Dla czepialskich: tak, nie umiem dobrze zawijać ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
#gotujzhejto #jedzenie


Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
@Stashqo Ważne żeby się nie rozleciały, wygląd nie ma znaczenia. Co w środku?
Ha ha nie umie zawijać
Jak ja zrobię burrito to można się zwijać ze śmiechu, tak mi idzie zawijanie. Ale ten smak mmmm za burrito zawsze piorun
Zaloguj się aby komentować
Następnym razem spróbuj bez papieru na spodzie, tylko pokryj blachę cienką warstwą oliwy.
@Zielczan taka najlepsza. W sumie z pizzerii spoko ale jak się samemu zrobić to prima sort.
@Zielczan ładna zapiekanka
Zaloguj się aby komentować
Od samego przeczytania składu zatkały mi się tętnice xD ale to chyba znaczy że smaczny
@MG78 no i za późno przeczytałam! Wygląda smakowicie! :3
Ohhhh EMDŻEJ
Zaloguj się aby komentować
@GazelkaFarelka fajny miodownik, ale trochę płaski ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@GazelkaFarelka wyglada jakby były ze słynnego przepisu kuchni lidla xD #pdk
@GazelkaFarelka catan wersja dla grubasów
Zaloguj się aby komentować
@Opornik - świetnie - przypomina mi pewną grę: https://youtu.be/LCmnBoONJTs?feature=shared
Zaloguj się aby komentować
@koszotorobur oglądanie filmików nie jest w moim stylu - poprosiłem AI o transkrypcję a chataGPT o zrobienie przepisu. Dzielę się jakby ktoś chciał
Przepis na Jajeczną Ryż Smażony:
Składniki:
14 uncji ryżu (ok. 400 g)
14 uncji wody (ok. 414 ml)
Zielona cebula
Groszek
Kukurydza
Marchewka (około 2 uncji lub ok. 57 g)
4 jajka
Sól (1/2 łyżeczki)
Olej (2 łyżki)
Jasny sos sojowy (1 łyżka)
Ciemny sos sojowy (1 łyżeczka, dla koloru)
Cukier (1/2 łyżeczki)
Proszek z bulionu drobiowego (1 łyżeczka, opcjonalnie)
Dodatkowy olej dla jedwabistej tekstury
Instrukcje:
Starannie umyj ryż świeżą wodą (3 razy).
Umieść umyty ryż w garnku do gotowania ryżu.
Dodaj wodę (ok. 414 ml na 400 g ryżu).
Gotuj ryż w garnku do gotowania ryżu przez około 15 minut.
Pokrój zieloną cebulę na małe kawałki, używając tylko zielonych części.
Pokrój marchew, groszek i kukurydzę na małe kawałki.
Warzywa pokrojone w kostkę podgrzej w mikrofalówce z odrobiną wody przez 2 minuty.
Ubij 4 jajka w misce.
Dopraw 1/2 łyżeczki soli.
Rozgrzej wok na silnym ogniu, dodaj 2 łyżki oleju.
Zmniejsz ogień, dodaj ubite jajka, delikatnie mieszaj przez 20-30 sekund.
Dodaj rozczesany ryż, smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.
Zmniejsz ogień, dodaj jasny sos sojowy (1 łyżka), ciemny sos sojowy (1 łyżeczka), cukier (1/2 łyżeczki) i proszek z bulionu drobiowego (1 łyżeczka, opcjonalnie).
Zwiększ ogień, równomiernie wymieszaj przyprawy z ryżem przez 2-3 minuty.
Dodaj trochę oleju dla jedwabistej tekstury.
Wymieszaj pokrojoną zieloną cebulę.
Skoryguj smak, dodając więcej jasnego sosu sojowego, jeśli to konieczne.
Spróbuj i dostosuj do własnych preferencji.
Umieść pokrojoną zieloną cebulę i marchew w misce dla efektownej prezentacji.
Nabierz ryż do miski, delikatnie go dociśnij paletą.
Odwróć miskę na talerzu serwującym dla pięknej, okrągłej prezentacji.
Podnieś miskę, aby odsłonić pięknie uformowane danie Jajecznego Ryżu smażonego.
Podawaj i delektuj się pysznym domowym Jajecznym Ryżem smażonym!
Zaloguj się aby komentować
Konfitura z cebuli, tylko dla prawdziwych Polaków xD
troche jak kolejny wariant chutneya
Jak zrobisz z czerwonej cebuli i podlejesz trochę winem to będzie niemal klasyczny. Swoją drogą polecam
@def ale z tym kremem toś mnie skrzywdził. Przestań błądzić i spróbuj z jakimś półprzyzwoitym balsamico.
Zaloguj się aby komentować
@Zielczan No fajnie, ale co na danie główne?
Taką porcjatda się najeść?
Zaloguj się aby komentować
Dej przepis!
