#gotujzhejto
Jako stary cukiernik zdradzę ci sekret, daj mu wyrosnąć przed pieczeniem. I możesz tez zrobić kilka nakłuć. To powinno pomóc.
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
Jako stary cukiernik zdradzę ci sekret, daj mu wyrosnąć przed pieczeniem. I możesz tez zrobić kilka nakłuć. To powinno pomóc.
Zaloguj się aby komentować
@razALgul że sto razy to widziałem, za cholery mi to nie może utkwić w pamięci.
Weź w pół sekundy takie operacje wykonuj, inaczej oglądany wątek znowu łatwo stracić...
Mile Amerykańcom mogę wybaczyć za z Farechajtami to ich popierdzieliło już do reszty. Te miary odległości są znacznie łatwiejsze do ogarnięcia.
Zaloguj się aby komentować
@dildo-vaggins Ostatnio już wklejałem ten obrazek ale do twojego nicku i lepienia pierogów pasuje jak nigdzie indziej
Zaloguj się aby komentować
chyba salcesonu nie salami
Zaloguj się aby komentować
@jajkosadzone wsio rawno.
A ja niedawno wyjąłem z pieca swój dla córy do szkoly - 5 jajek ubitych ze szklanką cukru, 1kg sera z wiaderka i dwa budynie waniliowe, 70 minut w 150 stopniach mokrego termoobiegu i zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Masło w moim przypadku jest opcjonalne, co kto lubi.
A z dobrych serków to MOJ ULUBIONY jest spoko, ja natomiast robiłem z lidlowego 6%, który jest dość płynny, czytaj: w ocenie wielu chujowy, stąd drugi budyń w składzie.
@jajkosadzone Zwróć tylko uwagę na gramaturę. Milsani chyba jest produkcji niemieckiej i tam jest klasyczne 250g
@galencjusz
Wszystkie sa 200 gramow.
Milsani ma tez inne maslo o gramaturze ćwierć kilo.
Zaloguj się aby komentować
@jajkosadzone Za takie żółte ziemniaki dostałem w tym tygodniu opierdol od teściowej.
Znowu jedzenie a jak to widzę to już nie, że głodny się robię - mam smaka przelecieć Magdę Gessler.
@jajkosadzone ubogo
Zaloguj się aby komentować
@mordaJakZiemniaczek najlepszą szakszuke jadłem w Jemenie zrobioną na mięsie mielonym. Jak masz trochę zmysłu kucharskiego to polecam spróbować ;)
Już mi się żymska stolica przypomniała. Dobre to było
Szakszuka, to najbardziej przehypowane jedzenie... Może po tostach z awocado...
Zaloguj się aby komentować
a to nie da sie po prostu otworzyc notatnika?
A jakie już odrzuciłeś? I z jakiego powodu? Taki Recipe Keeper, bo..?
Tak a propos "jako tekst przez dowolny komunikator" - rozumiem, że ctrl C zaznaczony tekst w aplikacji i ctrl V do komunikatora jest zbyt antycznym rozwiązaniem?
@Vakarian ja korzystam z https://mealie.io
Postawiłem serwer u sobie (nie było trudne, w docker).
Ma tylko dwie wady: nie ma apki ale w miarę się obsługuje przez www.
Druga wada bardziej mi przeszkadza: jak dodaje przepis na danie to nie ma rozdziału składników np na danie i sos.
Reszta wydaje się być ok!
Dość łatwo „kradnie się” przepisy. Jest moduł importu z dowolnej strony który działa w 30%.
Zaloguj się aby komentować
Z jakiegoś konkretnego przepisu gotujesz?
Zaloguj się aby komentować
Z kołtunami
Kyrie elejson
Zaloguj się aby komentować
@jajkosadzone Panie, bez takich żartów, odpowiedź jest oczywista.
@jajkosadzone
Jabłka w cieście lubi Grześ,
A ja wolę budyń jeść.
