Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

272

Gotowanie, przepisy i inne takie

dolitd

@Stashqo Ważne żeby się nie rozleciały, wygląd nie ma znaczenia. Co w środku?

Gilgamesz

Ha ha nie umie zawijać

conradowl

Jak ja zrobię burrito to można się zwijać ze śmiechu, tak mi idzie zawijanie. Ale ten smak mmmm za burrito zawsze piorun

Zaloguj się aby komentować

dolitd

Następnym razem spróbuj bez papieru na spodzie, tylko pokryj blachę cienką warstwą oliwy.

DexterFromLab

@Zielczan taka najlepsza. W sumie z pizzerii spoko ale jak się samemu zrobić to prima sort.

Stashqo

@Zielczan ładna zapiekanka

Zaloguj się aby komentować

Jutro i pojutrze sklepy zamknięte!

Jeśli więc chcecie zrobić ten pyszny sernik jeszcze w weekend to zamieszczam listę składników

NA TORTOWNICĘ 20-24 cm:

- 300 g herbatników
- 150 g masła
- 500 ml śmietanki 36%
- 400 g kinder czekoladek
- 500 g serka śmietankowego (cream cheese)
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli

https://youtu.be/qFNdEDFisoI
___________________
#topgar - mój tag do obserwowania lub czarnolistowania
Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej. Nie wiem czy wołanie już działa, ale gdy będzie działać to będę Cię wołać 
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #sernik
16
HolenderskiWafel

Od samego przeczytania składu zatkały mi się tętnice xD ale to chyba znaczy że smaczny

GtotheG

@MG78 no i za późno przeczytałam! Wygląda smakowicie! :3

Zaloguj się aby komentować

Zostań Patronem Hejto i odblokuj dodatkowe korzyści tylko dla Patronów

  • Włączona możliwość zarabiania na swoich treściach
  • Całkowity brak reklam na każdym urządzeniu
  • Oznaczenie w postaci rogala , który świadczy o Twoim wsparciu
  • Wcześniejszy dostęp, do wybranych funkcji na Hejto
Zostań Patronem
Hi-cube

@GazelkaFarelka fajny miodownik, ale trochę płaski ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

monke

@GazelkaFarelka wyglada jakby były ze słynnego przepisu kuchni lidla xD #pdk

szymek

@GazelkaFarelka catan wersja dla grubasów

Zaloguj się aby komentować

koszotorobur

@Opornik - świetnie - przypomina mi pewną grę: https://youtu.be/LCmnBoONJTs?feature=shared

Zaloguj się aby komentować

Ryż smażony po Chińsku

W polskim internecie nie znalazłem żadnego normalnego przepisu - więc wideo jest po angielsku!

Pro tips:

  • Użyj woka jak masz dla zwiększenia powierzchni kontaktu ryżu z patelnią (tzw.: Wok Hay)
  • Nie dodawaj kapusty i innych warzyw co mają dużo wody
  • Ryż może być gotowany dzisiaj pod warunkiem, że ugotujesz go w mniejszej ilości wody i nie na miękko (plus musisz go przemieszać i schłodzić po ugotowaniu by wyparowała z niego nadmiarowa wilgoć)
  • Do smażenia użyj oleju o wysokim punkcie dymienia (więc oliwa z oliwek odpada - ale rafinowany olej rzepakowy już jest ok)
  • Możesz dodać kawałki mięsa jakie lubisz (na przykład kurczak pokrojony w kostkę czy pokrojona na cienkie paski wołowina)

Alternatywnie polecam też Gordon Ramsay's Spicy Fried Rice Recipe from Indonesia.

#gotowanie #jedzenie #kuchniaazjatycka #azja
4
twisterro

@koszotorobur oglądanie filmików nie jest w moim stylu - poprosiłem AI o transkrypcję a chataGPT o zrobienie przepisu. Dzielę się jakby ktoś chciał

Przepis na Jajeczną Ryż Smażony:

Składniki:


  • 14 uncji ryżu (ok. 400 g)

  • 14 uncji wody (ok. 414 ml)

  • Zielona cebula

  • Groszek

  • Kukurydza

  • Marchewka (około 2 uncji lub ok. 57 g)

  • 4 jajka

  • Sól (1/2 łyżeczki)

  • Olej (2 łyżki)

  • Jasny sos sojowy (1 łyżka)

  • Ciemny sos sojowy (1 łyżeczka, dla koloru)

  • Cukier (1/2 łyżeczki)

  • Proszek z bulionu drobiowego (1 łyżeczka, opcjonalnie)

  • Dodatkowy olej dla jedwabistej tekstury


Instrukcje:


  1. Przygotowanie Ryżu:

  • Starannie umyj ryż świeżą wodą (3 razy).

