Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

268

Gotowanie, przepisy i inne takie

Promka w Lidlu to będzie baba ganoush na trzy rodziny na święta. Grill się rozpala, zaraz będzie bakłażan skwierczeć, tahini przyszło do paczkomatu...może jeszcze hummus zrobić?

#gotujzhejto
4130ef0a-cf1c-49c0-8cac-904d51b4ff5b

Zaloguj się aby komentować

Najadłem się.

#gotujzhejto
dc908e5a-e5e2-40a6-a40c-e72aad8ae1e2
Zielczan

@Pomidor__ z czym?

Pirazy

@Pomidor__ to jest literalnie pierwsze zdjecie jedzenia ktore mi sie autentycznie podoba! Piekne pierogi na pieknym talerzyku i tak trzymac!

bartlomiej_rakowski

I bardzo dobrze, że się Op najadł się. Smacznego dla jego!

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
I oto jest on - cały na rzułto #rurzowy24cm

#mollgotuje #gotowanie #jedzenie #tort
2311927e-5771-4539-a611-e9087271544f
maly_ludek_lego

Bardzo ładnie, wygląda smakowicie. Jest się czym chwalić. Muszę różowej pokazać, żeby czuła się przywołana do tablicy, dlaczego ona nie zrobiła mi takiego ciasta. Ha!

Man_of_Gx

@moll Jason Pollock "Żółte ciasto na stole".

Zwraca uwagę i budzi podziw wierność z jaką artysta odtworzył słoje blatu.


Gx

Zaloguj się aby komentować

Gdzie kupujecie kości na bulion? W sklepie w którym kupowałem ponieśli cenę o 5 zl i to już za drogo.

#gotujzhejto #jedzenie
aeef4e51-3f27-43cf-89f7-ba82fd983264
plemnik_w_piwie

@Pomidor__ no drogo, ale takie kości, a w zasadzie to szpik, nie był droższy niż jakiś randomowy gnat? Mówię, nie znam się, ale te kostki ze zdjęcia nie wyglądają jak odpad na rosół, raczej jak pod konkretne, wykwintne danie

Ciuplowski

@Pomidor__ W mięsnych, ja to kupuję też jako mrożoną lizawkę dla psa.

wonsz

@Pomidor__ makro i to będziesz miał nawet wybór. Do tego łój wołowy da się trafić i skóry wieprzowe

Zaloguj się aby komentować

#gotujzhejto

A cóż to takiego się tutaj pichci, hę?

Tylko złe odpowiedzi
5e6f796d-13be-4769-a818-b735edb82cc0
Chunx

@cododiaska szaszłyk?

bandziorek

@cododiaska Kevin's famous chilli?

cododiaska

Dzisiaj poszło w ruch, więc... to marynata do kopyt z gęsi i kaczki

Marynatą na winie, złapałem co mi się pod rękę nawinie.


  • Oliwa

  • Tymianek

  • Ocet jablkowy

  • Sommersby 0%

  • 1/3 kufla Perły

  • Być może kapeczka żołądkowej gorzkiej

  • Miód cynamonowy z przecierem jabłkowym

  • Cynamon luzem też

  • Łycha czeskiej musztardy

  • 3 pudełeczka sosu do skrzydełek z KFC co się po lodówce walały

  • Papryka ostra i tępa

  • Mix przypraw garam masala

  • Sos teryiaki


Wyjątkowo zero czosnku.


Wołam komentujących

@roadie @Pomidor__ @Gepard_z_Libii @dolitd @rakokuc @Chunx @bandziorek

Zaloguj się aby komentować

Bidżys Krajst, co mnie naszło?

Zawsze zaczyna się od jednego składnika.
Ostały mi się 3 pęta kiełby i już im tak czas spożycia dochodził do mety a żal wyrzucić bo znakomita.
Jak już się rozpędziłem z krojeniem kapełsty to się do 5l gara nie zmieściło, a gdzie boczek czy jakaś sztuka mięcha? xD

#gotowanie #gotujzhejto #kontrolabigosu #bigos #szwedzkikucharz
8bcf1cf5-653c-4a94-93f4-812b25d6864f
Byk

Na co się tak wqrwiłeś ja się pytam?

Zaloguj się aby komentować

W końcu, po wielu dniach myślenia, chodzenia po sklepach w tę i nazad nabyłem drogą kupna takiego oto grila.

Żadne napoleony, Żadne broilery. Weber jest król grillowania jak szczupak jest król puszczy.

A tak serio to była promka i w gratisie pokrowiec i jeszcze zeliwna patelnia.
512ff783-1136-4431-a440-b7f32179a8d0
DzikiKnur69

@Mewtyla grillowałbym

Felonious_Gru

@Mewtyla gdzie się sypie węgiel?

