"Jajko to produkt tak podstawowy, że często się go lekceważy. Gotowanie jajek jest często pierwszą umiejętnością kulinarną, której nabywamy już w dzieciństwie. I choć pozornie sprawa jest prosta: wystarczy zagotować wodę i wrzucić do niej jajko na 5 czy 10 minut, to w tym czasie dzieją się z nim rzeczy naprawdę fascynujące, o których warto wiedzieć. Na szczęście o fizyczno-chemicznych właściwościach jajek oraz ich przemianach pisano obszernie w książkach dla dociekliwych kucharzy – słynny Harold McGee poświęcił temu cały rozdział w swojej biblii naukowo zorientowanej kuchni, a i Hervé This oraz autorzy pięciotomowej publikacji zbierającej dużą część współczesnej wiedzy kulinarnej „Modernist Cuisine” nie szczędzili im uwagi. Właśnie z tych książek korzystałem w trakcie pisania tego tekstu.
Na końcu artykułu znajdziecie praktyczne wskazówki. Żeby jednak dobrze orientować się w tym temacie, warto najpierw poznać teorię."

Całość https://kukbuk.pl/artykuly/jak-idealnie-ugotowac-jajko/

#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie
a17371fb-c5b6-43f4-8e3a-738af4cd768d
Half_NEET_Half_Amazing

nigdy nie ugotowałem jajka ale jajecznic nasmażyłem tysiące

DiscoKhan

@Half_NEET_Half_Amazing na rowerze latem nigdy nie jeździłeś?

Pomidor__

@Half_NEET_Half_Amazing No ale niewygodnie trochę do świńonki brać jajecznice. Nie, że się nie da.

Half_NEET_Half_Amazing

@Pomidor__

ze święconką byłem ostatni raz 20lat temu, memełe przygotowywała

Half_NEET_Half_Amazing

@DiscoKhan

a tak to tak

wielokrotnie

vredo

@DiscoKhan Na rowerku? Byle nie na kradzionym

https://www.youtube.com/watch?v=X-ItC6v7wJE

bucz

@Pomidor__ co to za farmazony? Jajko gotowane 20min? To bedzie mialo kolor zielono czarny

Sofie

@bucz no właśnie, ja gotuję 6 minut żeby było takie jak na 9-10 minut, chyba że ktoś liczy od zimnej wody i momentu zapalenia palnika xD

Pomidor__

@bucz Bardzo świeże nie będzie.

Pomidor__

@Sofie Można przeczytać ale można też komentować jak wykopek. ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Mynameis60

@bucz @Sofie dla mnie artykuł za długi, żebym miał przeczytać, bo temat znam pod względem chemicznym jak to opisują.


Wydaje mi się, że czas gotowania jest od włożenia do zimnej wody. Co mówi tyle co nic. Wszystko zależy od palnika, pojemności garnka itp.


W każdym razie w przemyśle w UK przegotowane jaja nazywa się grey rings.


Powyżej 70°C siarka tworzy siarkowodór, który reaguje z żelazem w żółtku jaja, tworząc siarczek żelaza, co nadaje mu zielonkawo-szary kolor. Można temu zapobiec, przepuszczając jajka pod zimnym kranem, aby obniżyć ich temperaturę zaraz po ugotowaniu.

Sofie

@Pomidor__ stare nawyki wybacz xD

HmmJakiWybracNick

Nie czytałem artykułu, ale dopowiem, że jest apka 'Minutnik do jajek', której używam zawsze do gotowania jajek i wychodzą mi dobre - w sensie takie jak chcę, czyli białko ścięte, a żółtko płynne.

W samej apce określa się rozmiar jajek, czy są z lodówki, ile ich gotujemy oraz jakie chcemy po ugotowaniu tj. miękkie, średnie, twarde.

Spoko opcja jak ktoś nie chce czekać przy garnku, a łatwo potrafi zapomnieć o jajkach i robią się twarde ;v A apka odlicza czas i odpala alarm jak trzeba wyłączyć jajca.

dziki

Komentarz usunięty

UmytaPacha

@Pomidor__ ja po tylu jajach mam już szósty zmysł jajowy żeby ideolo ugotować

Pomidor__

@UmytaPacha A by ubezpłodnić xD

UmytaPacha

@Pomidor__ niestety nie, czasem się trafiają z zarodkami : /

Pomidor__

@UmytaPacha Ale to najzdrowsze, po to kogut w stadzie

UmytaPacha

@Pomidor__ jak na mientko to często i nie zauważę, ale przy rozbijaniu jak ci taki większy krwiak pływa to trochę fuj

Zaloguj się aby komentować