Wesprzyj nas i przeglądaj Hejto bez reklam

Zostań Patronem
Newsy książkowe od Whoresbane'a! 

Wydawnictwo SuperNOWA przedstawia prequel ze świata Wiedźmina. "Rozdroże kruków" Andrzeja Sapkowskiego trafi do księgarń 29 listopada 2024 roku. Wydanie w miękkiej oprawie obejmie 292 strony, w cenie detalicznej 65,90 zł. Poniżej okładka i krótko o treści.

Oto słowa Proroka: zaprawdę powiadam wam,
że nastanie chaos w wielu miejscach i ogień często będzie wybuchał.

Słońce rozjaśni się w nocy, a księżyc w ciągu dnia,
gwiazdy zaś zaczną spadać.

Krew będzie ciec z drzewa, a kamień wyda głos.

Dzikie bestie będą atakować,
a niewiasty brzemienne będą rodzić potwory.

I oto sprawdziło się proroctwo
i oczom naszym stało się ono widome:
niewiasty porodziły potwory.

Wiedźmini są tymi potworami, heroldami chaosu i zguby.

- Anonim, Monstrum albo wiedźmina opisanie

#ksiazkiwhoresbane 'a - tag, pod którym chwale się nowymi nabytkami oraz wrzucam newsy o książkach
Chcesz mnie wesprzeć? Mój Onlyfans ( ͡° ͜ʖ ͡°) ⇒ patronite.pl/ksiazkiWhoresbane
#ksiazki #czytajzhejto #fantastyka #andrzejsapkowski #sapkowski #wiedzmin #witcher
c521aba3-a9bd-4679-a92a-704266edbcb6
tosiu

@Whoresbane kupiłem za 53 zł w preorderze. W tej cenie jest z przesyłką do Żabki.

Michumi

@Whoresbane a co jeśli cdpr już to ma i w4 będzie z młodym gerwantem?

pepe_delfin

Ja tylko chciałbym powiedzieć że Imię Róży w twardej oprawie, z barwionymi stronami i z przezroczystą obwolutą z nadrukami kosztuje ok 65 złotych. Taka cena za to wydanie wiedźmina , ledwo 300 stron w miękkiej oprawie to skandal i skok na kasę...

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Znaleziono szczątki polskich żołnierzy, broniących granic Polski podczas II Wojny Światowej.
Tymczasem... #tvrepublika #polityka
https://x.com/RepublikaTV/status/1858501618192286013
72befcdd-dec6-4490-9bad-5a7a7d0f4f8a
Dzemik_Skrytozerca

@paulusll


Polecam komentarze pod postem. W mojej opinii wygrywa ten z plastikowym ludzikiem Lego i tekstem: Znaleziono kolejne ciało...

kermelanik

Szpadel dla skali a szkielet z Pepco po Halloween?

Zaloguj się aby komentować

Na urbexie, a gdzie?
Więcej info, po 16.00
#urbex #ciekawostki
94e3713c-79c5-4c7c-9cfd-fcdc690cf004
Klamra

@szukajek @Krecik_cygan @Afterlife @DirtDiver @Hawajskadlakazdego już jest (° ͜ʖ °)

Ciuplowski

@Klamra Wygląda jak szkoła podstawowa, do której uczęszczałem, łącznik pomiędzy salą gimnastyczną a budynkiem głównym i drzwi do biblioteki.

Zaloguj się aby komentować

#jedzenie #ciekawostki
Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw

Jako że nie mam co robić w robocie, a dyskutowałem dzisiaj z manager o tym jak tozni się angielska musztarda od tej polskiej macie tu krótki opis każdego rodzaju musztardy:) tłumaczone google translator z delikatnymi poprawkami ze strony podanej we wpisie.

Musztarda jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, sięgającą czasów wczesnych rzymskich kucharzy, którzy łączyli zmielone nasiona gorczycy z niefermentowanym sokiem winogronowym zwanym moszczem, aby uzyskać gorącą pastę mustum ardens, czyli „palący moszcz”. Zostało to skrócone do po prostu „musztarda”, gdy przyprawa ta dotarła do anglojęzycznego świata, ale z czasem niewiele się zmieniło w musztardzie.