Każdy przecież co innego
ma ulubionego.
Grzesiek lubi gonić psa,
Ja za piłką hopsasa.
Każdy przecież co innego
ma ulubionego.
Grzesiek do rakiety wsiadł,
A ja pieszo zwiedzam świat.
Każdy przecież co innego
ma ulubionego.
Ja coś lubię, a ty nie,
ty coś wolisz, a ja nie.
Każdy lubi co innego
i to sprawa jego.
Ja sałatkę jarzynową bez względu na to z jakim jest majonezem wcinam z sosem tabasco.
I zabija smak majonezu i ostre więc double win
Zaloguj się aby komentować
Poinformuj producenta, może dostaniesz paczuchę w podzięce
@Jaszczomp Hmmmm.
W sumie to nie wiadomo, co jest naprawdę w puszkach.
Zróbmy opakowanie różniące się głównie wyborem odcienia brązu! W końcu co złego może się zdarzyć?
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir Po co te chwasty?
Zaloguj się aby komentować
Kurcze, mi tu "susz" i "smaczny" nie pasuje. Oksymoron. Ble
@Curumo - jak sam suszysz owoce to kompot wychodzi dobry
@koszotorobur może, mi to smakuje trupem (nie żebym próbował), ale życzę Ci znalezienia dobrego przepisu.
Skórkę z cytryny gotujesz minutę, wylewasz, następnie dodajesz do gara z zawartością ja na 3L daje skórki z dwóch cytryn.
Laska cynamonu dwa ząbki z gwiazdki anyżu, z 8-12 goździków,wrzucam trzy paczki sliwek jedna paczkę sliwek wędzonych, z 300g suszonych jabłek i z 300g suszonych gruszek, dodaje jedna pomarańcze przekrojona na 4. Zalewam to 6L wody i gotuje na małym ogniu, zależy wszystko od śliwek, jeżeli sie rozpadną szybko nie dolewam wody, jeżeli sie nie rozpadną dolewam po litrze/dwa zależy od tego w jakim rozpadzie są śliwki, gotuje aż do ich rozpadu, redukuje do około 3.5L, zostawiam na noc żeby naciągnęlo mocą, na następny dzien oddzielam susz i mam 3L smacznego kompotu
@mBank brzmi smakowicie, dziękuję! Będzie gotowane na wigilię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Proszę
Zapomniałem dodać ze skórkę cytryny wrzucasz do wrzącej wody na pełnej pizdzie gazu, dosłownie na minutę, puści ona gorycz która sie może wydostać a tego nie potrzebujemy, po wygotowaniu przez minutę wylewasz wodę do zlewu a skórkę dajesz do gara w którym wszystko sie kotłuje razem.
Cukru nie daje, jak trafi sie dobre suszone jabłka i gruszki oraz śliwki bedzie to wręcz idealnie słodkie, ale tutaj to jest opcja indywidualna z tym cukrem.
A pomarańcza w skórce
@MoralneSalto - dodajesz cukier, goździki, cynamon w kawałkach. Gotujesz tak by nie mocno wrzało bo traci smak jak za mocno się gotuje. Znam babkę, która dodaje cukier waniliowy. Przekombinowany kompot uważam za niesmaczny - ma być czuć naturalny smak owoców więc owoce wędzone, przesuszone i udziwnione przyprawy stanowczo odpadają.
@koszotorobur dziekuje! cukru wanilinowego też bym nie dawała, a sam cukier zastąpię miodem gryczanym dodanym po ostygnięciu kompotu. Nadaje fajny posmak, właśnie taki nie przekombinowany
Zaloguj się aby komentować
@moll nostalgia
Mój Boziu
@Dzikie_oregano niestety ani krztyny xD
Pieczone jabłko może z raz w życiu za dzieciaka jadłem. Nie było to napewno takie super nadziewane, kurcze może bym takie zrobił
@splash545 zrób zrób
Zaloguj się aby komentować