Nie jest złe - więc jest dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niemniej - zgodnie z oczekiwaniami - smak płaski i bez 'szału'.
Nagazowanie spoko, klarowność, kolor i piana okej (choć mogłaby się trzymać nieco dłużej).
Pachnie dalej drożdżowo (co mi najbardziej przeszkadza), ale w smaku nie są praktycznie wyczuwalne (przynajmniej w porównaniu do próby, którą robiłem po tygodniu refermentacji), obdarowałem już kilka osób i potwierdzają moje słowa
Zadowolon człowiek z siebie, następnym razem będzie lepiej i już wiem co i jak chcę poprawić.
#piwowarstwo #hejtopiwo #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje #pijciezemnabrzeczke


@zuchtomek swego czasu nawarzyłem ze 20 warek. Pamiętam, że początki też nie były oszałamiające. Szybko, bo po chyba 2 brewkitach, przeszedłem na warzenie ze słodów. Potem jeszcze zacząłem korzystać z drożdży płynnych. Na koniec mojej kariery zrobiłem swoje magnum opus czyli porter bałtycki z wędzona śliwką i stwierdziłem, że lepiej nie będzie. Browar zamknąłem, a szpej sprzedałem. Teraz sobie czasem wspominam te czasy i uśmiecham się pod nosem, bo teraz w ogóle nie dotykam alkoholu. Na początek warto się trzymać ejli, pilnować temperatury fermentacji i dobrze rozruszać drożdże, które beda dobrej jakości,a nie z zestawu. Także powodzenia i pamiętaj, że z każdą warką jesteśmy lepszymi piwowarami ( ͡~ ͜ʖ ͡°)