W najprostszej postaci musztarda powstaje przez zmieszanie zmielonych nasion rośliny gorczycy z płynem, ale to wybór nasion i rodzaj użytego płynu tworzą odmiany musztardy, które znamy dzisiaj. Magia ostrości i ostrości musztardy pochodzi z enzymów, które przekształcają się w olej musztardowy po rozbiciu nasion. Powstające pieczenie oczyszczające nos jest naturalną obroną przed owadami, ale po zmieszaniu z płynem reakcję tę można ustabilizować w różnym stopniu, co daje przyprawę, która może dodać odpowiednią gryzącą nutę do hot dogów, burgerów, kanapek i wielu innych potraw.

Poziom ostrości w danej musztardzie jest bezpośrednio związany z konkretnym rodzajem użytych nasion. Żółte nasiona gorczycy (nazywane również białymi) są najłagodniejsze, podczas gdy brązowe i czarne nasiona są znacznie ostrzejsze i bardziej pikantne.

Płyn używany do namaczania nasion I dodawany do musztardy ma również duży wpływ na jej ostrość. Suszone nasiona gorczycy lub proszkowane same w sobie nie mają prawdziwej ostrości. Dopiero gdy zostaną połączone z wodą, naturalne enzymy obecne w musztardzie działają, aby uwolnić ostre związki. Im bardziej kwaśny płyn, tym wolniej będzie zachodzić ta reakcja i tym ostrzejszy bedzie koncowy smak. Musztardy zrobione z octu będą miały długotrwałe, powolne palenie, podczas gdy te zrobione z mniej kwaśnych płynów, takich jak czysta woda, będą niezwykle ostre, gdy są świeżo przygotowane, ale szybciej stracą ten smak.

Temperatura wody może również wpływać na poziom ostrości — gorąca woda dezaktywuje enzymy musztardowe i rozkłada niektóre ostre związki, podczas gdy zimna woda zachowa je wszystkie w całości. Najłagodniejsze musztardy o najdłuższym okresie przydatności do spożycia powstają z żółtych nasion gorczycy i dużej ilości octu, podczas gdy najostrzejsze musztardy powstają z czarnych lub brązowych nasion gorczycy i zimnej wody.

Chociaż lotne oleje musztardowe można ustabilizować do pewnego stopnia za pomocą tej kwaśnej reakcji, butelkowania i chłodzenia, nadal stopniowo tracą one swoją ostrość z czasem. Dlatego zawsze najlepiej jest szukać musztard z datą ważności ponad sześć miesięcy od dnia zakupu, aby mieć pewność, że otrzymujesz najostrzejszą, najbardziej aromatyczną musztardę, jaką można dostać.

Wyrób musztard w domu jest stosunkowo szybki i łatwy, a w rezultacie otrzymasz produkt bardziej ostry niż ten, który możesz kupić w sklepie, ponieważ oleje musztardowe są najbardziej intensywne zaraz po zmieleniu nasion. Jednak w przypadku musztard domowej roboty napotkasz inny produkt uboczny rozbicia nasion gorczycy — goryczkę. Musztardy są naturalnie lekko gorzkie, ale jeśli kiedykolwiek próbowałeś świeżo zmielonej musztardy, wiesz, jak nieprzyjemna może być w ekstremalnych warunkach. Na szczęście, potrzeba tylko dwóch do trzech dni, aby goryczka zmiękła i musztarda stała się zdatna do użytku.

Niezależnie od tego, czy kupiona w sklepie, czy zrobiona w domu, dobrze jest zrozumieć różnice między wieloma dostępnymi musztardami, aby móc jak najlepiej wykorzystać ten wszechstronny i pyszny dodatek.

Musztarda żółta

Rodzaj nasion gorczycy: żółte.

Poziom ostrości: niski.

Zastosowanie: jako dodatek do hot dogów, hamburgerów, dressingów, sosów barbecue i marynat.

Złotym standardem amerykańskich musztard jest odmiana żółta. Jej jasnożółty kolor pochodzi wyłącznie z drobno zmielonych nasion gorczycy żółtej, a także kurkumy. Te dwa składniki miesza się z octem i wodą, a czasami z kilkoma innymi łagodnymi przyprawami, aby uzyskać gęsty sos.

