9f97c7cf-cfdd-49df-855e-ef48247eb1c2
voy.Wu

@qqterens no i wyjaśniło się, dzięki

9a4164c5-2ac5-4aa1-a4f0-4298f8dcf215
Ziutson

@qqterens moja pascha właśnie w lodówce, ale ten przepis co znalazłem to bardziej taki sernik na zimno z owockami.

Zaloguj się aby komentować