Jim_Morrison

Grill gazowy to nie grill, nie czarujmy się.

Zaloguj się aby komentować

Protip: jak się trafi za tłusty boczek to paski robią zajebistą robotę do smarowania rusztów na bieżąco. A jak boczuś był prawilnie ze skórą, to skórka poleży sobie na innych potrawach, zmięknie i przegryzka do grillowego piwerka jak się patrzy.

#gotujzhejto #grill
672df66f-b976-4481-8002-1b5a37064613

Zaloguj się aby komentować

Czy moim pizzkom wolno pioruna?
68% hydro, wypiekane metoda combo. Ciasto dojrzewalo w bloku 4h temp pokojowa i 12h w lodowce, po podziale 6h w temp pokojowej.
Moje 3cie podejscie do Napoli. Musze sie jeszcze nauczyc je dobrze formowac, bo z tym mi najsłabiej idzie
#pizza #jedzenie #gotujzhejto
ee1b0a12-1fec-4d4d-8af2-f620feb517be
1f6dc34d-4812-4a71-aeb6-397d6349f3da
f0f2b0fc-aa24-4fe9-93ff-8b6d4e08c262
d84509b8-3e07-4430-81dc-568c65d1e038
jajkosadzone

piekna, pewnie byla przepyszna

Tawantinsuyu

@3t3r fajna, a co to był ten procent hydro? Kiedyś widziałem w przepisie na cisbatte ale nawet tego nie liczyłem.

kamyk1984

Podczas podgrzewania na patelni smarujesz ją oliwą? Ciasto kładziesz na rozgrzanej blasze tuż pod grzałką? Ile czasu w piekarniku?

Zaloguj się aby komentować

Komu NY style hot doga?

#gotujzhejto
fd7ed7b6-b130-4e89-adc6-8daaad1c5613
redve

A o parówce/kiełbasie pamiętałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

dolitd

Tak swoją drogą, były świetne. Bułka, dżem ze świniaka polany musztardą, na to cebulowy sos pomidorowy i kiszona kapusta (na jednym, aczkolwiek tak mi smakowało, że przerzuciłem trochę kapusty na drugiego). Polecam wszystkim.


Sos to smażona cebula aż stanie się miękka, wtedy sól, pieprz i oregano, przecier pomidorowy, wymieszać, dodać z kubek wody i gotować aż woda wyparuje.

Zaloguj się aby komentować

OSTRZEŻENIE

Chciałbym przestrzec wszystkich użytkowników poszukujących grilla ogrodowego przed BUDŻETOWYM rozwiązaniem namolnie lansowanym przez jednego z użytkowników.

Użytkownik ten poleca zakup grilla marki Broil King. Sam posiadam od kilku lat grilla tej marki i jest w porządku. Wystrzegajcie się jednak BUDŻETOWEGO rusztu z ŻELIWA EMALIOWANEGO. No chyba, że po jednym sezonie chcecie jeść rdzę, albo cały wolny czas poświęcać na konserwację rusztu xD (przykładowe zdjęcie poniżej). Warto dopłacić do wyższego modelu rusztu, bo różnica jest KOLOSALNA.

Co do obudowy grilla, to nie muszę tu nic tłumaczyć. Każdy wybierze linię PREMIUM z nierdzewnej stali szczotkowanej, zamiast BUDŻETOWEJ blachy pomalowanej czarną farbką. No chyba, że ma specyficzny gust i woli plastikowe kołpaki z marketu zamiast alufelg

Jak mówi stare polskie powiedzenie: "Tanie mięso psy jedzą", także nie idźcie tą drogą, bo po czasie na bank będziecie żałować!

W razie pytań o doświadczonego użytkownika, który ma większe pojęcie, niż usmażenie jednego kotleta, służę pomocą i pozdrawiam!
#grill #grillowanie #gotowanie#gotujzhejto #grillujzhejto
67f39be2-3f2f-4417-ba63-8e08a0052ab2
27f456ba-30d6-4ad8-9470-5bc786c69e82
d1f10c69-401d-4bad-afcc-45a3e2c3a2da
Belzebub

Pfff to trzeba być pipą już żeby się trochę rdzy brzydzić...przecierasz szczotką drucianą,przemywasz gąbka z wodą i smażysz. Mało kto wie, że te grille są tak specjalnie zaprojektowane aby od razu uzupełniać niedobry żelaza w organizmie

ColonelWalterKurtz

I to tak od leżenia się stało? Mam Broil Kinga z żeliwnym rusztem, nic z nim nie robię tylko szczotkuję, śladów korozji nie ma nawet po całej zimie.


Inna sprawa, że jeden ruszt wymieniałem na gwarancji gdyż sam z siebie jeden szczebelek odpadł. Niestety to nie było nawet pierwsze zgłoszenie gwarancyjne tego grilla...