W skali ostrości musztardy żółte nasiona znajdują się na dole, dlatego ta odmiana nie zapewnia tego oczyszczającego zatok uderzenia, ale dobra żółta musztarda powinna nadal mieć czysty, ostry smak musztardy. Ze względu na swoją łagodność, żółta musztarda słusznie jest uniwersalnym produktem, równie dobrze sprawdza się w hot dogach i hamburgerach, jak i w dressingach, sosach barbecue i marynatach.

Musztarda miodowa

Rodzaj nasion gorczycy: Żółta jest powszechnie stosowana.

Poziom ostrości: Niska.

Zastosowanie: Sosy I dressingi.

Musztarda miodowa jest dokładnie tym, na co wskazuje jej nazwa — mieszanką miodu i musztardy. Zazwyczaj robi się to w stosunku jeden do jednego, ale można to dostosować do osobistych upodobań. Ponieważ celem musztardy miodowej jest nadanie słodyczy sosowi znanemu ze swojej ostrości i goryczki, żółta jest najczęściej używaną musztardą, ponieważ zaczyna się od łagodnego smaku, który łatwo złagodzić miodem.

Powstały słodki sos zachowuje część swojej musztardowej złożoności, chociaż znaczna część jego pikantnego smaku zostaje zneutralizowana. Dzięki temu doskonale nadaje się jako sos — paluszek z kurczaka zanurzony w musztardzie miodowej wychodzi z niczym innym, jak tylko gładkim i słodkim smakiem, który jest łatwy do strawienia. Świetnie nadaje się również do robienia słodkich przekąsek sosów i potraw, którym przydałoby się łagodniejsze nuty musztardowe.

Pikantna brązowa musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako przyprawa do dużych, mięsnych kanapek.

Pikantna brązowa musztarda, która wzmacnia naturalną ostrość nasion gorczycy, ma trafną nazwę. Jest wytwarzana z nasion gorczycy, które są moczone w mniejszej ilości octu niż standardowa musztarda. Połączenie ostrzejszych nasion i mniejszej kwasowości sprawia, że ostrosc jest znacznie wyrazniejsze. Pikantna brązowa musztarda zawiera również lupiny na nasionach, które nie rozkładają się całkowicie podczas przetwarzania, nadając końcowemu sosowi grubszą teksture niż żółta musztarda. Można ją mieszać z przyprawami, takimi jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, aby nadać musztardzie lekko ziemisty posmak.

Pikantna brązowa musztarda jest również znana jako musztarda delikatesowa, i to nie bez powodu. Musztarda ta jest stworzona, aby konkurować z innymi produktami o intensywnym smaku, takimi jak pastrami, pieczeń wołowa i kiełbaski, dzięki czemu jest dobrym wyborem do dużych, mięsnych kanapek.

Musztarda Dijon

Rodzaj nasion gorczycy: Brązowe i/lub czarne.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Do winegretów, majonezów i sosów.

Chociaż musztarda Dijon została po raz pierwszy wyprodukowana w Dijon we Francji, nie musi być produkowana w tym regionie, pod warunkiem, że jest zgodna z recepturą opracowaną po raz pierwszy w 1865 roku przez Jeana Naigeona, producenta musztardy z Dijon. W jego gładkiej, brązowej musztardzie z nasion, zamiast zwykłego octu zastosowano wermut — kwaśny sok z niedojrzałych winogron. Kwasowość spowalnia reakcję, która wytwarza intensywne ciepło musztardy, więc przejście na mniej kwaśny płyn nadaje musztardzie Dijon intensywny profil, intensywniejsze ciepło i bardziej ostry smak.

Obecnie większość musztardy Dijon wytwarza się z innych płynów o niskiej kwasowości — najczęściej z białego wina — i wykorzystuje ostrzejsze brązowe i/lub czarne nasiona gorczycy. Jej ostry i mocny smak można wykorzystać w większości potraw, w których można użyć żółtej musztardy, gdy chcesz nadać jej ostrzejszy smak. Dijon sprawdza się szczególnie dobrze w winegretach, majonezach i sosach, gdzie dodana odrobina może w dużym stopniu przyczynić się do rozwoju smaku.