  • Umieść umyty ryż w garnku do gotowania ryżu.

  • Dodaj wodę (ok. 414 ml na 400 g ryżu).

  • Gotuj ryż w garnku do gotowania ryżu przez około 15 minut.


  1. Przygotowanie Warzyw:

  • Pokrój zieloną cebulę na małe kawałki, używając tylko zielonych części.

  • Pokrój marchew, groszek i kukurydzę na małe kawałki.

  • Warzywa pokrojone w kostkę podgrzej w mikrofalówce z odrobiną wody przez 2 minuty.


  1. Przygotowanie Jajek:

  • Ubij 4 jajka w misce.

  • Dopraw 1/2 łyżeczki soli.


  1. Podgrzej Ryż:

  • Po ugotowaniu ryżu, rozczesz go pałeczkami przez 1-2 minuty, aby ostygł i ziarna się rozdzieliły.

  1. Smaż Jajka i Ryż:

  • Rozgrzej wok na silnym ogniu, dodaj 2 łyżki oleju.

  • Zmniejsz ogień, dodaj ubite jajka, delikatnie mieszaj przez 20-30 sekund.

  • Dodaj rozczesany ryż, smaż na małym ogniu przez około 2 minuty.


  1. Dodaj Warzywa:

  • Dodaj wcześniej ugotowane warzywa, zwiększ ogień, smaż dodatkowe 2-3 minuty.

  1. Przypraw Ryż:

  • Zmniejsz ogień, dodaj jasny sos sojowy (1 łyżka), ciemny sos sojowy (1 łyżeczka), cukier (1/2 łyżeczki) i proszek z bulionu drobiowego (1 łyżeczka, opcjonalnie).

  • Zwiększ ogień, równomiernie wymieszaj przyprawy z ryżem przez 2-3 minuty.


  1. Ostatnie Poprawki:

  • Dodaj trochę oleju dla jedwabistej tekstury.

  • Wymieszaj pokrojoną zieloną cebulę.


  1. Test Smaku i Korekta:

  • Skoryguj smak, dodając więcej jasnego sosu sojowego, jeśli to konieczne.

  • Spróbuj i dostosuj do własnych preferencji.


  1. Podawanie Ryżu:

  • Umieść pokrojoną zieloną cebulę i marchew w misce dla efektownej prezentacji.

  • Nabierz ryż do miski, delikatnie go dociśnij paletą.

  • Odwróć miskę na talerzu serwującym dla pięknej, okrągłej prezentacji.


  1. Podawanie i Smacznego:

  • Podnieś miskę, aby odsłonić pięknie uformowane danie Jajecznego Ryżu smażonego.

  • Podawaj i delektuj się pysznym domowym Jajecznym Ryżem smażonym!

Zaloguj się aby komentować

Podaję przepis na konfiturę z cebuli, którą zrobiłem wczoraj, bo uważam, że wyszła kozacka. Taka konfitura to bomba smaków umami i słodkiego.
Składniki:

  • 3 małe cebule
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • łyżka oliwy
  • 2.5 łyżki cukru
  • dwie duże szczypty soli
  • 3 łyżki kremu z octu balsamicznego (na zdjęciu podaje dokładnie jaki użyłem, można go w lidlu kupić)

Cebule pokroić w piórka dość cienko, do garnka roztopić masło, dodać oliwę, wrzucić cebule, ustawić średnią moc kuchenki, dodać resztę składników i gotować aż do całkowitego wyparowania wody.