Topia

@ColonelWalterKurtz

Może ktoś go jebnął gdzieś na całą zimę w trawie XD

Raczej nie, bo takich wątków jest kilka.


Ja takich jaj nie miałem.

Myślę, że generalnie wykonanie jest w porządku. Nie jest to nie wiadomo co, ale też nie musi być. Coś się zużyje, coś przerdzewieje, to się wymieni. Bardzo fajne jest, że mają katalog wszystkich części i można łatwo różne elementy zamówić i wymienić. Jak po gwarancji w marketowcu coś jebnie, to it's over dla chuopa.


Jak oglądałem Napoleona, to sprawiał wrażenie gorzej wykonanego.


Weber podobny poziom, może nawet trochę lepiej zrobiony, ale nie miał wszystkich funkcji, jakie chciałem, np. nie było rożna.


Campingaz poziom niżej, a jakieś marketowce, to już szkoda gadać.

Zaloguj się aby komentować

Najszybsze leczo (azjatyckie) w historii? Puszka albo i dwie fasolki bbq od Heinz, kiełbaska, cukinia (gościnnie wędzone tofu), do gara, podgrzać, kiełbaskę opcjonalnie wcześniej podsmażyć. #kurlajakietodobbbre i dlatego nie ma zdjęcia.

#gotujzhejto
slynny_skorpion

@wonsz czyli tak jakby gulasz

dez_

@wonsz a co w tym azjatyckiego?

def

Ja mam szybsze: podgrzac fasolke heinz w mikrofali

Zaloguj się aby komentować

Pozazdrościłem wczorajszego wpisu koledze @code_art, więc dzisiaj rostbef z grilla, puree ziemniaczane z tarkowanym 12m dziugasem i maślanką, polane sosem sojowym, do tego sałatka szwedzka, gin z tonikiem i gorąca herbata.

#gotujzhejto
d4748206-adde-4f78-98a9-d5bc0fb6d476
ErwinoRommelo

No pisalem mu wczoraj ze kiszonego brakowalo! Tutaj juz jest komplecik ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ) smakowego !

Zaloguj się aby komentować

Więc tak... łosoś z pomidorami i tymi zielonymi patykami, ze srem grana padano, koperkiem i cytryną + oliwą z oliwek. Ale to jest Dobre, aż pitoki latają...z przypraw to pieprz i zero soli, bo są utarte pistacje. Nie jest to mocno budżetowy obiad, bo wszystko kupione na promocjach w owadzie. Ponadto jest to żarcie dla trzech osób, bo frytki do tego. Zasnę w niedzielę najedzony 😁
#gotowanie #jedzenie
03a1c21d-83b0-44eb-b698-bf118dd460df
przemoko90

Wygląda to dobrze, chodzi za mną ryba

Half_NEET_Half_Amazing

Wyglada super smacznie

(tylko czy czasem nie powinno się łączyć aromatycznych serów z rybą? bo wtedy zabija się smak ryby?)

Giban

@razALgul Nie lubie ryby z cytryną... Chyba dziś na obiad będzie rybsko

Zaloguj się aby komentować

Uczę się pracy z barwnikami żelowymi. Delikatny kolorek mi wyszedł (chciałam intensywny pomarańczowy), ale i tak powinno ładnie się komponować.
Do kremu trzeba będzie hojniej polać zielonego żeby tak blado nie było

#gotowanie #mollgotuje
6a852c61-1b6c-4731-9cc0-9d4c0d78943e
splash545

Muszę Cię zmartwić, bo jeśli chciałaś intensywny pomarańczowy to, jednak Ci nie wyszło xd

Piechur

Proponuję moll-challange, w którym @moll jeździ po Polsce do wylosowanych użytkowników Hejto i przez tydzień gotuje i piecze im pyszności. Talentem i dobrem trzeba się dzielić!

Sofie

@moll zawołaj na efekt końcowy

Zaloguj się aby komentować

Dla tych co kiedyś obejrzeli reportaż o hodowlanym łososiu atlantyckim - od wczoraj w Lidlu, bo w makro dzikiego od kilku lat już nie widziałem. 45pln/kg

#gotujzhejto
2becc2f7-f5ec-4962-bb43-30dc41f95927
RACO

Lubię te pacyficzne dzikie byki. Nie smierdza jak się je przygotowuję

HolQ

Widziałem ten dokument kilka miesięcy temu....przestałem ryby jeść w ogóle. Jakoś mi się tak chyba podświadomie wkręciło, bo nie wyglądało to tak że po oglądnięciu stwierdziłem że od dzisiaj nie jem ryb.

Mycha

Który to reportaż?

Zaloguj się aby komentować