Musztarda pełnoziarnista

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe i czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Sposób użycia: na deskach serów lub kanapkach, w dressingach.

Musztarda pełnoziarnista to po prostu musztarda zmielona w stopniu wystarczającym do utworzenia pasty, ale nie tak bardzo, aby całkowicie rozbić wszystkie nasiona gorczycy, tworząc gęstą, grubą konsystencję. Musztarda pełnoziarnista nie jest zobowiązana do żadnej formuły per se, ale większość, którą bierzesz z półki, ma powiazania z Dijon lub jest jego odmianą. Użycie wina zamiast octu oraz brązowych i czarnych nasion zamiast żółtych sprawia, że wiele musztard pełnoziarnistych ma mocny smak.

Ostra musztarda

Rodzaj nasion gorczycy: brązowe lub czarne.

Poziom ostrości: wysoki.

Zastosowanie: w sosach do maczania.

Istnieją dwa sposoby na złagodzenie naturalnej ostrości nasion gorczycy — wymieszanie ich z gorącą wodą i/lub kwasem. Wyklucz oba z równania, a uwolniony zostanie pełen potencjał musztardy, który przypala usta. Dokładnie tak powstaje ostra musztarda — zacznij od zmielonych brązowych lub czarnych nasion gorczycy i ubij je w odpowiedniej ilości zimnej wody. Następnie musztarda stopniowo nabiera ostrości, osiągając szczyt po około 15 minutach, zanim zacznie mięknąć. Dodanie octu lub przechowywanie gorącej musztardy w lodówce, gdy osiągnie najwyższą temperaturę, spowolni spadek temperatury, ale go nie zatrzyma, dlatego kupiona w sklepie ostra musztarda nie będzie tak mocna, jak ta zrobiona w domu.

Istnieje wiele odmian ostrej musztardy, ale ta, która jest prawdopodobnie najbardziej znana, to ostra musztarda znajdująca się na dnie amerykańskich chińskich torebek na wynos. Niewielkie zanurzenie sajgonki w ostrej musztardzie rozpala usta, co można częściowo złagodzić, maczając później w kontrastującym słodkim sosie do kaczki.

Musztarda angielska

Rodzaj nasion gorczycy: żółte i brązowe.

Poziom ostrości: wysoki, ale nie tak ostry jak chińska ostra musztarda.

Zastosowanie: do kanapek, pieczeni lub sosów.

Musztarda angielska to po prostu jedna z odmian ostrej musztardy. Najczęściej spotykana pod marką Colman's, musztarda angielska to mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy. Nie zawiera octu, aby uwolnić jak najwięcej ostrosci (do stabilizowania angielskich musztard w słoikach dodaje się kwas), ale ponieważ łączy się z bardziej stonowanymi żółtymi nasionami, nie jest tak ostra jak chińska ostra musztarda.

Jest dostępna w butelkach, ale jak każda ostra musztarda, angielską musztardę najlepiej kupić w postaci proszku i wymieszać z zimną wodą około 15 minut przed użyciem, aby uwolnić jej pełny smak i ostrość. To jest właśnie to, czego potrzebujesz, aby dodać mocnego kopa swoim kanapkom, pieczeniom lub sosom.

Musztarda niemiecka

Rodzaj nasion gorczycy: Żółte i brązowe.

Poziom ostrości: Od pikantnego do słodkiego.

Zastosowanie: Do grillowanych kiełbasek lub precli.

Niemcy uwielbiają musztardę, do tego stopnia, że nie da się jej sklasyfikować. Nie można oceniać musztardy wyłącznie według etykiety „niemieckiej”, ponieważ musztardy z tego kraju mogą być ostre, słodkie, grubo lub drobnomielone. Niektóre niemieckie musztardy zawierają również dodatkowe składniki, takie jak chrzan, aby poprawić ich smak.

Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem musztardy w Niemczech jest mieszanka żółtych i brązowych nasion gorczycy zwana Mittelscharf, czyli średnio ostra, dla uzyskania charakterystycznej ostrości, która przypominajacej Dijon. Jeśli udasz się na zachód do Düsseldorfu, musztarda będzie ostrzejsza dzięki szczypcie brązowych nasion gorczycy, mniej kwaśnemu octowi spirytusowemu i większej ilości przypraw. Podróżując na południe do Bawarii, musztarda stanie się słodsza dzięki dodatkowi miodu, brązowego cukru lub musu jabłkowego.

