Chciałbym przestrzec wszystkich użytkowników poszukujących grilla ogrodowego przed BUDŻETOWYM rozwiązaniem namolnie lansowanym przez jednego z użytkowników.
Użytkownik ten poleca zakup grilla marki Broil King. Sam posiadam od kilku lat grilla tej marki i jest w porządku. Wystrzegajcie się jednak BUDŻETOWEGO rusztu z ŻELIWA EMALIOWANEGO. No chyba, że po jednym sezonie chcecie jeść rdzę, albo cały wolny czas poświęcać na konserwację rusztu xD (przykładowe zdjęcie poniżej). Warto dopłacić do wyższego modelu rusztu, bo różnica jest KOLOSALNA.
Co do obudowy grilla, to nie muszę tu nic tłumaczyć. Każdy wybierze linię PREMIUM z nierdzewnej stali szczotkowanej, zamiast BUDŻETOWEJ blachy pomalowanej czarną farbką. No chyba, że ma specyficzny gust i woli plastikowe kołpaki z marketu zamiast alufelg
Jak mówi stare polskie powiedzenie: "Tanie mięso psy jedzą", także nie idźcie tą drogą, bo po czasie na bank będziecie żałować!
W razie pytań o doświadczonego użytkownika, który ma większe pojęcie, niż usmażenie jednego kotleta, służę pomocą i pozdrawiam!
#grill #grillowanie #gotowanie#gotujzhejto #grillujzhejto
@Topia ta rdza wygląda jak zaciski w mojej 16 letniej toyocie
@PlatynowyBazant20 dokładnie tak! Ciekawe jak smakuje xD
@Topia pewnie jak coś wegańskiego
@PlatynowyBazant20 nie próbowałem nigdy, ale możemy zapytać pewnego użytkownika za pół roku xD
@Topia zobaczyłem cenę na stronie i zatkało mnie, imperial -21k pln
@PlatynowyBazant20 ja mam Baron'a i jest spoko, tylko nie w jakiejś budżetowej wersji na rynki trzeciego świata :P
@Topia ja ma na węgiel drzewny z castoramy za 400zł i po 3 sezonach żeliwo rusztu jak nowe
@PlatynowyBazant20 to zależy od różnych czynników: skład chemiczny, technologia wykonania, użytkowanie itd.
O tym konkretnym modelu rusztu ludzie na zagranicznych forach piszą, że spać nie można, bo w nocy slychać jak rdza ruszt chrupie xD
@Topia jak się nie potrafi korzystać to tak jest... pieniądze nie powodują zaniku głupoty
@Belzebub to już jak kto woli. Masz do wyboru:
- nie śpię, bo rdza chrupie mi ruszt i przy tym głosno mlaszcze
- nie śpię, bo sezonuję ruszt 8 raz w tym miesiącu xD
Z rusztem PREMIUM nie ma tego problemu.
@Topia słyszałeś kiedyś o antykorozyjnym działaniu tłuszczy?
@rmbobster @Mewtyla @bartek555 wołam, bo myślę, że temat może zainteresować.
@Topia dobra dobra, to co zamiast? Weber? Baron? Broil wcale tani nie jest. Porównywalny z Weberem. Lekko tylko tańszy. Wydaje sie calkiem solidny. Ale co ciekawe, w żadnym sklepie nie spotkałem jednocześnie Broila i Webera.
@Mewtyla przecież napisałem, że grill sam w sobie jest OK, tylko trzeba brać z lepszym rusztem i ze stali szczotkowanej a nie z czarną farbką jak wiadomo który biedak. Do tego grilla są 3 rodzaje rusztów.
@Topia szczerzę to nie widziałem w broilu rusztu z czarna farbka. Aż jutro pojade i to sprawdze, ale wszystkie ruszta wydawały się po prostu żeliwne. Matowe. Nie malowane. Nawet w tym najtańszym modelu.
@Topia dobra widzę że jestem niedojebany i nie rozumiem co piszesz
Pfff to trzeba być pipą już żeby się trochę rdzy brzydzić...przecierasz szczotką drucianą,przemywasz gąbka z wodą i smażysz. Mało kto wie, że te grille są tak specjalnie zaprojektowane aby od razu uzupełniać niedobry żelaza w organizmie
@Belzebub grill polecany dla anemikow
@5tgbnhy6 łatwo przedawkować. Jest tu taki jeden, co jednego hamburgera z rdzą zjadł i już ma poważne zaburzenia. Nie wiem czy to od tego, ale lepiej nie ryzykować.
I to tak od leżenia się stało? Mam Broil Kinga z żeliwnym rusztem, nic z nim nie robię tylko szczotkuję, śladów korozji nie ma nawet po całej zimie.
Inna sprawa, że jeden ruszt wymieniałem na gwarancji gdyż sam z siebie jeden szczebelek odpadł. Niestety to nie było nawet pierwsze zgłoszenie gwarancyjne tego grilla...
@ColonelWalterKurtz to nie moje zdjęcia, tylko z forum, więc dokładnie nie wiem co tam się działo. To jest grill, więc zakładam, że był uzywany do grillowania, a nie jako stacja odsalania wody morskiej 🤷🏻♂️
Tak jak pisałem, to składowa wielu czynników: skład chemiczny rusztu, technologia wykonania, użytkowanie itd. Nie twierdzę, że każdemu i zawsze się tak zrobi.
Producent zaleca, żeby po każdym użyciu ruszt przepalić, oczyścić, ostudzić, zakonserwować olejem o wysokiej temperaturze spalania (np. z awokado) i ponownie wygrzać. Jak ktoś ma na to czas i chęci, to podziwiam.
@Topia Może ktoś go jebnął gdzieś na całą zimę w trawie XD Moje doświadczenia z tym sprzętem:
-
w pudełku nie było wszystkich śrubek potrzebnych do skręcenia grilla (made i Canada&USA XD)
-
grill się nie odpalał (serwis przyjeżdżał mi wymienić palniki)
-
po ok roku pękła plastikowa podstawa grilla - tak sama z siebie (przyjechał serwis i wymienili)
-
po ok roku odpadł szczebelek w ruszcie (wymienili ruszt na nowy)
Oprócz tego super sprzęt i dobrze się grilluje choć moc mogłaby być większa. Jak ten już zajadę to kupuję konkurencję, na pewno nie Broil King XD
@ColonelWalterKurtz
Może ktoś go jebnął gdzieś na całą zimę w trawie XD
Raczej nie, bo takich wątków jest kilka.
Ja takich jaj nie miałem.
Myślę, że generalnie wykonanie jest w porządku. Nie jest to nie wiadomo co, ale też nie musi być. Coś się zużyje, coś przerdzewieje, to się wymieni. Bardzo fajne jest, że mają katalog wszystkich części i można łatwo różne elementy zamówić i wymienić. Jak po gwarancji w marketowcu coś jebnie, to it's over dla chuopa.
Jak oglądałem Napoleona, to sprawiał wrażenie gorzej wykonanego.
Weber podobny poziom, może nawet trochę lepiej zrobiony, ale nie miał wszystkich funkcji, jakie chciałem, np. nie było rożna.
Campingaz poziom niżej, a jakieś marketowce, to już szkoda gadać.
To muszę zobaczyć jak się moje ruszy mają po zimie XD
Ja brałem broil Kinga bo zależało mi na niewielkim rozmiarze że składanymi półkami - żeby mi się do siatki mieścił 🙃
Zaloguj się aby komentować