Taka konfitura z cebuli będzie fajnym dodatkiem do burgera, pizzy, czy dań z serem.
#jedzenie #gotowanie
fc7c87c5-b015-42e4-92f6-f0f4ff45f289
14
HolenderskiWafel

Konfitura z cebuli, tylko dla prawdziwych Polaków xD

JarosG

troche jak kolejny wariant chutneya

Jak zrobisz z czerwonej cebuli i podlejesz trochę winem to będzie niemal klasyczny. Swoją drogą polecam

OogiBoogi

@def ale z tym kremem toś mnie skrzywdził. Przestań błądzić i spróbuj z jakimś półprzyzwoitym balsamico.

Zaloguj się aby komentować

UncleFester

@Zielczan No fajnie, ale co na danie główne?

walus002

Taką porcjatda się najeść?

Zaloguj się aby komentować

O panowie i panie, ale odwaliłem dziś obiad, o to

Zupa tajska

Pierwszy raz gotowalem

Edit:// ależ to dobre

#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #obiad
b7e4db86-e05a-467d-a35d-f84eaf40eb29
6
pluszowy_zergling

Noo, ja odkryłem zamiłowanie do pieczenia, a Ty do gotowanko, wgl na swoim to się przyjemnie robi rzeczy

K44

Uwielbiam tajskie żarcie, ale jest przydrogie żeby się codziennie stołować. Widzę że zupka ma przyziemny skład więc może przy weekendzie coś podziałam 🙂

Zaloguj się aby komentować

- Panu Oporniku, dlaczemu robi pan sobie zupkę azjatycką na bazie pysznego rosołu żony, skoro ma pan lodówkę i balkon zawalone jedzeniem na święta.

- Albowiem jestem pierdolnięty

Odrzekł pan Opornik

#gotujzhejto #swieta #kuchniaazjatycka
af26ffd6-9749-4707-a31b-7113fdff1ae1
10
jajkosadzone

Niech kazdy je to co lubi, a nie na sile wciska ten chlam, bo swieta czy tradycja

banan

@Opornik #zonabijealewolnobiega

Zaloguj się aby komentować

cweliat

@Semicolon całkiem duńskie danie

trixx.420

Gumiklejzy i mondro kapusta xd

Zaloguj się aby komentować

CPN24

Jak nie czuć mułem to nie ryba

Smacznego

Zaloguj się aby komentować

Thomash80

Jako stary cukiernik zdradzę ci sekret, daj mu wyrosnąć przed pieczeniem. I możesz tez zrobić kilka nakłuć. To powinno pomóc.

Zaloguj się aby komentować

Oglądam czasem jakieś rolki z gotowaniem na YT. Często pojawia się kwestia stopni Fahrenheita i Celsjusza.
Znalazłem prostą metodę obliczeń. Srał pies kalkulatory. Może komuś się przyda.
#gotowanie
5e59b9c3-5cec-4f88-b5bd-085808b95d79
5
DiscoKhan

@razALgul że sto razy to widziałem, za cholery mi to nie może utkwić w pamięci.


Weź w pół sekundy takie operacje wykonuj, inaczej oglądany wątek znowu łatwo stracić...


Mile Amerykańcom mogę wybaczyć za z Farechajtami to ich popierdzieliło już do reszty. Te miary odległości są znacznie łatwiejsze do ogarnięcia.

Zaloguj się aby komentować

Pierwsze pierogi już ugotowane, jeszcze około setki i koniec. Polecam urządzenie do pierogów za 6zl, świetnie składa. Średnio 1 pieróg 1 minuta.

Farsz mięsny.

#swieta #bozenarodzenie #gotowanie #jedzzhejto
a9dc2e1a-2b08-4f83-a3bb-9b48cc699c4c
a654458b-a46c-48fe-bcf5-ddd83b69a4b2
dildo-vaggins userbar
4
vredo

@dildo-vaggins Ostatnio już wklejałem ten obrazek ale do twojego nicku i lepienia pierogów pasuje jak nigdzie indziej

fd5f05df-cbed-432b-8aa6-e675b3a321a7

Zaloguj się aby komentować

5tgbnhy6

chyba salcesonu nie salami

Zaloguj się aby komentować

Hejka,
pierwszy raz w zyciu bede piekl sernik na swieta- jakie maslo do tego polecacie?
W lodoce mam takie 3

inb4- nie wiem czy beda rodzynki

#gotowanie #gotowanietomojapasja #sernik #pytaniedoeksperta
c74903eb-fe8f-488c-b3c8-73f936aef273
17
wonsz

@jajkosadzone wsio rawno.