Musztardy piwne i spirytusowe

Rodzaj nasion gorczycy: dowolna kombinacja brązowych, czarnych i żółtych.

Poziom ostrości: Wysoki.

Zastosowanie: Jako dip.

Musztarda piwna ma swoje początki w środkowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych około XX wieku. Jak sama nazwa wskazuje, musztarda ta wykorzystuje piwo jako płynną bazę zamiast octu lub czasami oprócz niego. Mając mniejszą kwasowość, musztarda piwna zazwyczaj mocno rozgrzewa, co może ostatecznie zamaskować smak piwa, gdy używa się łagodnych piw. Z drugiej strony, piwa o pełniejszym smaku, takie jak portery, ciemne ale i stouty, mogą nadać musztardzie swój charakter i stworzyć złożoność wykraczającą poza to, co można znaleźć w standardowej musztardzie na bazie octu.

Podobnie jak w przypadku musztardy piwnej, do mieszanki można dodać spirytus, chociaż zazwyczaj robi się to oprócz octu, a nie zamiast niego. Ponieważ są mocniejsze od piwa, spirytusy mogą szybko dodać musztardzie głębi i charakteru. Whisky i bourbony są popularnym wyborem w przypadku musztardy na bazie spirytusu, ponieważ ich wyraźne smaki dobrze komponują się z ostrością nasion gorczycy.

https://www.seriouseats.com/mustard-manual-guide

EDIT: byłem w fabryce colman's i widziałem jak wygląda obróbka. Mają bardzo nowoczesną linie i fajnie to wszystko wygląda;)
19a815b8-d290-4fa7-8e83-cc03fbe51c4e
4993945f-f633-4bd6-a21a-290acf74c424
Budo

@HolQ tylko sarepska ( ͡° ͜ʖ ͡°)

t0mek

@HolQ pierun. Dodam, że dawno dawno temu w świeżo przyrządzonej musztardzie gaszono żarzący się węgielek, żeby "wyciągnął" część goryczki.

sireplama

Oh! Piękny wpis. Ze swojej strony podrzucę przepis nomarta na musztardę we własnym domu.


Aprilia, ktoś poleci jakieś sklepy na Allegro gdzie można zaopatrzyć się w niezła, ale atrakcyjne cenowo przyprawy w tym gorczycę?


https://youtu.be/LfA-lm0uPsg

Zaloguj się aby komentować

Szukam sobie pracy - tak to w życiu się potoczyło, że JDG nie wystarcza na stabilne życie, mój sklep chodzi ale już na pół gwizdka bo ojciec w szpitalu i to on zajmuje mi obecnie dużo czasu, a mam stałe zlecenie i stałe pieniądze ale jednak pora zacząć zarabiać bardziej po ludzku.

Chodzę na różne rozmowy, od marketingu po operatora plotera bo szukam pracy wg. prostego klucza:

  • Jeśli praca za minimalną albo trochę powyżej minimalnej MUSI BYĆ ROZWOJOWA, ALBO BLISKA MEMU SERCU. I tutaj najbliżej był kierowca w schronisku. Kurde, dalej żałuję że to drugi koniec miasta i są nocne dyżury Realnie taki kierowca zarabia ok 3800-4100 do ręki za 1.5 etatu, już licząc z premiami i dodatkami. Z dojazdami codziennie po 1.5 godziny w obie strony nie dałbym rady połączyć tego z ojcem i sklepem, więc odpadło.
  • Jeśli jakaś inna praca zarobkowa ale niewygodna albo ponad etat (praca za granicą, kierowca ciężarowego, albo wyjazdówki) musi być dobrze płatna. I tu swój pułap określiłem od 5.5k na rękę, bo mniej więcej tyle dostaje kierowca ciężarowego który codziennie jest w domu, choć skłaniam się ku pracy za granicą bo mam potencjalnie ciekawą pracę przy budowie domków albo stawianie fotowoltaiki.

