Poratuje ktoś przepisem na smaczny kompot z suszu, taki wigilijny?
Dilera dobrych jakościowo owoców suszonych już mam, tylko przepisu brakuje
Curumo

Kurcze, mi tu "susz" i "smaczny" nie pasuje. Oksymoron. Ble

koszotorobur

@Curumo - jak sam suszysz owoce to kompot wychodzi dobry

Curumo

@koszotorobur może, mi to smakuje trupem (nie żebym próbował), ale życzę Ci znalezienia dobrego przepisu.

MoralneSalto

@koszotorobur dobrej jakosci owoce to klucz. Mamy u siebie w mieście sklep Luuuzem, rzeczy są drogie ale mają takie cuda jak właśnie owoce suszone naturalnie. Takie same wychodzą, jak suszone w domu.

@Curumo smak jest jak dupa, każdy ma swoj. Ja tam lubię kompot taki na domowych, suszonych owocach. Na prawdę jest ogromna różnica jak masz dobre owoce, a jak zalejesz jakiś bakaland wodą i uznajesz to za kompot.

Curumo

@MoralneSalto true z tą dupą, ja kocham brukselkę, a moją połówka nie. Dlatego nie piętnuję Cię, chociaż mam taką ochotę haha

koszotorobur

@Curumo - ja nam dobry przepis - gotuję z dobrych owoców z przyprawami jakie mi odpowiadają

mBank

Otóż to, ja z wszystkich owoców to jedyne co to śliwki zwykle kupuje te z auchan logo, ale wędzone i inne owoce tez z sklepiku podobnego co wymieniłaś, ps. Te z auchan nie są takie złe. Ale raz mieli wędzone to musiałem na nowo kompot robić bo w ogole nie oddało posmaku wędzonki tylko taki dziwny sztuczny aromat był, tak wiec trzymam sie tylko zwykłych sliwek (500g)

mBank

Skórkę z cytryny gotujesz minutę, wylewasz, następnie dodajesz do gara z zawartością ja na 3L daje skórki z dwóch cytryn.

Laska cynamonu dwa ząbki z gwiazdki anyżu, z 8-12 goździków,wrzucam trzy paczki sliwek jedna paczkę sliwek wędzonych, z 300g suszonych jabłek i z 300g suszonych gruszek, dodaje jedna pomarańcze przekrojona na 4. Zalewam to 6L wody i gotuje na małym ogniu, zależy wszystko od śliwek, jeżeli sie rozpadną szybko nie dolewam wody, jeżeli sie nie rozpadną dolewam po litrze/dwa zależy od tego w jakim rozpadzie są śliwki, gotuje aż do ich rozpadu, redukuje do około 3.5L, zostawiam na noc żeby naciągnęlo mocą, na następny dzien oddzielam susz i mam 3L smacznego kompotu

MoralneSalto

@mBank brzmi smakowicie, dziękuję! Będzie gotowane na wigilię ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mBank

Proszę

Zapomniałem dodać ze skórkę cytryny wrzucasz do wrzącej wody na pełnej pizdzie gazu, dosłownie na minutę, puści ona gorycz która sie może wydostać a tego nie potrzebujemy, po wygotowaniu przez minutę wylewasz wodę do zlewu a skórkę dajesz do gara w którym wszystko sie kotłuje razem.

Cukru nie daje, jak trafi sie dobre suszone jabłka i gruszki oraz śliwki bedzie to wręcz idealnie słodkie, ale tutaj to jest opcja indywidualna z tym cukrem.


A pomarańcza w skórce

koszotorobur

@MoralneSalto - dodajesz cukier, goździki, cynamon w kawałkach. Gotujesz tak by nie mocno wrzało bo traci smak jak za mocno się gotuje. Znam babkę, która dodaje cukier waniliowy. Przekombinowany kompot uważam za niesmaczny - ma być czuć naturalny smak owoców więc owoce wędzone, przesuszone i udziwnione przyprawy stanowczo odpadają.

MoralneSalto

@koszotorobur dziekuje! cukru wanilinowego też bym nie dawała, a sam cukier zastąpię miodem gryczanym dodanym po ostygnięciu kompotu. Nadaje fajny posmak, właśnie taki nie przekombinowany

Zaloguj się aby komentować