Dilera dobrych jakościowo owoców suszonych już mam, tylko przepisu brakuje
Kurcze, mi tu "susz" i "smaczny" nie pasuje. Oksymoron. Ble
@Curumo - jak sam suszysz owoce to kompot wychodzi dobry
@koszotorobur może, mi to smakuje trupem (nie żebym próbował), ale życzę Ci znalezienia dobrego przepisu.
@koszotorobur dobrej jakosci owoce to klucz. Mamy u siebie w mieście sklep Luuuzem, rzeczy są drogie ale mają takie cuda jak właśnie owoce suszone naturalnie. Takie same wychodzą, jak suszone w domu.
@Curumo smak jest jak dupa, każdy ma swoj. Ja tam lubię kompot taki na domowych, suszonych owocach. Na prawdę jest ogromna różnica jak masz dobre owoce, a jak zalejesz jakiś bakaland wodą i uznajesz to za kompot.
@MoralneSalto true z tą dupą, ja kocham brukselkę, a moją połówka nie. Dlatego nie piętnuję Cię, chociaż mam taką ochotę haha
@Curumo - ja nam dobry przepis - gotuję z dobrych owoców z przyprawami jakie mi odpowiadają
Otóż to, ja z wszystkich owoców to jedyne co to śliwki zwykle kupuje te z auchan logo, ale wędzone i inne owoce tez z sklepiku podobnego co wymieniłaś, ps. Te z auchan nie są takie złe. Ale raz mieli wędzone to musiałem na nowo kompot robić bo w ogole nie oddało posmaku wędzonki tylko taki dziwny sztuczny aromat był, tak wiec trzymam sie tylko zwykłych sliwek (500g)
Skórkę z cytryny gotujesz minutę, wylewasz, następnie dodajesz do gara z zawartością ja na 3L daje skórki z dwóch cytryn.
Laska cynamonu dwa ząbki z gwiazdki anyżu, z 8-12 goździków,wrzucam trzy paczki sliwek jedna paczkę sliwek wędzonych, z 300g suszonych jabłek i z 300g suszonych gruszek, dodaje jedna pomarańcze przekrojona na 4. Zalewam to 6L wody i gotuje na małym ogniu, zależy wszystko od śliwek, jeżeli sie rozpadną szybko nie dolewam wody, jeżeli sie nie rozpadną dolewam po litrze/dwa zależy od tego w jakim rozpadzie są śliwki, gotuje aż do ich rozpadu, redukuje do około 3.5L, zostawiam na noc żeby naciągnęlo mocą, na następny dzien oddzielam susz i mam 3L smacznego kompotu
@mBank brzmi smakowicie, dziękuję! Będzie gotowane na wigilię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Proszę
Zapomniałem dodać ze skórkę cytryny wrzucasz do wrzącej wody na pełnej pizdzie gazu, dosłownie na minutę, puści ona gorycz która sie może wydostać a tego nie potrzebujemy, po wygotowaniu przez minutę wylewasz wodę do zlewu a skórkę dajesz do gara w którym wszystko sie kotłuje razem.
Cukru nie daje, jak trafi sie dobre suszone jabłka i gruszki oraz śliwki bedzie to wręcz idealnie słodkie, ale tutaj to jest opcja indywidualna z tym cukrem.
A pomarańcza w skórce
@MoralneSalto - dodajesz cukier, goździki, cynamon w kawałkach. Gotujesz tak by nie mocno wrzało bo traci smak jak za mocno się gotuje. Znam babkę, która dodaje cukier waniliowy. Przekombinowany kompot uważam za niesmaczny - ma być czuć naturalny smak owoców więc owoce wędzone, przesuszone i udziwnione przyprawy stanowczo odpadają.
@koszotorobur dziekuje! cukru wanilinowego też bym nie dawała, a sam cukier zastąpię miodem gryczanym dodanym po ostygnięciu kompotu. Nadaje fajny posmak, właśnie taki nie przekombinowany
Zaloguj się aby komentować