Wolę opcję pierwszą - nie mam problemu z potencjalnie niskimi zarobkami, bo i tak mam trochę grosza z JDG więc całościowo jeśli ta pierwsza nie zajmuje długo, pasjonuje mnie i pcha mnie ku nowym rzeczom czy umiejętnościom - biere. Niestety, z tego co widzę raczej czeka mnie powrót za kółko ciążarowego, bo w większości oddzwaniają do mnie albo Janusze, albo firmy dla których mam zbyt małe doświadczenie na danych stanowiskach. Praca na ciężarowym to dla mnie nic strasznego, ale jednak jeśli chodzi o #wrocław jest to praca ponad etat, a nie wygodne 8 godzin w biurze - przynajmniej zarobki nie są najgorsze, więc coś za coś.

ALE - Tak sobie rozmawiam ze znajomymi rękodzielnikami, stolarzami i ogólnie ludźmi na JDG którzy działają podobnie do mnie i widzę, że mają gigantyczną potrzebę na "osobę od wszystkiego." Może nie pan "przynieś, podaj, pozamiataj", ale kogoś kto działa jak bardziej rozszerzony asystent wirtualny. Czasem trzeba zająć się telefonami, czasem pojechać wspólnie do klienta i zamontować daną rzecz, a później rozjechać się na dwa auta i pozałatwiać coś na mieście. Innym razem trzeba nagrać film, napisać scenariusz na serię rolek, albo rozpisać posty reklamowe czy przypilnować puszczania reklam na FB.

I nie mogę przestać myśleć o tym, że ja przecież przez lekko 6 lat w zasadzie robiłem wszystko - zdjęcia, posty, rękodzieło samo w sobie, zamówienia, kontakt z klientem, wysyłki, hurtowe zamówienia, targi, druga marka i cholera wie co jeszcze, łącznie z otoczką ZUSowo Urzędową. Umiem bawić się w przedsiębiorcę, tylko zawsze miałem za mało czasu żeby zająć się wszystkim, co do dzisiaj jest moim przekleństwem i błędem który popełniłem na samym początku.

A jakby tak być Złotą Rączką działalności? Pogotowiem Pomocy Doraźnej w Twojej firmie? Panem przynieś, podaj, pozamiataj ale później też oświetl, nagraj i zmontuj?

Swoje CV wysyłam, ale w międzyczasie zaczynam coś tam działać w tym temacie - chcę zacząć od Wrocławskich firm rękodzielniczych, w końcu to moja nisza. To moje poletko które znam, które rozumiem i które wiem, czemu nie wybiera współpracy z typowym marketingowcem, bo sam od takich współprac uciekłem. Wiem, że będzie problem z budżetami. Wiem, że będzie też problem z wyceną własnej pracy i z policzeniem godzin.

Ale cholera, tak się przyzwyczaiłem przez ten czas siedzieć "na swoim", że głupio nie spróbować, nawet jeśli mam się na tym przejechać - najwyżej stracę swój czas. I tak pracy szybko nie znajdę, bo już jestem drugi raz na jakiejś rozmowie gdzie finalnie całość procesu rekrutacyjnego będzie trwała pewnie z 2 miesiące xD

A może po prostu powrócę do tej myśli, która siedziała mi w głowie od kilku lat i która od zawsze była moim zabezpieczeniem mentalnym czyli: "NAJWYŻEJ WRÓCĘ ZA KÓŁKO".

Co myślicie? Ma to w ogóle sens? Jakie macie problemy u siebie z firmach i czy byłoby tam w ogóle miejsce dla takiego człowieka jak ja? Człowieka orkiestry, pełnego ADHDowca który wpada jak wicher, na szybko robi to co musi być zrobione jak najszybciej by później wypaść i wpaść gdy pojawi się znowu pojawi się potrzeba, albo dodatkowy budżet na ruszanie do przodu rzeczy na które nikt od dawna nie miał czasu?

#rozkminkrzaka #jdg #wlasnafirma
InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@Krzakowiec używasz próżni w pracy z żywicą?

Krzakowiec

@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz PW

trippy2137

Hutnik here, za 3 zmiany i 4 brygady mam 6k co miesiąc i pełny social

Half_NEET_Half_Amazing

kurde ale jak to

pół internetu krzyczy załóż firmę to bedziesz bogaty

Zaloguj się aby komentować

Tymczasem w Chinach (jak donosi Financial Times, powołując się na amerykańskie źródła) trzeci kolejny Minister Obrony jest podejrzewany o korupcję. Dong Jun pracuje na stanowisku od końca 2023 roku.

