Nie jest złe - więc jest dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niemniej - zgodnie z oczekiwaniami - smak płaski i bez 'szału'.
Nagazowanie spoko, klarowność, kolor i piana okej (choć mogłaby się trzymać nieco dłużej).
Pachnie dalej drożdżowo (co mi najbardziej przeszkadza), ale w smaku nie są praktycznie wyczuwalne (przynajmniej w porównaniu do próby, którą robiłem po tygodniu refermentacji), obdarowałem już kilka osób i potwierdzają moje słowa
Zadowolon człowiek z siebie, następnym razem będzie lepiej i już wiem co i jak chcę poprawić.
#piwowarstwo #hejtopiwo #hobby #piwo #domowepiwo #tworczoscwlasna #chwalesie #browarnictwo #zuchpostuje #pijciezemnabrzeczke
@zuchtomek kolor i pianę ma ładne
@CzosnkowySmok A dziękuję, w rzeczywistości jest nieco jaśniejsze.
Muszę jakieś 'normalne' zdjęcie zrobić, bo to z wczorajszego wieczora jak do przyjaciela poszedłem na degustację.
Jaki styl?
@qwerty123456 Dostałem zestaw 'startowy' od żony na urodziny z gotowym brewkitem.
Podobno 'Silesian Lager' od Gozdawy, ale temperatura fermentacji słabo mi do lagera pasuje
https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Silesian-Lager-1%2C7kg-brewkit-z-drozdzami/1491
A tak to się zaczęło:
https://www.hejto.pl/wpis/od-zawsze-uwazalem-sie-za-piwosza-to-moze-kiedys-jeszcze-zostane-piwowarem-deg-d
@zuchtomek podchodziłem 2x do własnego piwa. Za każdy razem drożdże (smak, zapach nie był zły) mnie zniechęcały. Brewkit rozumiem, drożdże spod wieczka czy inne brałeś?
@dez_ W trakcie jeszcze refermentacji, z tydzień po zakapslowaniu, smak był mocno wyczuwalny - aż mi się smutno zrobiło
Na szczęście smak zszedł, ale zapaszek został..
Brewkit - https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Silesian-Lager-1%2C7kg-brewkit-z-drozdzami/1491
Drożdże miałem dodatkowe, ale te to niby jakieś 'hybrydowe' pod 'lagera' ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
No i pierwsze chciałem zrobić jeszcze bez własnych 'dodatków' - zgodnie z przepisem, żeby poznać sam proces i taki 'standardowy' smak, żeby wiedzieć co będę chciał poprawić.
@zuchtomek jak długo piwo leżakowało po zakapslowaniu? Możliwe, że za szybko próbujesz i dlatego jeszcze daje drożdżami, jest płaskie itp.
Z brewkitu ci cuda nie wyjdą, ale może być tak, że piwo się jeszcze nie ułożyło i smakuje jak smakuje.
@rakokuc Dałem mu więcej czasu niż w instrukcji - 6 kwietnia kapslowałem.
Około 10 dni w temp. pokojowej na nagazowanie, a potem do piwnicy.
Co do brewkitu to na cuda nie liczyłem
Smakuje już 'dobrze', pozostał tylko drożdżowy zapach.
@zuchtomek miesiąc to mało, zaczekaj jeszcze ze dwa i porównaj. Serio, w piwowarstwie domowym cierpliwość jest prawie najważniejsza. Ważniejsze jest tylko zachowanie możliwie jak największej czystości w "browarze" i kontrola temperatury fermentacji.
@rakokuc
zaczekaj jeszcze ze dwa
@zuchtomek swego czasu nawarzyłem ze 20 warek. Pamiętam, że początki też nie były oszałamiające. Szybko, bo po chyba 2 brewkitach, przeszedłem na warzenie ze słodów. Potem jeszcze zacząłem korzystać z drożdży płynnych. Na koniec mojej kariery zrobiłem swoje magnum opus czyli porter bałtycki z wędzona śliwką i stwierdziłem, że lepiej nie będzie. Browar zamknąłem, a szpej sprzedałem. Teraz sobie czasem wspominam te czasy i uśmiecham się pod nosem, bo teraz w ogóle nie dotykam alkoholu. Na początek warto się trzymać ejli, pilnować temperatury fermentacji i dobrze rozruszać drożdże, które beda dobrej jakości,a nie z zestawu. Także powodzenia i pamiętaj, że z każdą warką jesteśmy lepszymi piwowarami ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
smak płaski i bez 'szału'.
@zuchtomek nie oczekuj niczego więcej robiąc z brewkitu
@ZmiksowanaFretka zawsze można brewkita poprawić - lepszymi drożdżami czy chmieleniem i póki co taki jest plan ;p
@zuchtomek polecam zmienić plan, na taki bez użycia brewkitu, im szybciej to zrobisz tym lepiej dla ciebie i twojego piwa
@ZmiksowanaFretka nie mam na razie warunków jeszcze żeby robić takie jak bym chciał ;) A te pierwsze robie dla poznania samych podstaw i procesów bo do tej pory nie miałem na ten temat zielonego pojęcia ;p
Szczerze to gorszego się spodziewałem i tak, a jest serio przyjemne - mimo, że płaskie ¯\_(ツ)_/¯
Na „prawdziwe” warzenie przyjdzie czas zimą zgodnie z moim planem ;p
Zbieraj na szpej i nie rób już z brewkitow. Swoje pierwsze też zrobiłem "z puchy" . Od tamtego momentu tylko z zacieraniem robię, kupiłem automat, zestaw do fermebtacji ciśnieniowej itd. Będzie tylko lepiej! Swoje to swoje
Zaloguj się aby komentować