A ja niedawno wyjąłem z pieca swój dla córy do szkoly - 5 jajek ubitych ze szklanką cukru, 1kg sera z wiaderka i dwa budynie waniliowe, 70 minut w 150 stopniach mokrego termoobiegu i zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Masło w moim przypadku jest opcjonalne, co kto lubi.


A z dobrych serków to MOJ ULUBIONY jest spoko, ja natomiast robiłem z lidlowego 6%, który jest dość płynny, czytaj: w ocenie wielu chujowy, stąd drugi budyń w składzie.

37de5495-ab20-480f-a239-65e42718c238
galencjusz

@jajkosadzone Zwróć tylko uwagę na gramaturę. Milsani chyba jest produkcji niemieckiej i tam jest klasyczne 250g

jajkosadzone

@galencjusz

Wszystkie sa 200 gramow.

Milsani ma tez inne maslo o gramaturze ćwierć kilo.

Zaloguj się aby komentować

Opornik

@jajkosadzone Za takie żółte ziemniaki dostałem w tym tygodniu opierdol od teściowej.

vredo

Znowu jedzenie a jak to widzę to już nie, że głodny się robię - mam smaka przelecieć Magdę Gessler.

lexico

@jajkosadzone ubogo

Zaloguj się aby komentować

rm-rf

@mordaJakZiemniaczek najlepszą szakszuke jadłem w Jemenie zrobioną na mięsie mielonym. Jak masz trochę zmysłu kucharskiego to polecam spróbować ;)

RACO

Już mi się żymska stolica przypomniała. Dobre to było

Topia

Szakszuka, to najbardziej przehypowane jedzenie... Może po tostach z awocado...

Zaloguj się aby komentować

Szukam apki do zapisywania przepisów kulinarnych. Nie interesują mnie gotowe bazy przepisów, chcę sobie ręcznie wpisywać własne. Co apka musi mieć:

  • wersja na androida
  • dostęp przez przeglądarkę
  • możliwość udostępnienia przepisu nie tylko innemu użytkownikowi tej samej apki, ale też jako tekst przez dowolny komunikator

Może być płatna, ale najlepiej jednorazowo a nie abonament.
Znacie coś takiego?
#gotowanie #gotujzhejto #android #pytanie
16
Macer

a to nie da sie po prostu otworzyc notatnika?

Vakarian

@Macer można też pisać w zeszycie

MikeleVonDonnerschoss

@Vakarian no ale właściwie, to kolega @Macer podał Ci aplikację, której potrzebujesz xd

KLH2

A jakie już odrzuciłeś? I z jakiego powodu? Taki Recipe Keeper, bo..?

Tak a propos "jako tekst przez dowolny komunikator" - rozumiem, że ctrl C zaznaczony tekst w aplikacji i ctrl V do komunikatora jest zbyt antycznym rozwiązaniem?

Vakarian

@KLH2 Recipe Keeper nie ma wersji web

ctrl c, ctrl v jest ok, ale niektóre apki dzielą przepis na osobne sekcje - składniki, kroki przepisu itp. albo np kliknięciem oznaczasz wykonane kroki i nie zaznaczysz

Obecnie używam RecetteTek ale właśnie brakuje mi wersji webowej. Znalazłem https://www.mrcook.app/en i wygląda bardzo spoko, ale coś nie działa udostępnianie, a ctrl c/v odpada z powodów wyżej.

Astro

@Vakarian ja korzystam z https://mealie.io

Postawiłem serwer u sobie (nie było trudne, w docker).

Ma tylko dwie wady: nie ma apki ale w miarę się obsługuje przez www.

Druga wada bardziej mi przeszkadza: jak dodaje przepis na danie to nie ma rozdziału składników np na danie i sos.

Reszta wydaje się być ok!


Dość łatwo „kradnie się” przepisy. Jest moduł importu z dowolnej strony który działa w 30%.

Vakarian

@Astro wygląda ciekawie, obczaję sobie. Dzięki!

Astro

@Vakarian daj później znać czy Tobie pasuje. A jeśli nie to czy znajdziesz coś innego.

Zaloguj się aby komentować