Poprzedni, Li Shangfu, po 5 miesiącach swojej pracy na stanowisku, w sierpniu 2023 nagle zniknął w pola widzenia i dopiero po paru miesiącach, w październiku, okazało się, że stracił swoją pozycję zarówno w rządzie, po czym także w armii, jak i w partii.

Jeszcze poprzedni minister, Wei Fenghe, na swoim stanowisku przepracował całą 5-letnią "kadencję", dopiero po odejściu ze stanowiska, we wrześniu 2023 roku został podejrzany o korupcję i następnie usunięty z armii i z partii.

Co ciekawe, cała trójka wywodziła się z różnych gałęzi wojska: Wei Fengfe z sił rakietowych, Li Shangfu z sił kosmicznych (i wsparcia strategicznego, np. w sferze cyberprzestrzeni), zaś Dong Jun z chińskiej floty. Wydaje się, że Xi Jinping bardzo mocno szuka gałęzi wojska nieskażonej "korupcją" (czym konkretnie ona jest, nigdy się nie dowiemy, jednakże w Chinach może być wszystkim - od niewypełniania rozkazów, przez faktyczne rozkradanie pieniędzy, aż po spiskowanie) i jeśli potwierdzą się informacje FT, kolejną gałąź czeka czystka, a Xi Jinpinga kolejne rozczarowanie.

Teraz pozostaje jedynie czekać na przedłużającą się nieobecność Dong Juna w przestrzeni publicznej, by zyskać pewność co do doniesień, a Xi Jinping będzie miał kolejny orzech do zgryzienia, co zrobić ze swoją armią.

Źródełko za paywallem: https://www.ft.com/content/641446ed-71b1-42f6-a9d8-3bc4d7b7da23

#wiadomosciswiat #chiny #owcacontent
LondoMollari

@bojowonastawionaowca Być może faktycznie wszędzie jest korupcja, ale z zewnątrz to trochę wygląda tak, jakby Xi szukał po kolei ludzi gotowych wykonywać jakiś jego plan, i każdy się mu opierał.


Przypomniała mi się aż sytuacja z Hitlerem, który ubzdurał sobie, że zlikwiduje flotę nawodną. Adm. Raeder, dotychczasowy dowódca Kriegsmarine mu się sprzeciwił, po czym został zastąpiony na stanowisku przez adm. Dönitza (dotychczasowego dowódcę sił podwodnych), który... też mu się sprzeciwił.

favien-freize

W Chinach w 30. prowincjach testowo wprowadzono system AI wykrywający korupcję. Po 7 latach wycofano się z niego z różnych względów. Niektórzy twierdzili, że był zbyt efektywny (wykrył prawie 9000 oficjeli, u których pojawiły się podejrzenia o takie czyny).

https://www.scmp.com/news/china/science/article/2184857/chinas-corruption-busting-ai-system-zero-trust-being-turned-being

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@bojowonastawionaowca styl władzy jak w Rosji - jak się nam nie spodobała to wystarczy zastosować stary trick - za korupcję, chociaż my też to robimy

Zaloguj się aby komentować

Heh, szczególnie jak masz na imię Przemysław a baba w angielskiej kawiarni się upiera, że to dobry pomysł byś powiedział jej swoje imię i da radę je zapisać xD

#heheszki #humorobrazkowy
22cb9149-aeca-4282-9a1f-40866295d210
nxo

@cebulaZrosolu bycie Przemysławem we Francji też jest zajebiste, najbliższym jest "Szemo" a co znaczy wytlumaczyl mi kiedyś pewien miejscowy z paczka Cameli wskazując na wielbłąda:p a tak to jestem Śmek, Siśmek, bądź Szumek- gorący chłopak ;p

Adehade

@cebulaZrosolu w Chorwacji dziewczyna napisała Pshemek

Half_NEET_Half_Amazing

ale mnie zawsze te fejki wkurwiają

sto razy bardziej wolę jak się mnie zapyta jakie sosiwo wariacie

Zaloguj się aby komentować