Noo, ja odkryłem zamiłowanie do pieczenia, a Ty do gotowanko, wgl na swoim to się przyjemnie robi rzeczy
Uwielbiam tajskie żarcie, ale jest przydrogie żeby się codziennie stołować. Widzę że zupka ma przyziemny skład więc może przy weekendzie coś podziałam 🙂
Zaloguj się aby komentować
Niech kazdy je to co lubi, a nie na sile wciska ten chlam, bo swieta czy tradycja
@Opornik #zonabijealewolnobiega
Zaloguj się aby komentować
@Semicolon całkiem duńskie danie
Gumiklejzy i mondro kapusta xd
Zaloguj się aby komentować
Jak nie czuć mułem to nie ryba
Smacznego
Zaloguj się aby komentować
Jako stary cukiernik zdradzę ci sekret, daj mu wyrosnąć przed pieczeniem. I możesz tez zrobić kilka nakłuć. To powinno pomóc.
Zaloguj się aby komentować
@razALgul że sto razy to widziałem, za cholery mi to nie może utkwić w pamięci.
Weź w pół sekundy takie operacje wykonuj, inaczej oglądany wątek znowu łatwo stracić...
Mile Amerykańcom mogę wybaczyć za z Farechajtami to ich popierdzieliło już do reszty. Te miary odległości są znacznie łatwiejsze do ogarnięcia.
Zaloguj się aby komentować
@dildo-vaggins Ostatnio już wklejałem ten obrazek ale do twojego nicku i lepienia pierogów pasuje jak nigdzie indziej
Zaloguj się aby komentować
chyba salcesonu nie salami
Zaloguj się aby komentować
@jajkosadzone wsio rawno.
A ja niedawno wyjąłem z pieca swój dla córy do szkoly - 5 jajek ubitych ze szklanką cukru, 1kg sera z wiaderka i dwa budynie waniliowe, 70 minut w 150 stopniach mokrego termoobiegu i zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Masło w moim przypadku jest opcjonalne, co kto lubi.
A z dobrych serków to MOJ ULUBIONY jest spoko, ja natomiast robiłem z lidlowego 6%, który jest dość płynny, czytaj: w ocenie wielu chujowy, stąd drugi budyń w składzie.
@jajkosadzone Zwróć tylko uwagę na gramaturę. Milsani chyba jest produkcji niemieckiej i tam jest klasyczne 250g
@galencjusz
Wszystkie sa 200 gramow.
Milsani ma tez inne maslo o gramaturze ćwierć kilo.
Zaloguj się aby komentować
@jajkosadzone Za takie żółte ziemniaki dostałem w tym tygodniu opierdol od teściowej.
Znowu jedzenie a jak to widzę to już nie, że głodny się robię - mam smaka przelecieć Magdę Gessler.
@jajkosadzone ubogo
Zaloguj się aby komentować
@mordaJakZiemniaczek najlepszą szakszuke jadłem w Jemenie zrobioną na mięsie mielonym. Jak masz trochę zmysłu kucharskiego to polecam spróbować ;)
Już mi się żymska stolica przypomniała. Dobre to było
Szakszuka, to najbardziej przehypowane jedzenie... Może po tostach z awocado...
Zaloguj się aby komentować
a to nie da sie po prostu otworzyc notatnika?
@Macer można też pisać w zeszycie
@Vakarian no ale właściwie, to kolega @Macer podał Ci aplikację, której potrzebujesz xd
A jakie już odrzuciłeś? I z jakiego powodu? Taki Recipe Keeper, bo..?
Tak a propos "jako tekst przez dowolny komunikator" - rozumiem, że ctrl C zaznaczony tekst w aplikacji i ctrl V do komunikatora jest zbyt antycznym rozwiązaniem?
@KLH2 Recipe Keeper nie ma wersji web
ctrl c, ctrl v jest ok, ale niektóre apki dzielą przepis na osobne sekcje - składniki, kroki przepisu itp. albo np kliknięciem oznaczasz wykonane kroki i nie zaznaczysz
Obecnie używam RecetteTek ale właśnie brakuje mi wersji webowej. Znalazłem https://www.mrcook.app/en i wygląda bardzo spoko, ale coś nie działa udostępnianie, a ctrl c/v odpada z powodów wyżej.
@Vakarian ja korzystam z https://mealie.io
Postawiłem serwer u sobie (nie było trudne, w docker).
Ma tylko dwie wady: nie ma apki ale w miarę się obsługuje przez www.
Druga wada bardziej mi przeszkadza: jak dodaje przepis na danie to nie ma rozdziału składników np na danie i sos.
Reszta wydaje się być ok!
Dość łatwo „kradnie się” przepisy. Jest moduł importu z dowolnej strony który działa w 30%.
@Astro wygląda ciekawie, obczaję sobie. Dzięki!
@Vakarian daj później znać czy Tobie pasuje. A jeśli nie to czy znajdziesz coś innego.
Zaloguj się aby komentować